A paradicsom méltán az egyik legnépszerűbb zöldségünk. Több ezer fajta közül válogathatunk. Édes, savanykás, fűszeres ízűek is lehetnek. Paradicsomsalátát, ketchupot és különféle ételkülönlegességeket is készíthetünk. Élettani hatásairól ne is beszéljünk. Kertben, de erkélyen, balkonon is nevelhető.

paradicsomtermesztés

A palánta kiültetésével sem vagyunk elkésve. Legyen, saját magunk nevelt paradicsomunk.

Milyen legyen a palánta?

paradicsomtermesztés

A palánta kiválasztásánál legyünk körültekintőek. a vastagabb szárú, erős növények kiültetésénél várhatunk jobb eredményt.  A fonnyadt, kornyadozó növényeket lehetőleg kerüljük el, lehetőségünk szerint az élettel telibbeket válasszuk.

Mekkorára nőnek?

Vásárlás előtt mérjük fel mekkora területre szeretnénk kiültetni őket, ehhez tudni kell, determinált, fél determinált, índeterminált fajtával van e dolgunk, mind a háromnak eltérőek a területigényei az alábbiakban erre is kitérünk.

Determinált (bokros): némelyik fajta 60-80 cm magasságú, ezek nem nőnek folyamatosan. Kert hiányában, akár erkélyen perforált vödörben, dézsában termeszthető.

Índeterminált (folyton növő): folyamatosan növekszik, és termeszti a bogyóit, a szára több méteres magasságot is elérheti. Mindenképpen még a palánta kiültetésekor legalább két méter magas, támaszt kell mellé helyezni.

Fél determinált: miután leteremnek, újabb terméssel ajándékoznak meg.

Hogyan ültessük?

A kiültetés időpontjánál az időjárás a mérvadó. Sokan-a fóliában neveltek kivételével- megvárják a május 25-ét, a fagyosszentek napját, vagy körültekintően a hirtelen hideg beköszöntével, fóliával betakarják.

A sor és a tőtávolságot, mindig a fajta határozza meg. Folyton növőnél a tőtávolság 50-70 cm, a sortávolság 1.5 méter legyen. Első hallásra soknak tűnik, főleg a nagy terület igénybevétele miatt, de így a gombás fertőzések kialakulásának esélyét csökkenthetjük. Hatalmas méretű növények esetében a folyamatos gondozására is figyelni kell, ehhez pedig területre van szükség.

Bokros növekedéseknél elegendő, ha fél métert hagyunk a tövek és a sorok között.

Szereti a bőséges napfényt, félárnyékos helyet kerüljük el.

A paradicsom, azon növények közé tartozik, amely a szárából is ereszt gyökeret, ezért mélyre a sziklevelek magasságába tegyük a földbe. Előtte lazítsuk fel, majd bőséges vízzel iszapoljuk, kissé döngöljük, hogy stabilan álljanak.

Mivel permetezzem?

paradicsomtermesztés

A gombafertőzések ellen, mi a kiültetés napján is vegyszermentesen permetezzük. Akinek nincs zsurló ültetvénye, herbáriában szárítottan is beszerezhető. 15 liter permetlé esetén, 2.5 dkg szárított zsurlót 4 órán át áztatunk 3 liter eső vízben, ha nincs 1-2 napig állott csapvízben. 30 percig főzzük,kihűtjük, majd leszűrjük, és ötszörös arányban hígítjuk. A palánták leveleire permetezzük. Perzselő napot a kijuttatásakor kerüljük el, lehetőleg reggel juttassuk ki, amikor a nap folyamán napsütés várható.

Csalánlevet is használjunk az erről szóló cikkünket itt a blogunkon megtaláljátok." A sokrétű csalán az embert gyógyítja a növényt védi és táplálja" cikkünkben.

A kártevők ellen érdemes figyelembe venni a növénytársítás szabályait. Paradicsom mellé, salátát, zellert szoktunk ültetni a tövek mellé. A saláta hüti, a zeller, pedig védi a kártevőktől. A sorok elé büdöskét, borágót tegyünk, szintén kártevők ellen lehet hatásos.

Miután a palántákat elvetettük a lehetőséget megadtuk, hogy szép egészséges termésünk legyen. Mi talajtakaróként mulcsot használunk. Kiszáradt fűkaszálékot teszünk a tövek, sorok közé, helyet hagyva a töveknél az öntözésre. Távol tartja a gyomokat, egyenlő hőmérsékletet biztosít, és porhanyóssá teszi a talajt.

Reméljük kezdetnek sikerült hasznos tanácsokat adni. Próbáld ki, legyen saját paradicsomod.

K&P