Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Paradicsomságok

A nyár elmúlásával az ősz beköszöntével elérkezett az idő a kertben termett különféle paradicsomkülönlegességek elrakásához. Ezúttal megmutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben, leggyorsabban eltenni a paradicsomot. Lének, lecsónak, szósznak.

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hazánkban a paradicsom termelésének hagyománya van, a legtöbb kiskertben termelik, fogyasztják nyersen, befőzik, elteszik, hiszen nincs is annál jobb, mikor a borús, hideg napokon a saját készítésű kész lecsóból pár perc alatt egytálételt készítünk, vagy a vitaminbomba paradicsomlevet napindításként legurítjuk. Nemhiába, az egyik legkedveltebb, legnépszerűbb zöldségünk, nem csak felhasználásának sokrétűsége, íze, hanem élettani hatásai miatt is. Legfőbb értéke a likopin nevű antioxidáns vegyület, amit a paradicsom a többi zöldséget figyelembe véve is a legtöbb mennyiségben tartalmazza. Értékét jelzi, hogy főzés hatására sem bomlik le. Szakértők szerint véd az oyidatív stressztől, hatékony a daganatos betegségek, szívbetegségek kialakulásának megelőzésénél. A Neurology szaklapban megjelenő írás, kutatásokra hivatkozva ecseteli, hogy a rendszeres fogyasztása csökkenti a stroke kialakulását. Ha másért nem a leírtak miatt legyen nektek is egész évben, tavasztól-őszig nyersen, a többi évszakban elrakva, hogy bármikor hozzáférhessetek.

Előkészületek

Edény

A befőzéshez érdemes beszerezni egy legalább 15 literes edényt, nem lehet tudni mennyi, lesz a termés, vagy jó áron mekkora mennyiséget tudtok beszerezni. Nincs annál dühítőbb, mikor 20 kg paradicsomot 3 db 5 literes edénybe főztök ki, és ugrándoztok felettük.

Passzírozó

A passzírózok kínálata széleskörű, a pár száz forintosokat látva fordítsátok el a fejeteket, a legtöbb csak porfogónak jó. Érdemes szakboltokban szétnézni, lehet a pénztárcát tágabbra kell kinyitni, de évekig használhatjátok, ezáltal spóroltok, hiszen nem kell évente megvenni a porfogó gagyit.

Szűrő

Talán a legköltséghatékonyabb, ha fémet választotok, sűrű rostájút, lehetőleg kemény anyagból.

Turmix gép vagy botmixer

Érdemes beruházni meggyorsítja a folyamatot.

Befőttes üvegek

Fölösleges évente újat vásárolni, a jó minőségű üvegből készültek évekig használhatóak. A fedéllel más a helyzet, érdemes minden befőzésnél újat venni - főleg ha tartósítószer mentesen teszitek el-, a rozsdással, karcossal nem érdemes kísérletezni, az eltett paradicsom megromlik, több óra munkáját tehetitek tönkre.

Kezdjetek neki

A befőttes üvegeket alapos mosást követően 1 percre tegyétek a mikróba, majd tiszta konyharuhára fejjel lefelé tegyétek rá, így biztosított a csíramentesség. A fedőket forrásba lévő vízbe „főzzétek”, ezáltal garantált a fél siker, mert a befőzés alapja is a tisztaság.

A paradicsomoknál tévhit, hogy csak a sérülésmentes, szépségkirálynő választásra is esélyes bogyókat lehet felhasználni. Sőt, gyanítható, ha semmi sérülés nincs rajta a vegyszereknek köszönhetik a külsőt, márpedig gondoljuk, az egészség fontosabb a megjelenésénél.

A paradicsomot vágjátok négybe, távolítsátok el a csumát, a fehér és romlott, vagy sérült részt. Ezután minél kisebb darabokra vágjátok, annál hamarabb megfő, a lecsó kivételénél turmixoljátok össze.

Paradicsomlé

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom

A megfőtt paradicsomot apró lyukú szűrőn leszűrjük, majd üvegekbe töltjük, a vákuum miatt érdemes 5 percre a feje tetejére állítani, majd dunsztba tenni.

Lecsó

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom
  • lecsópaprika
  • vöröshagyma
  • só, bors

Nem kell szűrni, ellenkező esetben túl híg lesz, elég a turmixolás. Ezután tesszük bele a kicsumázott feldarabolt paprikát, hagymát, ízlés szerint sót, borsot, Tetejére tegyetek kevés olvasztott zsírt, ami lezárja levegőtől, és kiváltja a tartósító használatát. Fedőstől 5 percre fejre állítjátok, majd irány a dunszt.

Szósz

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom
  • hagyma
  • ízlés szerinti fűszerek

Tényleg csak a fantázián, kreativitáson és az ízlésen múlik az elkészítési mód. A sűrűség miatt fölösleges a paradicsomok szűrése. Lehet dúsítani, megfőtt cukkinival, tökkel, fűszerek közül oregánóval, bazsalikommal, bármivel, amitől a családnak, barátoknak már a felbontás után is kicsordul a nyála.

Mi csak vegyszermentes paradicsomokat teszünk el, tartósítószereket sem használunk, helyette kevés olivaolajat teszünk a lecsó, szószok, paradicsomlé tetejére Száraz 10 C fok körüli helyiségben tároljuk. Felbontás után tartósítószer mentesen is 10 napig eláll.

Képek forrása: pixabay

K&P

 

0 Tovább

Termessz magadnak paradicsomot

A paradicsom méltán az egyik legnépszerűbb zöldségünk. Több ezer fajta közül válogathatunk. Édes, savanykás, fűszeres ízűek is lehetnek. Paradicsomsalátát, ketchupot és különféle ételkülönlegességeket is készíthetünk. Élettani hatásairól ne is beszéljünk. Kertben, de erkélyen, balkonon is nevelhető.

paradicsomtermesztés

A palánta kiültetésével sem vagyunk elkésve. Legyen, saját magunk nevelt paradicsomunk.

Milyen legyen a palánta?

paradicsomtermesztés

A palánta kiválasztásánál legyünk körültekintőek. a vastagabb szárú, erős növények kiültetésénél várhatunk jobb eredményt.  A fonnyadt, kornyadozó növényeket lehetőleg kerüljük el, lehetőségünk szerint az élettel telibbeket válasszuk.

Mekkorára nőnek?

Vásárlás előtt mérjük fel mekkora területre szeretnénk kiültetni őket, ehhez tudni kell, determinált, fél determinált, índeterminált fajtával van e dolgunk, mind a háromnak eltérőek a területigényei az alábbiakban erre is kitérünk.

Determinált (bokros): némelyik fajta 60-80 cm magasságú, ezek nem nőnek folyamatosan. Kert hiányában, akár erkélyen perforált vödörben, dézsában termeszthető.

Índeterminált (folyton növő): folyamatosan növekszik, és termeszti a bogyóit, a szára több méteres magasságot is elérheti. Mindenképpen még a palánta kiültetésekor legalább két méter magas, támaszt kell mellé helyezni.

Fél determinált: miután leteremnek, újabb terméssel ajándékoznak meg.

Hogyan ültessük?

A kiültetés időpontjánál az időjárás a mérvadó. Sokan-a fóliában neveltek kivételével- megvárják a május 25-ét, a fagyosszentek napját, vagy körültekintően a hirtelen hideg beköszöntével, fóliával betakarják.

A sor és a tőtávolságot, mindig a fajta határozza meg. Folyton növőnél a tőtávolság 50-70 cm, a sortávolság 1.5 méter legyen. Első hallásra soknak tűnik, főleg a nagy terület igénybevétele miatt, de így a gombás fertőzések kialakulásának esélyét csökkenthetjük. Hatalmas méretű növények esetében a folyamatos gondozására is figyelni kell, ehhez pedig területre van szükség.

Bokros növekedéseknél elegendő, ha fél métert hagyunk a tövek és a sorok között.

Szereti a bőséges napfényt, félárnyékos helyet kerüljük el.

A paradicsom, azon növények közé tartozik, amely a szárából is ereszt gyökeret, ezért mélyre a sziklevelek magasságába tegyük a földbe. Előtte lazítsuk fel, majd bőséges vízzel iszapoljuk, kissé döngöljük, hogy stabilan álljanak.

Mivel permetezzem?

paradicsomtermesztés

A gombafertőzések ellen, mi a kiültetés napján is vegyszermentesen permetezzük. Akinek nincs zsurló ültetvénye, herbáriában szárítottan is beszerezhető. 15 liter permetlé esetén, 2.5 dkg szárított zsurlót 4 órán át áztatunk 3 liter eső vízben, ha nincs 1-2 napig állott csapvízben. 30 percig főzzük,kihűtjük, majd leszűrjük, és ötszörös arányban hígítjuk. A palánták leveleire permetezzük. Perzselő napot a kijuttatásakor kerüljük el, lehetőleg reggel juttassuk ki, amikor a nap folyamán napsütés várható.

Csalánlevet is használjunk az erről szóló cikkünket itt a blogunkon megtaláljátok." A sokrétű csalán az embert gyógyítja a növényt védi és táplálja" cikkünkben.

A kártevők ellen érdemes figyelembe venni a növénytársítás szabályait. Paradicsom mellé, salátát, zellert szoktunk ültetni a tövek mellé. A saláta hüti, a zeller, pedig védi a kártevőktől. A sorok elé büdöskét, borágót tegyünk, szintén kártevők ellen lehet hatásos.

Miután a palántákat elvetettük a lehetőséget megadtuk, hogy szép egészséges termésünk legyen. Mi talajtakaróként mulcsot használunk. Kiszáradt fűkaszálékot teszünk a tövek, sorok közé, helyet hagyva a töveknél az öntözésre. Távol tartja a gyomokat, egyenlő hőmérsékletet biztosít, és porhanyóssá teszi a talajt.

Reméljük kezdetnek sikerült hasznos tanácsokat adni. Próbáld ki, legyen saját paradicsomod.

K&P

 

 

0 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek