Mérgező növények. Ne edd, csak gyönyörködj bennük.

Az erdőkben barangolva ember legyen a talpán, aki a növényeket ránézésre meg tudja különböztetni. Elképesztő mennyiségű tárul elénk, egy része bátran fogyasztható, de vannak mérgezőek is. Utóbbiak közül gyűjtöttünk csokorba pár darabot, ezzel is segítve az esetleges növénybalesetek elkerülését.

Van, amelyiknek a szára, virágzata, termése okoz enyhébb, vagy nagyon súlyos, akár tragédiához is vezető tüneteket. Növényenként eltérő, érdemes utánanézni, melyektől tartsuk távol magunkat.

Aranyeső

Tavasszal a kertek pompázatos dísze, aranysárga színével, könnyen felhívja magára a figyelmet. A szépségében rejlik a veszélye is. Fürtvirágzata lecsüngő, könnyen összetéveszthető a gyógynövényként is használt aranyvesszővel. Egyetlen részét sem lehet elfogyasztani, a levél, a száron át, a virágzata is erősen mérgező.

Égő érzés a szájban, hányinger, hányás, hasi fájdalom, remegés a jellemző tünetei.

A legenyhébb tünetek jelentkezésekor, forduljunk azonnal a legközelebbi orvoshoz, ha nincs, hívjunk mentőt. Az enyhe tünetek, hirtelen súlyosbodhatnak. Ne kockáztassunk.

Gyöngyvirág

Hófehér színe káprázatos illata csábíthatja a növények kóstolásától nem viszolygókat. Szakirodalom a fehér halálnak is nevezi. A növény minden része mérgező. Közel 40 féle szívre ható glikozidot tartalmaz, amely fogyasztása halálhoz vezethet.

Mérgezésére két szakasz a jellemző. Az elsőben hasi fájdalmak jelentkeznek, majd a pulzus felgyorsul, a vérnyomás csökken a szív megállhat.

Csattanó maszlag

A virágaitölcsérek, szépsége megtévesztő. Illata a keserűmandulára emlékeztető. Kábítószerfüggők körében hallucinogén hatása miatt rendkívül népszerű növény. A fogyasztó rövid ideig varázslatos világba téved, bódultság, hallucináció keríti hatalmába, majd jönnek az ijesztő tünetek.

Émelygést, has puffadást erőteljes görcsök követik.

Kisgyermekeket, csak felügyelet mellett engedjük a növények közé. Egy pillanat alatt megkóstolhatják a növényeket. Inkább tanítsuk meg, már nagyon kisgyermekkorban, hogy különböztessék meg a növényeket.

Tiszafa

Hazánkban védett örökzöld, lassan nő, élete több emberöltőt is jelenthet. Kertekben, parkokban gyakran találkozhattuk vele, rendszeres nyírásával különböző formákat varázsolhatunk. Az egyik legszebb és legveszedelmesebb örökzöld, természetesen csak fogyasztása esetén. A magköpeny kivételével, minden része mérgező.

Görcsök, támolygás, izomremegés a vezető tünetek.

A felsorolt növények közül párat a népi gyógyászatban felhasználnak, de inkább kérjük a fitoterapeuta tanácsait.

Gyűszűvirág

Látványos ékességei a természetnek, virágai gyönyörű harang alakúak, csüngőek. A természetet kedvelők nehezen mennek el mellette, anélkül,hogy egy pillanatra nem gyönyörködnének. Fogyasztani, megkóstolni szigorúan tilos, hatása akár szörnyella de frászé.

Tünetei a látászavarok, hányinger, hányás, módosuló szívfrekvencia.

A cikkben felsorolt növények mérgezőek, de a blogon találsz ehető növényekről írt cikket.

„A virágok arra tanítanak, hogy semmi sem örök: sem a szépség, sem a hervadás, hiszen a magokból új növények serkennek. Jusson eszedbe ez, ha örömet, fájdalmat vagy bánatot érzel. Minden elmúlik, megöregszik, meghal és újjászületik„. Paulo Coelho

K&P

 

 

0 Tovább

A sörkorcsolyák királya, juhtúróval, szezámmaggal

Kevés emberrel találkozhatunk, aki még soha nem evett volna pogácsát. A sós sütemények között a képzeletbeli dobogón szerepelne. Elkészítése rém egyszerű, a konyhát messze elkerülők a sikerélmény érdekében bátran próbálkozhatnak. Elrontani nem igen lehet.

pogácsa sörkorcsolya juhtúró

Pár nappal ezelőtt egy gyönyörű kis település túráján gulyásleves mellé feltétként kínálták. A sörkorcsolyák közül is nehezen kihagyható, az omlós, ropogós tetejű, egyszerű, ugyanakkor nagyszerű ropogtatnivaló.

Nem számoltunk utána, de érdemes lenne megnézni, hány száz, vagy ezerféle recept lelhető fel könyvekben, vagy akár az interneten. Különféle fűszerekkel, töpörtővel, vagy juhtúróval is pikánssá varázsolható. Mi az utóbbi mellett döntöttünk megsütöttük, vendégségbe elvittük. Pár perc után a vendéglátók vad helyett a morzsa után vadásztak. Itt az ideje kipróbálni.

pogácsa sörkorcsolya juhtúró

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg juhtúró, vagy tehéntúró
  • fél kk szódabikarbóna
  • 2 kk só
  • 1 tojás

pogácsa sörkorcsolya juhtúró

Elkészítése

A búzalisztbe alaposan elkavarjuk a szódabikarbónát.

Beletesszük a sót, szintén összekeverjük

Egyik kezünkkel morzsoljuk a lisztes keverékkel a margarint, a másikkal gyúrjuk a tésztát.

A villával összetört túrót hozzáadjuk.

Alaposan összegyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta.

Nyújtófával körülbelül 1 cm vastagra kinyújtjuk.

Szaggatóval kiszaggatjuk, gyerekek kedvéért különféle formára.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, hogy össze ne érjenek.

Felvert tojással a tetejét megkenjük.

Tetejét szezámaggal beszórjuk, de tetszés szerint bármilyen magot használhatunk.

Légkeveréses sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.

Pár perc alatt elfogyasztjuk.

K&P

 

0 Tovább

Vegyszermentesen, egészségesen, természetesen

A kiültetett növényeiket a hobbi kertészek, ugyanúgy, mint a gazdálkodók óva féltik. Természetesen, hiszen sokak számára a föld, a zöldségek termesztése a megélhetést jelenti. A növényi magvak kiültetése után a palánták földbehelyezésekor nagyon sok mindenre oda kell figyelni a siker érdekében.

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növényvédelem elsődleges szempont. Vannak, akik vegyszerrel próbálkoznak, biztosra mennek, de egyre többen részesítik előnyben a növényekből előállított leveket. Egyrészt a tápanyagigény kielégítésére, másrészt a növényvédelemre használják. Mindenkinek magának kell eldöntenie mit használ. Érdemes mérlegre tenni a vegyszer és vegyszermentes gazdálkodás előnyeit, hatásait. Mi az utóbbi mellett döntöttünk. Otthon, saját magunk könnyedén előállíthatjuk.

Csodák nincsenek, hiszen a földet művelő kiszolgáltatott az időjárástól, de ha valamit megpróbálunk tenni, ami csak rajtunk múlik, fél sikernek tekinthető. Ki szeretnénk hangsúlyozni, ez csak egy lehetőség, de nagyon jó eredményt lehet kellő odafigyeléssel felmutatni.

Áztatni, főzni, erjeszteni lehet. Lehetőleg esővizet használjunk, ha nincs lehetőségünk a gyűjtésére a csapvizet 2-3 napig tároljuk.

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Erjesztésnél a friss növényt felaprítva tegyük bele az vízbe, amit napon, vagy félárnyékos helyen, lehetőleg, fa, vagy műanyag hordókba, vödrökbe érleljük. Érdemes szúnyoghálóval letakarni, így rovarok nem kerülnek bele. Az erjedési idő általában 7-14 nap közé esik. Ezt követően szűrjük le a növényeket, és felhasználási módtól függően hígítsuk. Tömény használata tápanyagpótlásnál kevésbé javasolt, hiszen a növények kiéghetnek.

Az alábbiakban, gyógy-és fűszernövények felhasználási lehetőségeiről is írunk, amik erdőkben gyűjtve beszerezhető, vagy növényi tisztítási hulladékot is felhasználhatunk. Frissen szedett növények esetében lehetőleg szennyeződésmentes területről gyűjtsünk.

Bodza

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növények fejlődését elősegíti, a mák és tokbarkót elriasztja.

Fél kiló bodzavirágot, vagy 15-20 g szárított formában 3 liter esővízben fél órán keresztül főzünk. Kihűtjük és fele-fele arányban esővízzel hígítjuk.

Fokhagyma

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növényeket megtámadó baktériumok és gombás megbetegedések ellen hatásos.

2-3 kg fokhagyma pergős részét, a vöröshagyma buroklevelével 10 liter esővízben áztatunk. 8 napig erjesztjük, majd tízszeres arányban hígítjuk.

Kamilla

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A zöld tetveket riasztja.

12 órán át egy nagymaroknyi kamillavirágot áztatunk, leszűrjük, és  1:5 arányban hígítjuk, permetezővel juttatjuk ki a növényekre. Mago vetése előtt tömény oldatként, használjuk.

Paradicsom

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Káposztalepke, levéltetvek, rágó élősködők ellen hasznos.

Az ép növény szárát, leveleit, de a sérült felaprított bogyókat használunk, annyi esővizet öntünk rá, ami ellepi. Lassú tűzön fél órán át főzzük. Hozzáöntünk 10 liter vizet. A tapadása miatt használjunk 40 g káliszappant.

Káposzta

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Az uborka, zeller burgonya növekedését szolgálja.

Akár tisztítási hulladékból kimaradt 3 kilogrammnyi mennyiséget, annyi esővízzel felöntünk, hogy ellepje. 10 szeresére hígítjuk.

Tej

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Leginkább a paradicsomvédelmére hatásos, szabadföldbe ültetéskor, gombás megbetegedések ellen.

4 liter felforralt és lefölözött kihűtött tejbe 2 liter vizet elkeverünk, és kijuttatjuk a növényre.

Rengeteg növényt hasonló céllal fel lehet használni, oldalunkon érdemes böngészni.

K&P

 

3 Tovább

Tócsni, metélőhagymás, mustáros, majonézes mártással

Kevés étel büszkélkedhet ennyi névvel. Többek között lapcsánkának, tócsninak, pacsninak és cicegének, macókának, krumpli prószának is hívják. Fillérekből elkészíthető, laktató, érdemes kipróbálni.

Krisztával, évekkel ezelőtt egy üdülőhelyen jártunk, délidőben a hosszú túra után a nyári napsütésben nagyon megéheztünk. Felhevült testtel kiéhezve baktattunk a fenséges illatok után. A vércukorszintünk a föld alatt leledzett, szinte remegve kerestük az ételeket. Egy kellemes kis büféhez érkeztünk, az étlapot böngésztük, a kínálat mellé róluk készült képeket is tettek. Feleségem palacsintát választott, én tócsnit elsősorban az üvegre kiragasztott képen látható emberes adag miatt. Feleségem kapta meg elsőként az ételt, 4 darab hatalmas töltött palacsinta került a tányérra. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka. Odarohantam, a méretével szembesülve elsápadtam, két apró méretű fasírt nagyságú étel „nézett”rám. Majdnem nagyítót kértem az ételhez. Megkóstoltam a krumplis eledelt, fantasztikusan finom volt, csak fél perc alatt elfogyasztottam, már akkor tudtam, nekünk itthon el kell készíteni.

tócsni mártás burgonya

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma (20 dkg)
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás

A mártáshoz

  • tejföl
  • mustár
  •  majonéz
  • fűszerek:  ízlés szerint só, bors, kapor, metélőhagyma

Nekiláttunk az elkészítéséhez.

Elkészítése

Az alaposan megtisztított burgonyákkal nagylukú reszelőn lereszeljük, majd 15 percig állni kell hagyni, addig nem barnul meg, viszont vizet ereszt.

A vörös hagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk.

A krumplit alaposan két kézzel ki kell csavarni, sót nem érdemes beletenni, mert további levet ereszt.

A hagymát összekeverjük a burgonyával, hozzátesszük a tojást és lisztet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, bő forró olajba a gombócokat kanállal a forró serpenyőbe tett olajba beletesszük, és evőkanállal óvatosan szétlapítjuk.

Mindezt nagyon óvatosan, hogy a tészta egyben maradjon.

Az egyik felét magas hőfokon érdemes sütni, hogy a tésztának kérge legyen, így nem esik szét, mikor megfordítjuk. Utána a hőfokot alacsonyabbra állítjuk.

Mártás is került a tetejére, amíg sült a tészta, pillanatok alatt elkészül.

Tejfölt mustárral, majonézzel, elkeverjük, sóval, borssal, kaporral, metélőhagymával ízesítjük.

K&P

 

0 Tovább

Sütőben sült piszkos tészta

Őszintén szólva, ha csak, gyümölcsös, cukros, édes ételek, akár a tészták lennének a világon régen éhen haltam volna. Feleségem, viszont szereti, egy idős embertől kapta a receptet, a hozzávalókat beszereztük én megfőztem, ő megette. Szerinte mocskosan finom lett.

Mielőtt hozzájutottunk volna az elkészítés fortélyaihoz, korában soha nem hallottam róla. Utána böngészve kiderült Dunántúlon, főleg Zala Megyében volt őshonos, a háborúk alatt sokszor életet mentett. A tésztát szinte minden házban készítettek, ami legyünk őszinték összehasonlíthatatlan a boltival. Szilva a legtöbb gyümölcsösben meg termett, lekvárt is készítettek belőle. Neve hallatán sokakból kíváncsiságot ébreszt, de kétségeim lenne afelől, hogy a kifőzdék nem találnának rá más nevet. A szilva erőteljes sötétkék színe miatt lett névadója az éteknek.

Hozzávalók

50 dkg  metélt tészta

1 ek étolaj

1 kk só

15 dkg szilvalekvár

15 dkg dió

1 kk porcukor

Elkészítése

A metélt tésztát forró lobogó vízbe főzni kezdtem, kevés sót, és napraforgó olajat a vízbe tettem. 15 perc után kóstoltam, majd szűrőbe raktam, hideg vízzel öblítettem, hogy ne legyen ragadós. A tepsibe helyeztem.

Az általunk termelt öreg diófa terméséből maradt diót, feltörtük, a jó öreg turmixgéppel ledaráltuk.

A tepsibe tett tésztára rétegesen tettem az őrölt diót és a szilvalekvárt.

A sütőben 250 fokon fél óráig sütöttem.

Adagonként az édesszájúakat figyelembe véve lehet szilvalekvárt tenni porcukorral behinteni.

A piszkos tészta a nevét meghazudtolva Kriszta szerint finom lett.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utoljára kommentelt bejegyzések

Utoljára kommentelt bejegyzések

gasztrokertben

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.