Zöldhagymás tepsis burgonya, paprikás lisztben sütött hallal

A hirtelen hűvös idő beköszöntével, egy kiadós, könnyen elkészíthető, külön-külön is fogyasztható ételben gondolkodtunk. Piacozni, boltba menni nem akartunk, így körül néztünk a kamrában, a gazdaságban, és a frigóban. Krumplira, újhagymára és halra bukkantunk. A hármasból jött az ötlet tepsis burgonya, paprikás, lisztbe sütött kishallal.

Néha jó húsmentes napokat tartani, amikor a csirke, disznó és egyéb két és négylábúk nem szerepelnek az étlapon. Néhány napja-tudjuk ez itt nem a reklám helye-egy német tulajdonú hiperbe akciós apróhalra bukkantunk. Korábban is vettünk a szinte sneci méretű halból, és nem csalódtunk benne. Mérete miatt nem kell a filézéssel bajlódni, az orrától, a farkáig felhasználható. Omega 3 miatt egészséges, tápláló, nem növeli az úszógumi körfogatát, nem is beszélve az áráról. Önmagában nem igazán laktató, ezért körettel tálaltuk.


apró hal tepsis burgonya

Hozzávalók

  • 40 dkg apróhal
  • 15 dkg búzaliszt
  • 1 ek őrölt piros paprika

A körethez

  • 6 közepes méretű újburgonya
  • 5 szál újhagyma
  • fűszerek: 1 kk kapor, 1 kk őrölt kömény, 1 kk fűszerpaprika,1 kk só 1 ek étolaj

Elkészítése

Az esős idő miatt könnyebb volt a földből előbányászni az újhagymát, nincs is jobb érzés, mikor a saját kertedből használod fel az alapanyagokat. Tisztában vagy vele, hogy tuti semmilyen vegyszerrel nem permetezted, zsurlóval, csalánlével és egyéb gyógy, vagy fűszernövénnyel védekeztél a kártevők ellen. Lehet nem akkora, mint egy lábszár, viszont egészséges. Három szálat kiszedtünk, megpucoltuk, és zöldjével együtt apró darabokra vágtuk.

apró hal tepsis burgonya

Az újkrumplit hámozóval megpucoltuk, hasábokra vágtuk, és a hagymával egyetemben tepsibe tettük. Kevés olajjal elkevertük.

Közben a sütőt légkeverős üzemmódba előmelegítettük.

A fűszereket érdemes, akár egy kis csészébe beletenni, összekeverni, így egyenletesen eloszlik az ételben. Só, bors, kömény, kapor, fűszerpaprika került bele.

Fóliával letakart tepsiben 200 fokon megsült, mielőtt majdnem kész lett a fólia lekerült a tepsiről, így ropogós lett.

Többet nem kellett foglalkozni a körettel.

apró hal tepsis burgonya

A fagyasztott apróhalat diefrost üzemmódban 15 perc alatt kiolvasztottuk, egyszer kétszer ránéztünk, sült és nem főtt halat akartunk.

Miután Balatont soha nem látott „snecik” kiolvadtak, paprikás lisztbe víz helyett „megfürödtek”, és forró olajban sütöttük, annyiban, hogy szinte ellepje a halakat.

apró hal tepsis burgonya

Nem csalódtunk benne.

K&P

 

0 Tovább

Fehérboros apróhús chilis, petrezselymes rizzsel

A szőlő fürtjei egyre teltebbek, de pár hónapot még kell várni, hogy jófajta Rezi bor készüljön belőle. Magában, de fröccsnek is kiválló, de az ételekhez is remek választás. A mai menü főszereplője lett, fűszerezett hússal, chilis, petrezselymes rizzsel.

Pár nappal ezelőtt az otthonunk közelében gyakran megforduló kedves szomszédunkat meglátva eszünkbe jutott, hogy többek között nagyon finom fehérbort tud készíteni, és mivel hamarosan vendégségbe megyünk, ajándékként a barátainkat akartuk meglepni a folyékony nedűvel. Mindenképpen Reziben készültet szerettünk volna, ezzel is valamiképpen népszerűsítve a csodás, emberarcú, és nem utolsósorban festői környezetben lévő települést. A palackból kettő decit kicsentünk.

Hozzávalók

  • 30 dkg disznóhús
  •  1 fej vöröshagyma
  • 2 db újhagyma szárával együtt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • étolaj
  • 2 dl fehér szárazbor
  • fűszerek: só, bors, rozmaring, kömény, fűszerpaprika
  • Köretnek főtt rizs, petrezselyemmel, chilivel

Elkészítése

A húst a főzés előtti nap apró kockákra vágtuk és befűszereztük, hogy az ízek 12 óra alatt jobban át átjárják a combokat, a rostok megpuhulnak, így tapasztalatink szerint legalább félórával hamarabb megfőnek.

Disznózsír hiányában étolajat egy serpenyőben felforrósítottunk, és a húst beletettük, egyszer-kétszer kevertük, amíg ki nem fehéredett. Eközben levet is eresztett, nem égett le, arról nem is beszélve, hogy sokkal, zamatosabb ezzel a módszerrel az étel.

Közben a megpucolt vöröshagymát és az újhagymát apró darabokra vágtuk, és a színét vesztett hússal alaposan összekevertük.

A 30 dekányi húsnak körülbelül 1 dl leve lett, ezért nem kapott vizet, a serpenyőt a tűzről levettük, tettünk rá tűzvörös hazai őrölt fűszerpaprikát. Kevertük, amíg hagymás hús minden része nem színeződött be pirosra, visszakerült a tűzre, majd nyakon öntöttük 1 dl fehér száraz borral. Sóztuk, borsoztuk. Igazából bármilyen fűszer illik hozzá, mi a felsoroltakon kívül kevés köményt, rozmaringot választottunk.

Fedő alatt főztük, és mikor már majdnem teljesen megfőtt a hús, és egyre sűrűbb lett a szaft, hozzáreszeltünk kettő gerezd fokhagymát. Már majdnem lesült a hús, akkor kapott 1dl fehérbort, és kevés vizet. Felforraltuk, és kész lett az akkor már alkoholt vesztett, gyerekek által is bátran fogyasztható étel. A köret chilis petrezselymes rizs lett.

K&P

 

0 Tovább

Balatoni pontyból készült pikáns halleves

A halételek elsősorban ünnepek alatt jutnak eszünkbe. Méltánytalan a háttérbe kerülésük, hiszen alacsony a kalóriatartalma, összetevői miatt rendkívül egészséges ételek készíthetőek belőle. A fejétől a farkáig felhasználható, lehet rántani, sütni, egybesültet készíteni, de mégis leginkább halászléként szerzett hírnevet magának. Ki ne hallott volna a bajai, és a szegedi halászléről, tésztával, alaplé nélkül, vagy passzírozva?

Kedves szomszédjaink hallal leptek meg bennünket. Balatoni ponttyal, gerincet és körülbelül két-háromszeletnyi halhúst tartalmazott a csomag. Örültünk, hiszen valahogy mostanában halat nem ettünk, nem is értem miért, ha csak az árát, az ízét nézzük, a legtöbb hússal versenyben lenne a dobogóért. Mielőtt megköszöntük volna, rögtön mondták, hogy nagyon jó hallé készíthető belőle. Illendőségből nem javítottuk ki, talán halászlére gondolt. Jól tettük, hogy csendben maradtunk, hiszen óriási különbség van a kettő között. A receptből rögtön kiderül miért is. Nézzétek, és készítsétek el, nem fogtok csalódni.

Hozzávalók

  • 40 dkg hal
  • 1 ek zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • vékony szelet zeller
  • 2 szem burgonya
  • 1 kávéskanálnyi „Erős Pista”, vagy chili
  • 1 kk tárkony
  • 1 kk só
  • 1 evőkanál citromlé

A habaráshoz

  • 2 ek tejföl
  • 1 kk búzaliszt

Elkészítése

Elképzelhető a hozzávalókat szemezgetve, el sem hiszik, a zöldség félékből, hogyan lehet jó levest készíteni. Felmerül a kérdés, érződik egyáltalán a hal íze? Igen, és a tárkonyos, citromos kombó, nagyon illik az ételhez. A puding próbája az evés, nem húzzuk, az időt lássuk, hogyan készül a halleves.

A fej vöröshagymát félbevágtuk, hosszában, majd széltében apróra szeleteltük, forró zsírba pirítottuk.

Közben a sárgarépát és a fehérrépát természetesen megpucoltuk, és a szokásostól eltérően vékonyabbra szeleteltük. Valahol olvastuk, így roppanósabb marad, mintha vastagabbra hagynánk, vagy karikákra vágnánk, és tényleg. Ugyanezt tettük a zellerrel. A burgonyákat apró darabokra vágtuk. A képeken látható az eredmény.

Miután a hagyma kissé megpirult, hozzátettük a felsorolt zöldségeket, kicsit dinszteltük, hozzátettük a tárkonyt, a sót, ez „Erős Pistát”, és a citromlevet. Párszor megkavartuk, majd 2 dl vízben pároltuk.

Az időt kihasználva a halhúst kockákra vágtuk, a gerincet egybehagytuk, nagyok voltak a szálkák benne, ami nem okozhat az evésnél gondot.

Körülbelül 20 perc alatt megfőttek a zöldségek, persze, fajtája válogatja, közben érdemes kóstolni, és beletettük a halat. A lereszelt fokhagyma is belekerült direkt a végén, így sokkal jobban kiérződik az íze.

A hallevesnél nem passzírozunk, de nem akartuk, hogy nagyon híg legyen, ezért elkészítettük a habarást. A tejfölt a búzaliszttel kikevertük. Ahogy felforrósodott a leves egy merőkanállal hozzátettünk. Jó módszer, mert így nem csomósodik, és lassan, a levest keverve, beleöntöttük. A hal nagyon hamar megfő, szinte percek alatt, érdemes gyakran ránézni. Forrt egyet és kész is lett.

A halászlé fanoktól elnézést kérünk, de higgyétek el, aki szereti a pikáns ízeket nem fog csalódni a hallevesben sem.

K&P

 

 

0 Tovább

Sült zöldség bazsalikomos paradicsomszósszal

Gondolom, mások is megkapták már életük során, hogy valaki rájuk mordult „ne beszélj már zöldségeket”, mindez a piacon járva a mai napon egy kofa szájából kicsúszott. Húsban ezek után nem gondolkodtunk, csak a zöldségben, viszont az árakat látva megtorpantunk. Hirtelen eszünkbe jutott, hogy a tavalyi bőséges termésből pár fajta zöldséget félreraktunk az ínséges napokra. Nem kell  a hiperbe menni, és a sápadtnál sápadtabb növényfélékre ezreket kiadni. A kamrában cukkinira, és tartósítószer mentesen elrakott paradicsomszószra bukkantunk. Elkészítettük, a receptet reméljük kipróbáljátok.

Hozzávalók

  • 1 darab cukkini
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek oliva olaj
  • 3 dl paradicsomszósz
  • bazsalikom, oregánó, só

A zöldségek előkészítése

A cukinak nem mondható ovális, de vastag, mintegy 1 kiló tökfélét a héjától megszabadítottuk, majd félbevágtuk, és a bendőjében lévő, magokat kivágtuk, a cukkinit kockákra vágtuk. 

Az elmaradhatatlan hagymát, szinte milliméteres szeletekre hosszában elvagdostuk. Olívia, jutott eszünkbe, nem egy régi kedves, bűbájos női ismerős, hanem a névrokona az olaj. Belőle egy evőkanálnyit serpenyőbe felforrósítottunk, a cukkinit, a hagymával kérgesre pirítottunk. Miután szolárium vörösnek tűntek, a tűzhelyről levettük.

A szósz elkészítése

A sült zöldségek elmaradhatatlan velejárója, a zamatos, fűszeres szósz. Jól elfér egymás mellett a paradicsom a bazsalikom és az oregánó. A fűszereket a szósszal alaposan összekevertük, kissé megsóztuk és a zöldséghez tettük. Felforraltuk, és spagetti tésztával tálaltuk.

K&P

 

0 Tovább

Vegyes gyümölcsleves,  krémesen, fűszeresen

A kertünk folyamatosan adja a gyümölcsöket.  A korai cseresznyeszezonnak lassan vége, az alma, körte, kajszi pár hetet-hónapot várat magára. A savanykás, szinte fekete meggy pompázatosan virít a fákon, alig várja, hogy dzsem, mártás, köret legyen belőle.

Ahogy említettük az alma még nem érett meg, tavaly kompótot készítettünk belőle, természetesen mindenféle mesterséges adalékot mellőzve. Cukor került bele, de a savanykás meggyel párosítva szenzációs lehet. Gondoltuk, kipróbáltuk, nem bántuk meg. Felszolgáljuk, mármint a receptet. Íme.

Hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 1 üveg almakompót, vagy alma
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 ek joghurt
  • 1 csokor mentalevél
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás puding

Elkészítése

Szerencsénkre a meggy mentes volt a hústól, mármint a kukacoktól, de az ördög nem alszik alapon érdemes,hideg vízben áztatni, víziszonyuk miatt azonnal kimásznak a gyümölcsből, és a víz tetején maradnak. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy húsmentes, a meggy kimagozzuk, majd egy tálba félretesszük.

Kompótot érdemes megkóstolni, ha túl cukrosnak találjuk, leöntjük róla a levet, amit a későbbiekben ízesítésként felhasználhatunk, de akár le is fagyaszthatunk, persze, ha a frigó nincs dugig tele, de akár limonádé is készíthető belőle. Ha almát használunk, félbevágjuk, megpucoljuk, a csumáját kivesszük, és négyfelé vágjuk.

Mennyiségtől függően beletesszük egy edénybe, és addig engedjük vízzel, amíg el nem lepi. A gyümölcslevest elképzelhetetlen szegfűszeg, és fahéj nélkül, ezeket természetesen mi sem hagytuk ki. Plusz tettünk bele 2 evőkanál joghurtot a későbbiekben szerepe lesz.

Amíg egyet nem forr, hogy időt nyerjünk, elkészítjük a többi hozzávalót.

1 csomag vaníliapudingot csomómentesen elkeverünk 1 dl tejjel, legjobb a robotgép, akkor tuti nem lesz darabos a pudingunk. Amíg ezzel bíbelődünk a leves alap is kész, hozzáöntjük a pudingot, megkeverjük, és készen is vagyunk.

A joghurt és a puding krémessé teszi a levest, és az állaga sem marad teljesen híg. A menta íze és illata még különlegessé teszi a pofonegyszerű, de mégis különleges levest. Adagonként citromkarikával, és mentával díszítettük.

K&P

 

0 Tovább