Pirított csirkemáj, fűszeres, fehérborban párolt burgonyával

A belsőségek közül talán a csirkemájból készült ételek a leggyorsabban elkészíthetőek. Az előkészületekkel együtt pár perc alatt kész. Egészséges, könnyen emészthető étek. Aki egyben jól is szeretne lakni, készítsen szaftos, fűszeres tepsis burgonyát.

Kíváncsiak lennénk hányan és hányszor keresik a húspultoknál a belsőségeket, zúzát, vesét, májat. Utánanéztek e, milyen a beltartalmuk, egészségre gyakorolt hatásuk? Tudtátok,  hogy a csirkemáj A,B C,E vitaminban is bővelkedik. Vasat, cinket, folsavat, kalciumot, káliumot is találunk benne. Mi megtudtuk, az élettani hatása és az íze miatt el is készítettük.

Tyúkok, csirkék és egyéb szárnyasok továbbra sem kotkodálnak a „birtokunkon”, ezért megvettük, na nem a szárnyast, hanem egyik belsőségét a májat. A legjobb a háztáji, de olyan gyorsan pattant ki a fejünkből az ötlet, hogy májat szeretnénk, nem volt időnk „nyomozni” a kertben tartott egészségesen etetett állatok iránt. Ha ló nincs a szamár is jó alapon a húsboltba térve választottuk ki a frissnek tűnő, szinte teljesen zsiradékmentes májat. Ráadásul akciósan hirdették a portékát. Azonnal vettünk fél kilót, ami négy személynek, egy laktató köret mellett bőven elegendő. Hazaérve gyorsan nekiláttunk., először a köretnek, mert a sütés miatt kicsit időigényesebb.

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 5 kis fej újhagyma szárával együtt
  • fűszerek: 1 tk „Erős Pista”, 1 tk őrölt piros paprika, 1 tk őrölt kömény, 2 dl fehérbor (helyette 1 ek borecet)

A tepsis burgonyával kezdtünk, mert, amíg a sül, a májat elő tudjuk készíteni, így rengeteg időt nyerünk. Krumpli hámozóval pár perc alatt meghámoztuk, szűrőn átmostuk, keresztbe elszeleteltük, majd hosszába vékony darabokra vágtuk. Beletettük a tepsibe.

Közben az újhagymát nem túl apróra összevágtuk, a szárát rátépkedtük. Nem érdemes kidobni, élénk az íze és a szaft sokkal sűrűbb lesz, ha felhasználjuk.

Külön kis edénybe a köményt, őrölt pirospaprikát, borsot, sót, erős paprikát alaposan összekevertük, felöntöttük fehérborral, és tepsibe tettük, majd felöntöttük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fóliával letakartuk, és repült az előmelegített sütőbe, légkeveréses üzemmódba 200 fokon fél órára beállítva. Egyszer-kétszer érdemes megsasolni, és a levével nyakon önteni.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 ek étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • fűszerek: 1tk oregano, 1 tk majoranna,  1 tk őrölt fekete bors, 1 ek őrölt piros paprika
  • díszítésnek 1 db nyers uborka

A csirkemájat a kevés zsiradéktól megtisztítottuk- muszáj, egyébként rágós lesz-, hiszen a máj nagyon hamar elkészül. Ezt követően vékony szeletekre vágtuk, és a megdinsztelt vöröshagymára tettük. Érdemes gyakran, de óvatosan keverni, hogy a máj ne törjön össze. Mikor a külseje kicsit megkérgesedik, de a belseje omlós, fűszereztük. Sót ne tegyünk hozzá, mert, ahogy a „régiek” mondták, mint a cipőtalp megkeményedik. Teszünk hozzá piros paprikát, majd gyorsan vizet, hogy ne égjen le. Közben a köret lassan kész. Egyben tálaljuk, és arra gondolunk, mikor készítjük el újra akár rántva, vagy rizottóba.

K&P

 

0 Tovább

Zellerkrémleves, porcsinnal, és fokhagymás pirított kenyérrel

A zöldségek sokszínűségének köszönhetően ezerféle, különféle ízesítésűt lehet elkészíteni. Leginkább a sárgarépa, fehérrépa, káposztafélék adják az alapját. Esetleg kerül bele zeller is, főként ízesítőnek. A mai napra, ő lesz a mű primadonnája, mellékszereplő-igen jól olvassátok, egy gyomként ismert-de kiváló ízű porcsin.

A változékony idő beköszöntével, a napos, és esős idők miatt a kertészek, gazdálkodók rémálma az egyre terjedő gaz, sokszor elnyomja, a földben növekvő zöldségeket, palántákat, nem ki bosszúságot okozva a gazdának. Gyomlálni macerás, a talajtakarás talán most kezd divatba jönni, maradnak a vegyszerek, már akinél, nálunk kiraktuk a stoptáblát, korábban írtunk róla, elolvashatjátok az alábbi linken.

http://gasztrokertben.reblog.hu/vegyszermentesen-egeszsegesen-termeszetesen

Visszatérve a gyomokra sokan undorodnak tőle-kissé érthetetlen módon-hiszen például a salátát előszeretettel esszük, a porcsint nem, pedig hihetetlenül egészséges, ezt egy korábbi cikkben elolvashatjátok. http://gasztrokertben.reblog.hu/diy-vadon-elnek-es-ehetoek

A zeller az egyik legegészségesebb növényünk. Leginkább a gumóját használjuk fel, a szárát nem, pedig nyersen fogyasztva, vagy betétnek salátába kiváló eledel. Ne is beszéljünk a jótékony hatásairól gombaölő és baktériumpusztító a húgyutakban, többek között csökkenti a koleszterinszintet. Nagyon sok szerves anyagot és vitamint tartalmaz. Pár napon belül mindenre kiterjedően írunk a növényről, de maradjunk a receptnél.

Sajnos nekünk még nagyon kicsi, így a piacon néztünk körül, persze csak zeller ügyben, gaz van elég a birtokon. Hatalmas méretű gumókra bukkantunk, annyiból tuti nem készül leves, ha csak az utcát nem vendégelnénk meg, de sebaj gondoltuk, egy részét kockára vágva lefagyasszuk, és bármikor felhasználhatjuk.

Hozzávalók

  • 20 dkg zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 ek tejföl
  • 2 szelet kenyér

Elkészítése

A zellerből a kemény héja miatt érdemes, annyit levágni, amit felhasználunk, majd szeletekre vágjuk, úgy pucoljuk, és apró kockákra daraboljuk. Feltesszük, annyi vízben főni, hogy éppen ellepje.

A hagymát, megpucoljuk, az újhagyma szárát daraboljuk tetszőleges méretre vágjuk, és hozzátesszük a közben a gázon puhuló zellerhez. Sóval, borssal, és lereszelt fokhagymával ízesítjük. Fedő alatt fő. Kb. fél óra múlva, kóstolás után, ha már elég puhák az alapanyagok, összeturmixoljuk, tejföllel megbolondítjuk.

Közben a „feltétet” elkészítjük.

A vékony szelet kenyereket megpirítjuk, majd vízzel megkenjük a tetejét, hogy a reszelt fokhagyma ráragadjon.

Adagonként porcsinnal gazdagítjuk a vitaminbombát.

K&P

 

0 Tovább

Articsóka a hatalmas ízletes, gyógyít és hódit

Hazánkban elsősorban dísznövényként tartják számon, a görögök, és a rómaiak fogyasztották. A franciák és a spanyolok mediterrán konyhájukban töretlen népszerűségnek örvend, hatalmas területeken termesztik. Díszít, etet, és gyógyít. Mi lehet ez? Az articsóka.

articsóka gyógyít egészség

Délután csörög a telefon, a kijelzőn az egyik legjobb barátunk neve jelent meg.  Véletlenül nem dolgozott, és a borongós idő miatt sejthette a kertbe nem igen tudunk kimenni. Érdeklődött hogylétünk felől, és miután ő is szereti a különleges növényeket, legyen az gyógy, vagy fűszernövény, pár perc után a botanika került szóba. Nem régiben látott egy gyönyörű, számára addig ismeretlen növényt, ahogy fogalmazott, akkora volt a virága, mint egy kézilabda, hatalmasra nőtt, tekintélyt parancsolóan uralta környezetét. Ismered az Articsókat?-kérdezte. Kapásból rávágtam, persze. Tévedtem. Hosszasan ecsetelte- gyógyszerész révén -az élettani hatásait is. Utána szaglásztunk. Miután a neten megláttuk a gigantikus, pompázatos növényt, és olvastunk róla, eldöntöttük, nekünk lesz ilyen. De miért is? Ha az alábbi ismertetőt elolvassátok, szerintünk, ti is beszerezitek.

A nagyra nőtt Góliát.

Hazánkban, igazából az ok nehezen érthető, sokáig mellőzött volt. Jelenleg elsősorban kertészetekben találkozhatunk vele, de szépsége, sokrétűsége miatt egyre több kertben pompázik az Articsóka. Ahogy fentebb említettük mediterrán növény, évelő, akár két-három méterre is megnőhet. Nemcsak mérete, hanem hatalmas kékesszínű virágai is rátapasztják az emberi szemeket.

articsóka gyógyít egészség

Nekem kell, hogyan termesszem?

Hidegtűrő, de a fagyokra érzékeny, viszont a gondos gazda, takarással megóvhatja, szénával, szalmával, fóliával betakarva. Vízgazdálkodása jó, a középkötött talajokon fejlődik a legjobban. Mint a legtöbb növény szereti a tápanyagot, istállótrágyát meghálálja, akinek nincs erre lehetősége gazdaboltokban beszerezheti, és nem is egy ló ára.

Aki ezt választja, azaz helyben vetéssel szeretné, fészekbe-három magot 1 méter tő és sortávolságra veti, erre áprilisban kerülhet sor. Lakásban is nevelhetünk palántát 10-15 centiméteres, az alján kilyukasztott poharakba februárban tesszük a magokat. Bőségesen locsoljuk, tápanyagigényét kielégítjük. Megfelelő gondoskodás után 8-10 hét után a növények elérik a 25 centiméteres magasságot, a fagyveszély elmúltával, állandó helyére kiültetjük. Előtte a napos, félárnyékos területen lévő földet alaposan megdolgozzuk, komposzttal, trágyával feldúsítjuk. Az ágyását tartsuk nedvesen, meghálálja, megfelelő gondozásnál hatalmasra nő. Akinek kevesebb az ideje, és több pénz lapul a pénztárcájában, jobb kertészetekben a palántákat beszerezheti. Egy évbe két legyet egy csapásra, hiszen évente kétszer terem márciustól-májusig, és októbertől decemberig szüretelhető. A betakarítás, akkor jön el, ha húsososak a szív levelei, és a külső levelek nem nyílnak ki.

articsóka gyógyít egészség

Ez szép és jó, de lesz belőle hasznom?

Ételekben.

Aki a kulináris élvezetek híve, nyitott az új felé, szereti a domináns ízeket a különlegességeket feltétlen próbálja ki. Az íze vetekszik szépségével, domináns, savanykás, emiatt különösebb fűszert nem kíván, citrommal szokták megbolondítani. Mártásnak, feltétnek egyaránt felhasználható, a neten egyre több receptet találni.

articsóka gyógyít egészség

articsóka gyógyít egészség

A gyógyító.

Káliumban, foszforban, vasban, magnéziumban, nátriumban, kalciumban gazdag.  Fehérjét, szénhidrátot, zsírt tartalmaz.  B1, B2, A, C vitaminokban bővelkedik. Kalóriatartalma alacsony. Cinanin, flavonoid tartalma miatt antioxidáns hatású, elősegítve a májsejt károsodás megakadályozását, segíti a méregtelenítő szerv regenerálódását.1993 év kutatásai bebizonyították az epetermelést is hatékonyan szabályozza.

Poliszaharint is tartalmaz, lassan bomlik a bélben, ami ellensúlyozza a vércukorszint ingadozását.

Reméljük sikerült felkelteni az érdeklődést, és egyre több kertben gyönyörködtök a hatalmas, hódító- gyógyítóban, az Articsókában.

K&P

 

0 Tovább

Zöldhagymás tepsis burgonya, paprikás lisztben sütött hallal

A hirtelen hűvös idő beköszöntével, egy kiadós, könnyen elkészíthető, külön-külön is fogyasztható ételben gondolkodtunk. Piacozni, boltba menni nem akartunk, így körül néztünk a kamrában, a gazdaságban, és a frigóban. Krumplira, újhagymára és halra bukkantunk. A hármasból jött az ötlet tepsis burgonya, paprikás, lisztbe sütött kishallal.

Néha jó húsmentes napokat tartani, amikor a csirke, disznó és egyéb két és négylábúk nem szerepelnek az étlapon. Néhány napja-tudjuk ez itt nem a reklám helye-egy német tulajdonú hiperbe akciós apróhalra bukkantunk. Korábban is vettünk a szinte sneci méretű halból, és nem csalódtunk benne. Mérete miatt nem kell a filézéssel bajlódni, az orrától, a farkáig felhasználható. Omega 3 miatt egészséges, tápláló, nem növeli az úszógumi körfogatát, nem is beszélve az áráról. Önmagában nem igazán laktató, ezért körettel tálaltuk.


apró hal tepsis burgonya

Hozzávalók

  • 40 dkg apróhal
  • 15 dkg búzaliszt
  • 1 ek őrölt piros paprika

A körethez

  • 6 közepes méretű újburgonya
  • 5 szál újhagyma
  • fűszerek: 1 kk kapor, 1 kk őrölt kömény, 1 kk fűszerpaprika,1 kk só 1 ek étolaj

Elkészítése

Az esős idő miatt könnyebb volt a földből előbányászni az újhagymát, nincs is jobb érzés, mikor a saját kertedből használod fel az alapanyagokat. Tisztában vagy vele, hogy tuti semmilyen vegyszerrel nem permetezted, zsurlóval, csalánlével és egyéb gyógy, vagy fűszernövénnyel védekeztél a kártevők ellen. Lehet nem akkora, mint egy lábszár, viszont egészséges. Három szálat kiszedtünk, megpucoltuk, és zöldjével együtt apró darabokra vágtuk.

apró hal tepsis burgonya

Az újkrumplit hámozóval megpucoltuk, hasábokra vágtuk, és a hagymával egyetemben tepsibe tettük. Kevés olajjal elkevertük.

Közben a sütőt légkeverős üzemmódba előmelegítettük.

A fűszereket érdemes, akár egy kis csészébe beletenni, összekeverni, így egyenletesen eloszlik az ételben. Só, bors, kömény, kapor, fűszerpaprika került bele.

Fóliával letakart tepsiben 200 fokon megsült, mielőtt majdnem kész lett a fólia lekerült a tepsiről, így ropogós lett.

Többet nem kellett foglalkozni a körettel.

apró hal tepsis burgonya

A fagyasztott apróhalat diefrost üzemmódban 15 perc alatt kiolvasztottuk, egyszer kétszer ránéztünk, sült és nem főtt halat akartunk.

Miután Balatont soha nem látott „snecik” kiolvadtak, paprikás lisztbe víz helyett „megfürödtek”, és forró olajban sütöttük, annyiban, hogy szinte ellepje a halakat.

apró hal tepsis burgonya

Nem csalódtunk benne.

K&P

 

0 Tovább

Fehérboros apróhús chilis, petrezselymes rizzsel

A szőlő fürtjei egyre teltebbek, de pár hónapot még kell várni, hogy jófajta Rezi bor készüljön belőle. Magában, de fröccsnek is kiválló, de az ételekhez is remek választás. A mai menü főszereplője lett, fűszerezett hússal, chilis, petrezselymes rizzsel.

Pár nappal ezelőtt az otthonunk közelében gyakran megforduló kedves szomszédunkat meglátva eszünkbe jutott, hogy többek között nagyon finom fehérbort tud készíteni, és mivel hamarosan vendégségbe megyünk, ajándékként a barátainkat akartuk meglepni a folyékony nedűvel. Mindenképpen Reziben készültet szerettünk volna, ezzel is valamiképpen népszerűsítve a csodás, emberarcú, és nem utolsósorban festői környezetben lévő települést. A palackból kettő decit kicsentünk.

Hozzávalók

  • 30 dkg disznóhús
  •  1 fej vöröshagyma
  • 2 db újhagyma szárával együtt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • étolaj
  • 2 dl fehér szárazbor
  • fűszerek: só, bors, rozmaring, kömény, fűszerpaprika
  • Köretnek főtt rizs, petrezselyemmel, chilivel

Elkészítése

A húst a főzés előtti nap apró kockákra vágtuk és befűszereztük, hogy az ízek 12 óra alatt jobban át átjárják a combokat, a rostok megpuhulnak, így tapasztalatink szerint legalább félórával hamarabb megfőnek.

Disznózsír hiányában étolajat egy serpenyőben felforrósítottunk, és a húst beletettük, egyszer-kétszer kevertük, amíg ki nem fehéredett. Eközben levet is eresztett, nem égett le, arról nem is beszélve, hogy sokkal, zamatosabb ezzel a módszerrel az étel.

Közben a megpucolt vöröshagymát és az újhagymát apró darabokra vágtuk, és a színét vesztett hússal alaposan összekevertük.

A 30 dekányi húsnak körülbelül 1 dl leve lett, ezért nem kapott vizet, a serpenyőt a tűzről levettük, tettünk rá tűzvörös hazai őrölt fűszerpaprikát. Kevertük, amíg hagymás hús minden része nem színeződött be pirosra, visszakerült a tűzre, majd nyakon öntöttük 1 dl fehér száraz borral. Sóztuk, borsoztuk. Igazából bármilyen fűszer illik hozzá, mi a felsoroltakon kívül kevés köményt, rozmaringot választottunk.

Fedő alatt főztük, és mikor már majdnem teljesen megfőtt a hús, és egyre sűrűbb lett a szaft, hozzáreszeltünk kettő gerezd fokhagymát. Már majdnem lesült a hús, akkor kapott 1dl fehérbort, és kevés vizet. Felforraltuk, és kész lett az akkor már alkoholt vesztett, gyerekek által is bátran fogyasztható étel. A köret chilis petrezselymes rizs lett.

K&P

 

0 Tovább