A neve kötelezi a desszertek királynőjét, a legdrágább ékszereket aranyból készítik.  Az aranygaluskát nem, és az elkészítésének ára sem vetekszik az ékszerrel. A kelt tészta és a vanília az ősz beköszöntének szürkeségét tompítja. Egytálételként, de desszertként is a trón vívmányosa.

A galuska kelt tésztából készül, idő szükséges az elkészítéséhez, de megéri ráfordítani, az íze utánozhatatlan. Könnyű a tésztája, eszméletlen sokféle módon variálható, frissen és másnap is bátran fogyasztható. Vaníliával, dióval, lekvárral, sodóval. Kanállal szaggatva, vagy szaggatóval? A rászánt idő mindent kárpótol. Ne hagyjátok ki! A klasszikus dióval készül, de bármivel variálható, a kreativitás határtalan.

A jó kelt tészta aranyszabályai

  • A jó aranygaluska alapja a könnyed tésztája, ahhoz, hogy igazán jó legyen be kell tartani pár ’aranyszabályt”.
  • Szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen készítsük el, és a hozzávalóknak, az edénytől az összes alapanyagig langyosnak kell lennie, különben a tészta „megfázik”.
  • Az élesztő minőségére figyeljünk, lehetőleg frisset használjunk.
  • Az élesztőre közvetlenül ne szórjunk rá sót, mert nem lesz megfelelő a kelesztő képessége.
  • A lisztet is meg kell langyosítani és átszitálni, ekkor levegősebb lesz. Hozzáadjuk a szükséges alapanyagokat, folyamatosan dagasztjuk. Nem kell megijedni, ha kicsit lágyabb a tészta, a gyúródeszkára hintett lisztet úgyis felveszi.

Hozzávalók a tésztához

  • fél kg búzaliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • csipetnyi só

Hozzávalók a hintéshez

  • darált dió
  • cukor

A „mártáshoz”: vanília puding, gyümölcsök

Elkészítése

3 kanál lisztből, 1 dl langyos tejből, 0.5 dkg cukorból, 2 dkg élesztőből kovászt készítünk. A tojás sárgákat elkavarjuk a cukorral és a tejjel, melyben feloldottunk egy csipet sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kovászt a hozzávalókkal, majd addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz, ráöntjük az olvasztott vajat, és összedolgozzuk.

A tésztából cipót formálunk, beletesszük egy edénybe, akár konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes helyen háromnegyedóráig kelesztjük. Tovább nem érdemes, mert a tészta összeesik. Akkor kelt meg, ha már könnyedén elválik az edény falától.

Ráborítjuk a liszttel meghintett deszkára, majd a legegyszerűbb, ha pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük, és olvasztott vajat csurgatunk a tetejére. Ezután őrölt, cukrozott dióval a „pogácsák” tetejét megszórjuk. Sütőbe 180 fokon 25 percig sütjük. Közben elkészítjük a vaníliás pudingot, amibe mártogatjuk a galuskát, és bearanyozzuk a napunkat.

Az ételt ebben az esetbe is mi készítettük és fotóztuk.

K&P