Zsályás nokedli pirított füstöl szalonnával, sült hagymával

 

A húsos napok után egy kiadós ételre vágytunk, ami miatt nem kell a fél napunkat a konyhában eltölteni, és az elfogyasztása után a hűtőbe lévő egyéb finomságok után kutakodni. Korábbról maradt füstölt szalonna, hagyma, liszt, tojás mindig van itthon, így megszületett Kriszta ötlete a  zsályás, szalonnás, sült hagymás nokedli.

nokedli szalonna zsálya

Nokedli nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket, havonta háromszor legalább fogyasztjuk, mert nem lehet megunni. Sokféleképpen felhasználható, egytálételként, köretként. Pörköltek kihagyhatatlan szereplője, a sztrapacska alapja, a paprikás krumpli mellékszereplője és még perceken keresztül lehetne sorolni, hány féleképpen lehet tálalni. Önmagában is igen laktató, elsősorban a liszt miatt. Az egészséges életmód hívei a fehér lisztet teljes kiőrlésűvel helyettesíthetik, viszont a hagyományosnál jóval keményebb tésztát kapunk. Ilyenkor, ha van a családban, aki a megszokottól eltérő ízektől ódzkodik, fele-fele arányban érdemes beletenni.

A jó nokedlinek nincs általános receptje. Vannak akik, szaggatóval, az apróbbakat kedvelik, sokan a kiskanállal szaggatottért rajonganak. Hát igen ízlések és pofonok, mint az életben, a gasztronómiában is helyt álló kifejezés.  A keményebb tésztához több lisztet teszünk, és kevesebb vizet adunk hozzá. Mi most egy puhább változat receptjét mutatjuk be.

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 1-2 db egész tojás
  • 2 ek étolaj
  • csipet só
  • víz (annyi, hogy lágy tésztát kapjunk)

A fél kiló lisztből-a lágyabb tésztát kedvelőknek két tojásból-, annyi nokedlitek lesz, hogy bátran Bud Spencer étvágyú vendégek is jól lakhatnak. Érdemes már a tészta elkészítése előtt egy méretes, legalább öt liter űrtartalmú edényt előkészíteni, teletölteni vízzel, főleg, ha gázt használtok, nem egy-két perc alatt forr fel a víz.

A tojásokat feltörjük, és a sárgáját a fehérjével és az olajjal együtt felkeverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, lazán összedolgozzuk. Miközben lassan „adagoljuk” a vizet, annyit, hogy lágy tésztát kapjunk, ezután a felforrt vízbe beleszaggatjuk. Mi kávéskanállal tesszük, amit, hogy a tészta ne ragadjon hozzá vízbe mártunk. Itt érdemes tempósnak lenni, mert percek alatt elkészül. Akkor lesz kész, ha a nokedlik a víz tetején úszkálnak. Ekkor szűrőkanállal a már előkészített tésztaszűrőbe rakjuk, hideg vízzel lecsapatjuk, hogy ne ragadjanak össze. Miután az összeeset elkészítettük érdemes a ragadás elkerülése miatt nagyon kevés zsiradékon átforgatni.

A feltét hozzávalói

  • 20 dkg húsos szalonna
  • két fej vöröshagyma
  • 1 ek zsálya
  • tejföl

Elkészítése

Az apróra vágott füstölt-húsos szalonnát megpirítjuk, egy kis tálba félretesszük, és a zsiradékon a felszeletelt vöröshagymát aranybarnára pirítjuk, és hozzátesszük a szalonnához. A pikáns szalonnás hagymás forró zsiradékon megpirítjuk a nokedlit, rászórjuk a zsályát. Itt álljunk meg egy pillanatra. Sajnos kevesen ismerik, ezt a zöldfűszert, ami az öregek bölcsességét és a hosszú élet titkát jelképezte. Most nem térünk ki a kiváló élettani hatásaira, érdemes kipróbálni, erőteljes, domináns ízű fűszer. Tehát miután kész, megszórjuk a nokedlit  szalonnapörccel, pirított hagymával, tejföllel meglocsoljuk, és azon tanakodunk, hogy szegény Bud Spencer, ha megkóstolta volna, lehet, a hagymás babra nem cseréli az egytálételként is kiadós ételt.

K&P

0 Tovább

Klasszikus madártej

A madártej az édességet kedvelők közül sokaknak nem ismeretlen. Aki egyszer megkóstolja, nem bírja abbahagyni, könnyed, és az elkészítése sem ördöngös. Csupán tojás, tej, és vanília kell bele.

A desszert neve sugallhat egy kis huncutságot, aki még soha nem hallott róla, és a biológia órákon csukott füllel vett részt, felmerülhet benne a kérdés, a madárnak van teje? Nincs, lehet, reményeink szerint ez nem is fog megvalósulni.  A szárnyasok egyik legnagyobb „adománya” a tojásuk, amiből elkészíthető ez a desszert. A világ számos országában kedvelik a franciák Ile flotante (uszó sziget), a németek Schnee-Eier (hó-tojás) néven fogyasztják

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 4 tojás
  • 5 ek cukor
  • egy csomag Vaníliás cukor

Elkészítése

A tejet felforraljuk 2 evőkanál kristálycukorral, és a vaníliás cukorral, lehetőleg kis lángon, hogy nehogy odakozmáljon, felkeverjük, így a cukor és a vanília is felolvad benne.

A tojásfehérjéket habverővel keményre felverjük. Felforrt vízben kanállal kiszaggatjuk.

A tojássárgáját 3 evőkanál cukorral felhabosítjuk, és a forró tejes, cukros, vaníliás egyveleget rászűrjük, lassan keverjük, amíg krémes állagot nem kapunk.

Közben reménykedünk, hogy továbbra se legyen a madárnak teje, így a madártej alapanyaga a tojás legyen.

K&P

 

2 Tovább

Gyógynövények a bőrápolásban

A gyógynövényeket a szépségápolás területén is előszeretettel alkalmazzák, többek között olajokat, krémeket, tinktúrákat állítanak elő belőlük. A természetes alapanyagú termékek egyre elterjedtebbek, a legtöbb drogériában a pultokon megtalálhatóak. Termesztésük, feldolgozásuk, előállításuk miatt áruk borsos, de kis kutatómunkával, türelemmel mi is előállíthatjuk. Öt gyógynövényt és belőlük készített szépségápolási terméket mutatunk be, amiket ti is elkészíthetitek.

Aloe Vera

Nemcsak a domináns, tekintélyt parancsoló külseje miatt kedvelt szobanövény, hanem az egyik legtöbbet használt és legnépszerűbb kozmetikai alapanyag. Bőrápolásban egyre több termékben megtalálható: testápolókban, napolajokban, arckrémekben. Nem hiába, hiszen véd az ultraibolya káros hatásaitól, elősegíti a bőr rugalmasságát. Védi és erősíti a hajat és a körmöket is. Mindezt magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően.

Száraz bőrre

2 teáskanál aloe gélt, amit a növényből nyerünk, összeturmixolunk, hozzáadunk 2 teáskanál túrót, 5-5 mag nélküli datolyát, vékony uborkaszeletet, és pár csepp citromot. A masszát alaposan összekeverjük, majd bekenjük vele a száraz bőrt, amit fél órán keresztül rajta hagyjuk, majd lemossuk.

Zsíros bőrre

Az aloe gélt 2 teáskanál mézzel összekeverünk, felmelegítjük, a zsíros bőrre felkenjük, 20 perc után lemossuk.

Kamilla

Az egyszerű külseje és hatóanyag tartalma teszi nagyszerűvé ezt a gyógynövényt, természetjárók, kirándulók erdőszéleken ,réteken gyakran találkozhatnak vele. A túlérzékeny bőrűek gyakran alkalmazzák, gyulladáscsökkentő, hámképző hatása miatt, emellet a sebek gyógyulását is elősegíti. Tinktúrája arcvizek, borogatások készítésére alkalmas.

Natúr krém

Felhevítünk 30 dkg kókuszzsírt, beleteszünk 2 marék szárított kamillavirágzatot. Alaposan megkavarjuk, a tűzről levesszük, miután kihűlt a hűtőben egy éjszakára pihentetjük. Másnap, felmelegítjük és kiolvadást követően a kamillavirágzatot leszűrjük. A natúr krémet tégelyben, hűtőben tároljuk.

Körömvirág

Nehezen gyógyuló sebek, műtéti hegek regeneráló hatása miatt is népszerű hámosító és gyulladáscsökkentő és bőrtápláló hatása miatt. Visszérre is javasolják, a virágzata borogatásra kiváló.

Bőrtápláló krém

Maroknyi körömvirágot beleteszünk egy befőttesüvegbe ráöntünk 100 ml olivaolajat, gézzel lekötjük, 2 hétig szobahőmérsékleten „érleljük”, leszűrjük, vízgőz felett beleolvasztjuk a 15 dkg kókuszzsírt. Kihűtjük, tégelyekbe töltjük, hűtőben tároljuk.

Levendula

Lilás színe, és eltéveszthetetlen illata miatt is közkedvelt, felhasználhatósága sokrétű, a szépségápolásban is gyakran használják. Elsősorban fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, frissítő hatása miatt.

Ráncok kezelésére

Hőálló üvegedényt a gőz felé teszünk, beleöntünk 100 ml argán olajat. Miután felmelegedett belekerül 15 g méhviasz pasztilla, vagy ugyanolyan mennyiségben kakaóvaj pasztillát. A szilárd összetevők megolvadása után levesszük a tűzről, és belekerül 1-2 csepp e vitamin olaj és 8 csepp levendulaolajt. Kihűlés követően hűtőben tároljuk.

Hidratálásra

10 g sheavajat, 5 g kókuszolajat, vízgőz felett megolvasztunk, majd hozzákeverünk, 2-3 csepp levendulaolajat, kihűtjük, és hűtőbe tesszük.

Teafaolaj

A jellegzetes, karakteres olaj illatától nem kell megrémülni, hihetetlenül hatékony mikrobaölő. antibakteriális, gombaölő hatása miatt. Gyulladt, viszkető pattanásos bőrre is alkalmazzák. Erőteljes hatása miatt bőrpróbát kell végezni.

Bőrgomba kezelésére

50 ml shea vajat gőz felett felolvasztunk, a tűzről levesszük és belekeverünk 10 csepp teafaolajat. Kihűlés után hideg helyen tároljuk.

K&P

 

0 Tovább

A gyógyító csipkebogyóból készíts teát, lekvárt és bort

Az ősz beköszöntével, a változékony időjárás teret ad a meghűléses megbetegedéseknek. A megelőzés hívei a nátha, megfázás előtt immunerősítőként gyógynövényekkel turbozzák fel a szervezetüket. Elsősorban a magas C vitamintartalma miatt a gyógyítók toplistáján a csipkebogyó is megtalálható. Teának, lekvárnak, és bornak is kiváló.

Története

Évezredekkel ezelőtt is tisztában voltak a csipkebogyóban rejlő lehetőségekkel. Bizonyítja latin neve a kutyarózsa, gyökerét a veszettség gyógyítására használták. Kutatások szerint az ókorban főként a sorvadást gyógyította, a középkorban tüdőbetegségekre jelentett gyógyírt. Őseink a rendkívüli sűrűségű tüskéi miatt szögesdrótként is használták, jelenleg a váratlan vendégek ellen kerítésben is gondolkozhatunk benne, hiszen ember legyen a talpán, aki sérülések nélkül képes áthatolni a növényen.

Felellhetősége

Szinte minden Herbáriában, bioboltban megtalálható, hiszen jótékony hatása miatt népszerűsége nem csökken. Természet járok, kirándulók, hegyvidéken, erdőszéleken, legelőkön is találkozhatnak az akár két-három méter magasra megnövő, tekintélyt parancsoló cserjével. Kizárólag tiszta környezetben szedjük, az autópályák, műutak mellett fellelhetőről ne használjuk fel a terméseket. A rózsafélék családjába tartozó cserjés növény, gömb, tojás alakú bogyókkal pompázik. A szeptembertől november végéig szedhető termések narancssárgából vérpirosra színeződnek, majd ráncosodik.

Beltartalma

Elsősorban C vitamintartalmai miatt kedvelt (200-1500 mg/ 1000 g, ezen kívül  A, B1, B2, E, K vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokat: magnézium, vízben oldódó élelmi rostokat: cukor, aminosavak, pektin, szerves savakat: alma, citromsav, cseranyagot: tannint, antioxidáns vegyületeket: flavonoid, illóolaj, kartonoid, polifenoolok.

A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatokban, erősíti az érfalat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A flavonoidok gyulladást csökkentők, erősítik az immunrendszert, a pektinek segítik az emésztést.

Mire használjuk?

Meghűléses megbetegedések nátha megelőzésére, kezelésére, csökkenti a köhögést, erősíti az immunrendszert, fertőzések esetén, serkenti a máj és a mellékvesék működését, csillapítja a vérzést, javítja az emésztést, az ízületi gyulladás tüneteit enyhíti.

Felhasználása

Csipkebogyó tea

Teának csak az érett piros kemény bogyókat használjuk fel, amiket a szedés után azonnal kezdjünk feldolgozni. Legtöbben a termésről leszedik a szárát, és a csészelevelét késsel eltávolítják. Hosszában kettévágják és kesztyűben éles késsel eltávolítják a magját és a bőrirritációt okozó szőröket. Szárítása két-három napon keresztül nyitott ajtajú sütőben, vagy napon, de ha több idő alatt is, újságpapírral, vagy konyharuhával bélelt ládában, meleg szobában megszárad. Amikor már ’zörgő’, páramentes hűvös helyen befőttes üvegben, vagy szellős zsákban tároljuk. Egy ismerősünk, viszont szedés és a szár, majd a csészelevél eltávolítása után nyersen ledarálva szárítja.

A C vitamintartalom megőrzése érdekében kerüljük a forrázást, forralást. Hideg vízben 1 evőkanálnyi szárított bogyót 3-4 órát áztassuk, szűrés után fogyasztjuk.

Csipkebogyó lekvár

A teával ellentétben azokat a bogyókat használjuk fel, aminek már nem kemény a húsa, hanem kissé ráncos és puha, ennek a szedési ideje novembertől, akár januárig is elhúzódik. A hosszú őszi napokon nem lehet unatkozni, ha valaki lekvárkészítésbe kezd, türelemjáték, de megéri.

Két lehetőség van, az egyik a szedés utáni magozás, a másik a passzírozás, ez sem egyszerű, de lényegesen kevesebb időbe telik. A két végétől megtisztított bogyókat beletesszük annyi vízbe főni, hogy éppen ellepje. Amikor megpuhul, összeturmixoljuk, majd nagyon kislukú szűrőn evőkanállal átpasszírozzuk, amihez hozzátesszük a cukrot, annyit amennyi a pép súlya, de inkább kevesebbet, nehogy túl cukros legyen. Ezután 15 percig a cukorral összefőzzük, majd belekerülnek a csírátlanított befőttesüvegekbe, 10 percig fejre állítjuk, majd következik a dunszt, vagy a befőző automata.

Csipkebogyó bor

A bogyók két végét megtisztítjuk, kettévágjuk, akár húsdarálón is ledaráljuk. Forró vízben feloldjuk a cukrot, majd hagyjuk kihűlni. Ráöntjük a befőttesüvegekbe beletett darált bogyókra, az üvegeket konyharuhával lefedjük, rákötjük. Szobahőmérsékleten 3-4 hét hidegebb helyen 5-10 hét alatt lezajlik az erjedés. A mustárgáz miatt gyertyatesztet kell végezni. Kiforrás után szűrőn leszűrjük, majd üvegekbe töltve a szőlő borhoz hasonlóan tároljuk.

K&P

 

0 Tovább

Cukkinis tócsni, kapros tejfölös mártással

Lapcsánka, tócsni, pacsni, cicege, macóka, ugyanazok az ételek más névvel. A legismertebb változat alapanyaga a burgonya, de különféle zöldséggel remekül helyettesíthető, ezúttal a cukkinit választottuk.

Tócsni készítésekor, Krisztával mindannyiszor felelevenítjük az ezzel kapcsolatos sztorinkat.  Lassan 10 éve egy gyönyörű nyári napon, tikkasztó hőségben, több kilométeres séta után, mennyei illatokat éreztünk, évekkel ezelőtt e délidőben a hosszú túra után napsütésben nagyon megéheztünk. Kiéhezve baktattunk az illatok után. Egy az Üvegtigrisben látható bódénál egy fokkal jobb büféhez érkeztünk. Az étlapot böngésztük, minden ételt képpel illusztráltak. Feleségem palacsintát választott, én a „méret a lényeg” alapon tócsnit, elsősorban kép alapján a hatalmas adag miatt. Kriszta kapta meg előszőr a 4 darab hatalmas töltött palacsintákat. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka.  Farkaséhesen odarohantam, a méretével szembesülve elsápadtam, két apró méretű fasírt nagyságú étel „nézett”rám. Majdnem nagyítót is rendeltem. Megkóstoltam a krumplis eledelt, fantasztikusan finom volt, csak fél perc alatt bevágtam, azóta gyakran készítjük, de cukkinival most először.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 1 kg cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma (20 dkg)
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • petrezselyem, bors

A mártáshoz

  • tejföl
  •  kapor

Elkészítése

Kisebb méretű cukkiniknál, amelyikben kevés a mag pucolás után az egészet nagylukú reszelőn lereszeljük, méretesebbnél  érdemes a magokat, és a belső részt is kivenni, rájuk nem lesz szükség. A fűszereket hozzáadjuk, 15 percig állni kell hagyni, addig nem veszt a színéből, viszont vizet ereszt. Többször érdemes kicsavarni, így a sütése is jóval könnyebb lesz.

A vörös hagymát megpucoljuk, apró darabokra vágjuk és összekeverjük a cukkinival, majd hozzátesszük a tojást és lisztet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát.

Vizes kézzel gombócokat formázunk és a serpenyőben felforrósított étolajba beletesszük, és evőkanállal óvatosan szétlapítjuk, vigyázzunk, hogy a tészta egyben maradjon.

Az egyik felét magas hőfokon érdemes sütni, hogy a tésztának kérge legyen, így nem esik szét, mikor megfordítjuk. Utána a hőfokot alacsonyabbra állítjuk. Oldalanként 3-4 percig sütjük. Papírtörlőkre tesszük, hogy a fölösleges zsiradékot felszívja. Kapros tejfölös mártással tálaljuk.

K&P

 

 

0 Tovább