A kutyatartás felelősségét nehezen lehetne elvitatni. Több évre választunk magunk mellé hűséges társat, aki élete jóban-rosszban mellettünk lesz. Két korábbi cikkünk a választás helyéről, a beszerezendő kellékekről szól. Az alábbi a kölyöknevelés kezdeteiről nyújt betekintést.

kutyatartás kölyök szobatisztaság nevelés séta

Az új otthon.

Az állandó helyet már a vásárlás előtt kijelöltük, megvan a kutyaház, kosár, és az elengedhetetlen kellékek miatt sem kell fejt vesztve rohangálnunk. A kiskutyának a kezünkbe tartva, folyamatosan nyugtatva megmutatjuk a területét. Azokat a helyeket, ahová ő bemehet. Lakásban tartottnál, az összes helyiséget, így már a kezdetek-kezdetén tudni fogja a határokat. Udvarba tartottnál, nagyon ügyeljünk, figyeljünk oda, hogy egy kis rés se maradjon a kerítésnél, főleg, ha az éjszakát is ott tölti, mert szökni akar, hiszen az első napokban keresi az anyját, testvéreit. Ez természetes jelenség, gondoljunk bele, ha minket, még, ha felnőttként is elszakítanak a megszokottól, milyen érzéseket vált ki belőlünk.

kutyatartás kölyök szobatisztaság nevelés séta

Ha valamit a háztűznéző alkalmával  elcsenne, vegyük ki a szájából, ne sokkoljuk le rögtön az első pillanatokban. Közben nyugtatólag beszéljünk hozzá, közbe ne skálázzunk, ne csak a szomszéd miatt, a hallásuk jóval erősebb az embernél. Simogassuk, de lehetőleg ne szorítsuk, így fokozzuk a biztonságérzetét.  Ha valamit-rosszat tesz, határozottan, és már a nevén szólítva szóljunk rá, erről a későbbiekben írunk, a vezényszavaknál.   Miután körbeszaglászta, ne adj isten megjelölte a lakás, ház helyiségeit, mutassuk meg neki az állandó fekhelyét. Semmiképpen sem érdemes erővel betuszkolni, csalogassuk be, és adjunk neki egy játékot. Közben határozottan, de nyugodtan, mondjuk: helyedre. Szerencsésen pár alkalom, és sikerünk lesz, ellenkező esetben meditáljunk. A feladat végrehajtását jutalmazzuk, simogatással, jutalomfalattal. Az első nap jelentőségteljes az új családtag beilleszkedésében. Unatkozni nem fogtok, de a türelem kutyát teremt.

Az első éjszaka.

Szerencse kérdése. Mindenképpen, abba a helyiségbe és helyen töltse el, és ott, ahol évekig lenni fog. Próbáljunk önuralmat gyakorolni, mély lélegzetet venni, mikor sír, nyüszít, mint egy csecsemő, vagy ordít a sakálhoz hasonlóan. Csendőrösen hangzik, de meg kell tanulnia a játékszabályokat. Be is engedhetjük, de rögzülni fog benne, és ha úri kedve úgy kívánja, ezt bármikor megismételheti. Nem érdemes kockáztatni. Reggel ébredéskor bepótolhatjuk az elmulasztott éjszakát. Nem kell egész nap vele foglalkozni, sírásnál várjuk meg amíg nem hagyja abba, és akkor játszunk, foglalkozzunk vele. Pár hetes-hónapos kölyöknek, talán a csecsemőnél is nagyobb az alvásigénye, erre is érdemes figyelemmel lenni.

kutyatartás kölyök szobatisztaság nevelés séta

Szobatisztaság.

Talán az egyik legkényesebb téma, és lekülönbözőképpen lehet sikereket elérni. Kulcsszó a türelem, és a takarítás iránti szeretet. Óriási mázlisták azok, akik olyan helyről hozták el a kiskutyát, ahol már foglalkoztak a szobatisztaságra neveléssel. Attól függetlenül, hogy a lakásban, vagy kertes házban tartjuk e legegyszerűbb, ha az elején kijelölünk a toalettjét, például egy ládában. Nyílván nem kell őrséget fogadnunk, a legjobb, ha rajtaütéskor, odavisszük a tetthelyre, nem nyomjuk bele az orrát, gondoljunk bele, mit tennénk fordított helyzetben, hanem, kicsit a marját megfogjuk, rászólunk, az általunk minden esetben használt szót alkalmazva. A piszkos munka elvégzését követően, esetleg a saját vizeletébe mártott rongyot vigyük az almába, szagoltassuk meg vele, és dicsérjük, mint egy hercegnőt, persze, ha szuka a választottunk. Soha ne ordítsunk vele, akármit tesz, mert általában a kölyökkorban elszenvedett traumák lehetnek a későbbi agresszív viselkedés következményei. A dicséret, és a következetesség a siker záloga, azaz, hogy ne kerülgessük a kutyapiszkot naponta több alkalommal. Nem is beszélve a vendégeinkről, akiket ugye nem akarjuk megajándékozni egy „lelettel”?

kutyatartás kölyök szobatisztaság nevelés séta

Nevelés az első napokban.

A nevelés az egész életére kiterjedő folyamat. A siker a következetességben, és a folyamatos foglalkozásban rejlik. Erről egy később cikkben- mivel nagyon sokrétű a tém- foglalkozunk. Előjáróban annyit, hogy a családtagok közül ki kell választana az „alfa hímet”, akire a legjobban fog hallgatni, mindezt úgy, hogy a kutya a családtagok után legyen a sorban. Kölyköknél-tapasztalataink szerint-az első két hét az ismerkedésről szól. Bármit szeretnénk, tőle a nevén szólítsuk, ami hihetetlen gyorsasággal fog rögzülni. Nem kell rögtön megtanítani, ülni, feküdni, olvasni, táncolni, a legfontosabb a behívás. Bármikor, bármilyen helyzetben visszajöjjön. Ha a nevén szólítjuk, és ránk figyel halmozzuk el dicséretekkel. Tegyük fel van egy játéka, amivel magunkhoz csalogathatjuk, a hívó szóval, amit véssünk kőbe, soha ne változtassuk.

Séta

Kizárólag, ha a kötelező oltásokat az állatorvos beadja, előtte semmiképpen. A sétát otthon is gyakorolhatja. Először a nyakörv szoktatásával kezdjük. Mikor ráadjuk, dicsérjük, semmiképpen ne vegyük le, inkább játékkal tereljük el a figyelmét. Első alkalmakkal ne akarjuk, hogy a láb mellett haladjon, a lényeg, élvezze a sétát. Ha rágja, a pórázt kapjuk ki a szájából, és tereljük el a figyelmét. Gyakoroljunk az utcára. Jövő héten folytatjuk.

kutyatartás kölyök szobatisztaság nevelés séta

K&P