A tavasz közepén a nyár közeledtével egyre többen ültetnek magot, hogy aztán palántákat nevelhessenek. A szakirodalom nagyon sok módszert ajánl a hatékony palántaneveléshez. Különféle módokat említ, de szinte mindegyik a következő általános szabályokat rögzíti.

A tiszta lakás.

A föld a magok számára a kiültetésig, több héten keresztül az állandó lakhatást szolgálja. A pénz az úr jeligével, minél kevesebb befektetéssel, minél több haszonszerzést akarunk, és csodálkozunk, ha nem jutunk el a kívánt eredményig. A magok ugyan kikelnek, de megbetegednek, palántadőlés miatt elpusztulnak. A gazdaboltokban kapható földek többsége kimondottan az egészséges palánták fejlődéséhez szükséges minőséget ajánlják. Persze kísérletezhetünk a kertünkben lévőkből is, de a gombák, egyéb kártevők megbetegíthetik a magokat, így érdemes szakemberek által ajánlott földről gondoskodni.

Egy mag egy szoba.

Nagyon sok lehetősége van a magok elhelyezésének. Vannak kimondottan palántanevelő ládák, ahová az ültetendő mag függvényében ültethetjük a magokat. Sokan az egy mag, egy pohár elvre esküdnek, így nem kell a kiültetés előtt szétszedni az amúgy is gyenge növényeket, és elkerülhető a sérülés. Fontos a vízelvezetés megoldása, a magok szobáját, azaz a poharat, alulról kilukasztjuk, és tálcákra helyezzük, így a növény alulról kapja a tápanyagot, ezzel csökkenthetjük a gombás megbetegedést.

Fűtés megoldva.

Kisebb tételben történő termesztéskor is eltérő módszerekkel próbálkozhatunk. Nyílván fóliasátorban nem szeretnénk a palánták kifejlődéséig lakni, de a páratartalmat valahogy meg kell oldanunk. A tálcában lévő poharakat, letakarhatjuk a fényigény miatt átlátszó műanyaggal, fóliával, de akár Folpackkal is. Tapasztalatunk szerint, utóbbinál nagyon hamar elindul a csírázás, tartja a hőmérsékletet, nagyon hamar eléri a növény a fóliát, ilyen esetben vagy befőttesüveget teszünk rá, vagy félbevágott ásványvizes palackot.

Beteg a növényem. Mit tegyek?

A palántadőlés a magas páratartalom a meleg hatására kialakuló gombás fertőzés. A magoncok elvékonyodnak, gyökérnyakuk elszíneződik, hirtelen elfekszenek. Érdemes alulról locsolni a növényt, és a megfelelő szelőztetés biztosítani a fólia levételével. A fahéj alkalmazását csodaszernek használják, de a növények eltérő érzékenysége miatt érdemes próbát tenni. Kevés őrölt fahéjat a földre szórunk, vagy 1 teáskanál mennyiséget egy liter forró vízbe teszünk, hagyjuk kihűlni és ráspricceljük a beteg növényre.

Türelem palántát teremt.

Kimondottan életteli, vastag szárú, több szikleveles növényt ültessünk a szabadba. Az időjárásra legyünk figyelemmel, hiszen a legfejlettebb növényben is óriási károkat okozhat a fagy. Paradicsompalántáknál érdemes megvárni a május 25.-ét addig is gondoskodjunk a fejlődésükről, és a lakásban létrehozott arborétumban élhetünk.

K&P