Évek óta téma a családban a saját készítésű hamburger, a tegnapi napig, Pató Pál módjára, csak beszéltünk róla. A mai nap elkészült, nem bántuk meg.

A köztes időszakban többször fogyasztottunk, akár a reklámokban is hirdetett hamburgerezőbe . A hússal, azonban nem mindig voltunk teljesen elégedettek. Elhatároztuk, darált disznóhúsból megpróbálunk összehozni egy saját készítésűt.

Péket nem akartunk játszani, ezért a hamburgerzsemléket, a boltba vettük, szezámaggal voltak meghintve. Az összes hozzávaló a kosárba került. Mustár, majonéz, ketchup a mártáshoz. Hogy ne csak hús legyen, került hozzá paradicsom és zöldsaláta, csalamádé, sajt, na meg a kihagyhatatlan vöröshagyma. A sorban állás közben még egyszer összeállítottuk fejben a receptet, nehogy valamit elfelejtsünk. Közelgett az ebédidő, ezért gyorsnak kellett lennünk. Hazaérve a táskából kipakoltunk, külön raktuk a zöldségeket, zsemléket, és a szósz hozzávalóit is. Valami hiányzott, mi más a hamburger lelke e hús.

A hűtőt kipakoltuk, és találtunk egy zacskónyi csirkeszívet. Egymásra néztünk. „Nem, nem, hamburgerbe ilyet nem lehet”. Nem volt más választásunk, a cél szentesíti az eszközt, belevágtunk. Nyugtattuk magunkat, a szívből készült pörköltet, akkor miért ne lehetne belőle húspogácsa a burgerbe.

Hozzávalók

  • 4 darab hamburger zsemle
  • 35 dkg csirkeszív
  • zsemlemorzsa
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • mustár
  • majonéz
  • ketchup
  • lapka sajt
  • csalamádé
  • uborka
  • paradicsom
  • saláta levél
  • fűszerek: só, bors
  • burgonya

Elkészítése

A szívet apróra összevágtuk, húsdarálóval ledaráltuk.. Hihetetlen, de percek alatt darált hús lett a szív állaga.

A darált szívvel a nagyon apróra vágott vöröshagymát egy tojást, összekevertük. Szerencsére hagytunk szikkadt kenyeret, rozst és fehéret vegyesen, a húsos masszához morzsoltuk őket.

Tettünk bele alap fűszereket.  Alaposan összekevertük, majd két kézzel pár percig összegyúrtuk. A pogácsákat a zsemlemorzsába meghempergettük.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettük, a vizes kézzel lapított húspogácsát. Amíg a sütőben sült, elkészítettük a zsemléket. Félbevágtuk és mindkét felét megpirítottuk, hogy a szószt ne szívja be.

Az egyik zsömle alját, majonézzel összekevert ketchuppal megkentük. A megsült húspogácsát rá raktuk, a következő réteg a lapka sajt lett. Rátettük a szeletelt uborkát és paradicsomot, rá a salátát, szeletelt hagymakarikát, majd rákerült a zsemle teteje.

A másodikat mustárral kentük, és csalamádé került bele.

Pár percig, hogy a sajt megolvadjon, mikróba került. A köret sült krumpli lett

Otthon is elkészíthető a hamburger.

K&P