Sült csirkecombokat, cseresznyével, chilis, Lestyános kölessel.  Ettetek már? Itt az ideje! Nézzétek a receptet!

Javában tart a cseresznyeszezon, a nyugdíjas kort is meghaladó életkorú öreg fánk, idén is bőséges terméseket hozott. Nagyon sokféle a felhasználása, mártásnak, befőttnek, akár levesnek, de önmagában is finom az édeskés ízű gyümölcs. A mi cseresznyénk húsa roppanós, ezért bátran lehet főzni, sütni is, hogy az állagát ne veszítse el.

Hozzávalók

  • 20 dkg cseresznye
  • 2 db csirkecomb
  • 2 ek vaj
  • fűszerek: chili, petrezselyem, Lestyán, só, bors
  • 25 dkg hántolt köles
  • 1 ek Oliva olaj

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Elkészítése

Megmostuk, de nem kellett túlzottan fáradozni, mert az úttól messze van, vegyszer nem éri, elég volt lecsapatni hideg vízzel, szárát levettük, kimagoztuk. Vastag húsa miatt kevés lett a leve.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Két csirkecombot elővettünk, keresztbe nagyon éles késsel beirdaltuk, érdemes kipróbálni, mert így a hús levet ereszt. Közben vigyáztunk, hogy a bőre is egyben maradjon. Sóval, borssal, petrezselyemmel befűszereztük.

A tepsi közepére raktuk, köré a cseresznyéket, és most ugrik a majom a vízbe. Vajat megolvasztottuk, és a gyümölcs tetejét belocsoltuk.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

A cseresznyés csirkecombokat fóliával letakartuk, és a 250 fokos sütőbe tettük. Az ízek ez alatt kezdtek összeérni. Tűvel néztük a hús állagát, mikor puhulni kezdett a vajjal locsoltuk.

Közben elkészítettük a nem mindennapi köretünket, a kölest. Kis kitérőt engedjetek meg, sajnos nagyon kevesen ismerik, méltatlanul ismeretlen növény. Leginkább a madarak jutnak róla az eszünkben, akik előszeretettel csemegézik. Egy elfelejtett ősgabona, ami szerteágazó pozitív hatásokkal rendelkezik. Nincs benne glutén, ezért laktóz és liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Lúgosító, alacsony a kalóriatartalma, ezért fogyókúrások étrendjébe is beépíthető. Élettani hatásairól oldalakat lehetne írni, érdemes utána nézni nem bánjátok meg.

Elkészítése sem ördöngős. Az egészség jegyében Oliva olajban folyamatos kevergetés mellett pirítottuk. Sokféle friss fűszerrel lehet kombinálni, mi az apróra vágott Lestyánt, petrezselymet, és a chilit választottuk. A köleshez hozzákevertük, felöntöttük annyi hideg vízzel, ami ellepte. Forraltuk egyet, majd takarékon, megfőztük.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

A chili, cseresznye, fűszerekkel megbolondított köles, igazi íz orgia, és még egészséges is.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Jó étvágyat:)

K&P