Természetes gyógymódok megfázásra

A hirtelen bekövetkező lehűlés a szervezetünket is megviselheti, náthával, megfázással sokan küszködnek ebben az időszakban. Bemutatunk pár darab természetes gyógymódot, ami az egészség megőrzésben is gyógyír lehet a hidegebb napokon.

gyógymód természetes

Az inhalálás könnyíti a légzést

gyógymód természetes

Alapanyagok

A borsmenta tisztítja a nyálkahártyát, a kakukkfű és a kerti sarkantyúka élénkít, és stimuláló hatással bír, a fertőzés leküzdésében hatékony, enyhíti a hurutot.

Elkészítése

Friss növényeknél, mindegyikből 3 teáskanállal, szárítottból kettőt egy nagyobb edénybe teszünk, másfél liter vízzel leforrázunk. Negyed órán keresztül lefedve állni hagyjuk, majd a törölközőt a fejünkre tesszük, és lassan belélegezzük az aromás gőzt. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük.

Gyógynövényes méz a köhögés és légúti betegségek ellenszere

gyógymód természetes

Alapanyagok

A méz antibakteriális, köptető gyógyhatással bír, a bazsalikom, kakukkfű és a majoranna is csökkenti a köhögési ingert, és csillapítja a gyulladást.

Elkészítése

A friss gyógynövényekből 3, a szárítottból 2 teáskanálnyit tegyünk bele fél liternél nagyobb űrtartalmú befőttesüvegbe, majd öntsük fel mézzel, az üveg tetejét lezárjuk, és egy hónapon át szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Miután az ízek összeértek, kivesszük belőle a gyógynövényeket, lehetőleg sötét helyre tesszük, akár hűtőben. Naponta 2-3 alkalommal egy kiskanállal fogyasztjuk.

Csípős gargalizáló

gyógymód természetes

Alapanyagok

A zsálya és a chili paprika kiváló a fájó torok kezelésére és a gyulladás csökkentésére. A csípős paprika és az almaecet antiszeptikus hatású.

Elkészítése

4 teáskanál friss (szárítottból  2 teáskanál) zsályalevelet egy csipet chili port beleteszünk egy kisebb kancsóba felöntjük 2dl  forrásban lévő vízzel és állni hagyjuk negyed óráig. Ezután hozzáadunk 2 teáskanál mézet és almaecetet, utóbbi antibakteriális és antiszeptikus hatású alaposan felkeverjük. Naponta 3-5 alkalommal gargalizálunk.

Gyógyteák

gyógymód természetes

Alapanyagok

A bodza és a hársfateát ne csak nátha esetén igyuk, megelőzésre is bátran fogyaszthatjuk. Naponta több alkalommal is felváltva. A hatását növelhetjük, ha a fogyasztás forró vízbe a lábunkat felváltva beletesszük, majd megisszuk a teát. Izzasztó, köhögéscsillapító, ízületi fájdalmakat enyhítő.

Elkészítése

Egy csészébe beleteszünk egy teáskanál hársfát, vagy bodzát leforrázzuk, lefedjük, 10 perc után fogyasztjuk.

K&P

 

0 Tovább

Hortobágyi húsos palacsinta

A palacsintáról elsősorban az édes ízek villannak be. Ki ne evett volna, kakaósat, vagy baracklekvárosat, tetejét porcukorral meghintve. Rakottan, megtöltve, egészen más ízűt lehet varázsolni. A hortobágyit, nem csak Hortobágyon a világ bármelyik szegletén el lehet készíteni. Mi is megtettük a Balaton környékén.

A palacsinták sohasem tartoztak az erőségeim közé, az édességek nincsenek, a top 3-ba. Pedig otthon nem telt el olyan hétvége, hogy valamilyen süti ne kerüljön az asztalra. Kriszta évekkel ezelőtt palacsintát kívánt, de látva fancsali képemet, jutott eszébe, lehetne másképpen. Gondolta, ő ízesíti magának, nekem, pedig elkészíti, sósan, fűszerezve, hússal spékelve, tejföllel meglocsolva. Évekkel ezelőtt, miután örömére nem sündörögtem a konyhába, meglepett, azóta ez lett az egyik nagy kedvenc.

Hozzávalók a töltelékhez

  • 60 dkg hús
  • 2 ek étolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kk őrölt pirospaprika
  • 1 szem paradicsom
  • 1 db paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • tejföl ízlés szerint

Elkészítése

Imádjuk, ha a töltelék szaftos, ezért bő lével egy pörköltalapot készítünk, ha túl sok lesz a „lé”, a későbbiekben felhasználhatjuk.

Az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajban megpirítjuk, levesszük a tűzről, amikor hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, sóval, borssal ízesítjük.

Visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a darált disznóhúst, de akár csirkecombbal helyettesíthetjük. Kis lángon fedő alatt főzzük, jobban összesűrűsödik.  Összekeverjük, megvárjuk, amiig ki nem fehéredik, közben levet ereszt, ami további ízt kölcsönöz.

Felöntjük kevés vízzel, amit ha elfő, pótolunk, és fűszerezzük. Tehetünk bele paradicsomot, paprikát, mintha egy jó pörköltet készítenénk. Fedővel letakarjuk, közben nekilátunk a palacsintának.

Hozzávalók a palacsintához

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz, vagy szóda
  • 1 csipetnyi só
  • étolaj

Elkészítése

A tojásokat külön edényekbe felverjük, reméljük nem találkoztatok záppal, nem érdemes kockáztatni. Alaposan felveritek habverővel, vagy villával.

Hozzáadjátok a tejet, lehetőleg 20 százalékost válasszatok, valószínűsíthető, hogy legalább tehenet képeken látott.

Belekerül a liszt, a só, és az étolaj, a víz, csomómentesre keveritek, és serpenyőben, kevés forró olajon kisütitek.

Közben természetesen „sasoljátok” a pörköltet is, de kis lángon körülbelül annyi ideig készül, amíg a palacsinták kész nem lesznek

A kisült tészta közepén egyenletesen elosztjátok a húst, a szafttal óvatosan, nehogy átázzon. Felgöngyölitek, tepsibe kerül, majd a sütőbe, pár percre, amíg át nem melegszik, tehettek hozzá kevés szaftot.

Adagonként a palacsinta mellé bő tejföllel kikevert szafttal tálaljatok, tetejére tejfölt locsoltok.

Díszítitek paradicsommal, paprikával.

K&P

0 Tovább

Sajtkrémmel töltött csirkemell, füstölt tarjás kukoricával

Vendégeket vártok? Van egy kis időtök egy komplett étellel megajándékozni a családot, barátokat? A hús mellett a zöldségeknek is teret akartok adni? Szeretitek a csirkét, sajtot, sonkát és a kulináris ízeket? Örülnétek, ha, miután elfogyasztjátok elégedetten dőltök hátra? Ebben az ételben nem fogtok csalódni.

Hétvégére a rossz idő beköszöntével a gasztronómiára több időt tudtunk szánni. A szél, eső, a felhős ég hátráltatta a természetben töltött időt. Viszont teret adott a konyhára a különleges, mégis egyszerű egy tál ételre. Kriszta egyre a szokványostól eltérő ízekre vágyik, és mindkettőnknek fontos a zöldség hús kombója. Belevágtunk, nem kukoricáztunk, mármint az ötlettel.

Hozzávalók a körethez

  • 15 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg sajtkrém
  • konzerv kukorica (ebben az esetben kevesebb ideig kell főzni)

Elkészítése

A nyers békebeli adalékanyagoktól mentes füstölt tarját egészben forrástól számított egy órán át megfőztük. Zárójelben a főzővízéből babletykó készül, nemsokára a blogon elérhető lesz.

Közben a kukoricát feltesszük forró vízbe főzni, leszűrtük és félretettük.

Hozzávalók a mellhez

  • 1 egész csirkemell
  • 10 dkg sajtkrém

Elkészítése

A csirkemelltől sokan a szárazsága miatt ódzkodnak, teljesen fölöslegesen. Megfelelő technológiai eljárással, ez kompenzálható. Magyarul a töltelék, a zsiradék használata döntő.

A csirkemellet kettévágtuk, óvatosan éles késsel kicsontozzuk. Figyeljetek rá, hogy inkább lassabban menjen a művelet, de, így kevésbé roncsoljátok a húst.

Négy egyenlő részre vágtuk, kb. 2 cm vastagságúra. Ne legyen túl vékony, mert a feldolgozáskor likacsos lehet.

Vágódeszkán kiklopfoljátok, a dühötöket ne vetítsétek ki, mert széteshet, nem tudjátok betölteni.

A vékony csirkemellbe a sajtkrémet beletöltitek, lehetőleg egyenletesen, a húst feltekeritek. Magától nem fog összetapadni, ezért segítségül hívott fogpiszkálóval darabonként összetűzitek. Forró olajon kérgesre pirítottuk a göngyölegeket, majd tepsibe tettük, kicsit felöntjük a tarja főzővizével, alufóliával letakarva pároljuk készre. Irány a 200 fokos sütő 15 percen át.

Miközben a szárnyas a sütőben éli mindennapjait, a tarját kockára vágjátok, a kukoricával a tarja főzőlevével összefőzitek, a maradék sajtkrémet hozzáteszitek, majd a forró, sercegős omlós hússal fogyasztjátok.

K&P

 

0 Tovább

Tejszínes szőlőmártásban tálalt fasírt burgonyapürével

Javában tart a szőlőszüret ideje, lugasok várják a gazdákat, a hordók izgatottak a beléjük kerülő nedű miatt, hogy hamarosan borral kínálhassák a hozzájuk betérőket. Mi már leszüretelünk, bort mindenképpen, lehet szőlőlekvárt is készítünk. A bornak és a levárnak is ismerjük az ízét, mártást eddig csak kóstoltunk, most viszont elkészítettük. A húsból fasírt lesz, a burgonyából köret.

A napokban mikor megbeszéltük a szüret idejét, azon morfondíroztunk, milyen különlegességet lehet vörös szőlőből „kihozni”. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak díszítésként pakoljuk a tányérra, hanem kiegészítse a főételt, és lehetőleg a szüret miatti teendők miatt ne kelljen órákig „pepecselni” a konyhában. A fasírt összetevőit előkészítettük, ami  fűszeres, enyhén sós ízű, jól kiegészítik egymást. Nem tűnt elvetemült ötletnek, bár kissé félve kezdtünk neki, tévedtünk. Pikáns lett, és dukált a húshoz, püréhez egyaránt.

Hozzávalók a mártáshoz

  • 2 nagy fürt vörös szőlő
  • 1 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítése

Vajon megpirítottuk a hagymát, majd, amikor majdnem üveges lett belereszeltük a fokhagymát, így nem lett kesernyés az íze.

Egy perc után kerül bele a szőlő. Alaposan forgassátok össze, ügyeljetek, hogy a legegészségesebb szemek kerüljenek bele.

Hozzáöntöttük a vörösbort, elforraltuk belőle az alkoholt.

Kis lángon, beleöntitek a tejszint, lassan elkeveritek, hogy ne törjön össze. Ízlés szerint fűszerezitek.

Hozzávalók a fasírthoz

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 db zsemle, vagy kenyérszelet
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej, vagy víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • zsemlemorzsa

Elkészítése

A zsemléket tejben beáztattuk, legjobb szikkadt pékáruba, addig, amíg meg nem szívja magát. Kicsavarjátok, és az előre elkészített darált húshoz teszitek. Egy fakanállal alaposan összekeveritek.

Hozzákerül két darab feltört egész tojás, és a só, bors. Zárójelben jegyezzük meg, érdemes kísérletezni, állítólag a mustáros, vagy enyhén citromos elképesztően finom. Mi most kihagytuk. Félreteszitek.

Az apróra vágott vöröshagymát kissé megpirítjátok, pár perc után kerül bele a reszelt fokhagyma ezt is megfűszerezitek, és hozzá keveritek a húsos masszához. Itt már nem ússzátok meg, kézzel kell lehetőleg egyforma gombócokat kell gyúrni, a hagyományosat kissé le szokták lapítani, úgy könnyebb megsütni. Zsemlemorzsában megforgatjátok, és felforrósított serpenyőben, mindkét oldalát kissé megsütitek, majd alacsonyabb hőfokon pár perc alatt kész is lesz.

K&P

 

 

0 Tovább

Füstölt fokhagymás karajjal bolondított lángos

A magyar pizzának is tekinthető a méltán népszerű tészta. Elkészítéséhez nem kell főzőtanfolyamra járni.  A jó tészta elengedhetetlen a biztos sikerhez. Forró bő olajban sütik, illata egyedi, csábítja a vendégeket.  Laktató, a strandolás elengedhetetlen része. A klasszikus, sajtos tejfölös mellett egyre több az extra feltéttel kínált, mind a kettőt elkészítettük.

A Balaton hőmérséklete távol tartja a fürdőzőket, csak a merészebbek mártóznak a magyar tengerbe. Sokan a késő nyári időben szívesen ücsörögnek a parton, piknikeznek, és a legtöbb vendéglátóhelyen kínálják a lángost. A klasszikus vezeti a ranglistát, pedig ezerféle feltétet lehet rápakolni, kísérletezni. Kíváncsiak lennénk otthon hányan próbálták ki, mikor a haveri körbe szóba került, hogy hamarosan elkészítjük, kissé furcsa tekintetek meredtek ránk.

-Ne hülyéskedjetek ez macerás!

-Még a szomszéd is elájul az olajszagtól!

-Úristen, mennyi idő, nem éri meg!

Dafke elkészítettük. Macera nélkül, egy óra alatt szellőztetni sem kellett. Miután kész lett, pár perc alatt befalták, és elkérték a receptet.

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg búzaliszt
  • egy csomagélesztő
  • 1 dl langyos víz
  • 1 ek konyhasó
  •  30 dkg kefír

A sütéshez

  • serpenyő
  • étolaj

A feltéthez

  • füstölt fokhagymás karaj szeletek
  • tejföl
  • sajt
  • fokhagyma
  • paprika
  • paradicsom

Érdemes egy mély, viszonylag nagy kerületű, lehetőleg műanyag tálat elővenni, abba tegyétek bele a lisztet, sót, és az élesztőt. Alaposan keverjétek össze, majd belekerül a kefir, ami puhábbá, lágyabbá teszi a tésztát. Hozzákerül a víz. Az alapanyagokat robotgéppel, vagy kézzel hólyagosra kikeveritek.

A tésztából bucit gyúrtok, hogy ki ne száradjon, bekenitek étolajjal, 1 napra beteszitek a hűtőbe, annyi idő alatt megkel.

Másnap kiveszitek a frigóból, mi egy nagyobb méretű serpenyőbe, ami 30 centiméter kerületű, sütöttük, annyi olajat öntötök bele, ami kb 1 cm. Nagy lángon felforrósítjátok.

Közben vizes kézzel maroknyi darabokat vettünk ki a tésztából, kihúzzátok, úgy, hogy a tészta széle vastagabb legyen. A mi serpenyőkben 2 darab tésztát beletettünk, majd mérsékeltük a hőmérsékletet, és oldalanként 2 percig sütöttük. Aki ódzkodik az olajos íztől, a kész lángosok közé papírtörlőn itassa fel.

Nem bántuk meg a szélei omlósak lettek, a közepe roppanós, igazi csemege.

K&P

 

1 Tovább