Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zsályás nokedli pirított füstöl szalonnával, sült hagymával

 

A húsos napok után egy kiadós ételre vágytunk, ami miatt nem kell a fél napunkat a konyhában eltölteni, és az elfogyasztása után a hűtőbe lévő egyéb finomságok után kutakodni. Korábbról maradt füstölt szalonna, hagyma, liszt, tojás mindig van itthon, így megszületett Kriszta ötlete a  zsályás, szalonnás, sült hagymás nokedli.

nokedli szalonna zsálya

Nokedli nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket, havonta háromszor legalább fogyasztjuk, mert nem lehet megunni. Sokféleképpen felhasználható, egytálételként, köretként. Pörköltek kihagyhatatlan szereplője, a sztrapacska alapja, a paprikás krumpli mellékszereplője és még perceken keresztül lehetne sorolni, hány féleképpen lehet tálalni. Önmagában is igen laktató, elsősorban a liszt miatt. Az egészséges életmód hívei a fehér lisztet teljes kiőrlésűvel helyettesíthetik, viszont a hagyományosnál jóval keményebb tésztát kapunk. Ilyenkor, ha van a családban, aki a megszokottól eltérő ízektől ódzkodik, fele-fele arányban érdemes beletenni.

A jó nokedlinek nincs általános receptje. Vannak akik, szaggatóval, az apróbbakat kedvelik, sokan a kiskanállal szaggatottért rajonganak. Hát igen ízlések és pofonok, mint az életben, a gasztronómiában is helyt álló kifejezés.  A keményebb tésztához több lisztet teszünk, és kevesebb vizet adunk hozzá. Mi most egy puhább változat receptjét mutatjuk be.

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 1-2 db egész tojás
  • 2 ek étolaj
  • csipet só
  • víz (annyi, hogy lágy tésztát kapjunk)

A fél kiló lisztből-a lágyabb tésztát kedvelőknek két tojásból-, annyi nokedlitek lesz, hogy bátran Bud Spencer étvágyú vendégek is jól lakhatnak. Érdemes már a tészta elkészítése előtt egy méretes, legalább öt liter űrtartalmú edényt előkészíteni, teletölteni vízzel, főleg, ha gázt használtok, nem egy-két perc alatt forr fel a víz.

A tojásokat feltörjük, és a sárgáját a fehérjével és az olajjal együtt felkeverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, lazán összedolgozzuk. Miközben lassan „adagoljuk” a vizet, annyit, hogy lágy tésztát kapjunk, ezután a felforrt vízbe beleszaggatjuk. Mi kávéskanállal tesszük, amit, hogy a tészta ne ragadjon hozzá vízbe mártunk. Itt érdemes tempósnak lenni, mert percek alatt elkészül. Akkor lesz kész, ha a nokedlik a víz tetején úszkálnak. Ekkor szűrőkanállal a már előkészített tésztaszűrőbe rakjuk, hideg vízzel lecsapatjuk, hogy ne ragadjanak össze. Miután az összeeset elkészítettük érdemes a ragadás elkerülése miatt nagyon kevés zsiradékon átforgatni.

A feltét hozzávalói

  • 20 dkg húsos szalonna
  • két fej vöröshagyma
  • 1 ek zsálya
  • tejföl

Elkészítése

Az apróra vágott füstölt-húsos szalonnát megpirítjuk, egy kis tálba félretesszük, és a zsiradékon a felszeletelt vöröshagymát aranybarnára pirítjuk, és hozzátesszük a szalonnához. A pikáns szalonnás hagymás forró zsiradékon megpirítjuk a nokedlit, rászórjuk a zsályát. Itt álljunk meg egy pillanatra. Sajnos kevesen ismerik, ezt a zöldfűszert, ami az öregek bölcsességét és a hosszú élet titkát jelképezte. Most nem térünk ki a kiváló élettani hatásaira, érdemes kipróbálni, erőteljes, domináns ízű fűszer. Tehát miután kész, megszórjuk a nokedlit  szalonnapörccel, pirított hagymával, tejföllel meglocsoljuk, és azon tanakodunk, hogy szegény Bud Spencer, ha megkóstolta volna, lehet, a hagymás babra nem cseréli az egytálételként is kiadós ételt.

K&P

0 Tovább

DIY Csinálj magadnak gyógy-és fűszernövénykertet

DIY Csinálj magadnak gyógy-és fűszernövénykertet.

A gyógy és fűszernövények kialakulását sokan az emberiség születésének idejére teszik. A kertek többségében egyre gyakrabban fordulnak elő, ízűk és élettani hatásuk miatt. Két részben foglaljuk össze a teljesség igénye nélkül, saját magunknak is termeszthető növényeket.

Márciusban ültethető fűszer ás gyógynövények első rész.

Illatos Ánizs, akár pálinkaként is.

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, 1-2 centiméterre ültessük, a földbe a sorok között hagyjunk 25 centimétert. Lassan fejlődik, gyakran érdemes locsolni. Nyár közepén, júliusban virágzik, 40-60 centiméterre nő.

A növény magjai aromás illatúak, bélrendszeri problémáknál, puffadásnál, görcsoldó görcsöknél előszeretettel használják.

Az utánozhatatlan ízű ánizspálinka alapanyaga.

Egzotikus növény Édeskömény.

Az ánizshoz hasonlóan, szintén az ernyősvirágzatúak közé tartozik, ezért lehetőleg ne ültessük egymás mellé.

Fészkenként ültetünk 3-5 szem magot, ami augusztusban hozza virágait, októberben érik be. Türelmesnek kell lenni a fejlődésekor, meghálálja az öntözővizet. Hatalmasra nő, gyakran eléri a 1.5-2 métert is, főként, ha napos, száraz helyet kap.

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású, vízhajtó, gyomor-bélgörcsöknél is fogyasztják, nyákoldó hatása is ismert.

Az olasz konyha alapja, gumóját köretnek is tálalhatjuk, a paradicsomleves egyik alapfűszere.

Kakukkfű, gyógyteaként, vagy akár mártásokhoz, halakhoz.

Az eddig ismertetett növényekkel ellentétben az ajakosok családjába tartozik.

A magból palántát nevelhetünk, akár lakásban is, májusban szabadföldbe ültetjük az utánozhatatlan illatú növényt. Augusztusban hozza virágait. Szárazságtűrő, így nem szükséges a rendszeres locsolás, viszont leginkább a teljes napfényt kedvelők sorába tartozik. Magassága 40 centiméter.

Légcsőhurutra, hörghurutra, légúti hurutra ajánlható, nyákoldó hatású, puffadás ellen is fogyasztják.

Zsíros, nehezen emészthető ételeket teszi könnyebben emészthetővé. A pikáns ízt kedvelők, sokféle ételben fogyaszthatják, húsokhoz vagy akár köretekhez.

A kovászos uborka kapor nélkül elképzelhetetlen.

A zellerfélék növénytani rendszerének szerves része. 1-2 centiméterre vessük a földbe, hagyjunk a sorok között 15-25 centimétert.  A napfényes, félárnyékos helyen egyaránt fejlődik. Képes elérni a 40-50 centiméteres magasságot.

Elsősorban a gasztronómia területén jeleskedik, nagyon sokféle étel nélkülözhetetlen fűszere. Kapros tejfölös sültburgonyát, és Pizzát, kapros tejfölös halat készítettünk, Füstölt szalonnás tarja, kapros, tejfölös káposztaágyon sütve belőle. A receptek a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon elérhetőek.

A savanyúságok alapja a Koriander.

A zellerfélék növénytani rendszerének szerves része. 1-2 centiméterre vessük a földbe, hagyjunk a sorok között 15-25 centimétert.  A napfényes, félárnyékos helyen egyaránt fejlődik. Képes elérni a 40-50 centiméteres magasságot.

Elsősorban a gasztronómia területén jeleskedik, nagyon sokféle étel nélkülözhetetlen fűszere. Kapros tejfölös sültburgonyát, és Pizzát, kapros tejfölös halat készítettünk, Füstölt szalonnás tarja, kapros, tejfölös káposztaágyon sütve belőle. A receptek a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon elérhetőek.

A gyulladáscsökkentő zsálya.

Az árvacsalánfélék családjához tartozik, évelő, megfelelő helyen akár 8 évig is elél. A földbe 2 centiméterre vessük, a sorok között hagyjunk 25 centimétert. Palántaneveléssel szaporíthatjuk. Amikor elérik, a 15-20 centiméter magasságot eléri, ősszel kerül a végleges helyére. Viszonylag igénytelen, állandó öntözést nem igénylő növény.

Gyulladáscsökkentő, gargalizálva a fogínygyulladást csökkenti, étvágyjavító, és hasmenés esetén is hatásos.

Paradicsomlevesekbe oregánó mellett jól megfér, sokan pizza tésztához keverik.

Lestyánt a levesbe.

A zellerfélék családjába tartozik, gyökere, a földbe mélyre hatol. A sorok között hagyjunk 20-25 centimétert, a magokat 2-3 centiméter mélyre vessük. A nyirkos területeket kedveli.

Fogyasztása a húgyutak, húgyhólyag, belek görcsös állapotán segít. Segíti az emésztőnedvek termelését, megakadályozhatja a teltségérzés kialakulását.

Intenzív íze a zellerhez hasonló, levesek kiváló ízesítője, erőteljes aromája miatt nagyon kevés mennyiség elegendő.

Tippek: Mielőtt a felsorolt növényeket fogyasztja, főként betegség esetén konzultáljon kezelőorvosával.

K&P

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek