Kulivári, az ínycsiklandozó egybesült

A burgonya önmagában is számos módon elkészíthető. Kevés háztartásban kerül ki az ételek közül. Legtöbbször köret lesz a sorsa. Mi a mai napra főszereplővé tettük, így lett belőle pikáns egybesült.

Számtalan ételt elkészítettünk, általában nem a hagyományos módon tesszük. Minden esetben próbálunk beletenni valami különlegeset, akár a hozzávalók és az elkészítés tekintetében.

A szembe szomszéd, most is megajándékozott bennünket egy csokor Lestyánnal. Leves nem került szóba, így ízesítésként akartuk felhasználni. Jelentőségteljes íze miatt, gondoltuk a burgonyával kivallóan kiegészítik egymást. A kertben ilyenkor is sok a teendő, az időigényes főzésre, leginkább, akkor van időnk, amikor a mostoha időjárás gátat szab a kinti teendők elvégzésére. Reméljük, nem lövünk mellé, ha azt mondjuk, ilyen recept eddig nem volt, legalábbis, olyan, amit a nyilvánosság is elér. Gondoltuk, ha saját, akkor adjunk neki nevet, a vezetéknevünkből született meg a Kulivári.

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek vaj
  • 1 csokor lestyán

Elkészítése

 A burgonyát a héjától megtisztítottuk, keresztbe, fél centis karikákra szeleteltük, tepsibe beletettük.

A krumpli tetejére egyenként kis kupacokban vajat tettünk, tetejét apróra vágott Lestyánnal megszórtuk.

A vöröshagymáról a héját leszedtük, megmostuk, majd karikákra vágtuk nagyon vékonyan felszeleteltük, és a vajas Lestyános krumplikra tettünk.

Tetejére tettük a fenti módon „feldíszített” burgonyaszeleteket, fóliát tettünk a tepsire, majd 250 fokon fél órán keresztül sült. Ezután lekerült róla a fólia, a teteje megpirult, adagonként tejföllel meglocsoltuk.

Próbáljátok ki az egyszerűen elkészíthető, laktató, pénztárcakímélő egybesültet. Érdemes.

K&P

 

0 Tovább

Tócsni, metélőhagymás, mustáros, majonézes mártással

Kevés étel büszkélkedhet ennyi névvel. Többek között lapcsánkának, tócsninak, pacsninak és cicegének, macókának, krumpli prószának is hívják. Fillérekből elkészíthető, laktató, érdemes kipróbálni.

Krisztával, évekkel ezelőtt egy üdülőhelyen jártunk, délidőben a hosszú túra után a nyári napsütésben nagyon megéheztünk. Felhevült testtel kiéhezve baktattunk a fenséges illatok után. A vércukorszintünk a föld alatt leledzett, szinte remegve kerestük az ételeket. Egy kellemes kis büféhez érkeztünk, az étlapot böngésztük, a kínálat mellé róluk készült képeket is tettek. Feleségem palacsintát választott, én tócsnit elsősorban az üvegre kiragasztott képen látható emberes adag miatt. Feleségem kapta meg elsőként az ételt, 4 darab hatalmas töltött palacsinta került a tányérra. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka. Odarohantam, a méretével szembesülve elsápadtam, két apró méretű fasírt nagyságú étel „nézett”rám. Majdnem nagyítót kértem az ételhez. Megkóstoltam a krumplis eledelt, fantasztikusan finom volt, csak fél perc alatt elfogyasztottam, már akkor tudtam, nekünk itthon el kell készíteni.

tócsni mártás burgonya

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma (20 dkg)
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás

A mártáshoz

  • tejföl
  • mustár
  •  majonéz
  • fűszerek:  ízlés szerint só, bors, kapor, metélőhagyma

Nekiláttunk az elkészítéséhez.

Elkészítése

Az alaposan megtisztított burgonyákkal nagylukú reszelőn lereszeljük, majd 15 percig állni kell hagyni, addig nem barnul meg, viszont vizet ereszt.

A vörös hagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk.

A krumplit alaposan két kézzel ki kell csavarni, sót nem érdemes beletenni, mert további levet ereszt.

A hagymát összekeverjük a burgonyával, hozzátesszük a tojást és lisztet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, bő forró olajba a gombócokat kanállal a forró serpenyőbe tett olajba beletesszük, és evőkanállal óvatosan szétlapítjuk.

Mindezt nagyon óvatosan, hogy a tészta egyben maradjon.

Az egyik felét magas hőfokon érdemes sütni, hogy a tésztának kérge legyen, így nem esik szét, mikor megfordítjuk. Utána a hőfokot alacsonyabbra állítjuk.

Mártás is került a tetejére, amíg sült a tészta, pillanatok alatt elkészül.

Tejfölt mustárral, majonézzel, elkeverjük, sóval, borssal, kaporral, metélőhagymával ízesítjük.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utoljára kommentelt bejegyzések

Utoljára kommentelt bejegyzések

gasztrokertben

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.