Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csípni fogod a lángoló chilit !

A gulyásleves, a pörkölt nehezen elképzelhető csípős paprika nélkül. Az erős paprikák imádói egyre többen fogyasztanak chilit. Szószokat, mártásokat, porokat készítenek a lángoló lovagból. Magyarországon is népszerű. Egyre több termelői piacon találkozhatunk vele, és fesztiválokat is szerveznek. Vajon honnan ered? Csak a gasztronómiában elképzelhető? Tényleg hat az egészségre? Ha velünk tartasz, hiteles forrásból a kérdésekre megkapod a válaszokat.

chili

Meghódította a világot.

A több ezer éves növény születésének helyét Közép-és- Kelet Amerikát tekintik. Az ásatások is ezt a verziót támasztják alá, Kr e.2500 körüli időszakból bukkantak a régészek, azokra a tárgyakra, edényekre, amelyek paprika formájúak voltak, vagy a textíliára festették. Nem vadon élő fajták lehettek, hanem az Indiánok által háziasított chilik. A chilire a mexikóiak szimbólumként is tekinthettek, számos múzeumban tolték, maja, azték és az Indián kultúrában, templomok, épületek falain ábrázolták. Kolumbusz Kristóf, mikkor tévesen azt gondolta felfedezte Indiát, holott a Hawai szigeteken landolt, ott pillantotta meg a chilit, amiről azt vélte bors. Orvosa Alvarez Diego Chanca vitte Spanyolországba. Mivel Haitit Indiának hitték a paprikáról nem tudták, hogy chili, ezért, először indiai borsnak nevezték el. Mindezek ellenére népszerűségre tett szert és elindult a világot meghódítani. Kínában az egyik leggyakrabban használt fűszer, olajat sajtolnak belőle, amit reggel fogyasztanak el, és az ételek ízének fokozására használják. Nyugat-Európába a Spanyolok hozták be majd meghódította a Balkánt és Törökországot a Görög kereskedőknek köszönhetően.

chili

Magyarországra a XVI. századba került, igazi ínyencségként tartották számon, a köznép nem is ismerte, először a főpapi, főúri kertekben dísznövényként díszelgett. A törökök nem a külsejét, ízét, hanem a gyógyászatban nyújtott hatását ismerték fel. Vérhas, tífusz ellen vetették be, az Alföldön Pogány bors elnevezést kapta  A hazai gasztronómiának egészen a XVII. századig kellett várnia, a paraszti konyhában használták először a drága bors helyettesítőjeként.

Van amelyik enyhén csípős, és van, amelyiktől, az az érzésünk támad, hogy a tűzoltó sem tud segíteni, pont ez benne a lényeg. De mitől függ az erőssége?

chili

A kapszaicin hatásai.

A paprikafajták erősségét a Scoville skála méri, amit a legtöbb terméken feltüntetnek, ebből tudhatjuk, melyik a mi ízlésünknek megfelelő. Az erős íz érzetét a kapszaicin okozza. A skála egysége az SHU, ami mutatja a kapszaicin mennyiségét a paprikában. Viszont az egyes chili fajtákon belül is nagyok lehetnek az eltérések, ami függhet a származásától, a talajtól, klímától.

Melyek a hatásai?

A kapszaicinre utaltunk, de valójában milyen hatással van az emberi szervezetre ez a vegyület? Akik igazán szeretik a méregerős paprikát, ügyet sem vetnek arra az érzetre, amit képes okozni. Egyre többen úgy vélik- persze itt is fontos a mértékletesség-kedvező hatást gyakorol az emberi szervezetre, ezeket gyűjtöttük csokorba.

  • csökkenti a májban, lerakódott zsír és vérzsír mértékét
  • hatást gyakorol a keringésre, szabályozza a vérnyomást, megakadályozza a vérrögképződést
  • a kalóriafelhasználást fokozza, az étvágyat csökkenti, az anyagcserét felpörgeti
  • védi a gyomor nyálkahártyáját, elősegítve az emésztőnedvek termelődését, és óvja a gyomor nyálkahártyáját a fekélyesedéstől
  • közép és dél amerikai országokban, ahol a fogyasztásuk mindennapi, a daganatos megbetegedések száma-elsősorban a gyomor és vastagbél, előfordulása kevesebb
  • csökkenti a fájdalomérzetet, ezért használják helyi érzéstelenítésre, migrénes fejfájásra, ideg, izom ízületi fájdalmak enyhítésében is segít

Hamarosan bemutatjuk a legnépszerűbb chili paprika  fajtákat, és tanácsokat adunk a gondozásukhoz.

K&P

0 Tovább

Fehérboros apróhús chilis, petrezselymes rizzsel

A szőlő fürtjei egyre teltebbek, de pár hónapot még kell várni, hogy jófajta Rezi bor készüljön belőle. Magában, de fröccsnek is kiválló, de az ételekhez is remek választás. A mai menü főszereplője lett, fűszerezett hússal, chilis, petrezselymes rizzsel.

Pár nappal ezelőtt az otthonunk közelében gyakran megforduló kedves szomszédunkat meglátva eszünkbe jutott, hogy többek között nagyon finom fehérbort tud készíteni, és mivel hamarosan vendégségbe megyünk, ajándékként a barátainkat akartuk meglepni a folyékony nedűvel. Mindenképpen Reziben készültet szerettünk volna, ezzel is valamiképpen népszerűsítve a csodás, emberarcú, és nem utolsósorban festői környezetben lévő települést. A palackból kettő decit kicsentünk.

Hozzávalók

  • 30 dkg disznóhús
  •  1 fej vöröshagyma
  • 2 db újhagyma szárával együtt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • étolaj
  • 2 dl fehér szárazbor
  • fűszerek: só, bors, rozmaring, kömény, fűszerpaprika
  • Köretnek főtt rizs, petrezselyemmel, chilivel

Elkészítése

A húst a főzés előtti nap apró kockákra vágtuk és befűszereztük, hogy az ízek 12 óra alatt jobban át átjárják a combokat, a rostok megpuhulnak, így tapasztalatink szerint legalább félórával hamarabb megfőnek.

Disznózsír hiányában étolajat egy serpenyőben felforrósítottunk, és a húst beletettük, egyszer-kétszer kevertük, amíg ki nem fehéredett. Eközben levet is eresztett, nem égett le, arról nem is beszélve, hogy sokkal, zamatosabb ezzel a módszerrel az étel.

Közben a megpucolt vöröshagymát és az újhagymát apró darabokra vágtuk, és a színét vesztett hússal alaposan összekevertük.

A 30 dekányi húsnak körülbelül 1 dl leve lett, ezért nem kapott vizet, a serpenyőt a tűzről levettük, tettünk rá tűzvörös hazai őrölt fűszerpaprikát. Kevertük, amíg hagymás hús minden része nem színeződött be pirosra, visszakerült a tűzre, majd nyakon öntöttük 1 dl fehér száraz borral. Sóztuk, borsoztuk. Igazából bármilyen fűszer illik hozzá, mi a felsoroltakon kívül kevés köményt, rozmaringot választottunk.

Fedő alatt főztük, és mikor már majdnem teljesen megfőtt a hús, és egyre sűrűbb lett a szaft, hozzáreszeltünk kettő gerezd fokhagymát. Már majdnem lesült a hús, akkor kapott 1dl fehérbort, és kevés vizet. Felforraltuk, és kész lett az akkor már alkoholt vesztett, gyerekek által is bátran fogyasztható étel. A köret chilis petrezselymes rizs lett.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek