Életünk szakaszaiban eltérő mennyiségben és minőségben a combok, mindig jelentős szerepet játszottak. Természetesen ebben az esetben egy receptre gondoltunk, aminek főétele a csirkecombok lesznek, házilag készített lecsóban sütve, pirított nokedlivel tálalva.

A hentesnél járva két hatalmas, méretét és állagát elnézve kevéssé a nyugdíj előtt álló húsokra bukkantunk, ráadásul a sárgás színe jelezte talán zöldtakarmányt is kaphatott, és nem nagyüzemben tartották. Döntöttünk, ők lesznek a recept főhősei.

Hozzávalók

A lecsós csirkecombhoz

  • 2 db csirkecomb
  •  7 dl lecsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • fűszerek: só, bors, bazsalikom
  • oliva olaj

A fokhagymás nokedlihez

  • víz
  • 1 db tojás
  • liszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem

Elkészítése

Az ebédre készülődvén, nem akartunk vacsorára tálalni, így a combokat éles késsel keresztben beirdaltuk, hamarabb megsül, és az ízek is jobban átjárják a húst. Hatalmas méretű serpenyőbe, magas hőmérsékleten kissé kérgesre megpirítottuk. Hangosan sercegett, levet eresztett, ettől lesz igazán szaftos. Mikor már olyan lett a színük, mint egy megpirult Hófehérkének erős napozás után, kivettük, és az előkészített tepsibe tettük.

A paprika, paradicsom az ételben is kiváló barátok, felhasználási módjuk is változatos. A paprika a zöldségek közül mindig is a kedvencünk volt, sokszor a kertben járva magában is két pofára fogyasztjuk. A kertünk megajándékozott bennünket, akkora terméssel, hogy télire lecsót is tudunk belőlük készíteni. Gondoltunk egyet, és belecsaptunk a lecsóba. A paprikákat kicsumáztuk, és karikákra vagdostuk. Pikáns ízt akartunk az asztalon, ezért Oliva olajon megpirítottuk, amíg sültek, a hozzávalójukat is elkészítettük.

A hagymát apró darabokra aprítottuk, saját készítésű, a képen látható különleges paradicsomból készült paradicsomszószt felbontottuk.

A paprikák közben kérgesre pirultak. A karamellizált hagymákkal összekevertük, paradicsomszósszal nyakon öntöttük, borssal, sóval, bazsalikommal ízesítettük.

A bőrüket kérgesre pirított csirkecombok a tepsibe kerültek, és a kész lecsóval  meglocsoltuk, alufóliával betakartuk, majd a sütőben 200 fokon 1 óra alatt szépen megsültek.

Különleges ételhez nem mindennapi körettel kedveskedtünk.

A nokedli az egyik kedvencünk, főleg, ha nem nem az egyszerűség jegyében készül el. A lisztet, tojást alaposan kikevertük, annyi vizet tettünk hozzá, hogy a tésztája lágy legyen, és hozzátettük a lereszelt fokhagymát. Állni hagytuk, addig a vizet felforraltuk, amiben a nokedli tésztát kis kanállal beleszaggattuk. Mikor a főzővíz tetején a nokedlik úszkáltak, serpenyőbe megpirítottuk, petrezselyemmel megszórva tálaltuk.

Kiadós étel lett, próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni.

K&P