Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Füstölt fokhagymás karajjal bolondított lángos

A magyar pizzának is tekinthető a méltán népszerű tészta. Elkészítéséhez nem kell főzőtanfolyamra járni.  A jó tészta elengedhetetlen a biztos sikerhez. Forró bő olajban sütik, illata egyedi, csábítja a vendégeket.  Laktató, a strandolás elengedhetetlen része. A klasszikus, sajtos tejfölös mellett egyre több az extra feltéttel kínált, mind a kettőt elkészítettük.

A Balaton hőmérséklete távol tartja a fürdőzőket, csak a merészebbek mártóznak a magyar tengerbe. Sokan a késő nyári időben szívesen ücsörögnek a parton, piknikeznek, és a legtöbb vendéglátóhelyen kínálják a lángost. A klasszikus vezeti a ranglistát, pedig ezerféle feltétet lehet rápakolni, kísérletezni. Kíváncsiak lennénk otthon hányan próbálták ki, mikor a haveri körbe szóba került, hogy hamarosan elkészítjük, kissé furcsa tekintetek meredtek ránk.

-Ne hülyéskedjetek ez macerás!

-Még a szomszéd is elájul az olajszagtól!

-Úristen, mennyi idő, nem éri meg!

Dafke elkészítettük. Macera nélkül, egy óra alatt szellőztetni sem kellett. Miután kész lett, pár perc alatt befalták, és elkérték a receptet.

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg búzaliszt
  • egy csomagélesztő
  • 1 dl langyos víz
  • 1 ek konyhasó
  •  30 dkg kefír

A sütéshez

  • serpenyő
  • étolaj

A feltéthez

  • füstölt fokhagymás karaj szeletek
  • tejföl
  • sajt
  • fokhagyma
  • paprika
  • paradicsom

Érdemes egy mély, viszonylag nagy kerületű, lehetőleg műanyag tálat elővenni, abba tegyétek bele a lisztet, sót, és az élesztőt. Alaposan keverjétek össze, majd belekerül a kefir, ami puhábbá, lágyabbá teszi a tésztát. Hozzákerül a víz. Az alapanyagokat robotgéppel, vagy kézzel hólyagosra kikeveritek.

A tésztából bucit gyúrtok, hogy ki ne száradjon, bekenitek étolajjal, 1 napra beteszitek a hűtőbe, annyi idő alatt megkel.

Másnap kiveszitek a frigóból, mi egy nagyobb méretű serpenyőbe, ami 30 centiméter kerületű, sütöttük, annyi olajat öntötök bele, ami kb 1 cm. Nagy lángon felforrósítjátok.

Közben vizes kézzel maroknyi darabokat vettünk ki a tésztából, kihúzzátok, úgy, hogy a tészta széle vastagabb legyen. A mi serpenyőkben 2 darab tésztát beletettünk, majd mérsékeltük a hőmérsékletet, és oldalanként 2 percig sütöttük. Aki ódzkodik az olajos íztől, a kész lángosok közé papírtörlőn itassa fel.

Nem bántuk meg a szélei omlósak lettek, a közepe roppanós, igazi csemege.

K&P

 

1 Tovább

Tejfölös kapros mártással csurgatott puliszka gombócok zöldségágyon

Hazánkban puliszkának nevezik, az olaszok polentának, és a kedvenceik között tartják számon. Méltatlanul elfelejtette a magyar gasztronómia. Érthetetlen, hiszen köretként és főételként is tálalható, „ezerféleképpen”variálható, könnyen és gyorsan elkészíthető.

Dunántúlon, Erdélyben, Felvidéken, főként a szegényebbeknél gyakran került az asztalra. A legtöbb napszámosnál kukorica is termett a kertekbe. Venni nem kellett, erőt kölcsönzött a sokszor embertelen fizikai megterhelésnek. Az ízesítés tárháza végtelen, juhtúróval, szalonnával, zöldségekkel, akár gyümölcsökkel tehető pikánsabbá. Készíthetünk belőle tortát is. Nagy előnye, hogy gluténmentes, ami egyre kevesebb alapanyagról mondható el.

A mai napra főételt készítettünk belőle.

Hozzávalók

A puliszkához

  • 15 dkg kukoricadara
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kapor

A körethez

  • 6 db paradicsom
  • 3 db paprika
  • 1 kisebb méretű cukkini
  • 1 nagyobb uborka
  • 2 db főtt tojás

A mártáshoz

  • kapor
  • az uborkára öntött ecetes cukros lé
  • 2 dl 20 százalékos tejföl

A tűzhelyen a vizet, tejet, vajat egy edényben összekevertük, felforraltuk és hozzátettük a kukoricadarát és folyamatosan kavargattuk. Pár perc elteltével egyre sűrűbb masszát kaptunk. Frissen szedett kaprot és reszelt fokhagymát tettünk hozzá. Maximun 5 percig tartott a művelet, a tűzről félretettük, állni hagytuk.

Az idő pénz jeligével elkészítettük a köretet. Szerencsénkre a tojás kivételével nem kellett a piacra menni a saját terméseinket használtuk fel. Vegyszermentesek a zöldségek is, így a pucolással sem kellett bíbelődnünk. Az uborkát, cukkinit, paradicsomot kockákra vágtuk. Oliva olajon megpirítottuk a cukkinit és a paprikát.

10 százalékos ételecetet cukorral összekevertünk, forró vizet adtunk hozzá és ráöntöttük az uborkákr , így a belsejük puha a kéreg roppanós lett. Benne hagytuk a lében 10 percig, amíg a tojások meg nem főttek.

Az uborkáról az ecetes, cukros levet lemertük, tejföllel összekevertük.

A puliszka gyúrhatóvá vált, gombócokat formáltunk, a zöldséges ágyra tettük, a tejfölös lével meglocsoltuk.

Reméljük ízlett, nem sokára egy kukoricadarás tortával jelentkezünk.

K&P

 

0 Tovább

Uborka, salátának, vagy kovászolva

Javában tart az uborkaszezon, folyamatosan érnek különféle méretekben a vitaminbombák.  Kovászolva utánozhatatlan ízt kölcsönöz. Kissé savanykás, sós íze miatt semmivel nem lehet egy lapra tenni. Salátát, főleg ecetes, sós az ismert, mi egy különlegességet készítettünk.

Tejfölös uborkasaláta

tejfölös uborkasaláta kovászos

Hozzávalók

  • 2 db méretes uborka
  • 2 ek 10 százalékos ételecet
  • 2 ek cukor
  • 2 ek só
  • 1 kk kapor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt piros paprika

tejfölös uborkasaláta kovászos

Elkészítése

Gondoljátok át hány emberrel találkoztatok a környezetetekben, aki ne evett volna uborkasalátát. Sokan megrántják a vállukat nem nagy vasziszdasz, kell hozzá só, ecet meg az uborka, majdnem. A miénk kissé másképpen készült. Vendégségbe jártunk, ahol megkínáltak bennünket, sóvárogva néztem, miután csak illendőségből nem nyaltuk ki a tányért, azóta szezonban kihagyhatatlan.

Nálunk teljesen vegyszermentesek a zöldségek, így az uborkát sem pucoltuk meg, teljesen fölösleges, csak a végeit vágtuk le. Egy tálba legyalultuk, tettünk bele ecetet, és cukrot, pár óráig pihentettük.

Kivettük, a levét kicsavartuk, és besóztuk, reszelt fokhagymával, kaporral ízesítettük, majd tejföllel összekevertük. Őrölt piros paprikával megszórtuk. Itthon ettük, így nem kellett udvariaskodni, a tányért fényesre tisztítottuk, nem szivaccsal, a nyelvünkkel, annyira finom lett.

Kovászos uborka

tejfölös uborkasaláta kovászos

Hozzávalók

  • 2.5 kg uborka
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 10 szem bors
  • 1 ek só
  • 1 ek 10 százalékos ételecet
  • kenyér

Elkészítése

Az uborka végeit érdemes levágnotok, mert néhány darabnál előfordul, hogy kesernyés az íze. Nem kell megijedni a többi része bátran fogyasztható. Érdemes elővigyázatosnak lenni, nincs annál kínosabb, mikor a vendégeinknek, barátainknak örömmel kínáljuk a vegyszermentes hazait, ám  az asztaltól felállva más helyiséget választ.

Miután az uborka két végét levágtuk, hosszában bevágjuk, így napok alatt az ízek teljesen átjárják a zöldségünket.

Beletettük 2.5 kilónyi ubit az 5 literes brutál méretű üvegbe, hozzátettünk 1 nagy fej fokhagymát megpucolva, gerezdekre szedve. Nem érdemes vele spórolni, ez adja a sava-borsát. Pár szem szemes borssal is felturbóztuk. Az üveget félretettük és nekiláttunk az uborka lének.

Négy liter vizet felforraltunk, hozzátettünk 4 evőkanál sót, egy evőkanálnyi ecetet. Hagytuk, hogy a lé kissé kihűljön, majd ráöntöttük az uborkára. Kenyeret tettünk rá, majd kistányérral letakartuk.

Szerencsénkre, szinte egész nap sütött a nap, így 3 nap alatt kész lett a kovászos, az üveg és a kenyér kivételével pár nap alatt befaltuk.

Ezt a receptet se hagyd ki: http://gasztrokertben.reblog.hu/rantott-uborka-kapros-tejfolos-martassal

K&P

 

4 Tovább

Rántott uborka, kapros tejfölös mártással

Javában tart az uborkaszezon, mármint nem a politikában, nem a sportban, ezeken a területeken mindig történik valami. A lédús, egészséges zöldségből több tucat fajta van: csemege, erdélyi paraszt uborka, banánuborka. Főleg salátát készítenek belőle, a kovászost szerintünk szinte mindenki kipróbálta. Mint mindenből az uborkából is rengeteg mindent ki lehet hozni. A mai napon kirántottuk. Igen jól olvassátok, nem a cukkinit, a tököt, hanem az uborkát. Nem tudtunk betelni vele. Reméljük ti sem, a receptet tálaljuk.

A jótékony hatásairól írt cikkekből Dunát lehet rekeszteni. Víztartalma-fajtától függően-90% körüli. Lúgosít, segít helyreállítani a szervezet sav bázis egyensúlyát. Kalóriatartalma minimális, ezért a fogyókúrára magukat rászánók, egész nap dézsmálhatják. Igazi vitaminbomba. Cink, foszfor, kálium, magnéziumtartalma is magas.

Hozzávalók

  • közepes méretű uborkák
  • tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa

A mártáshoz

  • tejföl, kapor, piros paprika

A körethez

  • rizs

Elkészítése

Enyhén szólva túlzás lenne állítani, hogy az uborka, ízét, aromáját semmihez sem lehetne hasonlítani, ezért a kulcs a fűszerezésében rejlik. A héjában is rengeteg fontos alkotóelem van, de a rántás miatt, hogy a liszt hozzá tapadjon meg kell hámozni. Az elkészítés előtti napon, ezt megtettük, a végeit levágtuk. Négy ugyanolyan méretre hosszába elvágtuk. Beletettük annyi vízbe, hogy ellepje, és 10 %-os ecetet tettünk bele. Egy éjszakára a hűtőbe raktuk, így az ízét magába szívja. Ezzel is bátran lehet kísérletezni különféle fűszerekkel, zöldségekkel pld reszelt gyömbérrel, zellerrel, fokhagymával.

Másnap az uborkákat szűrön lecsepegtettük, nem törölgettük át, hiszen akkor nem lehet alaposan bepanírozni. Ne féljetek attól, hogy sütés közben levet ereszt, hiszen, majdnem olyan kemény a húsa, mint a cukkininak, vagy a töknek.

A serpenyőbe az olajat felforrósítottuk, közben az uborkát bepaníroztuk.

Alaposan átforgattuk a lisztbe, a végeit is, annyira, hogy a zöld színe egyáltalán ne látszódjon, mert csak akkor ragad rajta meg a tojássárgája.

A tojássárgájába és zsemlemorzsába bepaníroztuk.

Forró tepsibe tettük, forgattuk, amíg zsemleszínű nem lett, majd kis lángon kirántottuk.

A köretnek a rizst választottuk, a mártogatósnak kapros tejfölt, piros paprikával díszítve.

Fogyasztás után nem értettük, miért nem jutott évekkel hamarabb az eszünkbe. Figyeljétek a blogot, hamarosan egy kovászos, és tejfölös uborkasaláta receptet rakunk fel, addig próbáljátok ki a rántottat. Megéri.

K&P

 

0 Tovább

Rizses egytálétel, fűszeresen és tejföllel

Rizses húst évekkel ezelőtt sokat ettünk, mostanában valahogy talonba került. Mellőzése még számunkra is érthetetlen, hiszen gyorsan elkészíthető ízletes étel. Természetesen, nem az átlagos receptben gondolkodtunk, hiszen kísérletezni az ételekkel is izgalmas, főleg, ha mások is kedvet kapnak az elkészítéséhez.


rizses hús lestyán tejföl

Egyre több a friss zöldségek kínálata, aminek tavasszal a téli vitaminban szegény táplálkozás után a fogyasztásuk is meggondolandó. A receptben a répa kapott helyet, de, akár kerülhetett volna bele, brokkoli, fehérrépa és újhagyma is. Ez az étel hús nélkül nehezen elképzelhető, sokan disznóhúsból szokták, de tapasztalataink bármelyik húsféle megteszi. A mai napon egy kétlábúra a csirkére esett a rizses húshoz a választás.

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirke hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • fűszerek: só, bors lestyán, petrezselyem
  • 1 bögre rizs
  • egy kk étolaj

Elkészítése

A hús szerencsére kevés zsírral dicsekedhetett, nem kellett a tisztításával szöszmötölni, ezért elegendő volt bő vízzel lemosni. Vágódeszkán először hosszú csíkokra vágtam, majd kockára szeleteltem, egy tálba félretettem.

A sárgarépát zöldségpucolóval megtisztítottam, megmostam, és egyenlő méretű karikákra szeleteltem.

A vöröshagymát a héja megszabadítását követően, félbe vágtam, majd nagyon apró darabokra éles késsel aprítottam.

Eddig a recept hagyományosnak mondható, most jön egy kis csavar a történetben. A korábbiaktól eltérően a répát, húst, hagymát egy hőálló edénybe tettem, és kevergettem. Ekkor a hús levet eresztett, amiben a zöldségek párolódtak. Nagyon kevés vizet öntöttem rá, hiszen a csirke folyamatosan eresztette a levét. Közben a répa is a hagymával puhult.

Pár perc elteltével, borssal, sóval és frissen szedett apróra vágott petrezselyemmel és lestyánnal ízesítettem. Igen jól hallottátok, sajnos a lestyán kevésbé ismert, pedig egyedi íze nagyon pikánssá tudja tenni a leveseket, húsokat, akár a sülteket.

Fedő alatt párolódtak, majd előre kikevert tejföllel, a zöldséges, fűszeres húst nyakon öntöttem. Habarást nem kapott, szépen besűrűsödött.

Félretettem, hagy érjenek kissé össze az ízek, amíg a köretet el nem készítem.

Egyszerűnek tűnik a rizs elkészítése, több variációt is kipróbáltunk. Gondolom, nem vagyok egyedül, ti is sokan jártatok, úgy, mikor összeállt, megkeményedett, gombóccá gyúrva szinte dobálni lehetett. Nekünk a következő módszer vált be.

rizses hús lestyán tejföl

Pár csepp zsiradékon, akár olajon, disznózsíron folyamatos kevergetés mellett a rizst kissé megpirítjuk.

Kétszer annyi hideg vízzel felöntjük, majd forraljuk, utána fedő alatt főzés nélkül pároljuk. Miután kész lett műanyag edénybe beletettem, kissé "megtömtem", majd a tányér közepére tettem. Szafttal meglocsoltam, köré húst került, tetejére a Lestyán. A zamatos rizses egytálétel percek alatt elfogyott. Próbáljátok ki, nem érdemes kihagyni.

K&P

1 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek