A hirtelen bekövetkező lehűlés a szervezetünket is megviselheti, náthával, megfázással sokan küszködnek ebben az időszakban. Bemutatunk pár darab természetes gyógymódot, ami az egészség megőrzésben is gyógyír lehet a hidegebb napokon.

gyógymód természetes

Az inhalálás könnyíti a légzést

gyógymód természetes

Alapanyagok

A borsmenta tisztítja a nyálkahártyát, a kakukkfű és a kerti sarkantyúka élénkít, és stimuláló hatással bír, a fertőzés leküzdésében hatékony, enyhíti a hurutot.

Elkészítése

Friss növényeknél, mindegyikből 3 teáskanállal, szárítottból kettőt egy nagyobb edénybe teszünk, másfél liter vízzel leforrázunk. Negyed órán keresztül lefedve állni hagyjuk, majd a törölközőt a fejünkre tesszük, és lassan belélegezzük az aromás gőzt. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük.

Gyógynövényes méz a köhögés és légúti betegségek ellenszere

gyógymód természetes

Alapanyagok

A méz antibakteriális, köptető gyógyhatással bír, a bazsalikom, kakukkfű és a majoranna is csökkenti a köhögési ingert, és csillapítja a gyulladást.

Elkészítése

A friss gyógynövényekből 3, a szárítottból 2 teáskanálnyit tegyünk bele fél liternél nagyobb űrtartalmú befőttesüvegbe, majd öntsük fel mézzel, az üveg tetejét lezárjuk, és egy hónapon át szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Miután az ízek összeértek, kivesszük belőle a gyógynövényeket, lehetőleg sötét helyre tesszük, akár hűtőben. Naponta 2-3 alkalommal egy kiskanállal fogyasztjuk.

Csípős gargalizáló

gyógymód természetes

Alapanyagok

A zsálya és a chili paprika kiváló a fájó torok kezelésére és a gyulladás csökkentésére. A csípős paprika és az almaecet antiszeptikus hatású.

Elkészítése

4 teáskanál friss (szárítottból  2 teáskanál) zsályalevelet egy csipet chili port beleteszünk egy kisebb kancsóba felöntjük 2dl  forrásban lévő vízzel és állni hagyjuk negyed óráig. Ezután hozzáadunk 2 teáskanál mézet és almaecetet, utóbbi antibakteriális és antiszeptikus hatású alaposan felkeverjük. Naponta 3-5 alkalommal gargalizálunk.

Gyógyteák

gyógymód természetes

Alapanyagok

A bodza és a hársfateát ne csak nátha esetén igyuk, megelőzésre is bátran fogyaszthatjuk. Naponta több alkalommal is felváltva. A hatását növelhetjük, ha a fogyasztás forró vízbe a lábunkat felváltva beletesszük, majd megisszuk a teát. Izzasztó, köhögéscsillapító, ízületi fájdalmakat enyhítő.

Elkészítése

Egy csészébe beleteszünk egy teáskanál hársfát, vagy bodzát leforrázzuk, lefedjük, 10 perc után fogyasztjuk.

K&P