Az univerzális almaecet, egészségre, fogyókúrára, szépségápolásra

Ki ne hallott volna a különféle gyümölcsökből előállított ecetről. Szederből, málnából, körtéből is széles a választék elsősorban a kuriózumot kedvelők számára. Legkedveltebb és legismertebb az almából készült ecet.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Felhasználása széleskörű, egészségmegóvó hatása közismert, a zsírok ellenségének is hívják, de a szépségápolásban is előszeretettel használják. Vásárlásnál a biológiailag előállított organikus ecetet válasszuk, de ha időnk és kedvünk van otthon is előállíthatjuk.

A görögök és a rómaiak is használták.

Az ecet története évezredekre nyúlik vissza, régészek a fáraók előtti időszakból vázákban ecetmaradványokat véltek felfedezni. Az egyiptomiakon kívül a perzsák és a babiloniak is előszeretettel használták, elsősorban az élelmiszerek tartósítására. A több száz kilométeres utakon az ecet segítségével az áruk nem romlottak meg. A görögök kedvelt itala az „oxycrat”, víz, méz, és ecet keverékéből állt, melynek gyógyító hatására Hippokratész is felhívta a figyelmet. Elsősorban sebek gyógyítására, sérülésekre, és légzőszervi betegségekre ajánlotta.

A rómaiaknál számos étel, ital nélkülözhetetlen alapanyagává vált. A vízből-ecetből kevert ital a „pocca” az egyik legnépszerűbb italuk volt, amit akár utcai árusoktól is megvásárolhattak a szomjukat oltók. Mártásként is gyakran került az asztalukra. A „garumnál” különféle alapanyagokat ecetbe erjesztettek. A rómaiak nevéhez fűződik a sült halak ecetes marinálása, ami lehetővé tette a tartósítást is. Végezetül ne feledkezzünk meg a „moretum” nevű salátájukról sem, ami az eceten kívül fokhagymából, vöröshagymából, korianderből, kecskesajtból állt, kevés olajjal meglocsolva.

Az almaecet alapanyaga.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Az alma magas flavonoid tartalmának köszönhetően, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző-gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a fertőzések leküzdésében, de antioxidáns hatása is kiemelendő, ami főleg a gyümölcs héjában található chiorogénsav, glycosid, qercetin, phloretin, epicatechin tartalmának köszönhető.

Rosttartalma miatt az emésztést is elősegíti, egyharmada pektin, ami anyagcsere javító, savtartalma pedig a bélmozgást segíti elő.

Bevonja a vékonybél falát, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Az almaecet a megkérdőjelezhetetlen ásványi anyag és vitaminbomba.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Nélkülözhetetlen ásványi anyagokban gazdag többek között foszfor, fluor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, szilícium találhatók benne.

A béta karotin tartalma miatt kiemelendő sejtvédő, antioxidáns hatása is. Vitaminokban is bővelkedik A, B1, B2, B6, C. E. P vitamint és provitamint is tartalmaz.

Mire használd?

  • egyensúlyban tartja a szervezet ökoszisztémáját a ph-t lúgosítja, ezáltal a szervezet ellenálló képességét növeli
  • zsírbontó hatása miatt fogyasztó hatása van
  • enyhíti az allergiás tüneteket
  • torokfájásra, arcüreggyulladásra, influenzás tüneteket csillapítására
  • gyomorégésre, refluxra
  • izületi gyulladásra
  • gombás fertőzésekre, Candidára
  • bőrproblémákra, kiütésekre, pattanásokra

A gasztronómiában is felhasználhatom?

Persze, nagyon sok ízletes étel, főleg saláta készíthető belőle.

Almaecetes céklasaláta

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Tisztítás után a vöröshagymát aprítjuk, majd tűzhelyen, lassú lángon pirítjuk. Ezt követően a céklákat kerek szeletekre vágjuk, a hagymával összepároljuk. fűszerezzük sóval, borssal, kevés mézzel, borókabogyóval, majd kevés vízzel nyakon öntjük és Pikánssá tesszük almaecettel egy órán át fedő alatt pároljuk. Adagonként tejföllel meglocsoljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Hozzávalók

  • 1 kg cékla
  • 1 ek méz
  • 1 ek almaecet
  • ízlés szerint: bors, borókabogyó, só
  • 1 ek tejföl
  • csipet petrezselyem

Kúraszerűen, de akár naponta is fogyaszthatom?

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

El kell döntened, mi vele a célod. Amennyiben szeretnél fogyni, és mindezt természetes alapanyagokkal, különféle étrend kiegészítők nélkül, választhatod a következő módszert.

Naponta kétszer 2 dl vízbe tegyél egy ek almaecetet, kavard alaposan fel. Először felkelés után éhgyomorra fogyaszd, a második „adagot” ebéd előtt 15 perccel idd meg. A kúrát érdemes egy hónapon keresztül folytatni.

Egészségmegőrzés céljából csak éhgyomorra, az adag ugyanaz, mint a kúra esetén.

A legfontosabb meg kell barátkozni az ízével, ami az első pár alkalommal, a kissé savanykás íze miatt bizarr lesz, ezt enyhítheted mézzel.

Soha ne idd töményen, mindig hígítva.

A szépségápolásban is egyre nagyobb teret hódít meg, a bőrödre és a hajadra is jótékony hatással bír. Ha az előbbit szeretnéd tisztán tartani egy kád vízbe 2 dl almaecetet tegyél, ha a hajadat akarod selymesebbnek tudni 5 liter vízben kell 5 dl-t elkeverned, mindezt elég 3 naponta megtenned.

Otthon is elkészíthetem?

Igen és nem ördöngösség, kevés időt-energiát kell rászánnod, de pénztárca kímélő, nem is beszélve, te készíted, tudod milyen alapanyagokat használsz, így csalódás nem érhet.

Egy ötliteres befőttes üveget tölts meg 1/3 rész almával.  4 liter vizet forralj fel, amibe belekerül 20 dkg cukor, majd hagyd kihűlni.

A gyümölcsöt nem kell megtisztítanod, csak megmosnod, és apró darabokra vágnod. A penészes részeket dobd el, mert hamar megromlik az alma.

Töltsd fel az üveget a cukros vízzel, ne teljesen, hogy ki ne forrjon. Az erjedés gyorsabbá tétele miatt tegyél a tetejére kenyeret, majd ruhával takard le, és kösd meg.

10 napig érleld 25 fokos szobahőmérsékleten.

Utána, szűrd le, önts üvegekbe, takard le vászonnal.

Körülbelül egy hónap múlva forrás után kezd letisztulni, a tetején kocsonyás réteg ecetágy képződik, amit vegyél le róla, fejtsd le az ecetet, az ecetágyat tedd félre a hűtőbe egy kevés ecettel, később felhasználhatod.

A képek forrása: pixabay

K&P

 

 

0 Tovább

Vegyes gyümölcsleves,  krémesen, fűszeresen

A kertünk folyamatosan adja a gyümölcsöket.  A korai cseresznyeszezonnak lassan vége, az alma, körte, kajszi pár hetet-hónapot várat magára. A savanykás, szinte fekete meggy pompázatosan virít a fákon, alig várja, hogy dzsem, mártás, köret legyen belőle.

Ahogy említettük az alma még nem érett meg, tavaly kompótot készítettünk belőle, természetesen mindenféle mesterséges adalékot mellőzve. Cukor került bele, de a savanykás meggyel párosítva szenzációs lehet. Gondoltuk, kipróbáltuk, nem bántuk meg. Felszolgáljuk, mármint a receptet. Íme.

Hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 1 üveg almakompót, vagy alma
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 ek joghurt
  • 1 csokor mentalevél
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás puding

Elkészítése

Szerencsénkre a meggy mentes volt a hústól, mármint a kukacoktól, de az ördög nem alszik alapon érdemes,hideg vízben áztatni, víziszonyuk miatt azonnal kimásznak a gyümölcsből, és a víz tetején maradnak. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy húsmentes, a meggy kimagozzuk, majd egy tálba félretesszük.

Kompótot érdemes megkóstolni, ha túl cukrosnak találjuk, leöntjük róla a levet, amit a későbbiekben ízesítésként felhasználhatunk, de akár le is fagyaszthatunk, persze, ha a frigó nincs dugig tele, de akár limonádé is készíthető belőle. Ha almát használunk, félbevágjuk, megpucoljuk, a csumáját kivesszük, és négyfelé vágjuk.

Mennyiségtől függően beletesszük egy edénybe, és addig engedjük vízzel, amíg el nem lepi. A gyümölcslevest elképzelhetetlen szegfűszeg, és fahéj nélkül, ezeket természetesen mi sem hagytuk ki. Plusz tettünk bele 2 evőkanál joghurtot a későbbiekben szerepe lesz.

Amíg egyet nem forr, hogy időt nyerjünk, elkészítjük a többi hozzávalót.

1 csomag vaníliapudingot csomómentesen elkeverünk 1 dl tejjel, legjobb a robotgép, akkor tuti nem lesz darabos a pudingunk. Amíg ezzel bíbelődünk a leves alap is kész, hozzáöntjük a pudingot, megkeverjük, és készen is vagyunk.

A joghurt és a puding krémessé teszi a levest, és az állaga sem marad teljesen híg. A menta íze és illata még különlegessé teszi a pofonegyszerű, de mégis különleges levest. Adagonként citromkarikával, és mentával díszítettük.

K&P

 

0 Tovább

Címkefelhő

egészség (4),tepsis burgonya (3),méz (3),tejföl (3),lestyán (3),burgonya (3),sajt (3),sütemény (3),gyógynövény (3),rizs (2),chili (2),máj (2),töltött (2),rakott (2),tészta (2),kutyatartás (2),gyorsan elkészíthető (2),vitamin (2),tócsni (2),nokedli (2),csirkemell (2),bacon (2),kapor (2),india (2),lángos (2),puding (2),zsálya (2),pikáns (2),gyógynövények (2),cukkini (2),csoki (2),bableves (1),bőrápolás (1),csirkefarhát (1),currye (1),lekvár (1),betegség (1),tea (1),csipkebogyó (1),füstölt tarja (1),madártej (1),húsombóc (1),bor (1),vanília (1),pite (1),sült szárny (1),mártogatós (1),füstölt karaj (1),sajtkrém (1), (1),paradicsom (1),lecsó (1),paradicsomlé (1),szósz (1),szőlőmártás (1),fasírt (1),kuszkusz (1),joghurt (1),melegszendvics (1),házi készítésű (1),aranygaluska (1),természetes (1),palacsinta (1),hortobágyi (1),gyógymód (1),zsemle (1),remény (1),máriatövis (1),a máj védelme (1),virágok (1),egynyáriak (1),kudzu (1),termesztés (1),hagyma (1),kukorica (1),leves (1),gyerek ételek (1),retek (1),függőség (1),leszokás (1),virág (1),szobanövények (1),fogyás (1),erős (1),zöldség (1),kisvirágú füzike (1),megelőzés (1),dohányzás (1),fűszerek (1),egzotikus (1),prosztata (1),sült kacsa (1),káposzta (1),tanulás (1),célok (1),család (1),sajtkészítő (1),interjú (1),anyaság (1),nehéz sorsok (1),kakaós csiga (1),diós csiga (1),látássérült (1),befőzés (1),újrakezdés (1),állatok (1),hagymaleves (1),pirított kenyér (1),termelői piac (1),kézműves (1),sztyúpa (1),kastély (1),hal (1),rántott (1),ponty (1),hévíz (1),szalonna (1),szőlő (1),piszkos tészta (1),mártás (1),vegyszermetes (1),növényi permet (1),rizses hús (1),Pizza (1),növényi kártevők ellen (1),dinszteltkáposzta (1),sült csirkecombok (1),TÖLTÖTT TOJÁS (1),tápoldat (1),pogácsa (1),brassói (1),füstölt szalonna (1),paradicsomtermesztés (1),hamburger (1),borsópörkölt (1),habgaluska (1),sörkorcsolya (1),juhtúró (1),mérgező növények (1),bodzaleves (1),permetlé (1),csalán (1),növénytársítás (1),növények családban (1),fűszernövény (1),ánizs (1),vetésforgó (1),kert tervezése (1),növényeknek sorkijelölő (1),kreatív (1),fokhagyma (1),fűszetnövény (1),édeskömény (1),kakukkfű (1),dísz (1),nyúl tartása (1),másnaposság (1),palántanevelés (1),tojásfa (1),húsvét (1),koriander (1),fűszernövények (1),kert (1),fagylalt (1),körömpörkölt (1),szobatisztaság (1),nevelés (1),séta (1),tejfölös uborkasaláta (1),kölyök (1),dödölle (1),rántott uborka (1),kapros tejfölös mártás (1),kuzyatartás (1),kölyökkutya (1),kovászos (1),puliszka (1),Ingatlanvétel (1),töltött disznócomb (1),almaecet (1),szépség (1),hely választása (1),városból-faluba (1),zöldségek (1),fekete szeder (1),festett kavicsok (1),kukoricadara (1),mazsola (1),banán (1),alma (1),sült zöldség (1),halleves (1),fehérboros apróhús (1),meggy (1),gyümölcsleves (1),sertés (1),meggyszósz (1),Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel (1),könnyű (1),petrezselyem (1),apró hal (1),csirkemáj (1),gyerek (1),állat (1),sütés nélküli sütemény (1),porcsin (1),vitaminbomba (1),articsóka (1),gyógyít (1),zellerkrémleves (1),ásványi anyag (1)

Címkefelhő

egészség (4),tepsis burgonya (3),méz (3),tejföl (3),lestyán (3),burgonya (3),sajt (3),sütemény (3),gyógynövény (3),rizs (2),chili (2),máj (2),töltött (2),rakott (2),tészta (2),kutyatartás (2),gyorsan elkészíthető (2),vitamin (2),tócsni (2),nokedli (2),csirkemell (2),bacon (2),kapor (2),india (2),lángos (2),puding (2),zsálya (2),pikáns (2),gyógynövények (2),cukkini (2),csoki (2),bableves (1),bőrápolás (1),csirkefarhát (1),currye (1),lekvár (1),betegség (1),tea (1),csipkebogyó (1),füstölt tarja (1),madártej (1),húsombóc (1),bor (1),vanília (1),pite (1),sült szárny (1),mártogatós (1),füstölt karaj (1),sajtkrém (1), (1),paradicsom (1),lecsó (1),paradicsomlé (1),szósz (1),szőlőmártás (1),fasírt (1),kuszkusz (1),joghurt (1),melegszendvics (1),házi készítésű (1),aranygaluska (1),természetes (1),palacsinta (1),hortobágyi (1),gyógymód (1),zsemle (1),remény (1),máriatövis (1),a máj védelme (1),virágok (1),egynyáriak (1),kudzu (1),termesztés (1),hagyma (1),kukorica (1),leves (1),gyerek ételek (1),retek (1),függőség (1),leszokás (1),virág (1),szobanövények (1),fogyás (1),erős (1),zöldség (1),kisvirágú füzike (1),megelőzés (1),dohányzás (1),fűszerek (1),egzotikus (1),prosztata (1),sült kacsa (1),káposzta (1),tanulás (1),célok (1),család (1),sajtkészítő (1),interjú (1),anyaság (1),nehéz sorsok (1),kakaós csiga (1),diós csiga (1),látássérült (1),befőzés (1),újrakezdés (1),állatok (1),hagymaleves (1),pirított kenyér (1),termelői piac (1),kézműves (1),sztyúpa (1),kastély (1),hal (1),rántott (1),ponty (1),hévíz (1),szalonna (1),szőlő (1),piszkos tészta (1),mártás (1),vegyszermetes (1),növényi permet (1),rizses hús (1),Pizza (1),növényi kártevők ellen (1),dinszteltkáposzta (1),sült csirkecombok (1),TÖLTÖTT TOJÁS (1),tápoldat (1),pogácsa (1),brassói (1),füstölt szalonna (1),paradicsomtermesztés (1),hamburger (1),borsópörkölt (1),habgaluska (1),sörkorcsolya (1),juhtúró (1),mérgező növények (1),bodzaleves (1),permetlé (1),csalán (1),növénytársítás (1),növények családban (1),fűszernövény (1),ánizs (1),vetésforgó (1),kert tervezése (1),növényeknek sorkijelölő (1),kreatív (1),fokhagyma (1),fűszetnövény (1),édeskömény (1),kakukkfű (1),dísz (1),nyúl tartása (1),másnaposság (1),palántanevelés (1),tojásfa (1),húsvét (1),koriander (1),fűszernövények (1),kert (1),fagylalt (1),körömpörkölt (1),szobatisztaság (1),nevelés (1),séta (1),tejfölös uborkasaláta (1),kölyök (1),dödölle (1),rántott uborka (1),kapros tejfölös mártás (1),kuzyatartás (1),kölyökkutya (1),kovászos (1),puliszka (1),Ingatlanvétel (1),töltött disznócomb (1),almaecet (1),szépség (1),hely választása (1),városból-faluba (1),zöldségek (1),fekete szeder (1),festett kavicsok (1),kukoricadara (1),mazsola (1),banán (1),alma (1),sült zöldség (1),halleves (1),fehérboros apróhús (1),meggy (1),gyümölcsleves (1),sertés (1),meggyszósz (1),Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel (1),könnyű (1),petrezselyem (1),apró hal (1),csirkemáj (1),gyerek (1),állat (1),sütés nélküli sütemény (1),porcsin (1),vitaminbomba (1),articsóka (1),gyógyít (1),zellerkrémleves (1),ásványi anyag (1)

Címkefelhő

egészség (4),tepsis burgonya (3),méz (3),tejföl (3),lestyán (3),burgonya (3),sajt (3),sütemény (3),gyógynövény (3),rizs (2),chili (2),máj (2),töltött (2),rakott (2),tészta (2),kutyatartás (2),gyorsan elkészíthető (2),vitamin (2),tócsni (2),nokedli (2),csirkemell (2),bacon (2),kapor (2),india (2),lángos (2),puding (2),zsálya (2),pikáns (2),gyógynövények (2),cukkini (2),csoki (2),bableves (1),bőrápolás (1),csirkefarhát (1),currye (1),lekvár (1),betegség (1),tea (1),csipkebogyó (1),füstölt tarja (1),madártej (1),húsombóc (1),bor (1),vanília (1),pite (1),sült szárny (1),mártogatós (1),füstölt karaj (1),sajtkrém (1), (1),paradicsom (1),lecsó (1),paradicsomlé (1),szósz (1),szőlőmártás (1),fasírt (1),kuszkusz (1),joghurt (1),melegszendvics (1),házi készítésű (1),aranygaluska (1),természetes (1),palacsinta (1),hortobágyi (1),gyógymód (1),zsemle (1),remény (1),máriatövis (1),a máj védelme (1),virágok (1),egynyáriak (1),kudzu (1),termesztés (1),hagyma (1),kukorica (1),leves (1),gyerek ételek (1),retek (1),függőség (1),leszokás (1),virág (1),szobanövények (1),fogyás (1),erős (1),zöldség (1),kisvirágú füzike (1),megelőzés (1),dohányzás (1),fűszerek (1),egzotikus (1),prosztata (1),sült kacsa (1),káposzta (1),tanulás (1),célok (1),család (1),sajtkészítő (1),interjú (1),anyaság (1),nehéz sorsok (1),kakaós csiga (1),diós csiga (1),látássérült (1),befőzés (1),újrakezdés (1),állatok (1),hagymaleves (1),pirított kenyér (1),termelői piac (1),kézműves (1),sztyúpa (1),kastély (1),hal (1),rántott (1),ponty (1),hévíz (1),szalonna (1),szőlő (1),piszkos tészta (1),mártás (1),vegyszermetes (1),növényi permet (1),rizses hús (1),Pizza (1),növényi kártevők ellen (1),dinszteltkáposzta (1),sült csirkecombok (1),TÖLTÖTT TOJÁS (1),tápoldat (1),pogácsa (1),brassói (1),füstölt szalonna (1),paradicsomtermesztés (1),hamburger (1),borsópörkölt (1),habgaluska (1),sörkorcsolya (1),juhtúró (1),mérgező növények (1),bodzaleves (1),permetlé (1),csalán (1),növénytársítás (1),növények családban (1),fűszernövény (1),ánizs (1),vetésforgó (1),kert tervezése (1),növényeknek sorkijelölő (1),kreatív (1),fokhagyma (1),fűszetnövény (1),édeskömény (1),kakukkfű (1),dísz (1),nyúl tartása (1),másnaposság (1),palántanevelés (1),tojásfa (1),húsvét (1),koriander (1),fűszernövények (1),kert (1),fagylalt (1),körömpörkölt (1),szobatisztaság (1),nevelés (1),séta (1),tejfölös uborkasaláta (1),kölyök (1),dödölle (1),rántott uborka (1),kapros tejfölös mártás (1),kuzyatartás (1),kölyökkutya (1),kovászos (1),puliszka (1),Ingatlanvétel (1),töltött disznócomb (1),almaecet (1),szépség (1),hely választása (1),városból-faluba (1),zöldségek (1),fekete szeder (1),festett kavicsok (1),kukoricadara (1),mazsola (1),banán (1),alma (1),sült zöldség (1),halleves (1),fehérboros apróhús (1),meggy (1),gyümölcsleves (1),sertés (1),meggyszósz (1),Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel (1),könnyű (1),petrezselyem (1),apró hal (1),csirkemáj (1),gyerek (1),állat (1),sütés nélküli sütemény (1),porcsin (1),vitaminbomba (1),articsóka (1),gyógyít (1),zellerkrémleves (1),ásványi anyag (1)

Feedek

gasztrokertben

blogavatar

Hatalmas területen élünk, ahol kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg.Balaton melleti gyönyörű településen élünk, festői környezetben. Vegyszermentesen kertészkedünk, főzünk. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Feedek

HTML