A sok zöldséges nap után, egy laktató húsfélére vágyódtunk. Első körben rántottra, vagy sültre gondoltunk, Volt egy kis időnk a „bíbelődésre”, kívántunk valami különlegességet, az ötletet az otthon található alapanyagok adták meg, nem akartunk boltba menni.

Egy jókora comb lapult a hűtőben, kimaradt, pár darab szikkadt zsömle, és tömérdek fűszer, amikből folyamatosan raktározunk. A húst szerettük volna megtölteni, azokkal az alapanyagokkal, amik itthon vannak, nem akartunk boltba menni. A kertben járva, egy hatalmas cukkinira bukkantunk, korábban már rántottuk, sütöttük. A fajtának köszönhetően a magok puhák, kevés párolás után fogyaszthatóak. Korábbról a frigóba fagyasztottunk le májat, viszont annyira kevés a mennyiség, hogy önállóan rántva, dinsztelve nem lenne elegendő több személyre. Viszont tölteléknek elegendő. Lassan összeállt a kép, így „összedobtuk” a májjal, zsemlével, cukkinival megtöltött húst.

Hozzávalók 4 személyre

  •  1 kg disznócomb

A töltelékhez:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 30 dkg cukkini
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, bors, majoránna, pástétom fűszer

Elkészítése

A húst alaposan mossátok meg, a zsírréteget nem érdemes leszedni, hiszen az adja a szaftot. Éles késsel hosszában átszúrtuk és a közepét óvatosan kivettük, ebbe kerül a töltelék. A húst érdemes felszeletelni, amit később fel lehet használni. Van, aki a töltelékhez keveri. Nem tudjuk szeretitek e a fűszereket, mi igen, ennek jegyében a tölteni való húst, borssal, sóval bedörzsöltük. A hús egyik felét tűztük, így a töltelék sütés közben nem tudott kifolyni.

Az apróra vágott petrezselymet megpirítottuk, közben a zsemléket tejbe beáztattuk, majd kinyomkodtuk és beletettük a keverőtálba. Ízesítettük, majoránnával és pástétom fűszerrel, bazsalikommal.

Közben elkészítettük az étel „szívét”. A májat és a cukkinit feldaraboltuk, hozzátettük a zsemlékhez, és együtt ledaráltuk. Belekerült a tojás, az apróra vágott hagyma, lereszelt fokhagyma, alaposan összekevertük, majd a hús „gyomrát” teletöltöttük.

Kizsírozott tepsibe tettük, kevés vizet öntöttünk alá, fóliával letakartuk, légkeveréses üzemmódban 180 fokon egy órán keresztül sütöttük. 20 percenként ránéztünk szafttal meglocsoltuk. Sült burgonyával, és párolt káposztával tálaltuk.

K&P