Borsópörkölt galuskával

A magyar konyha elengedhetetlen alapeleme a pörkölt. A vegetáriánusokon kívül kevés család étlapján lehet ismeretlen. Szárnyasokból és disznóból is elkészíthető. Otthon, de akár társasággal bográcsban is kiválló. Miért csak húsból?  Zöldséggel is ízletes lehet. Mi a borsót választottuk,  körettel együtt fél óra alatt elkészült.

A tél elmúltával, a tavasz közeledtével fagymentes időszakban elültettük a borsó magokat. Takartuk, védve a szélsőséges időjárás ellen. A növény meghálálta a gondoskodást, hetek elteltével csírázni kezdett. Pár hónap után bő terméssel hálálta meg a locsolást, kötözést. Friss vegyszermentes borsóból készült el, akár a vegák által is fogyasztható az étel.

borsópörkölt

Hozzávalók

  • 50 dkg borsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors

Elkészítése

A borsót hosszanti irányba megroppantottam, a héja kinyílt és egy mozdulattal, az ujjammal az edénybe löktem a szemeket. Szűrőben lemostam, majd míg lecsepegett, előkészítetem a hozzávalókat.

A vöröshagymát megpucoltam, hosszába vágtam, majd apróra szeleteltem. 5 perc után hozzátettem az összevágott fokhagymát. Párcsepp olajon megpirítottam.

Őrölt piros paprikával megszórtam, a tűzről a serpenyőt levettem, hogy ne keseredjen meg, alaposan összekevertem.

Hozzátettem a megtisztított borsót, fűszereztem sóval, borssal, és fedő alatt pár perc alatt megfőtt. Köretként nokedlivel tálaltam.

borsópörkölt

Hamarabb elkészült, mint a recept megírása. Érdemes kipróbálni, egészséges és gyorsan elkészíthető.

K&P

 

0 Tovább

Hideg, mézes bodzaleves, mazsolával és habgaluskával

Szerencsénkre a területünkön, több bodzabokor is ékessége kertünknek. Tavasszal, fehér fürtjei beborítják a „birtok” egy részét. Szépsége mellett a felhasználhatósága is sokrétű.

A népgyógyászatban is méltán sikereket ért el. A virágokat és a bogyókat is használják az orvoslásban. Izzasztó tulajdonsága miatt segíti a náthából való felépülést. A köhögés ellenszere és tisztító hatása is ismert.

A gasztronómiában is helyet talált. Ki ne hallott volna a bodzaszörpről, bodza léről, bodzalekvárról? Egyre többen ételként is kipróbálják, és ha egyszer megkóstolják, újra el fogják készíteni. Hallottatok palacsintatésztába mártott bodzavirágról? Mi még nem próbáltuk, de erre is hamarosan sor kerül.

A bodzát napos időben érdemes leszedni, mert akkor az aromáját jobban megőrzi. A tetves részeket semmiképpen sem használjuk fel, és ügyeljünk, rá minél kisebb legyen a kocsánya.  Esős idő után nehezebben törik, ezért az olló segítségünkre lehet. A környékünkön szennyeződésektől mentes, ezért nem mossuk meg.

Valami nagyon különlegeset szerettünk volna a fehérszínű kocsányokban lógó egyedi illatú növényből készíteni.  Az édes ízeket inkább Kriszta szereti, bár az évek során sikerült rábeszélnie az édesebb ételekre is. Elkészítettük a különleges bodzalevest.

Hozzávalók

  • 30 db bodzavirág
  • 1 nagyobb méretű citrom
  • 8 ek méz
  • fél csomag mazsola
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  •  2 dl főzőtejszín
  • 3 db tojás fehérjéje
  • 3 ek kristálycukor

Elkészítése

A bodzát 3 liter űrtartalmú fazékba beletesszük. Hozzárakjuk a keresztbe szeletelt citromkarikákat, és 1 napon át áztatjuk, így az ízek összeérnek.

A bodzás citromos levet leszűrjük, hozzátesszük a mézet és a mazsolát. Felforraljuk, közben kevergetjük, hogy a méz teljesen felolvadjon.

Hozzáadjuk a főzőtejszínt, keverjük 1-2 percig, majd kiveszünk belőle 2dl levet.

Kihűtjük, majd csomómentesen elkeverjük benne a vaníliás pudingport, hozzáöntjük a tejszínes bodza léhez és 2 percen át, folytonos kevergetés mellett forraljuk.

Levesbetétként 3 tojásfehérjét  a cukorral kemény habbá verünk, kiszaggatjuk, és lobogó vízbe megfőzzük.  Hatalmas adag lett, kerti partik előétele is lehet.

A levest kihűtjük, beletesszük a habgaluskát, és lassan kanalazzuk a pikáns vitaminbombát.

K&P

 

0 Tovább

Mérgező növények. Ne edd, csak gyönyörködj bennük.

Az erdőkben barangolva ember legyen a talpán, aki a növényeket ránézésre meg tudja különböztetni. Elképesztő mennyiségű tárul elénk, egy része bátran fogyasztható, de vannak mérgezőek is. Utóbbiak közül gyűjtöttünk csokorba pár darabot, ezzel is segítve az esetleges növénybalesetek elkerülését.

Van, amelyiknek a szára, virágzata, termése okoz enyhébb, vagy nagyon súlyos, akár tragédiához is vezető tüneteket. Növényenként eltérő, érdemes utánanézni, melyektől tartsuk távol magunkat.

Aranyeső

Tavasszal a kertek pompázatos dísze, aranysárga színével, könnyen felhívja magára a figyelmet. A szépségében rejlik a veszélye is. Fürtvirágzata lecsüngő, könnyen összetéveszthető a gyógynövényként is használt aranyvesszővel. Egyetlen részét sem lehet elfogyasztani, a levél, a száron át, a virágzata is erősen mérgező.

Égő érzés a szájban, hányinger, hányás, hasi fájdalom, remegés a jellemző tünetei.

A legenyhébb tünetek jelentkezésekor, forduljunk azonnal a legközelebbi orvoshoz, ha nincs, hívjunk mentőt. Az enyhe tünetek, hirtelen súlyosbodhatnak. Ne kockáztassunk.

Gyöngyvirág

Hófehér színe káprázatos illata csábíthatja a növények kóstolásától nem viszolygókat. Szakirodalom a fehér halálnak is nevezi. A növény minden része mérgező. Közel 40 féle szívre ható glikozidot tartalmaz, amely fogyasztása halálhoz vezethet.

Mérgezésére két szakasz a jellemző. Az elsőben hasi fájdalmak jelentkeznek, majd a pulzus felgyorsul, a vérnyomás csökken a szív megállhat.

Csattanó maszlag

A virágaitölcsérek, szépsége megtévesztő. Illata a keserűmandulára emlékeztető. Kábítószerfüggők körében hallucinogén hatása miatt rendkívül népszerű növény. A fogyasztó rövid ideig varázslatos világba téved, bódultság, hallucináció keríti hatalmába, majd jönnek az ijesztő tünetek.

Émelygést, has puffadást erőteljes görcsök követik.

Kisgyermekeket, csak felügyelet mellett engedjük a növények közé. Egy pillanat alatt megkóstolhatják a növényeket. Inkább tanítsuk meg, már nagyon kisgyermekkorban, hogy különböztessék meg a növényeket.

Tiszafa

Hazánkban védett örökzöld, lassan nő, élete több emberöltőt is jelenthet. Kertekben, parkokban gyakran találkozhattuk vele, rendszeres nyírásával különböző formákat varázsolhatunk. Az egyik legszebb és legveszedelmesebb örökzöld, természetesen csak fogyasztása esetén. A magköpeny kivételével, minden része mérgező.

Görcsök, támolygás, izomremegés a vezető tünetek.

A felsorolt növények közül párat a népi gyógyászatban felhasználnak, de inkább kérjük a fitoterapeuta tanácsait.

Gyűszűvirág

Látványos ékességei a természetnek, virágai gyönyörű harang alakúak, csüngőek. A természetet kedvelők nehezen mennek el mellette, anélkül,hogy egy pillanatra nem gyönyörködnének. Fogyasztani, megkóstolni szigorúan tilos, hatása akár szörnyella de frászé.

Tünetei a látászavarok, hányinger, hányás, módosuló szívfrekvencia.

A cikkben felsorolt növények mérgezőek, de a blogon találsz ehető növényekről írt cikket.

„A virágok arra tanítanak, hogy semmi sem örök: sem a szépség, sem a hervadás, hiszen a magokból új növények serkennek. Jusson eszedbe ez, ha örömet, fájdalmat vagy bánatot érzel. Minden elmúlik, megöregszik, meghal és újjászületik„. Paulo Coelho

K&P

 

 

0 Tovább

A sörkorcsolyák királya, juhtúróval, szezámmaggal

Kevés emberrel találkozhatunk, aki még soha nem evett volna pogácsát. A sós sütemények között a képzeletbeli dobogón szerepelne. Elkészítése rém egyszerű, a konyhát messze elkerülők a sikerélmény érdekében bátran próbálkozhatnak. Elrontani nem igen lehet.

pogácsa sörkorcsolya juhtúró

Pár nappal ezelőtt egy gyönyörű kis település túráján gulyásleves mellé feltétként kínálták. A sörkorcsolyák közül is nehezen kihagyható, az omlós, ropogós tetejű, egyszerű, ugyanakkor nagyszerű ropogtatnivaló.

Nem számoltunk utána, de érdemes lenne megnézni, hány száz, vagy ezerféle recept lelhető fel könyvekben, vagy akár az interneten. Különféle fűszerekkel, töpörtővel, vagy juhtúróval is pikánssá varázsolható. Mi az utóbbi mellett döntöttünk megsütöttük, vendégségbe elvittük. Pár perc után a vendéglátók vad helyett a morzsa után vadásztak. Itt az ideje kipróbálni.

pogácsa sörkorcsolya juhtúró

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg juhtúró, vagy tehéntúró
  • fél kk szódabikarbóna
  • 2 kk só
  • 1 tojás

pogácsa sörkorcsolya juhtúró

Elkészítése

A búzalisztbe alaposan elkavarjuk a szódabikarbónát.

Beletesszük a sót, szintén összekeverjük

Egyik kezünkkel morzsoljuk a lisztes keverékkel a margarint, a másikkal gyúrjuk a tésztát.

A villával összetört túrót hozzáadjuk.

Alaposan összegyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta.

Nyújtófával körülbelül 1 cm vastagra kinyújtjuk.

Szaggatóval kiszaggatjuk, gyerekek kedvéért különféle formára.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, hogy össze ne érjenek.

Felvert tojással a tetejét megkenjük.

Tetejét szezámaggal beszórjuk, de tetszés szerint bármilyen magot használhatunk.

Légkeveréses sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.

Pár perc alatt elfogyasztjuk.

K&P

 

0 Tovább

Vegyszermentesen, egészségesen, természetesen

A kiültetett növényeiket a hobbi kertészek, ugyanúgy, mint a gazdálkodók óva féltik. Természetesen, hiszen sokak számára a föld, a zöldségek termesztése a megélhetést jelenti. A növényi magvak kiültetése után a palánták földbehelyezésekor nagyon sok mindenre oda kell figyelni a siker érdekében.

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növényvédelem elsődleges szempont. Vannak, akik vegyszerrel próbálkoznak, biztosra mennek, de egyre többen részesítik előnyben a növényekből előállított leveket. Egyrészt a tápanyagigény kielégítésére, másrészt a növényvédelemre használják. Mindenkinek magának kell eldöntenie mit használ. Érdemes mérlegre tenni a vegyszer és vegyszermentes gazdálkodás előnyeit, hatásait. Mi az utóbbi mellett döntöttünk. Otthon, saját magunk könnyedén előállíthatjuk.

Csodák nincsenek, hiszen a földet művelő kiszolgáltatott az időjárástól, de ha valamit megpróbálunk tenni, ami csak rajtunk múlik, fél sikernek tekinthető. Ki szeretnénk hangsúlyozni, ez csak egy lehetőség, de nagyon jó eredményt lehet kellő odafigyeléssel felmutatni.

Áztatni, főzni, erjeszteni lehet. Lehetőleg esővizet használjunk, ha nincs lehetőségünk a gyűjtésére a csapvizet 2-3 napig tároljuk.

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Erjesztésnél a friss növényt felaprítva tegyük bele az vízbe, amit napon, vagy félárnyékos helyen, lehetőleg, fa, vagy műanyag hordókba, vödrökbe érleljük. Érdemes szúnyoghálóval letakarni, így rovarok nem kerülnek bele. Az erjedési idő általában 7-14 nap közé esik. Ezt követően szűrjük le a növényeket, és felhasználási módtól függően hígítsuk. Tömény használata tápanyagpótlásnál kevésbé javasolt, hiszen a növények kiéghetnek.

Az alábbiakban, gyógy-és fűszernövények felhasználási lehetőségeiről is írunk, amik erdőkben gyűjtve beszerezhető, vagy növényi tisztítási hulladékot is felhasználhatunk. Frissen szedett növények esetében lehetőleg szennyeződésmentes területről gyűjtsünk.

Bodza

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növények fejlődését elősegíti, a mák és tokbarkót elriasztja.

Fél kiló bodzavirágot, vagy 15-20 g szárított formában 3 liter esővízben fél órán keresztül főzünk. Kihűtjük és fele-fele arányban esővízzel hígítjuk.

Fokhagyma

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növényeket megtámadó baktériumok és gombás megbetegedések ellen hatásos.

2-3 kg fokhagyma pergős részét, a vöröshagyma buroklevelével 10 liter esővízben áztatunk. 8 napig erjesztjük, majd tízszeres arányban hígítjuk.

Kamilla

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A zöld tetveket riasztja.

12 órán át egy nagymaroknyi kamillavirágot áztatunk, leszűrjük, és  1:5 arányban hígítjuk, permetezővel juttatjuk ki a növényekre. Mago vetése előtt tömény oldatként, használjuk.

Paradicsom

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Káposztalepke, levéltetvek, rágó élősködők ellen hasznos.

Az ép növény szárát, leveleit, de a sérült felaprított bogyókat használunk, annyi esővizet öntünk rá, ami ellepi. Lassú tűzön fél órán át főzzük. Hozzáöntünk 10 liter vizet. A tapadása miatt használjunk 40 g káliszappant.

Káposzta

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Az uborka, zeller burgonya növekedését szolgálja.

Akár tisztítási hulladékból kimaradt 3 kilogrammnyi mennyiséget, annyi esővízzel felöntünk, hogy ellepje. 10 szeresére hígítjuk.

Tej

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Leginkább a paradicsomvédelmére hatásos, szabadföldbe ültetéskor, gombás megbetegedések ellen.

4 liter felforralt és lefölözött kihűtött tejbe 2 liter vizet elkeverünk, és kijuttatjuk a növényre.

Rengeteg növényt hasonló céllal fel lehet használni, oldalunkon érdemes böngészni.

K&P

 

3 Tovább