A nyár elmúlásával az ősz beköszöntével elérkezett az idő a kertben termett különféle paradicsomkülönlegességek elrakásához. Ezúttal megmutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben, leggyorsabban eltenni a paradicsomot. Lének, lecsónak, szósznak.

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hazánkban a paradicsom termelésének hagyománya van, a legtöbb kiskertben termelik, fogyasztják nyersen, befőzik, elteszik, hiszen nincs is annál jobb, mikor a borús, hideg napokon a saját készítésű kész lecsóból pár perc alatt egytálételt készítünk, vagy a vitaminbomba paradicsomlevet napindításként legurítjuk. Nemhiába, az egyik legkedveltebb, legnépszerűbb zöldségünk, nem csak felhasználásának sokrétűsége, íze, hanem élettani hatásai miatt is. Legfőbb értéke a likopin nevű antioxidáns vegyület, amit a paradicsom a többi zöldséget figyelembe véve is a legtöbb mennyiségben tartalmazza. Értékét jelzi, hogy főzés hatására sem bomlik le. Szakértők szerint véd az oyidatív stressztől, hatékony a daganatos betegségek, szívbetegségek kialakulásának megelőzésénél. A Neurology szaklapban megjelenő írás, kutatásokra hivatkozva ecseteli, hogy a rendszeres fogyasztása csökkenti a stroke kialakulását. Ha másért nem a leírtak miatt legyen nektek is egész évben, tavasztól-őszig nyersen, a többi évszakban elrakva, hogy bármikor hozzáférhessetek.

Előkészületek

Edény

A befőzéshez érdemes beszerezni egy legalább 15 literes edényt, nem lehet tudni mennyi, lesz a termés, vagy jó áron mekkora mennyiséget tudtok beszerezni. Nincs annál dühítőbb, mikor 20 kg paradicsomot 3 db 5 literes edénybe főztök ki, és ugrándoztok felettük.

Passzírozó

A passzírózok kínálata széleskörű, a pár száz forintosokat látva fordítsátok el a fejeteket, a legtöbb csak porfogónak jó. Érdemes szakboltokban szétnézni, lehet a pénztárcát tágabbra kell kinyitni, de évekig használhatjátok, ezáltal spóroltok, hiszen nem kell évente megvenni a porfogó gagyit.

Szűrő

Talán a legköltséghatékonyabb, ha fémet választotok, sűrű rostájút, lehetőleg kemény anyagból.

Turmix gép vagy botmixer

Érdemes beruházni meggyorsítja a folyamatot.

Befőttes üvegek

Fölösleges évente újat vásárolni, a jó minőségű üvegből készültek évekig használhatóak. A fedéllel más a helyzet, érdemes minden befőzésnél újat venni - főleg ha tartósítószer mentesen teszitek el-, a rozsdással, karcossal nem érdemes kísérletezni, az eltett paradicsom megromlik, több óra munkáját tehetitek tönkre.

Kezdjetek neki

A befőttes üvegeket alapos mosást követően 1 percre tegyétek a mikróba, majd tiszta konyharuhára fejjel lefelé tegyétek rá, így biztosított a csíramentesség. A fedőket forrásba lévő vízbe „főzzétek”, ezáltal garantált a fél siker, mert a befőzés alapja is a tisztaság.

A paradicsomoknál tévhit, hogy csak a sérülésmentes, szépségkirálynő választásra is esélyes bogyókat lehet felhasználni. Sőt, gyanítható, ha semmi sérülés nincs rajta a vegyszereknek köszönhetik a külsőt, márpedig gondoljuk, az egészség fontosabb a megjelenésénél.

A paradicsomot vágjátok négybe, távolítsátok el a csumát, a fehér és romlott, vagy sérült részt. Ezután minél kisebb darabokra vágjátok, annál hamarabb megfő, a lecsó kivételénél turmixoljátok össze.

Paradicsomlé

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom

A megfőtt paradicsomot apró lyukú szűrőn leszűrjük, majd üvegekbe töltjük, a vákuum miatt érdemes 5 percre a feje tetejére állítani, majd dunsztba tenni.

Lecsó

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom
  • lecsópaprika
  • vöröshagyma
  • só, bors

Nem kell szűrni, ellenkező esetben túl híg lesz, elég a turmixolás. Ezután tesszük bele a kicsumázott feldarabolt paprikát, hagymát, ízlés szerint sót, borsot, Tetejére tegyetek kevés olvasztott zsírt, ami lezárja levegőtől, és kiváltja a tartósító használatát. Fedőstől 5 percre fejre állítjátok, majd irány a dunszt.

Szósz

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom
  • hagyma
  • ízlés szerinti fűszerek

Tényleg csak a fantázián, kreativitáson és az ízlésen múlik az elkészítési mód. A sűrűség miatt fölösleges a paradicsomok szűrése. Lehet dúsítani, megfőtt cukkinival, tökkel, fűszerek közül oregánóval, bazsalikommal, bármivel, amitől a családnak, barátoknak már a felbontás után is kicsordul a nyála.

Mi csak vegyszermentes paradicsomokat teszünk el, tartósítószereket sem használunk, helyette kevés olivaolajat teszünk a lecsó, szószok, paradicsomlé tetejére Száraz 10 C fok körüli helyiségben tároljuk. Felbontás után tartósítószer mentesen is 10 napig eláll.

Képek forrása: pixabay

K&P