Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Sült csirkecombokat, cseresznyével, chilis, Lestyános kölessel.  Ettetek már? Itt az ideje! Nézzétek a receptet!

Javában tart a cseresznyeszezon, a nyugdíjas kort is meghaladó életkorú öreg fánk, idén is bőséges terméseket hozott. Nagyon sokféle a felhasználása, mártásnak, befőttnek, akár levesnek, de önmagában is finom az édeskés ízű gyümölcs. A mi cseresznyénk húsa roppanós, ezért bátran lehet főzni, sütni is, hogy az állagát ne veszítse el.

Hozzávalók

  • 20 dkg cseresznye
  • 2 db csirkecomb
  • 2 ek vaj
  • fűszerek: chili, petrezselyem, Lestyán, só, bors
  • 25 dkg hántolt köles
  • 1 ek Oliva olaj

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Elkészítése

Megmostuk, de nem kellett túlzottan fáradozni, mert az úttól messze van, vegyszer nem éri, elég volt lecsapatni hideg vízzel, szárát levettük, kimagoztuk. Vastag húsa miatt kevés lett a leve.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Két csirkecombot elővettünk, keresztbe nagyon éles késsel beirdaltuk, érdemes kipróbálni, mert így a hús levet ereszt. Közben vigyáztunk, hogy a bőre is egyben maradjon. Sóval, borssal, petrezselyemmel befűszereztük.

A tepsi közepére raktuk, köré a cseresznyéket, és most ugrik a majom a vízbe. Vajat megolvasztottuk, és a gyümölcs tetejét belocsoltuk.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

A cseresznyés csirkecombokat fóliával letakartuk, és a 250 fokos sütőbe tettük. Az ízek ez alatt kezdtek összeérni. Tűvel néztük a hús állagát, mikor puhulni kezdett a vajjal locsoltuk.

Közben elkészítettük a nem mindennapi köretünket, a kölest. Kis kitérőt engedjetek meg, sajnos nagyon kevesen ismerik, méltatlanul ismeretlen növény. Leginkább a madarak jutnak róla az eszünkben, akik előszeretettel csemegézik. Egy elfelejtett ősgabona, ami szerteágazó pozitív hatásokkal rendelkezik. Nincs benne glutén, ezért laktóz és liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Lúgosító, alacsony a kalóriatartalma, ezért fogyókúrások étrendjébe is beépíthető. Élettani hatásairól oldalakat lehetne írni, érdemes utána nézni nem bánjátok meg.

Elkészítése sem ördöngős. Az egészség jegyében Oliva olajban folyamatos kevergetés mellett pirítottuk. Sokféle friss fűszerrel lehet kombinálni, mi az apróra vágott Lestyánt, petrezselymet, és a chilit választottuk. A köleshez hozzákevertük, felöntöttük annyi hideg vízzel, ami ellepte. Forraltuk egyet, majd takarékon, megfőztük.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

A chili, cseresznye, fűszerekkel megbolondított köles, igazi íz orgia, és még egészséges is.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Jó étvágyat:)

K&P

 

 

0 Tovább

Rakott burgonya, füstölt kolbásszal

A burgonya az egyik legkedveltebb, talán a legismertebb zöldségfajták közé tartozik Falvakban, kiskertekben ma is találunk burgonyaültetvényeket. Levesek, főzelékek, készételek alapeleme, és köretként is gyakran kerül az asztalokra. Szinte minden háztartásban főznek belőle.

Rakott ételeket mostanában nem fogyasztottunk, pedig egyszerű, laktató, rövid időn belül megfőzhető, süthető.

Krumpli mindig van otthon, tyúkjaink nincsenek, maradt a bolti. Galambtojásra emlékeztető méretűeket kaptunk, de nem volt mit tennünk, a rakott krumpli nélküle nem készíthető el. Bevásároltunk, de úgy, hogy két tojást egynek számoltunk.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg kolbász
  • 2 nagy fejhagyma
  • 7 db tojás
  • 4 dl tejföl
  • 2 ek mustár
  • fűszerek: só, bors, kapor

Elkészítése

A tojásokat hideg vízben felraktunk főni, forrást követően negyed óráig, majd hideg vízbe kerültek, így a héjukat könnyebben le lehet szedni.

A burgonyát szintén megfőztük, majd éles késsel megpucoltuk, keresztbe vékony szeletekre vágtuk, a művelettől a tojásokat sem maradhattak ki.

A rakott burgonya kolbász nélkül, elképzelhetetlen, ezért egy jókora darabot vastag karikákra vágtunk.

A hagyma a kolbásszal együtt, mindig pikáns ízt kölcsönöz, ezért egy nagyobbat, megpucoltunk, megpirítottunk.

A serpenyőbe rétegesen a burgonyákat beraktuk, tetejére kolbász, hagyma, majd a mustárral bekent tojások kerültek. Sóztuk, borsoztuk. Összesen három réteg lett, a tetejére burgonyát raktuk, és az alkotást kapros tejföllel meglocsoltuk.

Sütőben 150 fokon fél óráig sült.

K&P

 

 

2 Tovább

Puncspudinggal készült meggyszósz

A kertünkben egy 3 év körüli meggyfa az idén alaposan kitett magáért, bőségesen hozta a ropogós, savanykás terméseit. A szomszédok is megkóstolták, és mi is mindenképpen fel akartuk használni. Ipari mennyiség nem volt rajta, de annyi igen, hogy valamit alkothassunk belőle. A hőségre tekintettel, nem is beszélve a drága időről, pár perces, könnyű hidegen, és melegen is elfogyasztható étel jöhetett számításba.

A fákat sem permetezzük vegyszerrel, szedés előtt csupán a kártevők ellen bodza lével lettek lepermetezve. az időjárásnak, és a gondosodásnak köszönhetően, makkegészséges szemeket tudtunk feldolgozni.

Hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 1 zacskó puncs pudingpor
  • 1 kk fahéj
  • cukor
  • citromkarikák

Elkészítése

A gyümölcs szárait leszedtük, kézzel kimagoztuk, szűrőn át letisztítottuk.

A meggyet éppen annyi vízzel raktuk fel főni, hogy a víz ellepje. Tettünk bele fahéjat, kevés cukrot, stoppert nem állítottunk be, de 3-4 perc alatt kész lett, és kissé ropogós maradt a szem.

Közben, hogy időt nyerjünk 1 zacskónyi puncs pudingport 2 dl tejben csomómentesre kikavartunk.

Hozzátettük a meggyhez, forraltunk rajta egyet, és pillanatok alatt elkészült a hidegen, melegen egyaránt fogyasztható, meggyszószunk.

Adagonként citromkarikával, meggyel díszítettük.

K &P

 

0 Tovább

Bolognai darált hússal töltött lángos

A nyár beköszöntével a nyaralások során kevesen hagynák ki a strandokon, üdülőhelyeken a lángost. Az egyik legnépszerűbb és laktató ételek között a toplista első, de legalább dobogós helyen áll. Nem lehet letaszítani a trónról.

Keszthelyen kirándulva a parttól pár lépésre ízléses falatozóra bukkantunk. A kínálat szerteágazó, sajtos, tejfölös, gombás, chilis, legszívesebben az összeset végigkóstoltuk volna, a klasszikus sajtos-tejfölösre esett a választás. Nem bántuk meg, frissen készült, hatalmas lett és a feltétet sem sajnálták. Viszont mi valami extrára epekedtünk, ami laktató, könnyen elkészíthető, és a feltét egy részéből, újabb ételt varázsolhatunk, például egy bolognai spagettit. Elkészítettük a fűszeres paradicsomos darált hússal töltött lángosunkat.

lángos

Íme a recept.

Hozzávalók a töltelékhez

  • 30 dkg disznócomb (csirkével is helyettesíthető)
  • 2 dl paradicsomszósz
  • 1 fej vöröshagyma
  • fűszerek: só, bors, oregánó, bazsalikom

Elkészítése

Az apróra vágott hagymát pár csepp olajon megpirítottunk, hozzátettük a tavalyról eltett, általunk termesztett paradicsomból készített szószt. Ízesítettük, sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, petrezselyemmel.

lángos

Eközben, hogy időt nyerjünk fél perc se kellett hozzá a disznóhúst robotgéppel ledaráltuk, pár csepp olajon pirítottuk, akkor lett kész, amikor már kifehéredett, ahogy a képen is láthatjátok.

lángos

A szószt hozzátettük a húshoz, összekevertük, egyet forralunk rajta és kész lett a töltetlék.

lángos

Hozzávalók a lángos tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 3 ek étolaj
  • 2 ek kefir
  • fél. dl víz
  • fűszerek: 1 tk só, bors, oregánó, bazsalikom

A liszthez hozzákevertük a sütőport, hozzáöntöttük az olajat, a kefirt, a vizet, összekevertük és befűszereztük, alaposan lisztes kézzel, hogy ne ragadjon összegyúrtuk, kettő gombócot készítettünk belőle és kettévágtuk.

lángos

Belisztezett vágódeszkán 1 centiméter vastagságúra kinyújtottuk, a közepére tettük a szószos darált húst, a tésztát ráhajtottuk, és a széleit 2 centiméterre visszahajtottuk, és lenyomkodtuk.

lángos

lángos

lángos

Forró étolajba beletettük a töltött lángosunkat, oldalanként 2 percig sütöttük.

lángos

lángos

Hozzávalók a mártáshoz:

1 dl tejföl

1 tk fokhagyma granulátum

Adagonként a tetejére mártás került. Mindenképpen próbáljátok ki, nagyon egyszerű elkészíteni. A lángos tésztát nem szükséges keleszteni, a hús is hamar elkészül. Emberes adag lett belőle.

K&P

 

0 Tovább

Sertésköröm pörkölt, sűrű szafttal, főtt burgonyával

A disznóhús minden része felhasználható, és nagyon finom kajákkal lehet a családot, barátokat "levenni a lábukról". A körömtől sokan fanyalognak, de csak addig, amíg meg nem kóstolták. Mi megfőztük, reméljük nálatok is hamarosan az asztalra kerül.

Főként a kocsonya alapanyaga a köröm, mondhatni kihagyhatatlan alkotórésze, miután kész lett a pörköltre is igaz az állítás. A szaftjáról ne beszéljünk. A főzés során bocsátja ki a kocsonyás anyagot, amitől a szaft sűrű lesz. Aki nem szeret cupákolni, az sem maradhat ki az élményből, hiszen a legjobb, ha addig főzzük, amiig a hús le nem válik a csontról. Erről, majd később, kezdjünk neki a főzéshez.

körömpörkölt sertés

Hozzávalók

  • 1 kg köröm
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 ek őrölt paprika
  • 2 kk só
  • 0.5 kg burgonya

Elkészítése

A körmöt a hentesnél 10-15 centiméteres darabokra vágassuk fel, ellenkező esetben baltára lesz szükségünk a művelethez. Miután hazavisszük, alaposan nézzük át, óhatatlanul marad rajta egy-két szőr darab, amit igen, jól olvassátok, borotvával pár perc alatt eltüntethetőek.

A vöröshagymát apró, körülbelül egy centisre vágtuk, valahogy a köröm pörkölthöz így szoktuk. Olvadt, forró disznózsíron, kevergettük, amíg zsemleszínű nem lett.

Levettük a tűzről, hozzáadtuk az őrölt piros paprikát, és addig kevergettük, amíg a paprika el nem oszlott egyenletesen a hagymán.

Visszatettük a tűzre, és egy pohár vizet öntünk hozzá. Tettünk bele sót, egyet forraltunk rajta, így a szaftja sűrűbb lett.

Beletettük a körmöket, egymás mellé helyezve, és öntöttünk hozzá még egy kevés vizet, nem kell annyit, hogy ellepje, inkább, ha kevés később pótoljuk, hogy sűrű legyen a szaft. Igaz mennyire guszta?

körömpörkölt sertés

Fedő alatt kis lángon főztük, legalább addig, amíg a hús a csontról nem kezd leválni, ami 3-4 óra is lehet.  Más dolgunk nem volt vele, félóránként ránéztünk, pótoljuk a vizet, mindig keveset, és megkevertük. Közben elgondoltuk, ahogy a sűrű szaftot cupákoljuk, friss kenyérrel tunkoljuk, és főtt krumplival fogyasztjuk. Mennyei érzés.

K&P

 

 

0 Tovább