Baconba tekert fokhagymás csirkemáj sajtkrémes burgonyapürével

Különleges tápláló ételt szeretnétek készíteni, amivel akár a barátaitokat, a családot is bátran vendégül tudjátok látni? Szeretitek a bacont, a májat, és a burgonyát, mindezt pikáns ízesítéssel? Igen? Akkor ezt az ételt nektek találták ki. Ne késlekedjetek, nem fogjátok megbánni.

Nemrégiben meglátogattuk anyát, aki a roskadozó asztalon finomabbnál-finomabb ételekkel fogadott. Hazafelé pedig hatalmas „batyuval” látott el bennünket. A gondosan összeválogatott csomagban megszámolhatatlan különféle ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok lapultak. Nem soroljuk fel az összeset, mert a cikk terjedelme sem bírnál el a mennyiséget. Hazaérvén, mint a gyerekek, akik izgatottan nézik a karácsonyfa alá rejtett ajándékokat, bontottuk ki az élelmiszereket. Az előre csomagolt bacon rögtön szemet szúrt, régóta nem készítettünk belőle semmit, májat is rég ettünk, burgonyát is kaptunk. A többi alapanyag volt itthon. Kriszta fejében megszületett az ötlet, ő megfőzte, én leírtam, és fotóztam, ti pedig reméljük elégedetten olvassátok, és elkészítitek.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemáj
  • 20 dkg füstölt szeletelt bacon
  • 3 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk majoranna
  • 1 kk bors

Szerencsénkre a máj konyhakész volt, így nem kellett bíbelődni a zsíros, hártyás rész eltávolításával. Egy órán át reszelt fokhagymás tejbe áztatjátok, ennyi idő alatt vaj puha lesz, és magába „szippantja” a fokhagyma ízét. Ezután papírtörlőn leitatjátok róla a nedvességet, majd őrölt borssal, és majorannával bedörzsölitek, sóval ne, mert megkeményedik, de nincs is rá szükség a füstölt bacon íze miatt. Az előre csomagolt baconba göngyölitek a vaj puha feldarabolt májakat., és fokpiszkálóval „összetűzítek”, ahogy a képen is látjátok.

Villanytűzhelybe 180 fokon 25 percig légkeveréses üzemódon megsütitek. Közben elkészül a köretet.

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 1 db sajtkrém

A burgonyát megpucoljátok, apró darabokra vágjátok, egy fazékba felteszitek főni. Körülbelül 15 perc alatt kész lesz, ezután kivesztek a főzővízből egy merőkanálnyit. A leszűrt krumplihoz hozzáteszitek, a sajtkrémmel együtt, és 1 perc alatt összeturmixoljátok.

Adagonként pár szem gyümölccsel díszítsétek, még pikánsabb lett, mi almát választottunk.

Jó étvágyat, ebédre, vagy vacsorára.

K&P

 

 

0 Tovább

Balatoni pontyból készült pikáns halleves

A halételek elsősorban ünnepek alatt jutnak eszünkbe. Méltánytalan a háttérbe kerülésük, hiszen alacsony a kalóriatartalma, összetevői miatt rendkívül egészséges ételek készíthetőek belőle. A fejétől a farkáig felhasználható, lehet rántani, sütni, egybesültet készíteni, de mégis leginkább halászléként szerzett hírnevet magának. Ki ne hallott volna a bajai, és a szegedi halászléről, tésztával, alaplé nélkül, vagy passzírozva?

Kedves szomszédjaink hallal leptek meg bennünket. Balatoni ponttyal, gerincet és körülbelül két-háromszeletnyi halhúst tartalmazott a csomag. Örültünk, hiszen valahogy mostanában halat nem ettünk, nem is értem miért, ha csak az árát, az ízét nézzük, a legtöbb hússal versenyben lenne a dobogóért. Mielőtt megköszöntük volna, rögtön mondták, hogy nagyon jó hallé készíthető belőle. Illendőségből nem javítottuk ki, talán halászlére gondolt. Jól tettük, hogy csendben maradtunk, hiszen óriási különbség van a kettő között. A receptből rögtön kiderül miért is. Nézzétek, és készítsétek el, nem fogtok csalódni.

Hozzávalók

  • 40 dkg hal
  • 1 ek zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • vékony szelet zeller
  • 2 szem burgonya
  • 1 kávéskanálnyi „Erős Pista”, vagy chili
  • 1 kk tárkony
  • 1 kk só
  • 1 evőkanál citromlé

A habaráshoz

  • 2 ek tejföl
  • 1 kk búzaliszt

Elkészítése

Elképzelhető a hozzávalókat szemezgetve, el sem hiszik, a zöldség félékből, hogyan lehet jó levest készíteni. Felmerül a kérdés, érződik egyáltalán a hal íze? Igen, és a tárkonyos, citromos kombó, nagyon illik az ételhez. A puding próbája az evés, nem húzzuk, az időt lássuk, hogyan készül a halleves.

A fej vöröshagymát félbevágtuk, hosszában, majd széltében apróra szeleteltük, forró zsírba pirítottuk.

Közben a sárgarépát és a fehérrépát természetesen megpucoltuk, és a szokásostól eltérően vékonyabbra szeleteltük. Valahol olvastuk, így roppanósabb marad, mintha vastagabbra hagynánk, vagy karikákra vágnánk, és tényleg. Ugyanezt tettük a zellerrel. A burgonyákat apró darabokra vágtuk. A képeken látható az eredmény.

Miután a hagyma kissé megpirult, hozzátettük a felsorolt zöldségeket, kicsit dinszteltük, hozzátettük a tárkonyt, a sót, ez „Erős Pistát”, és a citromlevet. Párszor megkavartuk, majd 2 dl vízben pároltuk.

Az időt kihasználva a halhúst kockákra vágtuk, a gerincet egybehagytuk, nagyok voltak a szálkák benne, ami nem okozhat az evésnél gondot.

Körülbelül 20 perc alatt megfőttek a zöldségek, persze, fajtája válogatja, közben érdemes kóstolni, és beletettük a halat. A lereszelt fokhagyma is belekerült direkt a végén, így sokkal jobban kiérződik az íze.

A hallevesnél nem passzírozunk, de nem akartuk, hogy nagyon híg legyen, ezért elkészítettük a habarást. A tejfölt a búzaliszttel kikevertük. Ahogy felforrósodott a leves egy merőkanállal hozzátettünk. Jó módszer, mert így nem csomósodik, és lassan, a levest keverve, beleöntöttük. A hal nagyon hamar megfő, szinte percek alatt, érdemes gyakran ránézni. Forrt egyet és kész is lett.

A halászlé fanoktól elnézést kérünk, de higgyétek el, aki szereti a pikáns ízeket nem fog csalódni a hallevesben sem.

K&P

 

 

0 Tovább

Címkefelhő

egészség (4),tepsis burgonya (3),méz (3),tejföl (3),lestyán (3),burgonya (3),sajt (3),sütemény (3),gyógynövény (3),rizs (2),chili (2),máj (2),töltött (2),rakott (2),tészta (2),kutyatartás (2),gyorsan elkészíthető (2),vitamin (2),tócsni (2),nokedli (2),csirkemell (2),bacon (2),kapor (2),india (2),lángos (2),puding (2),zsálya (2),pikáns (2),gyógynövények (2),cukkini (2),csoki (2),bableves (1),bőrápolás (1),csirkefarhát (1),currye (1),lekvár (1),betegség (1),tea (1),csipkebogyó (1),füstölt tarja (1),madártej (1),húsombóc (1),bor (1),vanília (1),pite (1),sült szárny (1),mártogatós (1),füstölt karaj (1),sajtkrém (1), (1),paradicsom (1),lecsó (1),paradicsomlé (1),szósz (1),szőlőmártás (1),fasírt (1),kuszkusz (1),joghurt (1),melegszendvics (1),házi készítésű (1),aranygaluska (1),természetes (1),palacsinta (1),hortobágyi (1),gyógymód (1),zsemle (1),remény (1),máriatövis (1),a máj védelme (1),virágok (1),egynyáriak (1),kudzu (1),termesztés (1),hagyma (1),kukorica (1),leves (1),gyerek ételek (1),retek (1),függőség (1),leszokás (1),virág (1),szobanövények (1),fogyás (1),erős (1),zöldség (1),kisvirágú füzike (1),megelőzés (1),dohányzás (1),fűszerek (1),egzotikus (1),prosztata (1),sült kacsa (1),káposzta (1),tanulás (1),célok (1),család (1),sajtkészítő (1),interjú (1),anyaság (1),nehéz sorsok (1),kakaós csiga (1),diós csiga (1),látássérült (1),befőzés (1),újrakezdés (1),állatok (1),hagymaleves (1),pirított kenyér (1),termelői piac (1),kézműves (1),sztyúpa (1),kastély (1),hal (1),rántott (1),ponty (1),hévíz (1),szalonna (1),szőlő (1),piszkos tészta (1),mártás (1),vegyszermetes (1),növényi permet (1),rizses hús (1),Pizza (1),növényi kártevők ellen (1),dinszteltkáposzta (1),sült csirkecombok (1),TÖLTÖTT TOJÁS (1),tápoldat (1),pogácsa (1),brassói (1),füstölt szalonna (1),paradicsomtermesztés (1),hamburger (1),borsópörkölt (1),habgaluska (1),sörkorcsolya (1),juhtúró (1),mérgező növények (1),bodzaleves (1),permetlé (1),csalán (1),növénytársítás (1),növények családban (1),fűszernövény (1),ánizs (1),vetésforgó (1),kert tervezése (1),növényeknek sorkijelölő (1),kreatív (1),fokhagyma (1),fűszetnövény (1),édeskömény (1),kakukkfű (1),dísz (1),nyúl tartása (1),másnaposság (1),palántanevelés (1),tojásfa (1),húsvét (1),koriander (1),fűszernövények (1),kert (1),fagylalt (1),körömpörkölt (1),szobatisztaság (1),nevelés (1),séta (1),tejfölös uborkasaláta (1),kölyök (1),dödölle (1),rántott uborka (1),kapros tejfölös mártás (1),kuzyatartás (1),kölyökkutya (1),kovászos (1),puliszka (1),Ingatlanvétel (1),töltött disznócomb (1),almaecet (1),szépség (1),hely választása (1),városból-faluba (1),zöldségek (1),fekete szeder (1),festett kavicsok (1),kukoricadara (1),mazsola (1),banán (1),alma (1),sült zöldség (1),halleves (1),fehérboros apróhús (1),meggy (1),gyümölcsleves (1),sertés (1),meggyszósz (1),Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel (1),könnyű (1),petrezselyem (1),apró hal (1),csirkemáj (1),gyerek (1),állat (1),sütés nélküli sütemény (1),porcsin (1),vitaminbomba (1),articsóka (1),gyógyít (1),zellerkrémleves (1),ásványi anyag (1)

Címkefelhő

egészség (4),tepsis burgonya (3),méz (3),tejföl (3),lestyán (3),burgonya (3),sajt (3),sütemény (3),gyógynövény (3),rizs (2),chili (2),máj (2),töltött (2),rakott (2),tészta (2),kutyatartás (2),gyorsan elkészíthető (2),vitamin (2),tócsni (2),nokedli (2),csirkemell (2),bacon (2),kapor (2),india (2),lángos (2),puding (2),zsálya (2),pikáns (2),gyógynövények (2),cukkini (2),csoki (2),bableves (1),bőrápolás (1),csirkefarhát (1),currye (1),lekvár (1),betegség (1),tea (1),csipkebogyó (1),füstölt tarja (1),madártej (1),húsombóc (1),bor (1),vanília (1),pite (1),sült szárny (1),mártogatós (1),füstölt karaj (1),sajtkrém (1), (1),paradicsom (1),lecsó (1),paradicsomlé (1),szósz (1),szőlőmártás (1),fasírt (1),kuszkusz (1),joghurt (1),melegszendvics (1),házi készítésű (1),aranygaluska (1),természetes (1),palacsinta (1),hortobágyi (1),gyógymód (1),zsemle (1),remény (1),máriatövis (1),a máj védelme (1),virágok (1),egynyáriak (1),kudzu (1),termesztés (1),hagyma (1),kukorica (1),leves (1),gyerek ételek (1),retek (1),függőség (1),leszokás (1),virág (1),szobanövények (1),fogyás (1),erős (1),zöldség (1),kisvirágú füzike (1),megelőzés (1),dohányzás (1),fűszerek (1),egzotikus (1),prosztata (1),sült kacsa (1),káposzta (1),tanulás (1),célok (1),család (1),sajtkészítő (1),interjú (1),anyaság (1),nehéz sorsok (1),kakaós csiga (1),diós csiga (1),látássérült (1),befőzés (1),újrakezdés (1),állatok (1),hagymaleves (1),pirított kenyér (1),termelői piac (1),kézműves (1),sztyúpa (1),kastély (1),hal (1),rántott (1),ponty (1),hévíz (1),szalonna (1),szőlő (1),piszkos tészta (1),mártás (1),vegyszermetes (1),növényi permet (1),rizses hús (1),Pizza (1),növényi kártevők ellen (1),dinszteltkáposzta (1),sült csirkecombok (1),TÖLTÖTT TOJÁS (1),tápoldat (1),pogácsa (1),brassói (1),füstölt szalonna (1),paradicsomtermesztés (1),hamburger (1),borsópörkölt (1),habgaluska (1),sörkorcsolya (1),juhtúró (1),mérgező növények (1),bodzaleves (1),permetlé (1),csalán (1),növénytársítás (1),növények családban (1),fűszernövény (1),ánizs (1),vetésforgó (1),kert tervezése (1),növényeknek sorkijelölő (1),kreatív (1),fokhagyma (1),fűszetnövény (1),édeskömény (1),kakukkfű (1),dísz (1),nyúl tartása (1),másnaposság (1),palántanevelés (1),tojásfa (1),húsvét (1),koriander (1),fűszernövények (1),kert (1),fagylalt (1),körömpörkölt (1),szobatisztaság (1),nevelés (1),séta (1),tejfölös uborkasaláta (1),kölyök (1),dödölle (1),rántott uborka (1),kapros tejfölös mártás (1),kuzyatartás (1),kölyökkutya (1),kovászos (1),puliszka (1),Ingatlanvétel (1),töltött disznócomb (1),almaecet (1),szépség (1),hely választása (1),városból-faluba (1),zöldségek (1),fekete szeder (1),festett kavicsok (1),kukoricadara (1),mazsola (1),banán (1),alma (1),sült zöldség (1),halleves (1),fehérboros apróhús (1),meggy (1),gyümölcsleves (1),sertés (1),meggyszósz (1),Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel (1),könnyű (1),petrezselyem (1),apró hal (1),csirkemáj (1),gyerek (1),állat (1),sütés nélküli sütemény (1),porcsin (1),vitaminbomba (1),articsóka (1),gyógyít (1),zellerkrémleves (1),ásványi anyag (1)

Címkefelhő

egészség (4),tepsis burgonya (3),méz (3),tejföl (3),lestyán (3),burgonya (3),sajt (3),sütemény (3),gyógynövény (3),rizs (2),chili (2),máj (2),töltött (2),rakott (2),tészta (2),kutyatartás (2),gyorsan elkészíthető (2),vitamin (2),tócsni (2),nokedli (2),csirkemell (2),bacon (2),kapor (2),india (2),lángos (2),puding (2),zsálya (2),pikáns (2),gyógynövények (2),cukkini (2),csoki (2),bableves (1),bőrápolás (1),csirkefarhát (1),currye (1),lekvár (1),betegség (1),tea (1),csipkebogyó (1),füstölt tarja (1),madártej (1),húsombóc (1),bor (1),vanília (1),pite (1),sült szárny (1),mártogatós (1),füstölt karaj (1),sajtkrém (1), (1),paradicsom (1),lecsó (1),paradicsomlé (1),szósz (1),szőlőmártás (1),fasírt (1),kuszkusz (1),joghurt (1),melegszendvics (1),házi készítésű (1),aranygaluska (1),természetes (1),palacsinta (1),hortobágyi (1),gyógymód (1),zsemle (1),remény (1),máriatövis (1),a máj védelme (1),virágok (1),egynyáriak (1),kudzu (1),termesztés (1),hagyma (1),kukorica (1),leves (1),gyerek ételek (1),retek (1),függőség (1),leszokás (1),virág (1),szobanövények (1),fogyás (1),erős (1),zöldség (1),kisvirágú füzike (1),megelőzés (1),dohányzás (1),fűszerek (1),egzotikus (1),prosztata (1),sült kacsa (1),káposzta (1),tanulás (1),célok (1),család (1),sajtkészítő (1),interjú (1),anyaság (1),nehéz sorsok (1),kakaós csiga (1),diós csiga (1),látássérült (1),befőzés (1),újrakezdés (1),állatok (1),hagymaleves (1),pirított kenyér (1),termelői piac (1),kézműves (1),sztyúpa (1),kastély (1),hal (1),rántott (1),ponty (1),hévíz (1),szalonna (1),szőlő (1),piszkos tészta (1),mártás (1),vegyszermetes (1),növényi permet (1),rizses hús (1),Pizza (1),növényi kártevők ellen (1),dinszteltkáposzta (1),sült csirkecombok (1),TÖLTÖTT TOJÁS (1),tápoldat (1),pogácsa (1),brassói (1),füstölt szalonna (1),paradicsomtermesztés (1),hamburger (1),borsópörkölt (1),habgaluska (1),sörkorcsolya (1),juhtúró (1),mérgező növények (1),bodzaleves (1),permetlé (1),csalán (1),növénytársítás (1),növények családban (1),fűszernövény (1),ánizs (1),vetésforgó (1),kert tervezése (1),növényeknek sorkijelölő (1),kreatív (1),fokhagyma (1),fűszetnövény (1),édeskömény (1),kakukkfű (1),dísz (1),nyúl tartása (1),másnaposság (1),palántanevelés (1),tojásfa (1),húsvét (1),koriander (1),fűszernövények (1),kert (1),fagylalt (1),körömpörkölt (1),szobatisztaság (1),nevelés (1),séta (1),tejfölös uborkasaláta (1),kölyök (1),dödölle (1),rántott uborka (1),kapros tejfölös mártás (1),kuzyatartás (1),kölyökkutya (1),kovászos (1),puliszka (1),Ingatlanvétel (1),töltött disznócomb (1),almaecet (1),szépség (1),hely választása (1),városból-faluba (1),zöldségek (1),fekete szeder (1),festett kavicsok (1),kukoricadara (1),mazsola (1),banán (1),alma (1),sült zöldség (1),halleves (1),fehérboros apróhús (1),meggy (1),gyümölcsleves (1),sertés (1),meggyszósz (1),Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel (1),könnyű (1),petrezselyem (1),apró hal (1),csirkemáj (1),gyerek (1),állat (1),sütés nélküli sütemény (1),porcsin (1),vitaminbomba (1),articsóka (1),gyógyít (1),zellerkrémleves (1),ásványi anyag (1)

Feedek

gasztrokertben

blogavatar

Hatalmas területen élünk, ahol kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg.Balaton melleti gyönyörű településen élünk, festői környezetben. Vegyszermentesen kertészkedünk, főzünk. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Feedek

HTML