Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Homoktövis Egészségmegőrzésben verhetetlen vitaminbomba

Kiváló immunerősítőként tartják számon a narancsárga bogyóiről ismert növényt. Túlzott gondoskodást nem igényel, viszont egészségmegőrző hatása elismert. Többek között nektárok, lekvárok is készülhetnek belőle. Megmutajuk hogyan.

A sztori

Talán 15 éve is lehetett - a dátumra pontosan nem emlékszem -  egyik ismerősünket meglátogattuk, a kertjében rengeteg bokron apró narancssárga bogyók ékeskedtek. Megkérdeztük a nevét, de mielőtt válaszolt volna a kérdésre, hellyel kínált, majd pár perc után az asztalra került az élénk narancssárga színű lé, különféle sütemények lekvárok, és egy szem bogyó.

Mielőtt megkóstoltuk volna az ismeretlent, a termesztő hihetetlen lelkesedéssel kezdett el beszélni a homoktövisről.  Miközben majszoltuk a süteményt, kortyolgattuk az ivólevet, perceken keresztül sorolta kedvező élettani hatásait. Nem tagadom kicsit hitetlenkedve néztem rá, majd, mikor elmondta a homoktövis termesztéséből, a felhasználás után előállított termékek eladásából él. minden kétségem elillant.

Talán ő volt az elsők közötti termesztő, azóta a legjobbak közé tartozik. Természetesen utánanéztünk a növény élettani hatásainak, a homoktövisből készült recepteknek, amiket most megosztunk. Higgyétek el, ha nem is akarjátok termeszteni, csak egészségesebben élni, érdemes fogyasztani.

Homoktövis történelem

Az ezüstfafélék családjába tartozó félcserje Ázsiában elterjedt, a Kárpát medencében Hippophae rhamnoides egyetlen alfaja a subsp. carpatica Rousi őshonos.

Hazánkban viszonylag későn került a köztudatba, csupán 1940-től ültetik ezt a fénykedvelő fagy - és szárazságtűrő félcserjét. Alfajával Békás -. és Káposztásmegyeren. a Szentendrei-szigeteken, a Szigetközben és Örkény közelében találkozhatunk.

Könnyű termeszteni

Kiskerttulajdonosoknak - egy próbát megér alapon -  érdemes pár bokrot beszerezniük, mert a talajban nem válogatós, szinte bárhol megél, és a legzordabb teleket is könnyedén átvészeli.

A kifejlett példányok nagyon sűrű bokrozatúak, általában 3-5 méteresek, de nem ritka a 11 méterre is ágaskodó fa. 4-6 centiméter hosszúkás lándzsás leveleket hoznak, amik egy idő elteltével teljesen pikkely nélküliekké válnak. A vöröslő narancssárga terméseit augusztustól szedhetjük, akkor még savanykás az íze, de, ahogy a dér megcsípi, egyre édesebbé válik.

Mi döntjük el, melyik időpontot választjuk, de mindenképp érdemes gumikesztyűben szedni, mert tüskéi kellő védekezés nélkül kellemetlenséget okoznak. Mivel kétlaki, így a beporzáshoz hímivarú egyedet is be kell szerezni, majd 1-2 évet várnunk a termésre, viszont 30 vagy akár 50 évig bőkezűen adja hihetetlenül egészséges narancssárga bogyóit.

Hiedelmek sem kerülték el, a kínaiak királynői magasságokba emelték, azóta is a gyógyászatuk elsőrangú növényei között tartják számon.

Vajon miért szolgált rá hírnevére?

A, B1. B6, C, E. K vitaminokban gazdag, ásványi anyag tartalma sem elhanyagolandó: Kalciumot, Nátriumot, Magnéziumot, Mangánt, vasat. rezet tartalmaz.

Ültetése, gondozása

Nemcsak egészséges termései miatt egyre gyakrabban találkozhatunk kiskertekben a homoktövissel, hanem tüskéi elriaszthatják a hívatlan látogatót, ezésrt érdemes kerítéspótlónak is elültenünk a bokrokat.  Egymásstól 1-1.5 méter távolságra, napos helyre érdemes telepíteni, 9 termőshöz, mindig kerüljön egy hímivarú is.

Egészségre gyakorot hatásai

C vitamintartalma a citrom tízszerese, beltartalmi értéke miatt az egészség őrének nevezik, és a következő hatásai a legismertebbek:

  • antibakteriális hatású
  • anyagcsere fokozó
  • csilllapítja a fájdalmat
  • csökkenti a vércukorszintet
  • érelmeszesedés ellen is hatékony
  • máj védő
  • öregedési folyamatokat lassít
  • sebeket gyógyít

Mi minden készülhet a homoktövisből?

Bármit is készítetek, belőle  a szüret után alaposan mossátok meg a szemeket, a két végét vágjátok le, hűtőben akár 10 napig, fagyasztóban 1.5 évig is eláll. A hatóanyagtartalma miatt leginkább nyersen érdemes fogyasztani, aki nem szereti a savanykás ízét joghurttal, szörpökkel lehet enyhíteni.

Nektár

Az előkészítés után botmixerben összeturmixolunk körülbelül 30 dkg bogyót, sűrűszövésű szűrőn átszűrjük, hozzáöntünk 2 dl vizet, ugyanennyi mézet, hűtőben, hetekig eláll, de kisebb adagokban érdemes fagyasztani is. 10 szeres hígításban szörpnek üdítően hat.

Lekvár

Az adagokat egységekben nézve: 4 egység homoktövis, 2 egység víz, 1 egység cukor, pektinből 1 kg gyümölcshöz 6 grammnyit teszünk. A bogyókat az előkészítés után elkezdjük főzni, felforraljuk, majd 20 percig főzés közben kavarjuk. Átpasszírozzuk, hozzátesszük a cukrot, majd a pektint, utána megint forraljuk 5 percen át, és üvegekbe töltjük. Dunsztolás után hűvös helyen tároljuk.

Ellenjavallat: nem ajánlott a fogyasztása 12 év alatti gyermekeknek, várandóság és szoptatás alatt, bél. epehólyag gyulladásban szenvedők, hasnyálmirigy problémákkal küszködőknek sem.

Figyelmesen elolvastad a cikket? A tesztből kiderül.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="40f42704-f01f-4e98-b513-0f7375891f89" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

A gyerekem eszik elég vitamint?

gyerek ételek egészség vitaminA minap egy kisebb méretű boltban cikáztunk a polcok között, bevásárlókocsik akadályait legyűrve, egyikük „kilógott” a sorból.  Megragadta tekintetünket a rakomány, de illendőségből 10 másodperc után egy másik sorban kötöttünk ki. Pár perc elteltével a pénztárnál várakozó házaspár előtt volt a telepakolt bevásárlókocsi, amin egy 2-3 év körüli kislány piciny kezével karmestert imitálva hevesen mutogatott édesanyjának. Az összeszámolhatatlan mennyiségű chips egyikét akarta volna minnél hamarabb apró szájába tuszkolni. Édesapja mosolyogva vette át felesége kezéből az irányítást, gyorsan kiugorva a sorból, egy másik márkájú nassolni valóval örvendeztette meg gyermekét. Javarészt egy-két apróság mellett műkajákat vásároltak. Jól tették? Biztosak vagyunk benne, hogy a házaspár a legjobbat akart a kislánynak. Fel merült a kérdés, rendelkeznek e megfelelő ismerettekkel a változatos és egészséges gyermekek számára elengedhetetlen táplálékokról? Tisztában vannak e, milyen élelmiszereket vásároljanak, és melyek azok, amiket messze kerüljenek el, hogy a gyermekük több év után is olyan mosolygós legyen, mint azon a napon. Ennek jártunk utána.

A gabonapehely egészséges?

gyerek ételek egészség vitamin

Szemet gyönyörködtető, a trendi mesefigurák által díszített gabona pelyhek széles választéka kínálja magát a polcokon. A reklámok tucatjai bombázza a szülőket, azonnal ugorjanak le a közeli boltba és vegyenek a csemetének vitaminban, ásványi anyagban bővelkedő pelyheket. Nehezen cáfolható a pörgős reggeleken a legkényelmesebb egy mozdulattal felbontani és pár perc alatt elkészíteni, az édes gabonapelyhet. A legfőbb kincs érdekében alaposan érdemes áttanulmányozni a csomagolást, mert a gyártók, forgalmazók hajlamosak kidomborítani az egészséges összetevőket, a kevésbé kedvező hatású összetevők közléséről könnyen megfeledkeznek. A szakértők a teljes kiőrlésű gabonából- búzából, zabból, kukoricalisztből- készülteket ajánlják, mert ezek az emésztőrendszer számára fontos maghéjat, csírát is tartalmazzák, így megmaradnak benne a rostok, vitaminok, ásványi anyagok. A finomított gabonákkal készültet ne részesítsük előnyben, kevesebb benne a hasznos összetevő, és a teljes kiőrlésűvel szemben magas a glikémiás indexük. A mesterséges színezékkel ellátottakat messze kerüljük el, és árgus szemekkel nézzük a tápanyagtartalmat. Amy Gorin, az Amy Gorin Nutrition in New York tulajdonosa szerint ideális az, ha egy adag legalább 3 gramm rostot és 5 gramm fehérjét, illetve legfeljebb 4-6 gramm cukrot tartalmaz.

Házi készítésű gabonapehely

Hozzávalók 30g (egy adag) házi  gabonapehelyhez

  • 10 tk teljes kiőrlésű búzaliszt
  • ¾ tk sütőpor
  • 1 tk olaj
  • 4 ek víz
  • + olaj a kenéshez
  • 1 ek fahéj és nádcukor keveréke

Elkészítése

Összekeverjük a liszteket a sütőporral.

A vízhez hozzáadjuk az olajat.

Beleöntjük a lisztes keverékhez az olajos vizet, majd a kapott masszát jól összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, hozzáöntünk 1 ek vizet.

Egy nyújtódeszkán nyújtófával kinyújtjuk a masszát amilyen vékonyra csak tudjuk.

A massza egy sütőpapírral bélelt tepsibe kerül.

Egy vonalzó segítségével berovátkoljuk a sima tésztát és és olajjal lekenjük.

Egy kés/pizza szeletelő segítségével felvágjuk kis téglalapokra a kinyújtott tésztát.

Megszórjuk a tetejét fahéjjal.

Előmelegített sütőben 170 oC-on süjük12 percig.

125 ml zsírszegény tejjel fogyasztjuk.

Esznek elég gyümölcsöt, zöldséget?

gyerek ételek egészség vitamin

A télen a vitaminraktárak gyakran lemerülnek, a létfontosságuk megkérdőjelezhetetlen, mindig ügyelni kell arra, hogy a gyermek ebben az időszakban is egészségesen táplálkozhasson. Nem egyszerű feladat télen egészséges, vegyszermentes gyümölcsökhöz, zöldségekhez jutni. A dietetikusok többsége, még is emellett teszi le a lantot. Inkább kicsit nyissuk ki a pénztárcát. Anyagi lehetőségünk korlátozottságánál, az idény gyümölcsöket, zöldségeket részesítsük előnybe. Korábban is gondoskodhatunk a biztos helyről beszerzett alapanyagokról, amit lefagyaszthatunk, feldolgozhatunk. A mesterséges színezékkel, adalékanyagokkal telített üdítők helyett otthon is elkészíthetünk vitaminban, ásványi anyagokban bővelkedő vitaminbombánkat.

Vitaminital

gyerek ételek egészség vitamin

Hozzávalók 1 literhez

  • 2 kg sárgarépa
  • 4 őszibarack (helyettesíthető kompóttal, befőttel)
  • 4 citrom
  • 6 alma
  • 4 narancs
  • 4 evőkanál méz

Elkészítése

A sárgarépát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk.

Az almáknak, barackoknak a magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk

répával együtt a gyümölcsöt feltesszük főni, annyi vízzel, hogy ellepje.

20 perc után turmixoljuk.

Miután kihűlt, hozzátesszük a citrom levét, narancsnak a levét, és a mézet.

Összekeverjük, ha sűrű a massza, hígítjuk.

Hűvös helyen 3-4 napig eláll.

Érdemes a gyermekek egészséges fejlődése érdekében kicsit tudatosabban vásárolni.

Fotók: Burst, Pixabay

K&P

0 Tovább

Az univerzális almaecet, egészségre, fogyókúrára, szépségápolásra

Ki ne hallott volna a különféle gyümölcsökből előállított ecetről. Szederből, málnából, körtéből is széles a választék elsősorban a kuriózumot kedvelők számára. Legkedveltebb és legismertebb az almából készült ecet.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Felhasználása széleskörű, egészségmegóvó hatása közismert, a zsírok ellenségének is hívják, de a szépségápolásban is előszeretettel használják. Vásárlásnál a biológiailag előállított organikus ecetet válasszuk, de ha időnk és kedvünk van otthon is előállíthatjuk.

A görögök és a rómaiak is használták.

Az ecet története évezredekre nyúlik vissza, régészek a fáraók előtti időszakból vázákban ecetmaradványokat véltek felfedezni. Az egyiptomiakon kívül a perzsák és a babiloniak is előszeretettel használták, elsősorban az élelmiszerek tartósítására. A több száz kilométeres utakon az ecet segítségével az áruk nem romlottak meg. A görögök kedvelt itala az „oxycrat”, víz, méz, és ecet keverékéből állt, melynek gyógyító hatására Hippokratész is felhívta a figyelmet. Elsősorban sebek gyógyítására, sérülésekre, és légzőszervi betegségekre ajánlotta.

A rómaiaknál számos étel, ital nélkülözhetetlen alapanyagává vált. A vízből-ecetből kevert ital a „pocca” az egyik legnépszerűbb italuk volt, amit akár utcai árusoktól is megvásárolhattak a szomjukat oltók. Mártásként is gyakran került az asztalukra. A „garumnál” különféle alapanyagokat ecetbe erjesztettek. A rómaiak nevéhez fűződik a sült halak ecetes marinálása, ami lehetővé tette a tartósítást is. Végezetül ne feledkezzünk meg a „moretum” nevű salátájukról sem, ami az eceten kívül fokhagymából, vöröshagymából, korianderből, kecskesajtból állt, kevés olajjal meglocsolva.

Az almaecet alapanyaga.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Az alma magas flavonoid tartalmának köszönhetően, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző-gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a fertőzések leküzdésében, de antioxidáns hatása is kiemelendő, ami főleg a gyümölcs héjában található chiorogénsav, glycosid, qercetin, phloretin, epicatechin tartalmának köszönhető.

Rosttartalma miatt az emésztést is elősegíti, egyharmada pektin, ami anyagcsere javító, savtartalma pedig a bélmozgást segíti elő.

Bevonja a vékonybél falát, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Az almaecet a megkérdőjelezhetetlen ásványi anyag és vitaminbomba.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Nélkülözhetetlen ásványi anyagokban gazdag többek között foszfor, fluor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, szilícium találhatók benne.

A béta karotin tartalma miatt kiemelendő sejtvédő, antioxidáns hatása is. Vitaminokban is bővelkedik A, B1, B2, B6, C. E. P vitamint és provitamint is tartalmaz.

Mire használd?

  • egyensúlyban tartja a szervezet ökoszisztémáját a ph-t lúgosítja, ezáltal a szervezet ellenálló képességét növeli
  • zsírbontó hatása miatt fogyasztó hatása van
  • enyhíti az allergiás tüneteket
  • torokfájásra, arcüreggyulladásra, influenzás tüneteket csillapítására
  • gyomorégésre, refluxra
  • izületi gyulladásra
  • gombás fertőzésekre, Candidára
  • bőrproblémákra, kiütésekre, pattanásokra

A gasztronómiában is felhasználhatom?

Persze, nagyon sok ízletes étel, főleg saláta készíthető belőle.

Almaecetes céklasaláta

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Tisztítás után a vöröshagymát aprítjuk, majd tűzhelyen, lassú lángon pirítjuk. Ezt követően a céklákat kerek szeletekre vágjuk, a hagymával összepároljuk. fűszerezzük sóval, borssal, kevés mézzel, borókabogyóval, majd kevés vízzel nyakon öntjük és Pikánssá tesszük almaecettel egy órán át fedő alatt pároljuk. Adagonként tejföllel meglocsoljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Hozzávalók

  • 1 kg cékla
  • 1 ek méz
  • 1 ek almaecet
  • ízlés szerint: bors, borókabogyó, só
  • 1 ek tejföl
  • csipet petrezselyem

Kúraszerűen, de akár naponta is fogyaszthatom?

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

El kell döntened, mi vele a célod. Amennyiben szeretnél fogyni, és mindezt természetes alapanyagokkal, különféle étrend kiegészítők nélkül, választhatod a következő módszert.

Naponta kétszer 2 dl vízbe tegyél egy ek almaecetet, kavard alaposan fel. Először felkelés után éhgyomorra fogyaszd, a második „adagot” ebéd előtt 15 perccel idd meg. A kúrát érdemes egy hónapon keresztül folytatni.

Egészségmegőrzés céljából csak éhgyomorra, az adag ugyanaz, mint a kúra esetén.

A legfontosabb meg kell barátkozni az ízével, ami az első pár alkalommal, a kissé savanykás íze miatt bizarr lesz, ezt enyhítheted mézzel.

Soha ne idd töményen, mindig hígítva.

A szépségápolásban is egyre nagyobb teret hódít meg, a bőrödre és a hajadra is jótékony hatással bír. Ha az előbbit szeretnéd tisztán tartani egy kád vízbe 2 dl almaecetet tegyél, ha a hajadat akarod selymesebbnek tudni 5 liter vízben kell 5 dl-t elkeverned, mindezt elég 3 naponta megtenned.

Otthon is elkészíthetem?

Igen és nem ördöngösség, kevés időt-energiát kell rászánnod, de pénztárca kímélő, nem is beszélve, te készíted, tudod milyen alapanyagokat használsz, így csalódás nem érhet.

Egy ötliteres befőttes üveget tölts meg 1/3 rész almával.  4 liter vizet forralj fel, amibe belekerül 20 dkg cukor, majd hagyd kihűlni.

A gyümölcsöt nem kell megtisztítanod, csak megmosnod, és apró darabokra vágnod. A penészes részeket dobd el, mert hamar megromlik az alma.

Töltsd fel az üveget a cukros vízzel, ne teljesen, hogy ki ne forrjon. Az erjedés gyorsabbá tétele miatt tegyél a tetejére kenyeret, majd ruhával takard le, és kösd meg.

10 napig érleld 25 fokos szobahőmérsékleten.

Utána, szűrd le, önts üvegekbe, takard le vászonnal.

Körülbelül egy hónap múlva forrás után kezd letisztulni, a tetején kocsonyás réteg ecetágy képződik, amit vegyél le róla, fejtsd le az ecetet, az ecetágyat tedd félre a hűtőbe egy kevés ecettel, később felhasználhatod.

A képek forrása: pixabay

K&P

 

 

0 Tovább

Zellerkrémleves, porcsinnal, és fokhagymás pirított kenyérrel

A zöldségek sokszínűségének köszönhetően ezerféle, különféle ízesítésűt lehet elkészíteni. Leginkább a sárgarépa, fehérrépa, káposztafélék adják az alapját. Esetleg kerül bele zeller is, főként ízesítőnek. A mai napra, ő lesz a mű primadonnája, mellékszereplő-igen jól olvassátok, egy gyomként ismert-de kiváló ízű porcsin.

A változékony idő beköszöntével, a napos, és esős idők miatt a kertészek, gazdálkodók rémálma az egyre terjedő gaz, sokszor elnyomja, a földben növekvő zöldségeket, palántákat, nem ki bosszúságot okozva a gazdának. Gyomlálni macerás, a talajtakarás talán most kezd divatba jönni, maradnak a vegyszerek, már akinél, nálunk kiraktuk a stoptáblát, korábban írtunk róla, elolvashatjátok az alábbi linken.

http://gasztrokertben.reblog.hu/vegyszermentesen-egeszsegesen-termeszetesen

Visszatérve a gyomokra sokan undorodnak tőle-kissé érthetetlen módon-hiszen például a salátát előszeretettel esszük, a porcsint nem, pedig hihetetlenül egészséges, ezt egy korábbi cikkben elolvashatjátok. http://gasztrokertben.reblog.hu/diy-vadon-elnek-es-ehetoek

A zeller az egyik legegészségesebb növényünk. Leginkább a gumóját használjuk fel, a szárát nem, pedig nyersen fogyasztva, vagy betétnek salátába kiváló eledel. Ne is beszéljünk a jótékony hatásairól gombaölő és baktériumpusztító a húgyutakban, többek között csökkenti a koleszterinszintet. Nagyon sok szerves anyagot és vitamint tartalmaz. Pár napon belül mindenre kiterjedően írunk a növényről, de maradjunk a receptnél.

Sajnos nekünk még nagyon kicsi, így a piacon néztünk körül, persze csak zeller ügyben, gaz van elég a birtokon. Hatalmas méretű gumókra bukkantunk, annyiból tuti nem készül leves, ha csak az utcát nem vendégelnénk meg, de sebaj gondoltuk, egy részét kockára vágva lefagyasszuk, és bármikor felhasználhatjuk.

Hozzávalók

  • 20 dkg zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 ek tejföl
  • 2 szelet kenyér

Elkészítése

A zellerből a kemény héja miatt érdemes, annyit levágni, amit felhasználunk, majd szeletekre vágjuk, úgy pucoljuk, és apró kockákra daraboljuk. Feltesszük, annyi vízben főni, hogy éppen ellepje.

A hagymát, megpucoljuk, az újhagyma szárát daraboljuk tetszőleges méretre vágjuk, és hozzátesszük a közben a gázon puhuló zellerhez. Sóval, borssal, és lereszelt fokhagymával ízesítjük. Fedő alatt fő. Kb. fél óra múlva, kóstolás után, ha már elég puhák az alapanyagok, összeturmixoljuk, tejföllel megbolondítjuk.

Közben a „feltétet” elkészítjük.

A vékony szelet kenyereket megpirítjuk, majd vízzel megkenjük a tetejét, hogy a reszelt fokhagyma ráragadjon.

Adagonként porcsinnal gazdagítjuk a vitaminbombát.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek