Rizses egytálétel, fűszeresen és tejföllel

Rizses húst évekkel ezelőtt sokat ettünk, mostanában valahogy talonba került. Mellőzése még számunkra is érthetetlen, hiszen gyorsan elkészíthető ízletes étel. Természetesen, nem az átlagos receptben gondolkodtunk, hiszen kísérletezni az ételekkel is izgalmas, főleg, ha mások is kedvet kapnak az elkészítéséhez.


rizses hús lestyán tejföl

Egyre több a friss zöldségek kínálata, aminek tavasszal a téli vitaminban szegény táplálkozás után a fogyasztásuk is meggondolandó. A receptben a répa kapott helyet, de, akár kerülhetett volna bele, brokkoli, fehérrépa és újhagyma is. Ez az étel hús nélkül nehezen elképzelhető, sokan disznóhúsból szokták, de tapasztalataink bármelyik húsféle megteszi. A mai napon egy kétlábúra a csirkére esett a rizses húshoz a választás.

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirke hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • fűszerek: só, bors lestyán, petrezselyem
  • 1 bögre rizs
  • egy kk étolaj

Elkészítése

A hús szerencsére kevés zsírral dicsekedhetett, nem kellett a tisztításával szöszmötölni, ezért elegendő volt bő vízzel lemosni. Vágódeszkán először hosszú csíkokra vágtam, majd kockára szeleteltem, egy tálba félretettem.

A sárgarépát zöldségpucolóval megtisztítottam, megmostam, és egyenlő méretű karikákra szeleteltem.

A vöröshagymát a héja megszabadítását követően, félbe vágtam, majd nagyon apró darabokra éles késsel aprítottam.

Eddig a recept hagyományosnak mondható, most jön egy kis csavar a történetben. A korábbiaktól eltérően a répát, húst, hagymát egy hőálló edénybe tettem, és kevergettem. Ekkor a hús levet eresztett, amiben a zöldségek párolódtak. Nagyon kevés vizet öntöttem rá, hiszen a csirke folyamatosan eresztette a levét. Közben a répa is a hagymával puhult.

Pár perc elteltével, borssal, sóval és frissen szedett apróra vágott petrezselyemmel és lestyánnal ízesítettem. Igen jól hallottátok, sajnos a lestyán kevésbé ismert, pedig egyedi íze nagyon pikánssá tudja tenni a leveseket, húsokat, akár a sülteket.

Fedő alatt párolódtak, majd előre kikevert tejföllel, a zöldséges, fűszeres húst nyakon öntöttem. Habarást nem kapott, szépen besűrűsödött.

Félretettem, hagy érjenek kissé össze az ízek, amíg a köretet el nem készítem.

Egyszerűnek tűnik a rizs elkészítése, több variációt is kipróbáltunk. Gondolom, nem vagyok egyedül, ti is sokan jártatok, úgy, mikor összeállt, megkeményedett, gombóccá gyúrva szinte dobálni lehetett. Nekünk a következő módszer vált be.

rizses hús lestyán tejföl

Pár csepp zsiradékon, akár olajon, disznózsíron folyamatos kevergetés mellett a rizst kissé megpirítjuk.

Kétszer annyi hideg vízzel felöntjük, majd forraljuk, utána fedő alatt főzés nélkül pároljuk. Miután kész lett műanyag edénybe beletettem, kissé "megtömtem", majd a tányér közepére tettem. Szafttal meglocsoltam, köré húst került, tetejére a Lestyán. A zamatos rizses egytálétel percek alatt elfogyott. Próbáljátok ki, nem érdemes kihagyni.

K&P

1 Tovább

Füstölt szalonnás tarja, kapros tejfölös káposztaágyon sütve

Az egyben sütött ételek a család kedvenceit képezik, több recept alapján is nagyon izgalmas ételt lehet készíteni. A húsok, zöldségek párosításával lenyűgöző és ínycsiklandozó lehet az étek, kiegészítve különleges fűszerekkel.

A következő receptben ezeknek a paramétereknek is szeretnénk megfelelni. Régóta kívánunk, egy nagy adag savanyú káposztát, különféle változatban is kipróbáltuk. Ettünk Székelyt, rakottat, töltöttet. A piacon saját készítésű hordós káposztára bukkantunk, összehasonlíthatatlan a konzervvel.

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 30 dkg tarja (bármilyen hús jó)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • 2 dl tejföl (kevés vízzel lehet hígítani)
  • fűszerek: só, bors, kömény, kapor, pirospaprika

Elkészítése

A nevét nem hazudtolta meg savanyú volt, de csak egyszer mostam át, hogy a jellegzetes ízét ne veszítse el. A szalonnát  az összetevők miatt nem hagyhattam ki, a sajátomra nem gondoltam, abból is van bőven, de nem akartam az étel helyzetén rontani. Inkább a frigóba mentem, egy csík szalonnát a füstölt illata alapján megleltem.

Nagyon apró darabokra vágtam, majd a serpenyőbe kissé megabáltam, tányérra félreraktam.  A zsírját a serpenyőbe hagytam, majd tovább agyaltam, mert a szalonna ennyi káposztához vajmi kevés. A mélyhűtőben lévő húst apró darabokra vágtam és a szalonna zsírján megpirítottam, majd beborsoztam, sóztam, fokhagymát beledaraboltam, egy kis tömény helyett köménnyel megszórtam, a tűzről levettem, hogy a piros paprika ne keseregjen, vízzel felöntöttem, de csak annyival, hogy éppen ellepje.

Közben a kicsavart káposztát erős tűzön megpirítottam. Eközben a „hamis pörkölt” is félig megfőtt, hozzátettem a szalonnát-egyet forraltam rajta. A sütőben a tepsibe a káposztának beágyaztam, rá tettem a szalonnás, húsos szaftot. Viszont, mivel a káposzta megpirult, levétől megszabadítottam, kapros tejföllel meglocsoltam, tetejére hagymakarikákat raktam. Kétszáz fokon 50 perc alatt a káposztaágyon sült étel.

K&P

 

0 Tovább

Tavaszi saláta fűszeres túróval

A tavasz közepén a nyár közeledtével a mai napon a pár perces, dús vitamintartalmú, könnyed salátáé a főszerep. Korább elkészített ételekből maradtak ki zöldségek, gondoltuk, miért ne írnánk egy általunk megálmodott receptet. A vacsora ideje is közelgett, sötétedett, így negyedóra alatt készen kellett lenni.

 


Hozzávalók:

brokkoli

paradicsom

uborka

kukorica

tehéntúró

fűszerek: só, bors, petrezselyem

Elkészítése

Kis darab fóliába csomagolt brokkolit felbontottam, forró vízbe tettem, amíg főtt a szentem, a salátához tartozókat előkészítettem. Színe alapján maximum szaunát, de napfényt aligha látott paradicsomokat négy szeletre vágtam.

A közelében megláttam egy kígyóra csak a nevére emlékeztető uborkát, felszeleteltem, az ujjamat majdnem levágtam, majdnem felkiáltottam, velem nem kukoricázhatsz. Ekkor ugrott be a hűtőbe, egy kis tálba kukorica várt rám. Hozzátettem, a közben megfőtt brokkolival egyetemben, óvatosan összekevertem, hogy a paradicsomok be ne színezzenek.

A korábban gombás ételből ledinsztelt csiperkegombával díszítettem. Már majdnem kész lettem, mikor hangokra lettem figyelmes. Valamelyik szomszéd családtagja mordult a másikra: Hol a túróban jártál drágám? Magamban megköszöntem az ötletet, a salátára a petrezselymes, borsos túrót ráöntöttem.

Tovább tartott a recept megírása, mint a saláta tálalása.

K&P

 

0 Tovább

Pizza két feltéttel, kukoricával, gombával, és hallal

Régóta szerettünk volna enni egy nagyon finom pizzát. Mindenképpen itthon akartuk elkészíteni. Étteremben nem gondolkodtunk, legjobb a hazai, nem is beszélve a költségekről, sokkal olcsóbban elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint. Több receptet átböngésztünk, képek alapján is válogattunk, végül több ötlet alapján készült el a sajátunk. Érdemes belefogni, tényleg isteni finom lett. Vegások is ehetik a húst nélkülöztük.

Pizza

Hozzávalók

A tésztához

Pizza

1 kg finomliszt

2 csapott ek só

2 ek oregano

1 ek őrölt bors

2 tasak szárított élesztő

0.5 ek cukor

6 dl langyos víz

0.5 dl oliva olaj

A feltéthez

Kukoricás, gombás, sajtos

Pizza

20 dkg gomba

20 dkg kukorica

csili paprika

pizza mártás

Halas, tejfölös kapros

 

Pizza

25 dkg hal

2 dl tejföl

1 ek kapor

2 gerezd fokhagyma

1 ek örölt paprika

fél citrom

pizza mártás

A mártáshoz

Pizza

40 dkg paradicsom szósz

1 ek szárított oregano

3 gerezd reszelt fokhagyma

2 ek sűrített paradicsom

1 ek bors

Elkészítése

A lisztet igen nem elírás felbontatlanul 1 percig langyosítva a mikroba tettem, gondoltam, hagy melegedjen. Erre a bizarrnak tűnő műveletre azért volt szükség, hogy a tészta hamarabb meg kelljen. Utána egy tálba tettem oregánóval, sóval, borssal fűszereztem. Hogy nehogy túl egyszerű legyen a recept, egy másik tálat elővettem, beletettem a szárított élesztőt, Oliva olajat, cukrot és a langyos vizet. Ebédet szerettem volna nem vacsorát, ezért segéderőhöz folyamodtam, egy robothoz, jó túlzok, egy robotgéphez, és karjához a tésztadagasztó alkatrészhez. Első fokozaton lassan kevertem a langyos vízben lévőket, közben beleöntöttem, a lisztet, és a többi alapanyagot. Addig folytattam a műveletet, amíg a tészta nem puhult meg. Ezután a robotot hatos fokozatra állítottam, és addig használtam, amíg a tészta nem lett hólyagos. Három a magyar igazság, ezért is elővettem még egy tálat, amiben percekig a kész tésztának lett a helye. Oliva olajjal kikentem, és benne a tésztát 45 percig csendes pihenőre intettem, kelesztettem. Közben lihegtem. De reménykedtem megéri a fáradozást, gondoltam, biztos odáig lesz a család. Háromnegyed óra után cipóformára alakítottam, majd konditerem helyett következett a gyúrás. Egy hatalmas kellőképpen vastag rúddal 1 cm vastagságúra nyújtottam a tésztát, majd sütőpapíron hatalmas 40 átmérőjű pizza alakúra formáltam. Letakartam 15 percre magára hagytam.

A mártás

Mind a két feltétnek alapja a mártás. Az általunk elrakott paradicsom szószt fűszereztem Oregánóval, lereszelt fokhagymával, sűrített paradicsommal, frissen őrölt borssal összekevertem, a nyers pizza tésztát alaposan bekentem.

Kukoricás, gombás, sajtos

A gombát szeletekre vágtam, majd lassú tűzön megpároltam, a kukoricát megfőztem a pizza mártással bekent tésztára rátettem sajttal, csili paprikával díszítettem 20-25 percig 220 fokon előmelegített sütőben megsütöttem.

Halas, tejfölös kapros

Egy korábban megfőzött ételből maradt pár darab apróhal, vele ilyen szinten sosem kísérleteztem, de utóbb kiderült megérte. A konzerv halakhoz viszonyítva fillérekbe kerül, az ízük hasonló. Kevés oliva olajon megpároltam, ami nem a tengervízhez hasonlóan, de levet eresztett. A serpenyőből kivettem, villával összetörtem. Reszelt fokhagymával kevertem, piros őrölt paprikával kevertem. Rátettem a mártásos pizzára, majd kapros tejföllel megbolondítottam. Megszórtam sajttal, és vékony citrom karikával díszítettem. Sütőbe tettem.

Összesen 4 pizza készült, az adag népes társaságnak is elegendő.

K&P

 

5 Tovább

Cseresznye

A cseresznyefa permetmentesen éldegélt

ágai az égig meredtek

termései meghálálták a természetet,

az esőt a madarak csipkedését.

Éveken keresztül hozta mézédes fekete termését,

ágai az idegen kezeket is méltóssággal viselték,

de kissé bánta, hogy gyermekei lekvárként végezték.

Miután csemetéitől megszabadították

egy ideig a depresszió lett rajta úrrá.

Megint valaki helyette döntött

 a termésekért más lett a felelős,

majd egy idő után kissé megnyugodott.

Önmarcangolása nem sokáig tartott, mert

szorgos kezeket látott.

Csíramentes befőttesüvegeket, magtalan szemeket,

tűzön fortyogó cseresznyéket, sűrítményt

és a végeredményt.

Tartósító és vegyszermentes lekvárokat, dzsemeket.

A cseresznyefa alig hallhatóan morogta:

nem hiába születtem meg.

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utoljára kommentelt bejegyzések

Utoljára kommentelt bejegyzések

gasztrokertben

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.