Füstölt tarjával töltött farhát, currys rizzsel

A csirke farhátat legtöbbször sütni szokták, pörköltet készítenek, de akár húslevesbe is megfőzik., Főként azok élvezik, akik szeretnek cupákolni, nem riadnak vissza, ha kézbe veszik, és úgy élvezik az ízét. Sokan lenézik, a szegények ételének tekintik, mert ugye alig van rajta hús, és hát, a fara. Érdekes, megközelítés, főleg, ha az ellendrukkerek, megeszik a belsőséget, pacalt. Mi szeretjük, a sznobéria távol áll tőlünk, és mint a legtöbb éltelbe próbálunk valami egyedit becsempészni. Most is megtettük, megtöltöttük.

Nálunk nem szokás ételt a tányéron hagyni, finnyáskodni, lenézni az embereket, és ez igaz az ételekre is. Meggyőződésünk, hogy minden alapanyagból, lelkesedéssel, fantáziával, kreativitással ki lehet hozni a legtöbbet. Nem állítjuk, hogy párhuzamot lehetne vonni, a kevésbé húsos, farhát, és egy bélszín között. sem szépségben, sem bel tartalmi értékben, de egy kis trükkel, más alapanyagok bevonásával, érdekes, és tápláló ételt lehet összehozni.

Hozzávalók a töltött farháthoz

  • 4 db csirkefarhát
  • 10 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg főtt kukorica
  • 1 db tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa

Elkészítése

Szerencsénkre húsos farhátat sikerült a hentesnél kifognunk, volt rajta zsírréteg, éppen annyi, hogy sütés közben kellőképpen szaftos maradjon a hús, és ne száradjon ki.

Tölteléknek a korábban elkészített ételből félretett füstölt tarját összedaráltunk, hozzákevertünk egy egész tojást, és a zsemlemorzsát. Alaposan összekevertük, belekerült a kukorica, és a farhátat megtöltöttük.

Előmelegített sütőben 40 percig sütöttük. Közben levet eresztett, amivel kb negyedóránként locsoltuk.

A köret hozzávalói

  • 20 dkg rizs
  • 2 dl joghurt
  • 1 ek curry
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 ek sárgabaracklekvár
  • 2 ek étolaj
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A curry-s rizs egytálételként eszméletlenül finom a lekvár és a fűszerek igazán különlegessé teszik. Morogtunk is miért nem jutott az ötlet hamarabb eszünkbe.

A rizst kevés olajon enyhén megpirítottunk, majd felöntöttük, annyi hideg vízzel, hogy ellepje, fedővel lefedtük, és nagyon kicsi lángon főztük, amíg a rizsszemek ki nem peregtek.

A joghurtot, elkevertük a curryvel, gyömbérrel, sárgabaracklekvárral, étolajjal, és a zúzott fokhagymával. Összekevertük a megfőtt rizzsel, és a közben megsült töltött csirkefarháttal tálaltuk.

K&P

 

 

0 Tovább

Kolbászos, sonkás bableves

A magyar gasztronómiáról beszélgetve több étel vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen. Gondolkodtatok arról, melyek azok a levesek, főételek, desszertek, amiket a hazánkba látogatók örömmel fogadnak, mert finomak, különlegesek, egyediek? Ezek közül egy recepttel készültünk, ami ezer féleképpen elkészíthető, de megismételhetetlen. Nem gulyás, nem pacal, bableves, kolbásszal, sonkával, zöldségekkel.

bableves

Az egytálételnek sok előnye van, nem kell órákig a konyhában lenni, laktató, szinte helyettesíti a levest és a másodikfélét. Több oka lehet, időhiány, lustaság. Nálunk egyik sem szerepelt. Egyszerűen megkívántuk. Friss kenyérrel, a bab, és a kolbász, sonka, sárgarépa, fehérrépa íze utánozhatatlan.

Hozzávalók

  • 20 dkg bab
  •  10 dkg sonka
  •  10 dkg sárgarépa
  •  1 száll fehérrépa
  •  20 dkg kolbász
  •  1 fej vöröshagyma
  • bors
  • zeller

Elkészítése

A babot az állagától-minőségétől függően be kell áztatni. Vízben, kérdéses az idő, ha boltban veszitek, gyaníthatóan nem a vétel időpontjában lett csomagolva, ezért egy nap. Ezzel a főzés időtartamát is lerövidítek.

Korábban készítettünk sonkával készült ételt, a főzőlevet lefagyasztottuk, amit a főzés előtt  a frigóból kivettünk, ami az alaplé lett.

A vékonyra vágott kolbászt és sonkát a serpenyőben zsiradék nélkül megpirítottunk, majd félretettük.

A pikáns kovászzsírban az apróra vágott vöröshagymát megpirítottuk, majd hozzátettük a sárgarépát, fehérrépát, zellert, fűszereket, és a sonkalevet.

Fedő alatt pároltuk, hozzátettük a babot  és a kolbászt.

Közben  a friss kenyeret szeletekre vágtuk, tunkoltunk.

K&P

 

0 Tovább

Meleg szendvics házi készítésű zsemléből, húspogácsával

Elsősorban a hamburger került szóba, de boltba nem volt szándékunk menni. Összedugtuk a fejünket, hogyan lehetne valami hasonlót itthon elkészíteni. Házi készítésű zsemle és csirkehúsból készült húsgombóc mellett döntöttünk.  Jól hangzik? Vágjatok bele!

Pár alkalommal Kriszta itthon sütött már kenyeret, búza és teljeskiőrlésű lisztből egyaránt  jól sikerült össze sem lehet hasonlítani- tisztelet a kivételnek-a boltban kaphatóhoz. Laktatóbb, kiadósabb, és mindent összevetve az alapanyagok árától a villany, vagy gázszámlákig, sokkal kevesebből kijön. De időigényes, nem? Sok vele a macera? Nem. Ezért is döntöttünk saját készítésű zsemle mellett, amibe húsgombócokat gyúrtunk, általunk megtermelt zöldségek kerültek. Sajt is, de tehén híján az bolti lett.

A zsemle hozzávalói

  • 50 dkg búzaliszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 320 ml víz
  • 1 ek olvasztott vaj, vagy margarin

Elkészítése

A lisztet egy tálba beletesszük, a közepén egy mélyedést készítünk, belerakjuk a kristálycukrot, az élesztőt és a sót, a vizet ráöntjük, összekeverjük és alaposan összegyúrjuk.

Az összeállt tésztánkhoz rácsorgatjuk az olvasztott vajat, összegyúrjuk, egy tálba ruhával lefedjük és egy órán át meleg helyen kelesztjük.

A kelt tésztánkat liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, 6 db bucit formázunk, és a sütőpapíron bélelt tepsiben 15 percig kelesztjük, utána előmelegített sütőbe 200 fokon 30 percig sütjük.

Amíg a zsemlék elkészülnek, jöhetnek a többi alapanyagok elkészítése. Kezdjük a húsgombóccal.

A húspogácsa hozzávalói

  • 50 dkg csirkemell
  • 5 ek zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 ek összevágott petrezselyem, szárítottból is jó
  • ízlés szerint só bors

Feltétnek

  • sajt
  • paradicsomszósz
  • friss zöldségek
  • vöröshagyma

Elkészítése

A ledarált csirkemellhez hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, lereszelt fokhagymát, és a petrezselymet, tojást, zsemlemorzsát.

Összegyúrjuk, lapos kis pogácsákat formázunk.

 Közepes lángon, felforrósított serpenyőben oldalanként kb 5 percig sütjük.

A zsemlék,ha túl laposnak tűnnek, nem kell, megijedni sütés közben méretesek lesznek, és nem hasonlítható a boltihoz. Összesen 6 darab készíthető a megadott alapanyagokból.

Félbevágjuk őket, alulra beletesszük a húspogácsát vékonyra szeletelt sajtot, paradicsomszósszal meglocsoljuk. Mi a termelt zöldségeinkkel és vöröshagymával felturbóztuk.

Pénztárcakímélő, variálható, nem is beszélve az ízéről. Nem macerás, ahogyan gondoltuk.

K&P

 

0 Tovább

Zöldséges csirkemell, joghurtos mártással és kuszkusszal

A köretek közül a slágerlistán a burgonya és a rizs előkelő helyen szerepel, de a reformétkezés egyre népszerűbb. A kölest és a bulgurt korábban kipróbáltuk, ezúttal a nyomelemekben, tápanyagokban gazdag, kalóriában szegény kuszkuszt. Fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják, akár egytálételként is.

Az egyik legkedveltebb szomszédjainkat az nálunk termett, és vegyszermentesen nevelt tartósítószert és cukrot sem látott Kriszta által készített dinnyelével leptük meg. Miután a „gazdasszony” bevitte a kamrába, én a szobában voltam, és csak azt hallottam: Kuckuc? Hirtelen nem értettem a kérdést, hiszen nem nyeltem félre. A meglepettség miatt a válasz elmaradt, majd jött újból a kérdés: Kuszkuszt kértek? Kihozta, akkor esett le a tantusz, ez egy alapanyag. Derültség után, kiderült számunkra ez egy gabona, ami ételek alapanyagaiként elkészíthető. Hazafelé már a recepten agyaltunk, másnap étel lett belőle, és nem is nyeltünk félre.

Az Észak Amerikából származó gabona Európában is egyre népszerűbb. Régebben a darált búzát meggőzölték, apró pici golyókat készítettek belőle, majd lisztbe meghempergették. Jelenleg már más, fejlettebb módszerrel állítják elő, de a tartalma nem változott. Szelénben gazdag, így a szív és az érrendszer orvosának is nevezik, kutatások szerint a stroke és a prosztatarák kialakulásában megakadályozásában hatékony. Természetesen önmagában, csodákra a kuszkusz sem képes, de magas rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt itthon is egyre keresettebb.

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg kuszkusz
  • 2 ek étolaj
  • cukkini
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • 1 db csirkemell
  • só,bors koriander
  • joghurt
  • gyömbér

Elkészítése

Mi alacsony kalóriatartalmú hússal akartuk elkészíteni, ezért választottuk a csirkemellett, de a vegetáriánusoknak is bátran ajánlható hús nélkül, zöldségekkel megspékelve is egyszerű és egészséges egytálétel.

A kicsontozott csirkemellett először csíkokra, majd kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük korianderrel, nagy lángon, étolajon kérgesre pirítunk, majd egy tányérra félrerakjuk.

Abban a serpenyőben, amiben a hús sült megpirítjuk az apróra vágott, paradicsomot, paprikát, majd kevés vizet ráöntünk, és hozzákerül, a csirkemell. Pár percig főzzük, addig elkészítjük a köretet.

A kuszkuszt serpenyőben kevés olajon megpirítunk, felöntjük annyi vízzel, hogy egy ujjnyi felette legyen, mikor felforrt a tűzről levesszük, fedő alatt 10-15 percig pároljuk. A csirkemelles zöldségekhez, köretnek kuszkuszt és gyömbéres joghurtot. tálalunk.

K&P

 

0 Tovább

Aranygaluska a desszertek királynője

A neve kötelezi a desszertek királynőjét, a legdrágább ékszereket aranyból készítik.  Az aranygaluskát nem, és az elkészítésének ára sem vetekszik az ékszerrel. A kelt tészta és a vanília az ősz beköszöntének szürkeségét tompítja. Egytálételként, de desszertként is a trón vívmányosa.

A galuska kelt tésztából készül, idő szükséges az elkészítéséhez, de megéri ráfordítani, az íze utánozhatatlan. Könnyű a tésztája, eszméletlen sokféle módon variálható, frissen és másnap is bátran fogyasztható. Vaníliával, dióval, lekvárral, sodóval. Kanállal szaggatva, vagy szaggatóval? A rászánt idő mindent kárpótol. Ne hagyjátok ki! A klasszikus dióval készül, de bármivel variálható, a kreativitás határtalan.

A jó kelt tészta aranyszabályai

  • A jó aranygaluska alapja a könnyed tésztája, ahhoz, hogy igazán jó legyen be kell tartani pár ’aranyszabályt”.
  • Szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen készítsük el, és a hozzávalóknak, az edénytől az összes alapanyagig langyosnak kell lennie, különben a tészta „megfázik”.
  • Az élesztő minőségére figyeljünk, lehetőleg frisset használjunk.
  • Az élesztőre közvetlenül ne szórjunk rá sót, mert nem lesz megfelelő a kelesztő képessége.
  • A lisztet is meg kell langyosítani és átszitálni, ekkor levegősebb lesz. Hozzáadjuk a szükséges alapanyagokat, folyamatosan dagasztjuk. Nem kell megijedni, ha kicsit lágyabb a tészta, a gyúródeszkára hintett lisztet úgyis felveszi.

Hozzávalók a tésztához

  • fél kg búzaliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • csipetnyi só

Hozzávalók a hintéshez

  • darált dió
  • cukor

A „mártáshoz”: vanília puding, gyümölcsök

Elkészítése

3 kanál lisztből, 1 dl langyos tejből, 0.5 dkg cukorból, 2 dkg élesztőből kovászt készítünk. A tojás sárgákat elkavarjuk a cukorral és a tejjel, melyben feloldottunk egy csipet sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kovászt a hozzávalókkal, majd addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz, ráöntjük az olvasztott vajat, és összedolgozzuk.

A tésztából cipót formálunk, beletesszük egy edénybe, akár konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes helyen háromnegyedóráig kelesztjük. Tovább nem érdemes, mert a tészta összeesik. Akkor kelt meg, ha már könnyedén elválik az edény falától.

Ráborítjuk a liszttel meghintett deszkára, majd a legegyszerűbb, ha pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük, és olvasztott vajat csurgatunk a tetejére. Ezután őrölt, cukrozott dióval a „pogácsák” tetejét megszórjuk. Sütőbe 180 fokon 25 percig sütjük. Közben elkészítjük a vaníliás pudingot, amibe mártogatjuk a galuskát, és bearanyozzuk a napunkat.

Az ételt ebben az esetbe is mi készítettük és fotóztuk.

K&P

 

0 Tovább