Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A fokhagyma az egyik legjobb természetes antibiotikum!

A felmérések szerint hazánk antibiotikum fogyasztásban is nagyhatalom. Óriási mennyiségben, nagyon sok betegségnél felírják számunkra.  Természetesen sok esetben nélkülözhetetlen, de vannak olyan antibiotikum tartalmú természetes szerek, amelyek megelőzésnél, kiegészítő kezelésnél jótékony hatásúak. Megmutatjuk miért, milyen betegségeknél segíthet, és hogyan lehet tinktúrát készíteni a fokhagymából.

természetes antibiotikum fokhagyma

Fokhagyma botanika

A gyógy- és fűszernövényként is reneszánszát élő fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozik, sokan a jellegzetes illata miatt büdöshagymának, vagy foghagymának is nevezik.  Legközelebbi rokonai a medvehagyma, metélőhagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma, vöröshagyma. A gasztronómiában is jeleskedő növény 30-100 centiméter magasságra nő meg. Nyél nélküli levelei tengelyen nőnek, szélességük körülbelül 1 centiméter és elkeskenyedő.

Hungarikum

Leginkább népszerű a makói hungarikum, de az ország jelentős részében termesztik, kiskertekben sem okoz kellő odafigyeléssel és egyenletes vízellátással a termesztése. Tavasszal és ősszel a középső gerezd kivételével 20 centiméter sor, és 10 centiméter sortávolságra érdemes duggatni. Amikor a növény levele és a szára elszárad, a földön elfekszik, felszedjük a földről óvatosan, hogy a gumók ne károsodjanak, letisztítjuk, majd száraz helyen kamrában, padláson füzérekbe vagy koszorúkba fonva tárolhatjuk.

Több ezer éve gyógyítanak a fokhagymával

Nemcsak a felhasználási területe széleskörű, hanem végtelen számú mondák, mítoszok is  születtek róla. 1872-ben egy  Ebbers nevű német származású egyiptológus a sírkamrákban több leletet talált a gyógyhatásairól, felhasználásáról, de a germán hőslegenda is megemlíti a póréhagymát és a fokhagymát.

A természetes antibiotikus hatással bíró növényeket különféle formában egyre inkább használják. Érdemes lenne belegondolni nagyszüleink hányszor meséltek a gyógyító hatásairól, az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatásairól. Akkor nem foglalkoztak az erős, egyeseknek kellemetlen szagával, amit egy allicin nevű anyag okoz, ami az épp hagymában szinte teljesen szagtalan. De kit érdekel a szaga, mikor Louis Pasteur 1850-ben felismerte, erőteljes antibakteriális hatását, például a tífusz kórokozójának szaporodását is gátolta. A fokhagymalevét penicillin hiányában a sebesültek sebeinek kezelésére az I. és a II. világháborúban is előszeretettel használták.

A,-.B1,-B2, vitamin, a friss fokhagymában C-vitamin jelentős, mennyiségben találhatóak, ásványi anyagok közül foszforban, jódban, kalciumban, káliumban, kovasavban gazdag, nyomelemei közül: cink, mangán, szelén tartalma említésre méltó.

Milyen esetekben fogyasszuk?

természetes antibiotikum fokhagyma

Egészséges bőrért, hajért

Fitinsava átalakulhat inozittá, ami egy növekedést serkentő anyag, a haj egészséges növekedését serkenti, bőrünket karban tartja.

Emésztőrendszerre gyakorolt hatása

A hiedelmek szerint a nyers fokhagymát nem érdemes összeaprítva sem fogyasztani, mert maró hatása miatt káros az emésztőrendszerre. Ennek az állításnak pont az ellenkezője az igaz. Mint természetes antibiotikum részt vesz a természetes bélflóra felépítésében, a káros mikroorganizmusokat legyengíti, ezért is hatékony bélgörcsök, puffadás, hasmenés esetében, bélfertőzések kórokozói ellen is felveszi a harcot. A gyakori fokhagyma fogyasztás elősegíti a tápanyagok lebontását, gyorsítja az epetermelést és kiválasztást.

Köhögésre

Fogyasztását követően a légcsövek görcsét oldja, a baktériumokat megsemmisíti. Magas kovasav tartalma krónikus időskori köhögés kiegészítő kezelésre is javasolt. Tuberkolózis, tüdőgyulladás esetén is használták.

Szív és érrenszeri megbetegedésekre

A népgyógyászat, régi füveskönyvek kiemelik az artéria meszesedés elleni használatának fontosságát. ami hatással van a trombózis kialakulásának megakadályozására, és a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. Emellett az ereket rugalmasan tartja.

Külsőleg

Elmeszesedésre

Említettük az erekre gyakorolt hatását, nem csak belsőleg használható. A fohagymát tisztítást követően apróra vágjuk, beleszórjuk egy tiszta üvegbe, ráöntünk annyi almaecetet, hogy épp ellepje. Egy-két napig hűvös helyen tároljuk. Ezt követően az oldattal bekenjük a nyaki ereket, ütőereket, csigolyákat, a gerinc melletti területet, majd száradás után lemossuk a területet.

Sebek kezelésére, rovarcsípésre

Összetörünk 10 gerezd fokhagymát, hozzáöntünk 10 szeres mennyiségű 40 százalékos alkoholt. Hígítás nélkül használhatjuk, hűvös, sötét helyen hónapokig eláll.

Belső használatra

Megelőzésre

Nem győzzük hangsúlyozni a gyógynövényeket, természetes hatású készítményeket, ne csak a betegség bekövetkeztekor, hanem az egészség megőrzése érdekében, akkor is vegyük igénybe, mielőtt megbetegednénk. Ennek tipikus példája a fokhagyma.

2-3 gerezdet, naponta három-négy alkalomra elosztunk, és reszelve, vagy apróra összevágva fogyasztunk, ezáltal erősítjük az immunrendszerünket.

Tinktúra készítése, és használata

természetes antibiotikum fokhagyma

40 dkg fokhagymát megtisztítunk, fokhagymanyomóval összetörünk, majd tiszta, tömény szesszel leöntjük, két hétig hűvös, sötét helyre helyezzük, majd pamutvásznon átszűrjük, újra két héten át az előbb említett módon tároljuk.

Reggel délben este fogyasszuk, és a mennyiséget folyamatosan emeljük, majd csökkentjük. Minden bevételnél egy cseppel növeljük az adagot, majd egy hét alatt elérjük a 20 cseppet. Utána egy-egy cseppel kevesebbet fogyasztunk, amíg el nem érjük az öt cseppet, majd a 20-at, amit 5-re csökkentünk,  majd újra 20-ra emelünk. Erre azért van szükség, hogy a szervezetünket ne terheljük meg. Aki az egyszerűbb változatot kedveli, napi háromszor 5 cseppet igyon meg kúraszerűen háromszor három héten át.

Íme a teszt

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="a38fd28a-a984-4106-b268-d7caf0928331" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

Termessz retket, hagymát, és felejtsd el a fáradtságot!

A téli időszak jelentősen megviseli a szervezetet. Zöldségekből, gyümölcsökből borsos áruk miatt kevesebb kerül az asztalra. Termessz és fogyassz retket és hagymát. Megmutatjuk, hogyan.

retek hagyma termesztés

Hónapos retek

A kemény fagyok elmúltával talán az első zöldségünk, amit a hazai piacok árusai kínálnak. A szépségversenyeken nem kerülne be a top háromba, nála igaz a mondás, nem a külső a belbecs számít. Marco Poló hozta be Európába, ezt a sokoldalúan felhasználható zöldséget, aminek minden része felhasználható. A gumójából, akár salátát készíthetünk, de egy falat sajttal nassolnivalónak sem utolsó. Leveleiből szezonális fűszerekkel főzelékként tálalható.

retek hagyma termesztés

A máj védelmének élharcosa.

Segít a téli hónapokban megcsappant tápanyag és vitaminpótlásban. Elsősorban C és E vitamint tartalmaz, foszforban, kalciumban, káliumban, kénben és vasban is gazdag.

Ki gondolta volna, hogy ez a sokaknak jelentéktelen külsővel megáldott növény, milyen hatást gyakorol az emberi szervezetre. Elsősorban a máj méregtelenítésében élharcos, ha szeretnénk a méregtelenítő szervünket kicsit regenerálni, kezdjük a napot vele, vagy a belőle készült préselt lével.

Könnyen emészthető rostjainak köszönhetően a bélrendszer is örömmel veszi, hiszen már őseink is gyakran fogyasztották székrekedés ellen. Magas a víztartalma kénben is gazdag, így a begyulladt bőrre is jótékony hatással van.

Földbe vele!

A tavaszi zöldségek közül az egyik leghamarabb elvethető zöldségfajta, fólia nélkül is február végétől ki lehet vetni. A porhanyós földet szereti, akinek a talaja szikkadt, kemény, érdemes a vetés előtt megdolgozni. Kiváló eszköz a rotációs kapa, de kisebb terület esetén áshatunk, kapálhatunk is. A porhanyós földbe barázdát szoktunk húzni, majd körülbelül egymástól 4 centire és 2 centiméter mélyre vetjük a magokat, így az egyelés elkerülhető. Fontos a távolság betartása, hogy szép egészséges növényeket kapjunk. Ezt követően a földet visszaterítjük, kissé ledöngöljük.

Mindamellett, hogy hidegtűrő képessége magas, 6 fok alatt sem károsodik, ideális hőmérséklete 12-13 C fok. Szereti a fényt, a meleget, ezért a hely kiválasztásánál, kerüljük az árnyékot.

Főként a csírázási időszakban magas a vízigénye, ezét célszerű nedvesen tartani a talajt. A kezdeti locsolást meghálálja, a kelést követően a kevesebb vízzel is megelégszik. Akinek van lehetősége esővízzel locsoljon, ennek hiányában állott csap vízzel, mert a klórra érzékeny.

Zöldhagyma

A magyaros konyha leggyakrabban használt zöldségféléje, amely tél végén bátran elvethető, vagy duggatható. Egészségmegőrző hatása közismert, C, B1, B2, B3, B5, B6,H és E-vitaminokat, folsavat, nikotinsavat, vasat, jódot, magnéziumot, ként, szelént, foszfort, káliumot, kalciumot, rezet, cinket tartalmaz.

retek hagyma termesztés

Az erek karbantartója.

A retekhez hasonlóan magas rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztésre, természetesen ez kellő mozgással kombinálva.

Érelmeszesedésre is kiváló, vértisztító hatása is jelentős, kedvező hatást gyakorol a keringésre.

Leginkább légúti megbetegedéseknél kifejtett kedvező hatását ismerik, a benne található illóolajok oldják a letapadt váladékot.

A gyomorsav túltengésben szenvedők óvatosan fogyasszák.

Magról, vagy duggatva.

Magról vetésnél alaposan előkészített porhanyós talajt igényel, szereti a napfényt, vízigénye nem jelentős.

Kétféleképpen szaporíthatjuk, vethetjük magról, vagy duggatjuk, azaz a kisméretű hagymákat a földbe tesszük. Mi általában duggatni szoktuk, kettő centiméter tőtávolságra, a sorközök félméteresek legyenek, hogy legyen hely a művelésére. Március elején nyugodtan neki állhatunk a duggatásnak, ha félünk a hirtelen bekövetkező fagytól fűkaszálékkal, vagy egyéb mulcs anyaggal takarjuk be.

A gasztronómiában általában kiegészítő szerephez jutott, pedig önálló ételként is megállja a helyét. Mi hagymalevest készítettünk, a receptünket az oldalunkon megtaláljátok.

Tárkonyos hagymaleves, prított kenyérrel, reszelt sajttal.

retek hagyma termesztés

A kép forrása. Pixabax

K&P

0 Tovább

Tárkonyos hagymaleves, pirított kenyérrel, reszelt sajttal

 Pár perc alatt elkészíthető.

A napokban egyik barátunk felhívott telefonon, szóba került a főzés, ő főleg a bográcsos ételek irigyelt specialistája. Kihasználta a kemény fagyok előtti kellemes időt, birkapörköltet főzött. Nekünk erre semmi esélyünk sem volt, különben is a húsból valahogy kicsit kezdett elegünk, lenni. Gondolom ti is éreztetek valami hasonlót a nagy ünnepi zabálás előtt a szervezetünk néha megkívánja a könnyedebb ételeket. Egy szónak is száz a vége, miután megtudta, hogy hagymaleves lesz a menü a vonal túlsó végén csönd lett, majd diszkrét kuncogás és az ugratás:

-Remélem nem beszélsz aznap emberekkel, vagy ha igen aznap a fogrémed lesz a legjobb barátod.

-Nem, határozottan vágtam rá, hiszen nem első alkalommal készül, ez egy tévhit, még, ha a domináns fokhagymával dúsítom sem.

Különben is, ha valaki teszem fel füstölt kolbászt eszik, az aznapot szájkendőbe tölti? Az ebéd után emberek között jártunk, és senki nem menekült a közelünkből. Első hagymalevesemet gyerekkoromban ettem, nem volt benne semmi különös, anyukám kissé megdinsztelte a hagymát, felöntötte hús alaplével, és betétként metélt tésztát főzött. Emlékszem, mikor nővéremmel egy étteremben cipóba rakták a franciahagymalevest, és a gőzölgő lére reszelt sajtot szórtak. Mennyei volt. Most egyik sem készült el, többféle receptet olvasva, egy tárkonyos, citrommal megbolondított, fokhagymás pirítottal spékelt sajttal tálalt lesz a repertoár első felvonása. Fogjunk bele.

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • egy  kiskanál kristálycukor
  • 4 nagy fejvöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • reszelt sajt
  • pirított kenyér
  • fűszerek: kk tárkony, kk bors, kk só,
  • citromlé

Miért érdemes nekivágni?

  • Percek alatt elkészül, az előkészületekkel együtt maximun félóra.
  • Nem kell órákat a konyhában pepecselni.
  • Laktató, és felettébb egészséges.

Elkészítése

A felolvasztott vajhoz hozzáteszünk egy kávéskanál cukrot, amit kis lángon karamelizálunk, akkor lesz kész, ha kissé megbarnul a cukor, egyszer-kétszer megkavarjuk, így biztos nem kozmál a lábas aljára.

Közben a megpucolt vöröshagymát, félbe vágjuk, majd felszeleteljük, igazából teljesen mindegy, mi a nagyobb szeleteket kedveljük, ami kissé roppanós marad.

Hozzákeverjük a karamelizált cukorhoz, pár percig dinszteljük, majd hozzátesszük a reszelt fokhagymát. Érdemes nem apró darabokra vágni, reszelve sokkal jobban dominál az íze, és egy-két gerezdet megspórolhatunk.

Összekeverjük, rászórunk, tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, és pár csepp citromot bele csepegtetünk. A cukor, a citrom, és a tárkony kombó miatt lesz igazán pikáns a levesünk. Felöntjük vízzel, pár perc alatt megfő, az étellel nem lesz több dolgunk.

Közben, hogy időt nyerjünk, elkészítjük a leves betétjét. Kissé szikkadt kenyér a legtöbb háztartásban megtalálható, ebből készül a legjobb pirított kenyér. Felkockázzuk, és sütőben megpirítjuk. Füstölt sajttal tálaljuk. Ha egy egyszerűen elkészíthető levest szeretnétek ebben a hűvös időben, és nincs kedvetek órákig a konyhában rohangálni, feltétlenül próbáljátok ki.

K&P

 

A kép forrása. Pixabax

 

0 Tovább

DIY fokhagyma, ültess és főzz belőle fűszerként és gyógynövényként is kiváló

Kezdődik a zöldségek vetésének, ültetésének szezonja. Mi legelőször a fokhagymával kezdtük, reméljük, hasznos információt tudunk nyújtani.

A fokhagyma a magyar konyha gyakran és szívesen használt fűszere. Leginkább ételek ízesítéséhez használjuk, de élettani hatásai is kivallóak. Felettébb pikáns növény és dominál is az ételekben.

Honnan származik?

A szakirodalom szerint története több mint 4000 ezer évre tekint vissza. Vadon termő fajtájából Ázsiában jelenleg is fellelhető. Hazánkban sokak szerint Makón és környékén termesztik a legjobb és ízletes fajtát.

Fajtái?

Tavaszi és őszi, mindkét évszakban ki lehet ültetni a kertekbe.  Az eltarthatósága az őszinek jobb.

Hogyan ültessük?

Kiskertekben is bátran próbálkozhatunk az ültetésével. Amennyiben nincs kellő ismeretünk a föld minőségéről, kevesebbel kezdjük a termelését. Egy fej fokhagyma fajtájától függően 5-9 gerezdből áll. 1 kg növény körülbelül 30 hagyma, ezt beszorozzuk a gerezdek számával, és, ha szerencsénk van, annyi kiló fokhagymát szüretelhetünk. Még, ha a fele is sikerül, akkor is több ezer forintot takaríthatunk meg, nem is beszélve, a hazairól tudjuk, mivel permeteztük, hogyan gondoztuk. Vegyszereket ebben az esetben használunk.  A fokhagymát ültetés előtt gerezdekre szedjük, a héját rajta kell hagyni. Sokan a középső gerezdet nem ültetik el. A gyökeres része kerül a földbe, ami a képen bal oldalt található.

Őszi szántás esetén, vagy, ha a talajtakaró (mulcs) miatt porhanyós a talaj, elegendő ásóvillával átmozgatni a tavaszi vetés előtt. A sortávolságot az is meghatározza, hogy a sorok közé szeretnénk e más növényt ültetni. Mi 40 cm-t hagytunk, oda kerülnek a paprikák, aminek kiváló védőnövénye. Ellenkező esetben a 20 cm is elegendő. Sorokat húzunk, kapával, vagy sorolóval helyet készítünk a növénynek. 5--8 cm tőtávolságra 3-6 cm mélyre duggatjuk, ez nagyban függ a föld kötöttségétől.  Gereblyével betakarjuk, és döngöljük. Hidegtűrő növény, tavaszi vetésnél hidegben ültessük. Sokan a földbe duggatása előtt hűtőszekrényben tárolják. Érdemes figyelembe venni a szeszélyes időjárást is, a fagyveszélyt, ebben az esetben a fagy elmúltáig takarjuk.

Élettani hatásai is vannak?

A szív és keringési rendszerre, hatása áldásos, az ereket tisztítja, a várnyomást csökkenti. Mielőtt azonban valaki nagy mennyiségben fogyasztja, érdemes szakirodalomban tájékozódni.

Ápolásáról, gondozásáról ismeretek a későbbiekben a blogban elérhetők lesznek.

Kiváló ételek készíthetőek belőle. Figyelembe ajánljuk a www.receptekhumorban található két receptet a Lecsóban sült csirkecombok fokhagymás galuskával tálalva és a Vörös boros szószban főtt csirkemellet fokhagymás, petrezselymes burgonyával.

Étvágygerjesztőnek mellékeljük a képeket.

  

K&P


0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek