Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A gyógyító csipkebogyóból készíts teát, lekvárt és bort

Az ősz beköszöntével, a változékony időjárás teret ad a meghűléses megbetegedéseknek. A megelőzés hívei a nátha, megfázás előtt immunerősítőként gyógynövényekkel turbozzák fel a szervezetüket. Elsősorban a magas C vitamintartalma miatt a gyógyítók toplistáján a csipkebogyó is megtalálható. Teának, lekvárnak, és bornak is kiváló.

Története

Évezredekkel ezelőtt is tisztában voltak a csipkebogyóban rejlő lehetőségekkel. Bizonyítja latin neve a kutyarózsa, gyökerét a veszettség gyógyítására használták. Kutatások szerint az ókorban főként a sorvadást gyógyította, a középkorban tüdőbetegségekre jelentett gyógyírt. Őseink a rendkívüli sűrűségű tüskéi miatt szögesdrótként is használták, jelenleg a váratlan vendégek ellen kerítésben is gondolkozhatunk benne, hiszen ember legyen a talpán, aki sérülések nélkül képes áthatolni a növényen.

Felellhetősége

Szinte minden Herbáriában, bioboltban megtalálható, hiszen jótékony hatása miatt népszerűsége nem csökken. Természet járok, kirándulók, hegyvidéken, erdőszéleken, legelőkön is találkozhatnak az akár két-három méter magasra megnövő, tekintélyt parancsoló cserjével. Kizárólag tiszta környezetben szedjük, az autópályák, műutak mellett fellelhetőről ne használjuk fel a terméseket. A rózsafélék családjába tartozó cserjés növény, gömb, tojás alakú bogyókkal pompázik. A szeptembertől november végéig szedhető termések narancssárgából vérpirosra színeződnek, majd ráncosodik.

Beltartalma

Elsősorban C vitamintartalmai miatt kedvelt (200-1500 mg/ 1000 g, ezen kívül  A, B1, B2, E, K vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokat: magnézium, vízben oldódó élelmi rostokat: cukor, aminosavak, pektin, szerves savakat: alma, citromsav, cseranyagot: tannint, antioxidáns vegyületeket: flavonoid, illóolaj, kartonoid, polifenoolok.

A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatokban, erősíti az érfalat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A flavonoidok gyulladást csökkentők, erősítik az immunrendszert, a pektinek segítik az emésztést.

Mire használjuk?

Meghűléses megbetegedések nátha megelőzésére, kezelésére, csökkenti a köhögést, erősíti az immunrendszert, fertőzések esetén, serkenti a máj és a mellékvesék működését, csillapítja a vérzést, javítja az emésztést, az ízületi gyulladás tüneteit enyhíti.

Felhasználása

Csipkebogyó tea

Teának csak az érett piros kemény bogyókat használjuk fel, amiket a szedés után azonnal kezdjünk feldolgozni. Legtöbben a termésről leszedik a szárát, és a csészelevelét késsel eltávolítják. Hosszában kettévágják és kesztyűben éles késsel eltávolítják a magját és a bőrirritációt okozó szőröket. Szárítása két-három napon keresztül nyitott ajtajú sütőben, vagy napon, de ha több idő alatt is, újságpapírral, vagy konyharuhával bélelt ládában, meleg szobában megszárad. Amikor már ’zörgő’, páramentes hűvös helyen befőttes üvegben, vagy szellős zsákban tároljuk. Egy ismerősünk, viszont szedés és a szár, majd a csészelevél eltávolítása után nyersen ledarálva szárítja.

A C vitamintartalom megőrzése érdekében kerüljük a forrázást, forralást. Hideg vízben 1 evőkanálnyi szárított bogyót 3-4 órát áztassuk, szűrés után fogyasztjuk.

Csipkebogyó lekvár

A teával ellentétben azokat a bogyókat használjuk fel, aminek már nem kemény a húsa, hanem kissé ráncos és puha, ennek a szedési ideje novembertől, akár januárig is elhúzódik. A hosszú őszi napokon nem lehet unatkozni, ha valaki lekvárkészítésbe kezd, türelemjáték, de megéri.

Két lehetőség van, az egyik a szedés utáni magozás, a másik a passzírozás, ez sem egyszerű, de lényegesen kevesebb időbe telik. A két végétől megtisztított bogyókat beletesszük annyi vízbe főni, hogy éppen ellepje. Amikor megpuhul, összeturmixoljuk, majd nagyon kislukú szűrőn evőkanállal átpasszírozzuk, amihez hozzátesszük a cukrot, annyit amennyi a pép súlya, de inkább kevesebbet, nehogy túl cukros legyen. Ezután 15 percig a cukorral összefőzzük, majd belekerülnek a csírátlanított befőttesüvegekbe, 10 percig fejre állítjuk, majd következik a dunszt, vagy a befőző automata.

Csipkebogyó bor

A bogyók két végét megtisztítjuk, kettévágjuk, akár húsdarálón is ledaráljuk. Forró vízben feloldjuk a cukrot, majd hagyjuk kihűlni. Ráöntjük a befőttesüvegekbe beletett darált bogyókra, az üvegeket konyharuhával lefedjük, rákötjük. Szobahőmérsékleten 3-4 hét hidegebb helyen 5-10 hét alatt lezajlik az erjedés. A mustárgáz miatt gyertyatesztet kell végezni. Kiforrás után szűrőn leszűrjük, majd üvegekbe töltve a szőlő borhoz hasonlóan tároljuk.

K&P

 

0 Tovább

Uborka, salátának, vagy kovászolva

Javában tart az uborkaszezon, folyamatosan érnek különféle méretekben a vitaminbombák.  Kovászolva utánozhatatlan ízt kölcsönöz. Kissé savanykás, sós íze miatt semmivel nem lehet egy lapra tenni. Salátát, főleg ecetes, sós az ismert, mi egy különlegességet készítettünk.

Tejfölös uborkasaláta

tejfölös uborkasaláta kovászos

Hozzávalók

  • 2 db méretes uborka
  • 2 ek 10 százalékos ételecet
  • 2 ek cukor
  • 2 ek só
  • 1 kk kapor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt piros paprika

tejfölös uborkasaláta kovászos

Elkészítése

Gondoljátok át hány emberrel találkoztatok a környezetetekben, aki ne evett volna uborkasalátát. Sokan megrántják a vállukat nem nagy vasziszdasz, kell hozzá só, ecet meg az uborka, majdnem. A miénk kissé másképpen készült. Vendégségbe jártunk, ahol megkínáltak bennünket, sóvárogva néztem, miután csak illendőségből nem nyaltuk ki a tányért, azóta szezonban kihagyhatatlan.

Nálunk teljesen vegyszermentesek a zöldségek, így az uborkát sem pucoltuk meg, teljesen fölösleges, csak a végeit vágtuk le. Egy tálba legyalultuk, tettünk bele ecetet, és cukrot, pár óráig pihentettük.

Kivettük, a levét kicsavartuk, és besóztuk, reszelt fokhagymával, kaporral ízesítettük, majd tejföllel összekevertük. Őrölt piros paprikával megszórtuk. Itthon ettük, így nem kellett udvariaskodni, a tányért fényesre tisztítottuk, nem szivaccsal, a nyelvünkkel, annyira finom lett.

Kovászos uborka

tejfölös uborkasaláta kovászos

Hozzávalók

  • 2.5 kg uborka
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 10 szem bors
  • 1 ek só
  • 1 ek 10 százalékos ételecet
  • kenyér

Elkészítése

Az uborka végeit érdemes levágnotok, mert néhány darabnál előfordul, hogy kesernyés az íze. Nem kell megijedni a többi része bátran fogyasztható. Érdemes elővigyázatosnak lenni, nincs annál kínosabb, mikor a vendégeinknek, barátainknak örömmel kínáljuk a vegyszermentes hazait, ám  az asztaltól felállva más helyiséget választ.

Miután az uborka két végét levágtuk, hosszában bevágjuk, így napok alatt az ízek teljesen átjárják a zöldségünket.

Beletettük 2.5 kilónyi ubit az 5 literes brutál méretű üvegbe, hozzátettünk 1 nagy fej fokhagymát megpucolva, gerezdekre szedve. Nem érdemes vele spórolni, ez adja a sava-borsát. Pár szem szemes borssal is felturbóztuk. Az üveget félretettük és nekiláttunk az uborka lének.

Négy liter vizet felforraltunk, hozzátettünk 4 evőkanál sót, egy evőkanálnyi ecetet. Hagytuk, hogy a lé kissé kihűljön, majd ráöntöttük az uborkára. Kenyeret tettünk rá, majd kistányérral letakartuk.

Szerencsénkre, szinte egész nap sütött a nap, így 3 nap alatt kész lett a kovászos, az üveg és a kenyér kivételével pár nap alatt befaltuk.

Ezt a receptet se hagyd ki: http://gasztrokertben.reblog.hu/rantott-uborka-kapros-tejfolos-martassal

K&P

 

4 Tovább

Rántott uborka, kapros tejfölös mártással

Javában tart az uborkaszezon, mármint nem a politikában, nem a sportban, ezeken a területeken mindig történik valami. A lédús, egészséges zöldségből több tucat fajta van: csemege, erdélyi paraszt uborka, banánuborka. Főleg salátát készítenek belőle, a kovászost szerintünk szinte mindenki kipróbálta. Mint mindenből az uborkából is rengeteg mindent ki lehet hozni. A mai napon kirántottuk. Igen jól olvassátok, nem a cukkinit, a tököt, hanem az uborkát. Nem tudtunk betelni vele. Reméljük ti sem, a receptet tálaljuk.

A jótékony hatásairól írt cikkekből Dunát lehet rekeszteni. Víztartalma-fajtától függően-90% körüli. Lúgosít, segít helyreállítani a szervezet sav bázis egyensúlyát. Kalóriatartalma minimális, ezért a fogyókúrára magukat rászánók, egész nap dézsmálhatják. Igazi vitaminbomba. Cink, foszfor, kálium, magnéziumtartalma is magas.

Hozzávalók

  • közepes méretű uborkák
  • tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa

A mártáshoz

  • tejföl, kapor, piros paprika

A körethez

  • rizs

Elkészítése

Enyhén szólva túlzás lenne állítani, hogy az uborka, ízét, aromáját semmihez sem lehetne hasonlítani, ezért a kulcs a fűszerezésében rejlik. A héjában is rengeteg fontos alkotóelem van, de a rántás miatt, hogy a liszt hozzá tapadjon meg kell hámozni. Az elkészítés előtti napon, ezt megtettük, a végeit levágtuk. Négy ugyanolyan méretre hosszába elvágtuk. Beletettük annyi vízbe, hogy ellepje, és 10 %-os ecetet tettünk bele. Egy éjszakára a hűtőbe raktuk, így az ízét magába szívja. Ezzel is bátran lehet kísérletezni különféle fűszerekkel, zöldségekkel pld reszelt gyömbérrel, zellerrel, fokhagymával.

Másnap az uborkákat szűrön lecsepegtettük, nem törölgettük át, hiszen akkor nem lehet alaposan bepanírozni. Ne féljetek attól, hogy sütés közben levet ereszt, hiszen, majdnem olyan kemény a húsa, mint a cukkininak, vagy a töknek.

A serpenyőbe az olajat felforrósítottuk, közben az uborkát bepaníroztuk.

Alaposan átforgattuk a lisztbe, a végeit is, annyira, hogy a zöld színe egyáltalán ne látszódjon, mert csak akkor ragad rajta meg a tojássárgája.

A tojássárgájába és zsemlemorzsába bepaníroztuk.

Forró tepsibe tettük, forgattuk, amíg zsemleszínű nem lett, majd kis lángon kirántottuk.

A köretnek a rizst választottuk, a mártogatósnak kapros tejfölt, piros paprikával díszítve.

Fogyasztás után nem értettük, miért nem jutott évekkel hamarabb az eszünkbe. Figyeljétek a blogot, hamarosan egy kovászos, és tejfölös uborkasaláta receptet rakunk fel, addig próbáljátok ki a rántottat. Megéri.

K&P

 

0 Tovább

Fehérboros apróhús chilis, petrezselymes rizzsel

A szőlő fürtjei egyre teltebbek, de pár hónapot még kell várni, hogy jófajta Rezi bor készüljön belőle. Magában, de fröccsnek is kiválló, de az ételekhez is remek választás. A mai menü főszereplője lett, fűszerezett hússal, chilis, petrezselymes rizzsel.

Pár nappal ezelőtt az otthonunk közelében gyakran megforduló kedves szomszédunkat meglátva eszünkbe jutott, hogy többek között nagyon finom fehérbort tud készíteni, és mivel hamarosan vendégségbe megyünk, ajándékként a barátainkat akartuk meglepni a folyékony nedűvel. Mindenképpen Reziben készültet szerettünk volna, ezzel is valamiképpen népszerűsítve a csodás, emberarcú, és nem utolsósorban festői környezetben lévő települést. A palackból kettő decit kicsentünk.

Hozzávalók

  • 30 dkg disznóhús
  •  1 fej vöröshagyma
  • 2 db újhagyma szárával együtt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • étolaj
  • 2 dl fehér szárazbor
  • fűszerek: só, bors, rozmaring, kömény, fűszerpaprika
  • Köretnek főtt rizs, petrezselyemmel, chilivel

Elkészítése

A húst a főzés előtti nap apró kockákra vágtuk és befűszereztük, hogy az ízek 12 óra alatt jobban át átjárják a combokat, a rostok megpuhulnak, így tapasztalatink szerint legalább félórával hamarabb megfőnek.

Disznózsír hiányában étolajat egy serpenyőben felforrósítottunk, és a húst beletettük, egyszer-kétszer kevertük, amíg ki nem fehéredett. Eközben levet is eresztett, nem égett le, arról nem is beszélve, hogy sokkal, zamatosabb ezzel a módszerrel az étel.

Közben a megpucolt vöröshagymát és az újhagymát apró darabokra vágtuk, és a színét vesztett hússal alaposan összekevertük.

A 30 dekányi húsnak körülbelül 1 dl leve lett, ezért nem kapott vizet, a serpenyőt a tűzről levettük, tettünk rá tűzvörös hazai őrölt fűszerpaprikát. Kevertük, amíg hagymás hús minden része nem színeződött be pirosra, visszakerült a tűzre, majd nyakon öntöttük 1 dl fehér száraz borral. Sóztuk, borsoztuk. Igazából bármilyen fűszer illik hozzá, mi a felsoroltakon kívül kevés köményt, rozmaringot választottunk.

Fedő alatt főztük, és mikor már majdnem teljesen megfőtt a hús, és egyre sűrűbb lett a szaft, hozzáreszeltünk kettő gerezd fokhagymát. Már majdnem lesült a hús, akkor kapott 1dl fehérbort, és kevés vizet. Felforraltuk, és kész lett az akkor már alkoholt vesztett, gyerekek által is bátran fogyasztható étel. A köret chilis petrezselymes rizs lett.

K&P

 

0 Tovább

Borsópörkölt galuskával

A magyar konyha elengedhetetlen alapeleme a pörkölt. A vegetáriánusokon kívül kevés család étlapján lehet ismeretlen. Szárnyasokból és disznóból is elkészíthető. Otthon, de akár társasággal bográcsban is kiválló. Miért csak húsból?  Zöldséggel is ízletes lehet. Mi a borsót választottuk,  körettel együtt fél óra alatt elkészült.

A tél elmúltával, a tavasz közeledtével fagymentes időszakban elültettük a borsó magokat. Takartuk, védve a szélsőséges időjárás ellen. A növény meghálálta a gondoskodást, hetek elteltével csírázni kezdett. Pár hónap után bő terméssel hálálta meg a locsolást, kötözést. Friss vegyszermentes borsóból készült el, akár a vegák által is fogyasztható az étel.

borsópörkölt

Hozzávalók

  • 50 dkg borsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors

Elkészítése

A borsót hosszanti irányba megroppantottam, a héja kinyílt és egy mozdulattal, az ujjammal az edénybe löktem a szemeket. Szűrőben lemostam, majd míg lecsepegett, előkészítetem a hozzávalókat.

A vöröshagymát megpucoltam, hosszába vágtam, majd apróra szeleteltem. 5 perc után hozzátettem az összevágott fokhagymát. Párcsepp olajon megpirítottam.

Őrölt piros paprikával megszórtam, a tűzről a serpenyőt levettem, hogy ne keseredjen meg, alaposan összekevertem.

Hozzátettem a megtisztított borsót, fűszereztem sóval, borssal, és fedő alatt pár perc alatt megfőtt. Köretként nokedlivel tálaltam.

borsópörkölt

Hamarabb elkészült, mint a recept megírása. Érdemes kipróbálni, egészséges és gyorsan elkészíthető.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek