A magyar gasztronómiáról beszélgetve több étel vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen. Gondolkodtatok arról, melyek azok a levesek, főételek, desszertek, amiket a hazánkba látogatók örömmel fogadnak, mert finomak, különlegesek, egyediek? Ezek közül egy recepttel készültünk, ami ezer féleképpen elkészíthető, de megismételhetetlen. Nem gulyás, nem pacal, bableves, kolbásszal, sonkával, zöldségekkel.

bableves

Az egytálételnek sok előnye van, nem kell órákig a konyhában lenni, laktató, szinte helyettesíti a levest és a másodikfélét. Több oka lehet, időhiány, lustaság. Nálunk egyik sem szerepelt. Egyszerűen megkívántuk. Friss kenyérrel, a bab, és a kolbász, sonka, sárgarépa, fehérrépa íze utánozhatatlan.

Hozzávalók

  • 20 dkg bab
  •  10 dkg sonka
  •  10 dkg sárgarépa
  •  1 száll fehérrépa
  •  20 dkg kolbász
  •  1 fej vöröshagyma
  • bors
  • zeller

Elkészítése

A babot az állagától-minőségétől függően be kell áztatni. Vízben, kérdéses az idő, ha boltban veszitek, gyaníthatóan nem a vétel időpontjában lett csomagolva, ezért egy nap. Ezzel a főzés időtartamát is lerövidítek.

Korábban készítettünk sonkával készült ételt, a főzőlevet lefagyasztottuk, amit a főzés előtt  a frigóból kivettünk, ami az alaplé lett.

A vékonyra vágott kolbászt és sonkát a serpenyőben zsiradék nélkül megpirítottunk, majd félretettük.

A pikáns kovászzsírban az apróra vágott vöröshagymát megpirítottuk, majd hozzátettük a sárgarépát, fehérrépát, zellert, fűszereket, és a sonkalevet.

Fedő alatt pároltuk, hozzátettük a babot  és a kolbászt.

Közben  a friss kenyeret szeletekre vágtuk, tunkoltunk.

K&P