A kiültetett növényeiket a hobbi kertészek, ugyanúgy, mint a gazdálkodók óva féltik. Természetesen, hiszen sokak számára a föld, a zöldségek termesztése a megélhetést jelenti. A növényi magvak kiültetése után a palánták földbehelyezésekor nagyon sok mindenre oda kell figyelni a siker érdekében.

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növényvédelem elsődleges szempont. Vannak, akik vegyszerrel próbálkoznak, biztosra mennek, de egyre többen részesítik előnyben a növényekből előállított leveket. Egyrészt a tápanyagigény kielégítésére, másrészt a növényvédelemre használják. Mindenkinek magának kell eldöntenie mit használ. Érdemes mérlegre tenni a vegyszer és vegyszermentes gazdálkodás előnyeit, hatásait. Mi az utóbbi mellett döntöttünk. Otthon, saját magunk könnyedén előállíthatjuk.

Csodák nincsenek, hiszen a földet művelő kiszolgáltatott az időjárástól, de ha valamit megpróbálunk tenni, ami csak rajtunk múlik, fél sikernek tekinthető. Ki szeretnénk hangsúlyozni, ez csak egy lehetőség, de nagyon jó eredményt lehet kellő odafigyeléssel felmutatni.

Áztatni, főzni, erjeszteni lehet. Lehetőleg esővizet használjunk, ha nincs lehetőségünk a gyűjtésére a csapvizet 2-3 napig tároljuk.

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Erjesztésnél a friss növényt felaprítva tegyük bele az vízbe, amit napon, vagy félárnyékos helyen, lehetőleg, fa, vagy műanyag hordókba, vödrökbe érleljük. Érdemes szúnyoghálóval letakarni, így rovarok nem kerülnek bele. Az erjedési idő általában 7-14 nap közé esik. Ezt követően szűrjük le a növényeket, és felhasználási módtól függően hígítsuk. Tömény használata tápanyagpótlásnál kevésbé javasolt, hiszen a növények kiéghetnek.

Az alábbiakban, gyógy-és fűszernövények felhasználási lehetőségeiről is írunk, amik erdőkben gyűjtve beszerezhető, vagy növényi tisztítási hulladékot is felhasználhatunk. Frissen szedett növények esetében lehetőleg szennyeződésmentes területről gyűjtsünk.

Bodza

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növények fejlődését elősegíti, a mák és tokbarkót elriasztja.

Fél kiló bodzavirágot, vagy 15-20 g szárított formában 3 liter esővízben fél órán keresztül főzünk. Kihűtjük és fele-fele arányban esővízzel hígítjuk.

Fokhagyma

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növényeket megtámadó baktériumok és gombás megbetegedések ellen hatásos.

2-3 kg fokhagyma pergős részét, a vöröshagyma buroklevelével 10 liter esővízben áztatunk. 8 napig erjesztjük, majd tízszeres arányban hígítjuk.

Kamilla

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A zöld tetveket riasztja.

12 órán át egy nagymaroknyi kamillavirágot áztatunk, leszűrjük, és  1:5 arányban hígítjuk, permetezővel juttatjuk ki a növényekre. Mago vetése előtt tömény oldatként, használjuk.

Paradicsom

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Káposztalepke, levéltetvek, rágó élősködők ellen hasznos.

Az ép növény szárát, leveleit, de a sérült felaprított bogyókat használunk, annyi esővizet öntünk rá, ami ellepi. Lassú tűzön fél órán át főzzük. Hozzáöntünk 10 liter vizet. A tapadása miatt használjunk 40 g káliszappant.

Káposzta

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Az uborka, zeller burgonya növekedését szolgálja.

Akár tisztítási hulladékból kimaradt 3 kilogrammnyi mennyiséget, annyi esővízzel felöntünk, hogy ellepje. 10 szeresére hígítjuk.

Tej

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Leginkább a paradicsomvédelmére hatásos, szabadföldbe ültetéskor, gombás megbetegedések ellen.

4 liter felforralt és lefölözött kihűtött tejbe 2 liter vizet elkeverünk, és kijuttatjuk a növényre.

Rengeteg növényt hasonló céllal fel lehet használni, oldalunkon érdemes böngészni.

K&P