Az egyben sütött ételek a család kedvenceit képezik, több recept alapján is nagyon izgalmas ételt lehet készíteni. A húsok, zöldségek párosításával lenyűgöző és ínycsiklandozó lehet az étek, kiegészítve különleges fűszerekkel.

A következő receptben ezeknek a paramétereknek is szeretnénk megfelelni. Régóta kívánunk, egy nagy adag savanyú káposztát, különféle változatban is kipróbáltuk. Ettünk Székelyt, rakottat, töltöttet. A piacon saját készítésű hordós káposztára bukkantunk, összehasonlíthatatlan a konzervvel.

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 30 dkg tarja (bármilyen hús jó)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • 2 dl tejföl (kevés vízzel lehet hígítani)
  • fűszerek: só, bors, kömény, kapor, pirospaprika

Elkészítése

A nevét nem hazudtolta meg savanyú volt, de csak egyszer mostam át, hogy a jellegzetes ízét ne veszítse el. A szalonnát  az összetevők miatt nem hagyhattam ki, a sajátomra nem gondoltam, abból is van bőven, de nem akartam az étel helyzetén rontani. Inkább a frigóba mentem, egy csík szalonnát a füstölt illata alapján megleltem.

Nagyon apró darabokra vágtam, majd a serpenyőbe kissé megabáltam, tányérra félreraktam.  A zsírját a serpenyőbe hagytam, majd tovább agyaltam, mert a szalonna ennyi káposztához vajmi kevés. A mélyhűtőben lévő húst apró darabokra vágtam és a szalonna zsírján megpirítottam, majd beborsoztam, sóztam, fokhagymát beledaraboltam, egy kis tömény helyett köménnyel megszórtam, a tűzről levettem, hogy a piros paprika ne keseregjen, vízzel felöntöttem, de csak annyival, hogy éppen ellepje.

Közben a kicsavart káposztát erős tűzön megpirítottam. Eközben a „hamis pörkölt” is félig megfőtt, hozzátettem a szalonnát-egyet forraltam rajta. A sütőben a tepsibe a káposztának beágyaztam, rá tettem a szalonnás, húsos szaftot. Viszont, mivel a káposzta megpirult, levétől megszabadítottam, kapros tejföllel meglocsoltam, tetejére hagymakarikákat raktam. Kétszáz fokon 50 perc alatt a káposztaágyon sült étel.

K&P