A gyógynövények egyre nagyobb szerephez jutnak a gyógyászatban. Természetesen nem csodaszerek, de egyre több gyógyszergyártó cég termékei között megtaláljuk, így a Máriatövist is a máj védelmezőjét.

A máj (hepar) az emberi szervezet legnagyobb mirigye, súlya 1300-1500 gramm közötti. Nagyobb része a jobb bordaív alatt van, bal lebenye átnyúlik a gyomortájék területére. Két felszíne van egy rekeszi és egy zsigeri. A máj felszínének jelentős részét hashártya fedi. Két lebenye van a jobb, jóval nagyobb a bal lebenynél.

Epét, epefestéket termel.

Naponta körülbelül 1/ 4 liter epét termel, ami 1/ 10-edre sűrűsödve az epehólyagban tárolódik. A zsír emésztéséhez szükséges epesavat a koleszterinből termeli, ami a patkóbélbe jutva a zsírbontó lipázt aktiválja és a nagy zsírcseppek apró zsírcseppekké esnek szét.

Az epefesték termelés is a máj feladata, a vörösvérsejt lebomlását követően bilirubin keletkezik, vízben oldhatóvá teszi, majd a vékonybélbe üríti. A magzati életben a vérképzésben is nélkülözhetetlen a szerepe.

Az anyagcserében is pótolhatatlan.

Fehérje-anyagcserében az aminosavakból fehérjét, a nem esszenciális aminosavakból pedig szénhidrátot képez.

Szénhidrát-anyagcserében Glikogént képez a cukorból és elraktározza, majd visszaalakítja vércukorrá és a szénhidrátot zsírrá alakítja.

Zsír-anyagcserében: a zsírt építőköveire bontja a koleszterin lebontásában és kiválasztásában is szerepet játszik.

Méregtelenít.

Az anyagcsere során keletkező, vagy a kívülről bejutó mérgező anyagok jelentős résztét kiszűri és lebontja. A fehérjebontásnál ammónia keletkezik, amit hatástalanít úgy, hogy karbamiddá alakítja, ami a nitrogéntartalmának lebomlási terméke.

A vérért is felelős.

Albuminok, glubolinok és a véralvadáshoz szükséges fibrinogén protrombin képzésével vérplazma fehérjét állít elő.

Vitamint raktároz.

Nemcsak vitamint állít elő, hanem raktároz is, A. D és B 12 vitamint.

Láthattuk a teljesség igénye nélkül a máj szerepe az emberi szervezetben nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen. Az elégtelen működésnek számottevő oka lehet: egészségtelen életmód, mértéktelen alkoholfogyasztás, nem megfelelő táplálkozás, a szerv megbetegedése. Megelőzésképp, vagy a betegség megjelenésekor, kialakulásakor egyre többen fordulnak gyógynövényhez, vagy azt tartalmazó készítményekhez. Természetesen ezek sem csodaszerek, de a máriatövist az orvostudomány is elfogadja.

Máriatövis.

Az orvostudomány is elismeri.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban az év gyógynövényévé választotta a máj és epepanaszok kezelésére jótékony hatással bíró gyógynövényt. Szűz Mária tejének, Szűz Mária tövisének, Boldogasszony tejének, Boldogasszony Káposztájának, máriabogáncsnak, pápafűnek is nevezik. A növény levele fehér márványozottságú, ami a népi hiedelem szerint, akkor keletkezett, mikor Szűz Mária teje rácsordult a virágra. A máriatövis több évszázados töretlen népszerűségnek örvendett. Melius Péter 1578-as Herbáriumában étvágygerjesztő, hasfájást enyhítő, görcsoldó hatásairól írt. A modern fitoterápia a 20. század második felében fedezte fel, miután a hatóanyagaival végzett vizsgálatok tudományosan igazolták az epe és a máj panaszok enyhítő hatásait.

Az őszirózsa családjába tartozó növényfaj magasra növő lágyszárú növény, levelei márványozottnak látszódnak. Virágzata leggyakrabban bíborszínű, amelyek a szára csúcsain egyesével vannak és tövisekben végződnek.

A mediterán térségből származó növényt jótékony hatása miatt rengeteg országban termesztik. Hazánkban réteken, legelőkön előfordul. Kiváló szárazságtűrő leginkább a napfényes meleg helyet szereti. Rengeteg flavonoidot tartalmaz a maghéjban található silymarin, ami felelős a máj regenerálásáért és antioxidáns hatású.

 

Melyek a hatásai?

  • képes  a májat a mérgező vegyszerektől, gyógyszerektől megtisztítani
  • májgyulladás kezelésére
  • májvédő hatású
  • májcirózis gyógyítása
  • megelőzésben, kialakult betegségek gyógyításában is hatásos
  • étvágytalanságra, gyomorbetegségek kezelésére
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • csökkenti a kemoterápiás gyógyszerek károsító hatásait
  • ígéretesnek bizonyul a cukorbetegségek, szív és -érrendszeri betegségek esetén

A szakemberek szerint megelőzés céljából mindenkinek ajánlott évente egy kúra, egy hónapos időtartamban.

K&P