Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bacon szalonnás rakott káposzta

A legtöbb háztartásban a karácsonytól szilveszterig tartó időszakban asztalra kerül a töltött káposzta, mi most nem ezt választottuk, hanem a rakottat.

A karácsonyi ünnepekkel járó készülődés, az ajándékok megvétele, napokig, szerencsés esetben órákon át tartó főzés teljesen kimeríti a háziasszonyok többségét. Legyünk őszinték a legtöbb családban rájuk hárul a többféle étel elkészítése, hiszen ki ne akarna megfelelni a családtagok ízlésének, és ki ne szeretne csillogó szemeket látni egy családi ebéd után. Roskadoznak az asztalok a töltött káposztától, halászlétől, sültektől, köretektől, salátáktól, kocsonyától.  A sütemények garmada miatt a sütő állandó üzemmódba van, hiszen a zserbó, vagy akár a pogácsa, sem készül el pár perc alatt. Ne is beszéljünk az utána halmozódó „romok” eltakarításáról. A rokonlátogatások során, már-már illendőségből sem utasíthatjuk vissza a szeretettel kínált finomságokat, közben a hölgyek egy-egy degeszig evett nap után álmaikban, azon imádkoznak, hogy az év hátralévő napjaiban legalább a szilveszterre vásárolt ruha cipzárját, ha némi segítséggel is fel tudják húzni. Éppen ezért, egy olyan ételt készítettünk el, ami miatt a mérlegre állva sem kell a hölgyeknek a szemüket behunyniuk, nem kell órákat a konyhába sürgölődniük, és különféle emésztést elősegítő gyógyszerek is a patika polcain maradhatnak.

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg bacon szalonna
  • 10 dkg gomba
  • 400 g tejföl
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  1. 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A savanyú káposztát az elkészítése előtt érdemes megkóstolni, mi kimondottaan szeretjük a kellőképpen savanyút, aki kevésbé facsarja ki a levét, és, ha még akkor sem vagytok elégedettek az eredménnyel, vízzel le lehet öblíteni, de akkor elveszítheti a karakteres ízét.

Szerencsénkre kaptunk elfogadható áron felkockázott bacon szalonnát, ami nem csak a zsírról „szólt”nem is ördögi áron jutottunk hozzá. Serpenyőbe került, közben hozzátettük a felszeletelt vöröshagymát, majd pár perccel később a zúzott fokhagymát.

Belekevertük a káposztát, ami szép lassan kissé megpirult.

Belekerült a tepsibe, aminek aljára került a káposzta, amit tejföllel meglocsoltunk, egy újabb réteg káposzta, és a tetejére tejföl. A sütőben 190 perc alatt 20 perc alatt kész lett.

Pár órája ettünk belőle, Kriszta nem lesütve nézte a mérleget, én is be tudtam kötni a cipőmet, és a gyógyszertárak bevételét sem növeltük. Laktató, egyszerűen elkészíthető, pénztárca kímélő.

K&P

 

0 Tovább

Dinsztelt káposztaágyon tálalt sült csirkecombok

Húsokhoz köreteknek főként rizst, burgonyát tálalnak, pedig zöldségekkel, sokkal egészségesebb és a kalóriaszegényebb az étel. A késői tavasszal a piacokon kaphatóak a fólia alatt termesztett egészséges káposzták. Egy szép, láthatóan gondozott darabot sikerült megvásárolnunk, nem volt kérdés dinsztelt káposzta készül belőle. Kezdők is bátran próbálkozhatnak, könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

1 kg káposzta

1 ek olaj

metélőhagyma

kömény bors

édes ecetes lé: víz ecet, cukor

Elkészítése:

A káposztát először félbe vágjuk, a torzsákat kivesszük belőle, majd nagyon éles késsel vékony szeletekre aprítjuk. Nagyon kevés étolajon megfuttatjuk, majd metélőhagymával, borssal, sóval fűszerezzük. Ezt követően érdemes elkészíteni az édes ecetes levet, hogy az ízek még inkább összeérjenek. A vízbe 10 %-os ételecetet teszünk, először egy teáskanállal, hogy ne legyen nagyon savanyú. Kristálycukrot keverünk hozzá, pár percig kevergetjük, hogy jobban oldódjon a vízben. Hozzátesszük a lábasban lévő káposztához, alaposan összekeverjük, és nagyon lassú lángon fedő alatt pároljuk. A káposzta nagyon lassan fő meg, és hússal laktatóbb.

Sült csirkecombok

Hozzávalók:

4 darab csirkecomb

metélőhagyma, só, bors, lestyán

Elkészítése:

Négy darab csirkecombot keresztben beirdalunk, így a rá kerülő fűszerek jobban átjárják az ízt, levet is ereszt és ebben párolódig. Sóval, metélőhagymával a bőrtét bekenjük, a tetejére apróra összevágott Lestyánt teszünk. Tepsiben, fólia alatt háromnegyed óráig pároljuk, utána a fóliát levesszük, és a tetejét 15 percig pirítjuk.

Amilyen egyszerű a recept, olyan ízletes.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek