Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ismered a májvédő Máriatövist? 10 kérdésből kiderül.

A Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az év gyógynövényének is választotta a Máriatövist. Az orvostudomány is elismeri, a fitoterápia egyik leggyakrabban ajánlott növénye.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="9a93acff-dd3d-4bbe-a16e-d8e6d8bf4744" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Baconba tekert fokhagymás csirkemáj sajtkrémes burgonyapürével

Különleges tápláló ételt szeretnétek készíteni, amivel akár a barátaitokat, a családot is bátran vendégül tudjátok látni? Szeretitek a bacont, a májat, és a burgonyát, mindezt pikáns ízesítéssel? Igen? Akkor ezt az ételt nektek találták ki. Ne késlekedjetek, nem fogjátok megbánni.

Nemrégiben meglátogattuk anyát, aki a roskadozó asztalon finomabbnál-finomabb ételekkel fogadott. Hazafelé pedig hatalmas „batyuval” látott el bennünket. A gondosan összeválogatott csomagban megszámolhatatlan különféle ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok lapultak. Nem soroljuk fel az összeset, mert a cikk terjedelme sem bírnál el a mennyiséget. Hazaérvén, mint a gyerekek, akik izgatottan nézik a karácsonyfa alá rejtett ajándékokat, bontottuk ki az élelmiszereket. Az előre csomagolt bacon rögtön szemet szúrt, régóta nem készítettünk belőle semmit, májat is rég ettünk, burgonyát is kaptunk. A többi alapanyag volt itthon. Kriszta fejében megszületett az ötlet, ő megfőzte, én leírtam, és fotóztam, ti pedig reméljük elégedetten olvassátok, és elkészítitek.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemáj
  • 20 dkg füstölt szeletelt bacon
  • 3 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk majoranna
  • 1 kk bors

Szerencsénkre a máj konyhakész volt, így nem kellett bíbelődni a zsíros, hártyás rész eltávolításával. Egy órán át reszelt fokhagymás tejbe áztatjátok, ennyi idő alatt vaj puha lesz, és magába „szippantja” a fokhagyma ízét. Ezután papírtörlőn leitatjátok róla a nedvességet, majd őrölt borssal, és majorannával bedörzsölitek, sóval ne, mert megkeményedik, de nincs is rá szükség a füstölt bacon íze miatt. Az előre csomagolt baconba göngyölitek a vaj puha feldarabolt májakat., és fokpiszkálóval „összetűzítek”, ahogy a képen is látjátok.

Villanytűzhelybe 180 fokon 25 percig légkeveréses üzemódon megsütitek. Közben elkészül a köretet.

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 1 db sajtkrém

A burgonyát megpucoljátok, apró darabokra vágjátok, egy fazékba felteszitek főni. Körülbelül 15 perc alatt kész lesz, ezután kivesztek a főzővízből egy merőkanálnyit. A leszűrt krumplihoz hozzáteszitek, a sajtkrémmel együtt, és 1 perc alatt összeturmixoljátok.

Adagonként pár szem gyümölccsel díszítsétek, még pikánsabb lett, mi almát választottunk.

Jó étvágyat, ebédre, vagy vacsorára.

K&P

 

 

0 Tovább

Cukkinival és májpástétommal töltött disznócomb

A sok zöldséges nap után, egy laktató húsfélére vágyódtunk. Első körben rántottra, vagy sültre gondoltunk, Volt egy kis időnk a „bíbelődésre”, kívántunk valami különlegességet, az ötletet az otthon található alapanyagok adták meg, nem akartunk boltba menni.

Egy jókora comb lapult a hűtőben, kimaradt, pár darab szikkadt zsömle, és tömérdek fűszer, amikből folyamatosan raktározunk. A húst szerettük volna megtölteni, azokkal az alapanyagokkal, amik itthon vannak, nem akartunk boltba menni. A kertben járva, egy hatalmas cukkinira bukkantunk, korábban már rántottuk, sütöttük. A fajtának köszönhetően a magok puhák, kevés párolás után fogyaszthatóak. Korábbról a frigóba fagyasztottunk le májat, viszont annyira kevés a mennyiség, hogy önállóan rántva, dinsztelve nem lenne elegendő több személyre. Viszont tölteléknek elegendő. Lassan összeállt a kép, így „összedobtuk” a májjal, zsemlével, cukkinival megtöltött húst.

Hozzávalók 4 személyre

  •  1 kg disznócomb

A töltelékhez:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 30 dkg cukkini
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, bors, majoránna, pástétom fűszer

Elkészítése

A húst alaposan mossátok meg, a zsírréteget nem érdemes leszedni, hiszen az adja a szaftot. Éles késsel hosszában átszúrtuk és a közepét óvatosan kivettük, ebbe kerül a töltelék. A húst érdemes felszeletelni, amit később fel lehet használni. Van, aki a töltelékhez keveri. Nem tudjuk szeretitek e a fűszereket, mi igen, ennek jegyében a tölteni való húst, borssal, sóval bedörzsöltük. A hús egyik felét tűztük, így a töltelék sütés közben nem tudott kifolyni.

Az apróra vágott petrezselymet megpirítottuk, közben a zsemléket tejbe beáztattuk, majd kinyomkodtuk és beletettük a keverőtálba. Ízesítettük, majoránnával és pástétom fűszerrel, bazsalikommal.

Közben elkészítettük az étel „szívét”. A májat és a cukkinit feldaraboltuk, hozzátettük a zsemlékhez, és együtt ledaráltuk. Belekerült a tojás, az apróra vágott hagyma, lereszelt fokhagyma, alaposan összekevertük, majd a hús „gyomrát” teletöltöttük.

Kizsírozott tepsibe tettük, kevés vizet öntöttünk alá, fóliával letakartuk, légkeveréses üzemmódban 180 fokon egy órán keresztül sütöttük. 20 percenként ránéztünk szafttal meglocsoltuk. Sült burgonyával, és párolt káposztával tálaltuk.

K&P

 

0 Tovább

Pirított csirkemáj, fűszeres, fehérborban párolt burgonyával

A belsőségek közül talán a csirkemájból készült ételek a leggyorsabban elkészíthetőek. Az előkészületekkel együtt pár perc alatt kész. Egészséges, könnyen emészthető étek. Aki egyben jól is szeretne lakni, készítsen szaftos, fűszeres tepsis burgonyát.

Kíváncsiak lennénk hányan és hányszor keresik a húspultoknál a belsőségeket, zúzát, vesét, májat. Utánanéztek e, milyen a beltartalmuk, egészségre gyakorolt hatásuk? Tudtátok,  hogy a csirkemáj A,B C,E vitaminban is bővelkedik. Vasat, cinket, folsavat, kalciumot, káliumot is találunk benne. Mi megtudtuk, az élettani hatása és az íze miatt el is készítettük.

Tyúkok, csirkék és egyéb szárnyasok továbbra sem kotkodálnak a „birtokunkon”, ezért megvettük, na nem a szárnyast, hanem egyik belsőségét a májat. A legjobb a háztáji, de olyan gyorsan pattant ki a fejünkből az ötlet, hogy májat szeretnénk, nem volt időnk „nyomozni” a kertben tartott egészségesen etetett állatok iránt. Ha ló nincs a szamár is jó alapon a húsboltba térve választottuk ki a frissnek tűnő, szinte teljesen zsiradékmentes májat. Ráadásul akciósan hirdették a portékát. Azonnal vettünk fél kilót, ami négy személynek, egy laktató köret mellett bőven elegendő. Hazaérve gyorsan nekiláttunk., először a köretnek, mert a sütés miatt kicsit időigényesebb.

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 5 kis fej újhagyma szárával együtt
  • fűszerek: 1 tk „Erős Pista”, 1 tk őrölt piros paprika, 1 tk őrölt kömény, 2 dl fehérbor (helyette 1 ek borecet)

A tepsis burgonyával kezdtünk, mert, amíg a sül, a májat elő tudjuk készíteni, így rengeteg időt nyerünk. Krumpli hámozóval pár perc alatt meghámoztuk, szűrőn átmostuk, keresztbe elszeleteltük, majd hosszába vékony darabokra vágtuk. Beletettük a tepsibe.

Közben az újhagymát nem túl apróra összevágtuk, a szárát rátépkedtük. Nem érdemes kidobni, élénk az íze és a szaft sokkal sűrűbb lesz, ha felhasználjuk.

Külön kis edénybe a köményt, őrölt pirospaprikát, borsot, sót, erős paprikát alaposan összekevertük, felöntöttük fehérborral, és tepsibe tettük, majd felöntöttük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fóliával letakartuk, és repült az előmelegített sütőbe, légkeveréses üzemmódba 200 fokon fél órára beállítva. Egyszer-kétszer érdemes megsasolni, és a levével nyakon önteni.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 ek étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • fűszerek: 1tk oregano, 1 tk majoranna,  1 tk őrölt fekete bors, 1 ek őrölt piros paprika
  • díszítésnek 1 db nyers uborka

A csirkemájat a kevés zsiradéktól megtisztítottuk- muszáj, egyébként rágós lesz-, hiszen a máj nagyon hamar elkészül. Ezt követően vékony szeletekre vágtuk, és a megdinsztelt vöröshagymára tettük. Érdemes gyakran, de óvatosan keverni, hogy a máj ne törjön össze. Mikor a külseje kicsit megkérgesedik, de a belseje omlós, fűszereztük. Sót ne tegyünk hozzá, mert, ahogy a „régiek” mondták, mint a cipőtalp megkeményedik. Teszünk hozzá piros paprikát, majd gyorsan vizet, hogy ne égjen le. Közben a köret lassan kész. Egyben tálaljuk, és arra gondolunk, mikor készítjük el újra akár rántva, vagy rizottóba.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek