Ebben a részben megpróbálunk az ingatlanvásárlás útvessztőiben támpontokat adni. Nem célunk „elvenni” az ingatlanosok "kenyerét”. Nem akarunk szakértők gúnyáját felvenni, csupán iránymutatást nyújtani, akik ingatlanvásárlás előtt állnak. Több szem, többet lát alapon.

Ingatlanvétel

Hogyan kezdjétek el? Ingatlanirodánál, vagy magánhirdetőnél?

Ingatlanvétel

Az ingatlanvásárlás komoly kutatómunka, körültekintést, türelmet, és tudást igénylő folyamat. Sokan az ingatlanportálokon magánhirdetők hirdetései után keresnek, mások ingatlanirodák ajánlatait részesítik előnyben.  Előbbi esetén lehet, hogy kevesebbet közöl a tulajdonos, második esetben részletesebb információkat tudtok meg, viszont mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnotok. Legtöbben, már ebben a fázisban az ügyvédet is belevonják, aki a későbbiekben a vevő elvárásai alapján bonyolítja le az adásvételt. Mindenképpen ingatlanügyekre specializált szakember a legjobb választás, akiről a környezetünkben van hiteles információ. Minden kérdésetekre tudja a választ, ellenkező esetben mindennek a megbeszélt határidőre utánajár.

Nyomozás az ingatlanról.

Ingatlanvétel

Leendő otthonotokról hasznos, ha vannak elképzeléseitek, de ki nem hallott volna arról, mikor a meglátni és megszeretni érzés a józan észt bekebelezte. Minden apró részletet derítsetek ki az ingatlanról. Ennek érdekében érdemes statikust magatokkal vinni, aki tapasztalt sokat látott „rókaként”, tudja, mire kell ügyelni, kérdezni a tulajdonostól, és dokumentumokat pld. tervrajzot, térképet elkérni. Ha szerencsétek van egy nagyon jó ismerősötök rendelkezik effajta tudással, ellenkező esetben erre is figyelemmel kell lenni, de még így is jobban jártok, nem az adásvételi szerződés megkötését követően, derülnek ki a rejtett hibák. Kevés embernek van ideje évekig pereskedni, bíróságra járkálni. Amennyiben a szívetek és az agyatok is, megtalálta „szíve választottját”, a legkritikusabb családtag is áldását adta a „nászra”, kérjétek ki a tulajdoni lapot, amit mindenképpen nézessetek át a jog tudorával.

Mennyibe kerül?

Ingatlanvétel

A következő, talán legidegörlőbb az álmaitok otthonáról való megegyezés. Minél régebben hirdetik, annál nagyobb az esélyetek lehet az alkura, persze, itt is vannak kivételek, ha tízesével számolja az eladó tulajdonait, ás teljesen mindegy mikor tudja eladni de ez a fehér holló kategóriába tartozik. Viszont több hirdetőoldal „elfeledi” közölni a hirdetés időpontját, vagy gyakran frissíti az oldalt. Érdemes megnéznetek a hasonló kaliberű ingatlanok vételárát, a vevő felé közölni a fennálló hibák kijavításának költségeit. Lehet, hogy nem ők lesznek leendő gyermekeitek keresztszülei, hanem az ő szemükben azok, akik a kákán is a csomót keresik, de érdemes tiszta vizet önteni a pohárba.

Adásvétel.

Ingatlanvétel

Mindenben megegyeztetek, már „csak „az adásvételi szerződés megkötése van hátra, és hamarosan el lehet kezdeni a költözést. Ellenjegyez az adásvételt bonyolító ügyvéd, aki beszerzi a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot.  A szerződésben egyeztek meg a különböző határidőkről (teljes vételár kifizetése, költözés időpontja) meghatározásra kerül a foglaló összege. Amennyiben foglalót vesz át a leendő vevőtől az eladó, de később eláll az üzlettől, úgy elveszti a foglalót. Fordított esetben a foglaló kétszeresét kapja vissza az eladótól a vásárló.

Miután a meghatározott időpontig kifizetitek a teljes vételárat eladónak, aki írásos beleegyezését adja ahhoz, hogy a földhivatalnál téged, mint tulajdonost vegyék fel a nyilvántartásba, őt pedig töröljék az ingatlan tulajdonosai közül. Ez a nyilatkozat is ügyvéd ellenjegyzésével készül.

A nyilatkozat átvételét követően keressétek fel az ingatlan elhelyezkedése szerint illetékes földhivatalt és ingatlan-nyilvántartás eljárási kérelem benyújtásával írassátok át nevedre az ingatlan tulajdonjogát.

Érdemes számolni.

Ebben is segítségre lesz egy ügyvéd, de addig is adjátok össze a biztos felmerülő kezdeti költségeket.

  • ingatlan ára
  • ügyvédi költség
  • statikus díj tétele
  • földtulajdoni lap
  • adók, illetékek

Reméljük adtunk tájékozódási pontokat  a leendő tulajdonosnak.

(folytatjuk)

K&P