A húsvét közeledtével sok szülő fejében megfordul, mit tegyen, ha a barátok, rokonok nyuszival lepik meg gyermeküket. Sokan kétségbeesnek, bepánikolnak. Kincsüktől, főként, ha az állatok szeretetére, tiszteletére nevelik, nem akarják megfosztani egy aranyos, szerethető állattól.

Legyen? Ne legyen?

A gyermek felelősségtudatának kialakításában mérföldkő lehet az állat tartás. Napi rendszerességgel foglalkoznia kell, etetni, itatni, és tisztán tartani. A gyerkőc egészséges személyiségfejlődésében is segíthet. Elsősorban a szülőknek kell végiggondolni ők maguk mennyi tudással, rendelkeznek az állattartásról, vagy ha a gyerek nem ér rá, tudják e helyettesíteni a nyuszi gondozásában.

Nézzünk utána.

Az internet segítségével fontos és lényeges információt kapunk kiinduláskor mire is van szüksége egy lakásban nevelt nyuszinak. Érdemes könyveket is bogarászni, a teljesség igénye nélkül Jekkel Gabriella: 100 kérdés 100 felelet, Amit a hobbinyúl-tartásról tudni kell című könyve is segíthet.

Lakásban, de hogyan?

Érdemes felkeresni állatkereskedést, ahol speciális nyúlketrecet árusítanak, amiben az állat kényelmesen elfér. Nyugalmas helyet válasszunk ki számára, ahol kedvére megpihenhet. Naponta egy-két alkalommal engedjük ki a lakásban, ahol kedvére rohangálhat. Vigyázzunk, igaz, hogy nem villanyszerelő, de vezetékeket örömmel elrághat. Az első időkben legyünk a gyerkőccel, csak akkor hagyjuk a nyúllal kettesben, ha megbizonyosodunk róla, tud rá vigyázni. Ebben az időben, simogathatja a nyuszit, de, ha fel akarja emelni, azt óvatosan a grabancánál tegye.

A szaga eláraszthatja a lakást?

Megfelelő tartási körülmények biztosításakor, tömören a válasz nem. Természetesen a vizeletét illatosításra nem használhatjuk, de ha hetente két-három alkalommal kitakarítjuk a lakhelyét, és a nyuszit is a szennyeződésektől, e téren problémát nem okozhat. Az almoknak a választéka is gazdag, állatkereskedéseknél beszerezhető.

Társas állat.

Ne higgyük el, hogy szereti a magányt ő társas lény, tehát vennünk kell még egy nyuszit. Két bakot a szakemberek szerint tilos, mert halálra marhatják egymást. Nőstényt és bakot, ha csak nem akarunk nyúltenyészetet, ivartalanítani kell, mert 3-4 hónapos korukban már ivarérettek, de 6-7 hónapos korukban tenyészthetőek.

Én gyógyíthatom?

Állatorvosi végzettséggel igen, ellenkező esetben állatorvos sokat segíthet. Gondoljunk bele, esetleg a gyermekünk féltett kincse a nyuszi megbetegszik, mi tehetetlenek vagyunk, és esetleg abban a pillanatban nincs oltóanyaga a dokinak, és az állat a betegségbe belepusztul. Hogyan számolunk el a lelkiismeretünkkel?

Ételmaradékot is megeheti?

Nem. Az etetése is meghatározó. Speciális a megfelelő életminőségéhez szükséges nyúltápok kaphatóak, amiket szénával, zöldségekkel kiegészíthetünk. Utóbbiakat nyersen ne adjunk, kicsit érdemes megfonnyasztani, ellenkező esetben felpuffadhat. A friss vízről is gondoskodnunk kell.

Remélem gondolatébresztőnek hasznos volt az írás, és egy év múlva is, ha úgy döntöttünk boldogan élnek az olvasókkal a húsvéti nyuszik.

K&P