A legtöbb háztartásban a karácsonytól szilveszterig tartó időszakban asztalra kerül a töltött káposzta, mi most nem ezt választottuk, hanem a rakottat.

A karácsonyi ünnepekkel járó készülődés, az ajándékok megvétele, napokig, szerencsés esetben órákon át tartó főzés teljesen kimeríti a háziasszonyok többségét. Legyünk őszinték a legtöbb családban rájuk hárul a többféle étel elkészítése, hiszen ki ne akarna megfelelni a családtagok ízlésének, és ki ne szeretne csillogó szemeket látni egy családi ebéd után. Roskadoznak az asztalok a töltött káposztától, halászlétől, sültektől, köretektől, salátáktól, kocsonyától.  A sütemények garmada miatt a sütő állandó üzemmódba van, hiszen a zserbó, vagy akár a pogácsa, sem készül el pár perc alatt. Ne is beszéljünk az utána halmozódó „romok” eltakarításáról. A rokonlátogatások során, már-már illendőségből sem utasíthatjuk vissza a szeretettel kínált finomságokat, közben a hölgyek egy-egy degeszig evett nap után álmaikban, azon imádkoznak, hogy az év hátralévő napjaiban legalább a szilveszterre vásárolt ruha cipzárját, ha némi segítséggel is fel tudják húzni. Éppen ezért, egy olyan ételt készítettünk el, ami miatt a mérlegre állva sem kell a hölgyeknek a szemüket behunyniuk, nem kell órákat a konyhába sürgölődniük, és különféle emésztést elősegítő gyógyszerek is a patika polcain maradhatnak.

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg bacon szalonna
  • 10 dkg gomba
  • 400 g tejföl
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  1. 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A savanyú káposztát az elkészítése előtt érdemes megkóstolni, mi kimondottaan szeretjük a kellőképpen savanyút, aki kevésbé facsarja ki a levét, és, ha még akkor sem vagytok elégedettek az eredménnyel, vízzel le lehet öblíteni, de akkor elveszítheti a karakteres ízét.

Szerencsénkre kaptunk elfogadható áron felkockázott bacon szalonnát, ami nem csak a zsírról „szólt”nem is ördögi áron jutottunk hozzá. Serpenyőbe került, közben hozzátettük a felszeletelt vöröshagymát, majd pár perccel később a zúzott fokhagymát.

Belekevertük a káposztát, ami szép lassan kissé megpirult.

Belekerült a tepsibe, aminek aljára került a káposzta, amit tejföllel meglocsoltunk, egy újabb réteg káposzta, és a tetejére tejföl. A sütőben 190 perc alatt 20 perc alatt kész lett.

Pár órája ettünk belőle, Kriszta nem lesütve nézte a mérleget, én is be tudtam kötni a cipőmet, és a gyógyszertárak bevételét sem növeltük. Laktató, egyszerűen elkészíthető, pénztárca kímélő.

K&P