Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezért fogyassz Gyömbért a betegségek ellen

Trópusi növényként, hazánkban elsősorban üvegházakban termesztik. Zöldségeseknél, boltokban egész évben beszerezhető a gyömbér gyökere. Porként, olajként, teát fogyasztva is számottevő hatása ismert. Megmutatjuk milyen esetekben és hogyan alkalmazzuk, az édeskés illatú karakteres ízű növényt.

Gyömbér történelem

A történetírók szerint már Kr. előtt több századdal fűszer - és gyógynövényként is használták. Dél- Kelet Ázsiában, Indiában és Kínában 3000 éve termesztik a trópusi növényt. Népszerűségét bizonyítja, hogy az első Kínai fűszerkönyvben is szerepel. A kínai orvosi könyvbe is bekerült, de érdekes módon mindkét esetben csak a szárítottat említették meg. Jóval később Kr. után 500 évvel írnak a növényről.

A tibetiek elsősorban, az élet megújítójának tartják és tartották a mai napig nagy becsben és elsősorban a sejtmegújító hatása miatt használják. Jelenleg is számottevő elixíreket, illóolajokat készítenek a gyömbérből.

Az indiai gasztronómia egyik alapfűszere, emellett az ételek tartósítására is használták. Istentől való félelmük miatt a vallásos ünnepek alkalmával étkezés előtt fogyasztották, mert az édeskés lehelettel nem sértették meg az isteneiket.

A XII-XII. század fordulóján készült Pray kódexben összesen 27 gyógynövényt említ, köztük a gyömbért is.

Egy kis botanika

Az egyszikű évelő növény a gyömbérfélék családjába tartozik, alsóleveleik hosszúnyelűek, tagoltak és szárnyaltak, három levélből állnak a felsők, virágai 8-15 mm hosszúak. A népi gyógyászat és a gasztronómia az ujjasan elágazó 8-15 centiméter hosszú, átlagosan 2 centiméter vastag gyökerét használja.

A trópusi Ázsia esőerdőiben őshonos. elsősorban a nedves réteket kedveli, Ázsián kívül Észak- Amerikában, Európában is elterjedt.

Milyen anyagokat tartalmaz?

Karakteres, sajátos kissé kesernyés, csípős ízét a gyömbér gyökértörzse adja, ízét a gingerol tartalma, aromáját az illóolaja adja. Hatóanyagtartalma közvetlenül a héj alatt a legmagasabb.

A-, B-, E-, C-, vitaminokban gazdag, többek között cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, vasat tartalmaz.

Mennyit ehetünk belőle?

A kutatások szerint felnőttek naponta maximum 4 grammnyi mennyiséget fogyaszthatnak a gyömbérgyökérből. Gyermekek 2 év alatt semmilyen formában nem kaphatnak, várandósok, és két év feletti gyermekek maximum 1 grammnyit ehetnek.

Elsősorban fűszernövény, de a népi gyógyászat számos betegség kialakulásánál használja

Miben segít?

Emésztőrendszerre gyakorolt hatása

A gyomor- és bélrendszerre jótékony hatással bír, a hasi görcsöket hatékonyan oldja, és szélhajtó tulajdonságai miatt a puffadást jelentősen csökkenti. Enyhe emésztési zavarok esetén, ami puffadással, gyomorrontással, enyhe hányingerrel jár érdemes a gyömbért kipróbálni. Elsősorban étvágynövelő, és emésztést serkentő hatása miatt közkedvelt a növény.

Gyulladáscsökkentő hatása

A benne lévő cseranyagok miatt gyömbérteával, vagy gyömbért tartalmazó szájöblítővel érdemes gargalizálni száj, vagy garatgyulladás esetén. Gyulladáscsökkentő hatása miatt az enyhe megfázással járó tüneteket: köhögés, orrfolyás csökkenti.

Koncentrációt növelő

A központi idegrendszerre nem gyakorol hatást, ezért e tekintetben mellékhatásai nem ismertek. Állandó koncentrációt igénylő munkavégzőknek ajánlott, mert a koncentrációt elősegíti.

Potencianövelő

A nem megfelelő vérkeringés impotenciát okozhat, mert a sérült erek vérrel nem tudnak megtelni, a gyömbér a keringést jelentős mértékben serkenti, mindezt a gingerol nevű vegyület okozza.

Hogyan, és milyen formában alkalmazhatjuk?

Tea

Emésztési problémáknál, megfázáskor forraljunk fel fél liter vizet, tegyünk bele körülbelül 2 dkg reszelt gyömbért, negyed óra múlva szűrjük és langyosan fogyasszuk.

Külsőleg alkalmazva olajok

Az említett gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi gyulladásra, kisebb zúzódáskor 10 ml semleges olajba tegyünk a gyömbérolajból pár cseppet és kenjük be e kezelt bőrfelületet.

Aromaterápiában

Meghűlésnél, fejfájásnál 4 csepp gyömbérolajat, keverjünk össze 1 csepp fahéjolajjal, párologtatva használjuk.

Inhalálva pár csepp olajat zsebkendőre csepegtetve, csökkenti a megfázással járó tüneteket.

Mire figyeljünk?

Az Amerikai Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal az FDA az általánosan biztonságos növények közé sorolja, de a fogyasztásánál oda kell figyelni az elfogyasztható mennyiségre és az esetleges mellékhatásokra. Bizonyos betegségek esetén érdemes elővigyázatosnak lenni, az alábbiak esetén érdemes más gyógy-, vagy fűszernövényt kipróbálni.

Óvatosan a fogyasztásával

Epekő fennállásakor nem érdemes kockáztatni, mert a gyömbér fokozza az epe termelését és az összehúzódások számát így nagy mennyiségben alkalmazva bejuthat az epe csatornába.

Cukorbetegségnél

Keményítő és cukortartalma miatt fogyasztása előtt mindenképp konzultálni kell az orvossal.

A véralvadást gátolja, ezért, aki vérhígítót szed, kerülje a gyömbér fogyasztását.

Íme a teszt

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="3ebd06f2-d992-4bf8-a5e1-f8b94d018520" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket, fűászernövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

1 Tovább

Gyógynövények szembetegségekre

Az öt érzékszervünk közül sokaknak egyik legféltettebb kincse az egészséges szem. Naponta több órán keresztül intenzíven használjuk, a mindennapokban és a munkába nélkülözhetetlen. A látás csökkenése, a szemünk megbetegedése a legtöbb tevékenységünkben korlátol. Nemcsak a betegségek esetén kellene jobban odafigyelni, hanem minden tőlünk telhetőt megtenni az egészségért. Bemutatunk két gyógynövényt, ami megelőzésre a betegségek kezdeti szakaszában alkalmazhatóak.

Szemvidítőfű

A görög mitológiában a vidámság, kellem, szépség megtestesítője, egy igazi grácia. Az orvosi szemvidítófűnek, népies elnevezése vigasztalófű, szemfű a vajvirágfélék családjába tartozó szembetegségekre is használatos jellegzetes külsejű növény. Egynyári, általában 10-30 centiméter magas, fehér, vagy apró lila virágzatuk van. Széles körben megtalálható erdőkben, réteken, nyirkos dombvidékeken fejlődik. Júliusban, augusztusban gyűjtik a szár feletti virágokat, amelyből általában tinktúrát, drogot állítanak elő.

Többek között gyulladáscsökkentő glikozidokat, összehúzó hatású tanninokat tartalmaz. A név kötelez alapon elsősorban szembetegségek, szembántalmak esetén alkalmazott gyógynövény.

Milyen szembetegségekre alkalmazzák?

A szemárpáról akkor beszélünk, mikor a szemhéjszél egyik mirigyeinek bakteriális fertőződése révén egy gyulladásos tályog jön étre. Bárkinél előfordulhat a cukorbetegeknél gyakoribb. A szem bepirosodik a szemhéj piros duzzadt, a látás homályossá válik.

A könnyezésnek végtelen oka lehet, érdekes módon a száradt szemnél is előfordulhat, kiválthatja allergia, időseknél gyakran előfordul és különféle betegségek kísérőjelensége is lehet.

A kötőhártya gyulladásról a diólevél ismertetésekor részletesebben írunk.

A szemfáradtságot akár korunk betegségének is nevezhetjük, kiváltó oka lehet gyakori és folyamatos számítógép használat, az olvasás, a nem megfelelő megvilágítás. A szem kivörösödhet, könnyezhet, és folyamatos égető érzést érzünk.

Mi tegyünk?

Borogatásra egy csapott evőkanál száraz növényt leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, műanyagszűrűvel szűrjük, és langyosan a felsorolt betegségek esetén borogatjuk a szemünket.

Bizonyos könnycseppek tartalmaznak szemvidítőfüvet.

Diófalevél

A diófa áldásos hatása a népgyógyászok körében elismert és kevesen tudják, szinte minden része a kérgétől az éretlen, vagy érett termésén minden része felhasználható. Megszámlálhatatlan betegségre alkalmazzák a levelét is.

A jelenleg is folyó kutatások szerint, tartalmaz csersavat, azaz tannint, ellegitanint, flavonoidokat,  kempferolt, kvercetint több mint 3 százalékban tartalmaz.

Milyen szembetegségekre javasolt?

A laza erekkel átszőtt hártya béleli a szemhéjak belső felszínét, a szemfehérjét borítja. Kevés családban nem fordult elő a hártya gyulladásos betegsége, amely igen kellemetlen tünetekkel a szem vörösödésével, váladékozással jár.

Kezdődő kötőhártya gyulladásra érdemes alkalmazni, természetesen csakis a súlyosabb tünetek megjelenése előtt, amennyiben nem érzünk javulást, azonnal forduljunk szakemberhez.

Egy lapos mokkáskanálnyi száraz, aprított levelet leforrázunk 0.5 dl vízzel, majd átszűrjük és langyosan tiszta kézzel vagy vattára téve bekenjük a szemhéjat. Nem szabad a szembe belecsepegtetni a bőrön keresztül felszívódva erősíti és tisztítja az ereket.

A szürkehályog jellemzően a kor előrehaladtával alakul ki, homályos látással, látásromlással járó betegség. A pupilla elszíneződik, és nem alakul ki éleslátás a retinán. Mint az összes szembetegségnél kiemelendő, hogy csakis kiegészítő kezelésként alkalmazzuk a diólevélből készített lemosást, hasonló módon készítjük el, mint a kötőhártya gyulladás esetén. Amennyiben többet szeretnél megtudni a dióról az alábbi linken további hasznos információhoz juthatsz: https://gasztrokertben.reblog.hu/tudtad-miert-erdemes-diot-fogyasztani-a-jotekony-hatasai-miatt

Íme a teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="fe0000c8-dd90-4009-b429-5909984eaccc" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Gyógynövények a cukorbetegség kiegészítő kezelésére, megelőzésre

cukorbetegségek

A cukorbetegség egy anyagcserezavar, ami az inzulin, vagy annak csökkenése miatt alakul ki. A szénhidrát-anyagcsere zavara párosul zsír- és fehérje anyagcserezavarral is. Két típusát különböztetjük meg. Leginkább gyermek és fiatalkorban alakul ki az 1-es típusú, ebben az esetben a szervezet nem termel inzulint, amit injekció formájában kell bevinni a szervezetbe. A kettes típusú jellemzően a felnőttek betegsége, amiért főként a külső körülmények játszanak szerepet, aminek kialakulásában az életmód, mozgásszegény életmód, táplálkozás jelentős mértékben felelős.

A cukorbetegségek tüneteinek észlelésekor, azonnal szakember segítségét kell igénybe venni. A gyógynövények a megelőzésben és a kiegészítő kezelésben fogyaszthatók, nem pótolják az inzulint, illetve az orvos által felírt készítményeket.

Tünetei

  • fáradékonyság érzet
  • folyamatos szomjúság
  • állandó éhségérzet
  • a vizelet mennyisége megnő

Főbb rizikófaktorok

  • állandó stressz
  • bizonyos betegségek: pld.: hasnyálmirigyhez, hormonzavarhoz tartozó problémák
  • elhízás, főként a hasra történő

Következményei lehetnek

  • alacsony, vagy magas vércukorszint
  • vesekárosodás
  • szemkárosodás
  • csontritkulás
  • bőr-és szájbetegségek
  • szív- és érrendszeri betegségek

Gyógynövények, megelőzésben, kiegészítő kezelésekben

Csalánlevél

cukorbetegségek

A sokak számára hasztalan és legyünk őszinték kissé csúnyácska, ráadásul szúrós gyógynövény rengeteg lehetőséget rejt, nem hiába a legtöbb gyógynövénykeverékek komponensei között van.

  • rengeteg vitamint tartalmaz és magas a vastartalma
  • vesebetegségben szenvedők, és vesehomok kialakulására hajlamosaknak
  • a vesét fokozott vízkiválasztásra ösztönzi, a vér húgysav szintjét csökkenti
  • vércukorszintet csökkenti
  • ízületi gyulladások, köszvény kezelésére is hatásos
  • hatékony vértisztító

Tea elkészítése: Egy csapott evőkanál (kb.: 3g) szárított csalánt leforrázunk 2.5 dl vízzel, majd 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és langyosan fogyasztjuk.

Ellenjavallat: gyermekek 12 év alatt ne fogyasszák

Erdei szederlevél

cukorbetegségek

  • köszvényre és reumatikus fájdalmakra
  • cukorbetegséget megelőző állapotok kezelésére
  • kismamáknak is ajánlott, a várandóság alatt kialakuló cukorbetegségre

Tea elkészítése: Két csapott evőkanál szederlevelet 2.5 dl vízzel leforrázunk, majd 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és langyosan fogyasztjuk.

Fekete áfonyalevél

cukorbetegségek

  • lassítja a szénhidrát felszívódását
  • oldja a vérzsírt

Tea elkészítése: Egy csapott evőkanál szederlevelet 2.5 dl vízzel leforrázunk, majd 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és langyosan fogyasztjuk.

Gyermekláncfű

cukorbetegségek

  • a citromnál kétszer annyi C vitamint tartalmaz
  • szénhidrát- és cukoranyagcsere szabályzásban részt vesz, de nem emeli a vércukorszintet

Ellenjavallat:  vérhigítót szedők ne fogyasszák.

Tea elkészítése: 2 dl vízben 1 teáskanálnyi gyökeret 5 percig főzünk, majd leszűrjük. Az egész növényből egyegy csapott evőkanálnyit leforázunk 2 dl vízzel,majd leszűrjük. A kettőt összeöntjük és egy hónapon keresztül fogyasztjuk, majd tartsunk kettő hét szünetet.

Mezei katáng gyökere

cukorbetegségek

  • gyökere inulintartalma miatt csökkenti a vércukorszintet
  • csökkenti a nagymértékű  vizeletürítést
  • csökkenti a szomjúságérzetet

Ellenjavallat: terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott a fogyasztása

Tea elkészítése: Egy csapott evőkanál száraz drogot 2.5 dl vízzel 3 percig főzünk, majd szűrés után fogyasztjuk.

Görögszénamag

  •  a cukor felszívódását késlelteti
  • kuramint, trigonelint, 4-hidroxi izuleacin tartalma miatt a kialakult cukorbetegségek szövődményeire is hatássos

Tea elkészítése: 5 percen át egy teáskanálnyi magot beáztatunk 3 dl vízbe, majd 10 percig főzzük. Szűrve, langyosan fogyasszuk.

Ellenjavallat: méhösszehúzó hatása miatt kismamáknak nem ajánlott.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="4c6f06af-e314-4ba6-bd7d-503eab23d813" data-show-share="false" data-show-info="false" data-comments="false"></div>

K&P

0 Tovább

Ezzel a gyógynövénnyel tudod megvédeni az epédet!

Az epe megbetegedése, epekő kialakulása, epehólyag gyulladás népbetegségnek számít. Érdemes a betegség kialakulását megelőzni, egy évszázadok óta kipróbált gyógynövény segítségünkre lehet.

gyógynövény betegség

Az epét a májban lévő speciális májsejtek és az epecsatorna sejtjei termelik és választják ki a keserű sárgásbarna színű emésztőnedvet, ami az epehólyagban tárolódik és sűrűsödik, és onnan az emésztés folyamatát elősegítve lökődik ki. A vékonybélben az epevezetéken keresztül távozik.

Fontos emésztőnedv.

  • az epesavas sóknak köszönhetően aktívan részt vesz a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok lebontásában és felszívódásában, A, D, E, K vitaminok az epe hiányában, emésztetlenül kerülnek ki a szervezetből
  • a szervezetben keletkező végtermékek, pld gyógyszerek az epében választódnak ki, majd távoznak
  • meghatározó fehérjék is innen kerülnek ki
  • az epe fő színezőanyaga a bilirubin, ami a vörösvérsejtek végterméke az epébe kerül, és zöldes barnára színezi a székletet

Beteg az epém.

Epekő

Az epeváladékból kiváló kristályok összetapadása okozza, amik egyre nagyobbra nőhetnek. Két felelőse van a koleszterinkő, akkor alakul ki, amikor a máj több koleszterint választ ki és a pigmentkő, ami a máj által termelt bilirubinból képződik.

Az epehólyag elzáródásakor erőteljes görcsök jelentkeznek a jobb bordaív alatt, ami a váll irányában kisugárzik. A tompa, vagy éles tünetek ebben az esetben is zsíros, fűszeres ételek fogyasztása után jelentkeznek. Amennyiben az epe nem tud elfolyni, elfertőződhet, és epehólyag gyulladás alakulhat ki. A kő bekerülhet a hasnyálmirigy kivezető csövébe is, ami hasnyálmirigy gyulladást is okozhat.

Az epekő az epeutakat is elzárhatja, a széklet agyagszürke lesz, a vizelet sötétté válik. Először a szem ideghártyáján lehet sárgás színeződést észrevenni, ami a bőrfelületre is kiterjed. Gyakran jár, hányingerrel, hányással.

Epehólyag gyulladás.

Okozója az epekő, ami nagyon alattomos is lehet, mert nagyságától függetlenül sokáig nem okoz tüneteket. Jobbik eset, ha diagnosztikai vizsgálat során derül ki, de gyakran minden előzmény nélkül, elzárja az epevezetéket, és a beteg főként a jobb bordaív alatt nagy fájdalmat érez, és besárgulhat. Ilyen esetben azonnal szakember segítségének igénybevétele javasolt. A tünetek heveny esetben hirtelen lépnek fel, intő jel lehet, ha a fájdalmak zsíros, fűszeres ételek fogyasztása után jelentkeznek, ami puffadással, hányingerrel, hányással, hidegrázással, lázzal is járhat. Idült gyulladáskor a has felső részén a tompa, időszakos fájdalomjellemző.

A betegség kialakulásának megelőzésében óriási szerepe lehet az aranyvesszőnek.

gyógynövény betegség

Hasznosságát flavonoid, cserzőanyag, szapponoid, kumarin, inulin, szerves sav, illóolaj tartalma miatt a legújabb tudományos kutatások is elismerik. Az Észak-Amerikából származó fészkes virágzatúak családjába tartozó évelő növény általában a Dunántúlon és az ország keleti felén fordul elő. Liget-és láperdőket, ártereket, nedves termőhelyeket kedveli. Egy méternél magasabbra is megnőhet, virágzáskor fürtösen pompázik. A magas és a kanadai fajták is hasznos gyógynövények.

Amennyiben van lehetőségünk virágzás kezdetétől július végéig az aranyvessző felső szárából 30-40 cm részt levágunk, majd szellős, de zárt helyen szárítsuk le. Ahhoz, hogy egy kilogrammnyi szárazárut kapjunk, négy kiló növényt kell összegyűjtenünk.

Epebántalmak megelőzősére, kezelésére.

Forrázással készítsünk a növényből teát, amit egy héten keresztül reggeli órákban éhgyomorra egy csészével igyunk meg. A következő héten, minden másnap, a harmadikon háromnaponta. Ezt követően egy-két havonta igyunk egy csészével, így a visszaesést is megakadályozhatjuk.

Homok, kisebb méretű epekő hajtására is kiváló

Amennyiben az epevezetékben, epehólyagban homok, vagy 3 mm-nél kisebb méretű epekő alakult ki, sokat segíthet a tea kúraszerű fogyasztása. Forrázással készül, Délelőtt és délután két napon át két liter teát kell meginnunk, literenként rövid idő alatt. Alacsony vérnyomásnál az adagot mérsékelni kell.

Természetesen a gyógynövények, önmagukban nem csodaszerek, viszont sok esetben segítenek.

Kétnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

1 Tovább

A gyógyító csipkebogyóból készíts teát, lekvárt és bort

Az ősz beköszöntével, a változékony időjárás teret ad a meghűléses megbetegedéseknek. A megelőzés hívei a nátha, megfázás előtt immunerősítőként gyógynövényekkel turbozzák fel a szervezetüket. Elsősorban a magas C vitamintartalma miatt a gyógyítók toplistáján a csipkebogyó is megtalálható. Teának, lekvárnak, és bornak is kiváló.

Története

Évezredekkel ezelőtt is tisztában voltak a csipkebogyóban rejlő lehetőségekkel. Bizonyítja latin neve a kutyarózsa, gyökerét a veszettség gyógyítására használták. Kutatások szerint az ókorban főként a sorvadást gyógyította, a középkorban tüdőbetegségekre jelentett gyógyírt. Őseink a rendkívüli sűrűségű tüskéi miatt szögesdrótként is használták, jelenleg a váratlan vendégek ellen kerítésben is gondolkozhatunk benne, hiszen ember legyen a talpán, aki sérülések nélkül képes áthatolni a növényen.

Felellhetősége

Szinte minden Herbáriában, bioboltban megtalálható, hiszen jótékony hatása miatt népszerűsége nem csökken. Természet járok, kirándulók, hegyvidéken, erdőszéleken, legelőkön is találkozhatnak az akár két-három méter magasra megnövő, tekintélyt parancsoló cserjével. Kizárólag tiszta környezetben szedjük, az autópályák, műutak mellett fellelhetőről ne használjuk fel a terméseket. A rózsafélék családjába tartozó cserjés növény, gömb, tojás alakú bogyókkal pompázik. A szeptembertől november végéig szedhető termések narancssárgából vérpirosra színeződnek, majd ráncosodik.

Beltartalma

Elsősorban C vitamintartalmai miatt kedvelt (200-1500 mg/ 1000 g, ezen kívül  A, B1, B2, E, K vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokat: magnézium, vízben oldódó élelmi rostokat: cukor, aminosavak, pektin, szerves savakat: alma, citromsav, cseranyagot: tannint, antioxidáns vegyületeket: flavonoid, illóolaj, kartonoid, polifenoolok.

A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatokban, erősíti az érfalat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A flavonoidok gyulladást csökkentők, erősítik az immunrendszert, a pektinek segítik az emésztést.

Mire használjuk?

Meghűléses megbetegedések nátha megelőzésére, kezelésére, csökkenti a köhögést, erősíti az immunrendszert, fertőzések esetén, serkenti a máj és a mellékvesék működését, csillapítja a vérzést, javítja az emésztést, az ízületi gyulladás tüneteit enyhíti.

Felhasználása

Csipkebogyó tea

Teának csak az érett piros kemény bogyókat használjuk fel, amiket a szedés után azonnal kezdjünk feldolgozni. Legtöbben a termésről leszedik a szárát, és a csészelevelét késsel eltávolítják. Hosszában kettévágják és kesztyűben éles késsel eltávolítják a magját és a bőrirritációt okozó szőröket. Szárítása két-három napon keresztül nyitott ajtajú sütőben, vagy napon, de ha több idő alatt is, újságpapírral, vagy konyharuhával bélelt ládában, meleg szobában megszárad. Amikor már ’zörgő’, páramentes hűvös helyen befőttes üvegben, vagy szellős zsákban tároljuk. Egy ismerősünk, viszont szedés és a szár, majd a csészelevél eltávolítása után nyersen ledarálva szárítja.

A C vitamintartalom megőrzése érdekében kerüljük a forrázást, forralást. Hideg vízben 1 evőkanálnyi szárított bogyót 3-4 órát áztassuk, szűrés után fogyasztjuk.

Csipkebogyó lekvár

A teával ellentétben azokat a bogyókat használjuk fel, aminek már nem kemény a húsa, hanem kissé ráncos és puha, ennek a szedési ideje novembertől, akár januárig is elhúzódik. A hosszú őszi napokon nem lehet unatkozni, ha valaki lekvárkészítésbe kezd, türelemjáték, de megéri.

Két lehetőség van, az egyik a szedés utáni magozás, a másik a passzírozás, ez sem egyszerű, de lényegesen kevesebb időbe telik. A két végétől megtisztított bogyókat beletesszük annyi vízbe főni, hogy éppen ellepje. Amikor megpuhul, összeturmixoljuk, majd nagyon kislukú szűrőn evőkanállal átpasszírozzuk, amihez hozzátesszük a cukrot, annyit amennyi a pép súlya, de inkább kevesebbet, nehogy túl cukros legyen. Ezután 15 percig a cukorral összefőzzük, majd belekerülnek a csírátlanított befőttesüvegekbe, 10 percig fejre állítjuk, majd következik a dunszt, vagy a befőző automata.

Csipkebogyó bor

A bogyók két végét megtisztítjuk, kettévágjuk, akár húsdarálón is ledaráljuk. Forró vízben feloldjuk a cukrot, majd hagyjuk kihűlni. Ráöntjük a befőttesüvegekbe beletett darált bogyókra, az üvegeket konyharuhával lefedjük, rákötjük. Szobahőmérsékleten 3-4 hét hidegebb helyen 5-10 hét alatt lezajlik az erjedés. A mustárgáz miatt gyertyatesztet kell végezni. Kiforrás után szűrőn leszűrjük, majd üvegekbe töltve a szőlő borhoz hasonlóan tároljuk.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek