Javában tart a szőlőszüret ideje, lugasok várják a gazdákat, a hordók izgatottak a beléjük kerülő nedű miatt, hogy hamarosan borral kínálhassák a hozzájuk betérőket. Mi már leszüretelünk, bort mindenképpen, lehet szőlőlekvárt is készítünk. A bornak és a levárnak is ismerjük az ízét, mártást eddig csak kóstoltunk, most viszont elkészítettük. A húsból fasírt lesz, a burgonyából köret.

A napokban mikor megbeszéltük a szüret idejét, azon morfondíroztunk, milyen különlegességet lehet vörös szőlőből „kihozni”. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak díszítésként pakoljuk a tányérra, hanem kiegészítse a főételt, és lehetőleg a szüret miatti teendők miatt ne kelljen órákig „pepecselni” a konyhában. A fasírt összetevőit előkészítettük, ami  fűszeres, enyhén sós ízű, jól kiegészítik egymást. Nem tűnt elvetemült ötletnek, bár kissé félve kezdtünk neki, tévedtünk. Pikáns lett, és dukált a húshoz, püréhez egyaránt.

Hozzávalók a mártáshoz

  • 2 nagy fürt vörös szőlő
  • 1 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítése

Vajon megpirítottuk a hagymát, majd, amikor majdnem üveges lett belereszeltük a fokhagymát, így nem lett kesernyés az íze.

Egy perc után kerül bele a szőlő. Alaposan forgassátok össze, ügyeljetek, hogy a legegészségesebb szemek kerüljenek bele.

Hozzáöntöttük a vörösbort, elforraltuk belőle az alkoholt.

Kis lángon, beleöntitek a tejszint, lassan elkeveritek, hogy ne törjön össze. Ízlés szerint fűszerezitek.

Hozzávalók a fasírthoz

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 db zsemle, vagy kenyérszelet
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej, vagy víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • zsemlemorzsa

Elkészítése

A zsemléket tejben beáztattuk, legjobb szikkadt pékáruba, addig, amíg meg nem szívja magát. Kicsavarjátok, és az előre elkészített darált húshoz teszitek. Egy fakanállal alaposan összekeveritek.

Hozzákerül két darab feltört egész tojás, és a só, bors. Zárójelben jegyezzük meg, érdemes kísérletezni, állítólag a mustáros, vagy enyhén citromos elképesztően finom. Mi most kihagytuk. Félreteszitek.

Az apróra vágott vöröshagymát kissé megpirítjátok, pár perc után kerül bele a reszelt fokhagyma ezt is megfűszerezitek, és hozzá keveritek a húsos masszához. Itt már nem ússzátok meg, kézzel kell lehetőleg egyforma gombócokat kell gyúrni, a hagyományosat kissé le szokták lapítani, úgy könnyebb megsütni. Zsemlemorzsában megforgatjátok, és felforrósított serpenyőben, mindkét oldalát kissé megsütitek, majd alacsonyabb hőfokon pár perc alatt kész is lesz.

K&P