Különleges tápláló ételt szeretnétek készíteni, amivel akár a barátaitokat, a családot is bátran vendégül tudjátok látni? Szeretitek a bacont, a májat, és a burgonyát, mindezt pikáns ízesítéssel? Igen? Akkor ezt az ételt nektek találták ki. Ne késlekedjetek, nem fogjátok megbánni.

Nemrégiben meglátogattuk anyát, aki a roskadozó asztalon finomabbnál-finomabb ételekkel fogadott. Hazafelé pedig hatalmas „batyuval” látott el bennünket. A gondosan összeválogatott csomagban megszámolhatatlan különféle ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok lapultak. Nem soroljuk fel az összeset, mert a cikk terjedelme sem bírnál el a mennyiséget. Hazaérvén, mint a gyerekek, akik izgatottan nézik a karácsonyfa alá rejtett ajándékokat, bontottuk ki az élelmiszereket. Az előre csomagolt bacon rögtön szemet szúrt, régóta nem készítettünk belőle semmit, májat is rég ettünk, burgonyát is kaptunk. A többi alapanyag volt itthon. Kriszta fejében megszületett az ötlet, ő megfőzte, én leírtam, és fotóztam, ti pedig reméljük elégedetten olvassátok, és elkészítitek.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemáj
  • 20 dkg füstölt szeletelt bacon
  • 3 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk majoranna
  • 1 kk bors

Szerencsénkre a máj konyhakész volt, így nem kellett bíbelődni a zsíros, hártyás rész eltávolításával. Egy órán át reszelt fokhagymás tejbe áztatjátok, ennyi idő alatt vaj puha lesz, és magába „szippantja” a fokhagyma ízét. Ezután papírtörlőn leitatjátok róla a nedvességet, majd őrölt borssal, és majorannával bedörzsölitek, sóval ne, mert megkeményedik, de nincs is rá szükség a füstölt bacon íze miatt. Az előre csomagolt baconba göngyölitek a vaj puha feldarabolt májakat., és fokpiszkálóval „összetűzítek”, ahogy a képen is látjátok.

Villanytűzhelybe 180 fokon 25 percig légkeveréses üzemódon megsütitek. Közben elkészül a köretet.

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 1 db sajtkrém

A burgonyát megpucoljátok, apró darabokra vágjátok, egy fazékba felteszitek főni. Körülbelül 15 perc alatt kész lesz, ezután kivesztek a főzővízből egy merőkanálnyit. A leszűrt krumplihoz hozzáteszitek, a sajtkrémmel együtt, és 1 perc alatt összeturmixoljátok.

Adagonként pár szem gyümölccsel díszítsétek, még pikánsabb lett, mi almát választottunk.

Jó étvágyat, ebédre, vagy vacsorára.

K&P