Érdemes elolvasni abban az esetben is, ha nincs a dülmiriggyel kapcsolatos megbetegedés, mert sajnos a férfiak esetében az előfordulási esély nagyon magas. Próbáljunk tenni ellene! Hogyan? A cikkből kiderül.

prosztata

A prosztata

Dió nagyságú a húgyhólyag alatt helyezkedik el, alakja hasonlít a gesztenyére, amely körülöleli a húgyvezetéket. Váladékának nagy szerepe van a hímivarsejtek mozgásában és anyagcseréjében. A férfiak közül sokan szinte semmi jelentőséget nem tulajdonítanak neki, amíg valamilyen probléma nem lép fel.

Melyek a megbetegedései?

Prosztata megnagyobbodás

A középkorú férfiak rémálma, a kutatások szerint 10 férfiből 6-ot érinthet a megnagyobbodás, kezelésének elmulasztásakor beláthatatlan következmények lehetnek, ezért is lenne fontos a megelőzés, erről a későbbiekben írunk. A megnagyobbodott mirigy nyomja a húgyvezetéket, ami gátolja a normális vizeletürítést. A vese a fertőzés és a nyomás miatt rendellenesen működhet. Intő jel lehet az éjszakai vizelések számának növekedése, a vizelési inger egyre inkább érezhetetlenné válik. Kontrolálhatatlanná válik a vizelés megkezdése és befejezése. Továbbá a tünetek párosulhatnak vizelés közbeni égető érzéssel.

Prosztatagyulladás

Ez a betegség az életkorban nem válogat, mert a gyulladást leginkább valamilyen bakteriális fertőzés okozza, aminek a gócpontja eredhet többek között a mandulából, fogakból, arcüregből. A begyulladt mirigy miatt- a gyulladás fokának mértékétől függően- egyre nehezebb lesz a vizeletürítés, mert a a beteg nem tud vizeletet üríteni, amiben a baktériumok folyamatosan felszaporodnak, és megfertőzheti a hólyagot, húgyvezetéket, veséket is. Figyelni kell a tünetekre! Heveny gyulladásnál, amikor a panaszok hirtelen jelentkeznek, hamarabb lefolyású a betegség, de a fájdalom erőteljes, magas a láz, nagyon gyakran kell WC-re menni, égető érzés van a szerv környékén, és gennyes a vizelet. Krónikusnál folyamatosan hosszabb idő alatt alakul ki a betegség, és lassabb lefolyású, ebben az estben nincs genny, de erőteljes a deréktáji fájdalom, kísérő tünet lehet az impotencia is.

Prosztatarák

Előfordulási aránya a 60 év alatti férfiaknál elenyésző, viszont a feletti korosztálynál a tüdőrák, vastagbélrák után a harmadik leggyakrabban előforduló betegség. Korai szakaszában a tünetek a véres vizelet kivételével hasonlóak a jóindulatú prosztata megnagyobbodásáéval.  Alattomos, hiszen a tünetei csak a végső stádiumban jelentkeznek.

A betegségek rövid bemutatásának célja nem az ijesztgetés, hanem a probléma kialakulása előtti megelőzés fontosságára való felhívás volt. Sajnos hajlamosak vagyunk, hogy csak a betegséget kezeljük, ahelyett, hogy a kialakulásának megakadályozására is fókuszálnánk. Egészségmegőrzés miatt ajánlott a 45 év feletti férfiaknak az urológiai szűrővizsgálat, prosztatavizsgálat 40 éves kortól javasolt.

Kisvirágú füzike

prosztata

A prosztata megbetegedések, bajok esetén a gyógynövényterápiában a kisvirágú füzikéről először Maria Treben a gyógynövények egyik legelismertebb alakja hívta fel a figyelmet. A ligetszépefélék családjába tartozó növény Európában, Észak-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában is elterjedt. Magassága 30-80 centiméter közötti, lágy szárú évelő. A leveleinek felszíne sötétzöld, szőrösek, szélük fűrészes. Tartalmaz flavonoidokat, flavonglikozidokat, polifenolokat. A bükki füvesember-Szabó Gyuri bácsi, kihangsúlyozta, hogy megelőzés céljából, minden 40 év feletti férfinak fogyasztani kellene a füzikét, mert a prosztata megnagyobbodásnál kisebb a valószínűsége a daganat kialakulásának. Amennyiben az éjszaka folyamán a vizelési inger kétszer jelentkezik háromnaponta egy csészével ajánlott, ha kettőnél többször naponta egy csészével érdemes fogyasztani felkelést követően egy csészével.

Elkészítése

Egy csapott evőkanál füzikét egy porceláncsészébe teszünk, ráöntünk 2.5 deciliter forrásban lévő vizet, majd 20 percig letakarva állni hagyjuk. Mielőtt leszűrnénk a tea tetején lévő hártyát megisszuk, majd a teát leszűrjük és azt is fogyasztjuk.

A táplálkozás fontos?

Határozott igen a válasz, olyan ételek legyen étkezésünk középpontjában, amikben a következők fellelhetőek, bizonyította jók a prosztata megbetegedések esetén.

prosztata

  • telítetlen zsírsavakban gazdag kendermagolaj, ligetszépeolaj, tökmagolaj, tengeri halolaj
  • E vitamin sejtépítő, immunrendszer erősítő, spenótban, brokkoliban, pörkölt, vagy száraz mandulában
  • D vitamint: máj, tojássárgája is tartalmaz
  • a cink hozzájárul a sejtek növekedéséhez, imunrendszer erősítésében, tojásban, tejtermékekben, osztrigában, vörös húsokban, baromfikban
  • áfonyalé segít a kellemetlen tünetek csökkentésében
  • friss zöldségek, gyümölcsök, amik magas C vitamintartalmúak: brokkoli, kelbimbó, káposztát, paprikát, paradicsomot
  • a Víz fogyasztás természetesen a vízháztartás egyensúlya érdekében alapvető fontosságó, minél többet, annál jobban segítünk a szervezetünknek

Kerülendők

  • kávé
  • alkoholos italok
  • csípős paprika
  • fűszerek túlzott használata

Természetesen betegség esetén szakemberhez kell fordulni, de még a tünetek, vagy a betegségek kialakulását megelőzően a helyes életmód, a megelőzés sokat segít.

Forrás: Szabó György-Lopes Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei C könyv

Képek forrása: Pixabay

K&P