Készíts otthon kézműves fagylaltokat!

Kopogtat a nyár az ajtóinkon, a legmelegebb évszak beköszöntével, a fagylaltozók tárt karokkal várják az egyik talán legnépszerűbb édességgel, a fagylalttal vendégeiket. A fagyi porból készült ínyencségek nyomában vannak a kézműves termékek. Valódi alapanyagokból készült selymes ízű finomságokkal várják a hűsítésre vágyódókat. Otthon is elkészíthető, mi megtettük.

A legnépszerűbb fagyik közül a csokoládét választottuk, különlegességként mézes került az asztalunkra. Mindkettőnél természetes alapanyagokat használtunk fel. Összehasonlíthatatlan az íze a porból készültekhez képest.

fagylalt csoki méz

Mézes fagyi

Hozzávalók

  • 6 dkg mazsola
  • 1 dl rumaroma
  • 20 dkg méz
  • 3 dl tejszín
  • 3 db tojás
  • 10 dkg szamóca

Elkészítése

A mazsolát, annyi rumaromában forraljuk fel, amennyi ellepi, megvárjuk, amíg kihűl, majd leszűrjük.

A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.

A tojás sárgáját a mézzel habosra keverjük.

A hideg tejszínt felhabosítjuk, majd a krémeket, óvatosan összekeverünk, tettünk bele szamócát.

Fagyasztóba tesszük, szamócával díszítettük.fagylalt csoki méz

Csoki fagyi

Hozzávalók

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg tejcsokoládé
  • 3 db tojás
  • 3 dl hideg tejszín
  • 0.5 dl rumaroma
  •  meggy

fagylalt csoki méz

Elkészítése

Ét és tejcsokoládét választásánál figyeljünk a kakaó tartalmára. Minél magasabb, annál inkább érződik karakteres íze. A csokikat másodpercek alatt apró darabokra törjük. Gőz fölött pár perc alatt kiolvasztjuk, félretesszük kihűlni.

A tojásokat elválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A robotgép villával is helyettesíthető, majd a hűtőben lehűtött tejszínből is habot verünk.

A kihűlt csoki krémünkhöz hozzákevertük a rumaromát, és egyenként a felvert tojás sárgáját, majd fakanállal óvatosan összeforgatjuk a tejszínes habbal.

 A kimagozott meggyet, apróra vágtuk, hozzátettük a fagyihoz, és a fagyasztóba tettük.

K &P

 

2 Tovább

Készíts otthon hamburgert!

Évek óta téma a családban a saját készítésű hamburger, a tegnapi napig, Pató Pál módjára, csak beszéltünk róla. A mai nap elkészült, nem bántuk meg.

A köztes időszakban többször fogyasztottunk, akár a reklámokban is hirdetett hamburgerezőbe . A hússal, azonban nem mindig voltunk teljesen elégedettek. Elhatároztuk, darált disznóhúsból megpróbálunk összehozni egy saját készítésűt.

Péket nem akartunk játszani, ezért a hamburgerzsemléket, a boltba vettük, szezámaggal voltak meghintve. Az összes hozzávaló a kosárba került. Mustár, majonéz, ketchup a mártáshoz. Hogy ne csak hús legyen, került hozzá paradicsom és zöldsaláta, csalamádé, sajt, na meg a kihagyhatatlan vöröshagyma. A sorban állás közben még egyszer összeállítottuk fejben a receptet, nehogy valamit elfelejtsünk. Közelgett az ebédidő, ezért gyorsnak kellett lennünk. Hazaérve a táskából kipakoltunk, külön raktuk a zöldségeket, zsemléket, és a szósz hozzávalóit is. Valami hiányzott, mi más a hamburger lelke e hús.

A hűtőt kipakoltuk, és találtunk egy zacskónyi csirkeszívet. Egymásra néztünk. „Nem, nem, hamburgerbe ilyet nem lehet”. Nem volt más választásunk, a cél szentesíti az eszközt, belevágtunk. Nyugtattuk magunkat, a szívből készült pörköltet, akkor miért ne lehetne belőle húspogácsa a burgerbe.

Hozzávalók

  • 4 darab hamburger zsemle
  • 35 dkg csirkeszív
  • zsemlemorzsa
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • mustár
  • majonéz
  • ketchup
  • lapka sajt
  • csalamádé
  • uborka
  • paradicsom
  • saláta levél
  • fűszerek: só, bors
  • burgonya

Elkészítése

A szívet apróra összevágtuk, húsdarálóval ledaráltuk.. Hihetetlen, de percek alatt darált hús lett a szív állaga.

A darált szívvel a nagyon apróra vágott vöröshagymát egy tojást, összekevertük. Szerencsére hagytunk szikkadt kenyeret, rozst és fehéret vegyesen, a húsos masszához morzsoltuk őket.

Tettünk bele alap fűszereket.  Alaposan összekevertük, majd két kézzel pár percig összegyúrtuk. A pogácsákat a zsemlemorzsába meghempergettük.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettük, a vizes kézzel lapított húspogácsát. Amíg a sütőben sült, elkészítettük a zsemléket. Félbevágtuk és mindkét felét megpirítottuk, hogy a szószt ne szívja be.

Az egyik zsömle alját, majonézzel összekevert ketchuppal megkentük. A megsült húspogácsát rá raktuk, a következő réteg a lapka sajt lett. Rátettük a szeletelt uborkát és paradicsomot, rá a salátát, szeletelt hagymakarikát, majd rákerült a zsemle teteje.

A másodikat mustárral kentük, és csalamádé került bele.

Pár percig, hogy a sajt megolvadjon, mikróba került. A köret sült krumpli lett

Otthon is elkészíthető a hamburger.

K&P

 

0 Tovább

Kulivári, az ínycsiklandozó egybesült

A burgonya önmagában is számos módon elkészíthető. Kevés háztartásban kerül ki az ételek közül. Legtöbbször köret lesz a sorsa. Mi a mai napra főszereplővé tettük, így lett belőle pikáns egybesült.

Számtalan ételt elkészítettünk, általában nem a hagyományos módon tesszük. Minden esetben próbálunk beletenni valami különlegeset, akár a hozzávalók és az elkészítés tekintetében.

A szembe szomszéd, most is megajándékozott bennünket egy csokor Lestyánnal. Leves nem került szóba, így ízesítésként akartuk felhasználni. Jelentőségteljes íze miatt, gondoltuk a burgonyával kivallóan kiegészítik egymást. A kertben ilyenkor is sok a teendő, az időigényes főzésre, leginkább, akkor van időnk, amikor a mostoha időjárás gátat szab a kinti teendők elvégzésére. Reméljük, nem lövünk mellé, ha azt mondjuk, ilyen recept eddig nem volt, legalábbis, olyan, amit a nyilvánosság is elér. Gondoltuk, ha saját, akkor adjunk neki nevet, a vezetéknevünkből született meg a Kulivári.

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek vaj
  • 1 csokor lestyán

Elkészítése

 A burgonyát a héjától megtisztítottuk, keresztbe, fél centis karikákra szeleteltük, tepsibe beletettük.

A krumpli tetejére egyenként kis kupacokban vajat tettünk, tetejét apróra vágott Lestyánnal megszórtuk.

A vöröshagymáról a héját leszedtük, megmostuk, majd karikákra vágtuk nagyon vékonyan felszeleteltük, és a vajas Lestyános krumplikra tettünk.

Tetejére tettük a fenti módon „feldíszített” burgonyaszeleteket, fóliát tettünk a tepsire, majd 250 fokon fél órán keresztül sült. Ezután lekerült róla a fólia, a teteje megpirult, adagonként tejföllel meglocsoltuk.

Próbáljátok ki az egyszerűen elkészíthető, laktató, pénztárcakímélő egybesültet. Érdemes.

K&P

 

0 Tovább

Termessz magadnak paradicsomot

A paradicsom méltán az egyik legnépszerűbb zöldségünk. Több ezer fajta közül válogathatunk. Édes, savanykás, fűszeres ízűek is lehetnek. Paradicsomsalátát, ketchupot és különféle ételkülönlegességeket is készíthetünk. Élettani hatásairól ne is beszéljünk. Kertben, de erkélyen, balkonon is nevelhető.

paradicsomtermesztés

A palánta kiültetésével sem vagyunk elkésve. Legyen, saját magunk nevelt paradicsomunk.

Milyen legyen a palánta?

paradicsomtermesztés

A palánta kiválasztásánál legyünk körültekintőek. a vastagabb szárú, erős növények kiültetésénél várhatunk jobb eredményt.  A fonnyadt, kornyadozó növényeket lehetőleg kerüljük el, lehetőségünk szerint az élettel telibbeket válasszuk.

Mekkorára nőnek?

Vásárlás előtt mérjük fel mekkora területre szeretnénk kiültetni őket, ehhez tudni kell, determinált, fél determinált, índeterminált fajtával van e dolgunk, mind a háromnak eltérőek a területigényei az alábbiakban erre is kitérünk.

Determinált (bokros): némelyik fajta 60-80 cm magasságú, ezek nem nőnek folyamatosan. Kert hiányában, akár erkélyen perforált vödörben, dézsában termeszthető.

Índeterminált (folyton növő): folyamatosan növekszik, és termeszti a bogyóit, a szára több méteres magasságot is elérheti. Mindenképpen még a palánta kiültetésekor legalább két méter magas, támaszt kell mellé helyezni.

Fél determinált: miután leteremnek, újabb terméssel ajándékoznak meg.

Hogyan ültessük?

A kiültetés időpontjánál az időjárás a mérvadó. Sokan-a fóliában neveltek kivételével- megvárják a május 25-ét, a fagyosszentek napját, vagy körültekintően a hirtelen hideg beköszöntével, fóliával betakarják.

A sor és a tőtávolságot, mindig a fajta határozza meg. Folyton növőnél a tőtávolság 50-70 cm, a sortávolság 1.5 méter legyen. Első hallásra soknak tűnik, főleg a nagy terület igénybevétele miatt, de így a gombás fertőzések kialakulásának esélyét csökkenthetjük. Hatalmas méretű növények esetében a folyamatos gondozására is figyelni kell, ehhez pedig területre van szükség.

Bokros növekedéseknél elegendő, ha fél métert hagyunk a tövek és a sorok között.

Szereti a bőséges napfényt, félárnyékos helyet kerüljük el.

A paradicsom, azon növények közé tartozik, amely a szárából is ereszt gyökeret, ezért mélyre a sziklevelek magasságába tegyük a földbe. Előtte lazítsuk fel, majd bőséges vízzel iszapoljuk, kissé döngöljük, hogy stabilan álljanak.

Mivel permetezzem?

paradicsomtermesztés

A gombafertőzések ellen, mi a kiültetés napján is vegyszermentesen permetezzük. Akinek nincs zsurló ültetvénye, herbáriában szárítottan is beszerezhető. 15 liter permetlé esetén, 2.5 dkg szárított zsurlót 4 órán át áztatunk 3 liter eső vízben, ha nincs 1-2 napig állott csapvízben. 30 percig főzzük,kihűtjük, majd leszűrjük, és ötszörös arányban hígítjuk. A palánták leveleire permetezzük. Perzselő napot a kijuttatásakor kerüljük el, lehetőleg reggel juttassuk ki, amikor a nap folyamán napsütés várható.

Csalánlevet is használjunk az erről szóló cikkünket itt a blogunkon megtaláljátok." A sokrétű csalán az embert gyógyítja a növényt védi és táplálja" cikkünkben.

A kártevők ellen érdemes figyelembe venni a növénytársítás szabályait. Paradicsom mellé, salátát, zellert szoktunk ültetni a tövek mellé. A saláta hüti, a zeller, pedig védi a kártevőktől. A sorok elé büdöskét, borágót tegyünk, szintén kártevők ellen lehet hatásos.

Miután a palántákat elvetettük a lehetőséget megadtuk, hogy szép egészséges termésünk legyen. Mi talajtakaróként mulcsot használunk. Kiszáradt fűkaszálékot teszünk a tövek, sorok közé, helyet hagyva a töveknél az öntözésre. Távol tartja a gyomokat, egyenlő hőmérsékletet biztosít, és porhanyóssá teszi a talajt.

Reméljük kezdetnek sikerült hasznos tanácsokat adni. Próbáld ki, legyen saját paradicsomod.

K&P

 

 

0 Tovább

Füstölt szalonnával készült brassói aprópecsenye

A neve ne tévesszen meg senkit, itthon főztük az aprópecsenyét. Kissé eltértünk a klasszikus recepttől, valljuk az ételekben is érdemes kísérletezni. Ebédnél kiderült megérte.

Disznóhúst nem vettünk, ezért nem vörös húsból készítettük el. Láthatóan nem táppal felnevelt csirkecombot kaptunk a termelői piacon. A hizlaltak színe fehér, zsírban bővelkedő, a mi választottunk bőre aranysárga volt.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkecomb
  • 2 fej nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd (fokhagyma reszelve)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg borsó
  •  1 kk só
  •  1 kk bors
  •  1 kk majoranna
  •  1kk petrezselyem
  •  50 dkg burgonya

Elkészítése

A csontról, óvatosan lefejtettük a húst, először hosszába elvágtuk, majd apró kockákra daraboltuk, szűrőben leöblítettük.

Mindenképpen pikánssá akartuk tenni a pecsenyét, ezért füstült szalonnát választottunk. Apró kockára vágtuk, majd a serpenyőben nagyon kicsi lángon pirítottuk, de nem teljesen, csak addig, amíg elég zsiradék lett a hagymák pirításához.

A vöröshagymát apró darabokra vágtuk, a fokhagymát viszont összepréseltük, így az íze sokkal jobban érződik és kevesebb is kell belőle.

Hozzátettük a szalonnához, kettőt kevertünk rajta, odakerült a kockára vágott hús is.

Klasszikus és különleges fűszerekkel is ízesítettük, tettünk hozzá borsot, majoránnát és sót. Utóbbiból nagyon keveset a füstölt szalonna miatt.

Fedő alatt párolódtak, néha kevertünk rajta, és néztük a hús megfehéredett e. Mikor már színt váltott és levet eresztett, kevés vizet hozzáöntöttünk.

Hozzákerült a zöldborsó.

Akkor már levettük a serpenyőről a fedőt, és a szalonnás hagymás húst lepirítottuk.

 

A kockákra vágott burgonyát, megsütöttük mikor kész lett az aprópecsenyével összekevertük. Hatalmas adag lett, és nem hiányzott a disznóhús íze. Adagonként petrezselyemmel díszítettük.

K&P

 

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Főzünk, sütünk, kertünk.

Utoljára kommentelt bejegyzések

Utoljára kommentelt bejegyzések

gasztrokertben

blogavatar

Főzünk, sütünk, kertünk.

gasztrokertben

blogavatar

Főzünk, sütünk, kertünk.