A disznóhús minden része felhasználható, és nagyon finom kajákkal lehet a családot, barátokat "levenni a lábukról". A körömtől sokan fanyalognak, de csak addig, amíg meg nem kóstolták. Mi megfőztük, reméljük nálatok is hamarosan az asztalra kerül.

Főként a kocsonya alapanyaga a köröm, mondhatni kihagyhatatlan alkotórésze, miután kész lett a pörköltre is igaz az állítás. A szaftjáról ne beszéljünk. A főzés során bocsátja ki a kocsonyás anyagot, amitől a szaft sűrű lesz. Aki nem szeret cupákolni, az sem maradhat ki az élményből, hiszen a legjobb, ha addig főzzük, amiig a hús le nem válik a csontról. Erről, majd később, kezdjünk neki a főzéshez.

körömpörkölt sertés

Hozzávalók

  • 1 kg köröm
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 ek őrölt paprika
  • 2 kk só
  • 0.5 kg burgonya

Elkészítése

A körmöt a hentesnél 10-15 centiméteres darabokra vágassuk fel, ellenkező esetben baltára lesz szükségünk a művelethez. Miután hazavisszük, alaposan nézzük át, óhatatlanul marad rajta egy-két szőr darab, amit igen, jól olvassátok, borotvával pár perc alatt eltüntethetőek.

A vöröshagymát apró, körülbelül egy centisre vágtuk, valahogy a köröm pörkölthöz így szoktuk. Olvadt, forró disznózsíron, kevergettük, amíg zsemleszínű nem lett.

Levettük a tűzről, hozzáadtuk az őrölt piros paprikát, és addig kevergettük, amíg a paprika el nem oszlott egyenletesen a hagymán.

Visszatettük a tűzre, és egy pohár vizet öntünk hozzá. Tettünk bele sót, egyet forraltunk rajta, így a szaftja sűrűbb lett.

Beletettük a körmöket, egymás mellé helyezve, és öntöttünk hozzá még egy kevés vizet, nem kell annyit, hogy ellepje, inkább, ha kevés később pótoljuk, hogy sűrű legyen a szaft. Igaz mennyire guszta?

körömpörkölt sertés

Fedő alatt kis lángon főztük, legalább addig, amíg a hús a csontról nem kezd leválni, ami 3-4 óra is lehet.  Más dolgunk nem volt vele, félóránként ránéztünk, pótoljuk a vizet, mindig keveset, és megkevertük. Közben elgondoltuk, ahogy a sűrű szaftot cupákoljuk, friss kenyérrel tunkoljuk, és főtt krumplival fogyasztjuk. Mennyei érzés.

K&P