„Éliás, Tóbiás egy tál dödölle, ettél belőle”. A jól ismert gyemekdal, gondoljuk sokatok által ismert, a családok többségében, játékos formában tanítják a „töpörtyúknek”. Az étel, egyszerűen, gyorsan elkészíthető, köretként, vagy önmagában.  Mi a szomszédok nagy szerencséjére nem énekeltük, hanem elkészítettük a dödöllét, nem is akárhogyan, zalai módon.

A dödölle lehet zalai, vasi, göcseji. Mátraalján és a palócoknál gánicának nevezik, Szabolcs-Szatmár megyében cinke a neve, Somogyban pipiceként ismerik. Kárpátalján  zsámiska, de ismerjük szuszogó, pempő néven is.

dödölle

Az étel lelke a burgonya, ha eltaláljuk, vagy időt szánunk rá, hogy kiválasztjuk a megfelelőt, már nagyot nem hibázhatunk, sőt nyert ügyünk van. Persze tudjuk, ha valaki a boltba szerzi be, nagyon kevés helyen leli meg az áru címkéjén a pontos nevét. Az „ördög nem alszik alapon”, hátha szerencsénk van, ha igen százszorszép, kiskanizsai „sáska”, vagy a white lady után kutakodjunk. Persze, csak ha nem valami neves főzőversenyen indulunk el, ahol a zsűritagok között nem találunk egy vérbeli háziasszonyt, aki álmából felkelve sem tudnánk becsapni.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • liszt
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • zsír, vagy étolaj
  • tejföl
  • hagymaszár

Elkészítése

A burgonyát a biztonság kedvéért, alaposan megmostuk, megpucoltuk, és apró darabokra vágtuk, így sokkal hamarabb megfőtt, mintha nagyobb szeletekre vágva tettük volna, vagy ne adj isten egészben. Feltettük főzni, annyi vízbe, hogy éppen ellepje.

Miközben a burgonya fő, megpucoltuk a nagy fej vöröshagymát, apróra összevágtuk, egy másik serpenyőbe -legjobb szerintünk- a füstölt szalonna- zsíron megpirítottuk, majd egy tálba félretettük.

Ezután kövezett a „bodybuilder” része a műveletnek. A megfőtt krumplit a főzővízében krumplinyomóval összetörtük, miközben nem vettük le a tűzről, és annyi lisztet adagoltunk hozzá, amíg egy csirizes tésztát nem kaptunk. Addig kavartuk, amíg a masszánk el nem vált az edény falától.

Enyhén beolajozott evőkanállal a serpenyőbe kisütöttük, tetejére pirított hagymát tettük és tejföllel tunkoltuk. Tetejét hagymaszárral díszítettük.

dödölle

Sem Éliás, sem Tóbiás nem volt velünk, de mi a dödöllét megettük.

K&P