Pár perc alatt elkészíthető.

A napokban egyik barátunk felhívott telefonon, szóba került a főzés, ő főleg a bográcsos ételek irigyelt specialistája. Kihasználta a kemény fagyok előtti kellemes időt, birkapörköltet főzött. Nekünk erre semmi esélyünk sem volt, különben is a húsból valahogy kicsit kezdett elegünk, lenni. Gondolom ti is éreztetek valami hasonlót a nagy ünnepi zabálás előtt a szervezetünk néha megkívánja a könnyedebb ételeket. Egy szónak is száz a vége, miután megtudta, hogy hagymaleves lesz a menü a vonal túlsó végén csönd lett, majd diszkrét kuncogás és az ugratás:

-Remélem nem beszélsz aznap emberekkel, vagy ha igen aznap a fogrémed lesz a legjobb barátod.

-Nem, határozottan vágtam rá, hiszen nem első alkalommal készül, ez egy tévhit, még, ha a domináns fokhagymával dúsítom sem.

Különben is, ha valaki teszem fel füstölt kolbászt eszik, az aznapot szájkendőbe tölti? Az ebéd után emberek között jártunk, és senki nem menekült a közelünkből. Első hagymalevesemet gyerekkoromban ettem, nem volt benne semmi különös, anyukám kissé megdinsztelte a hagymát, felöntötte hús alaplével, és betétként metélt tésztát főzött. Emlékszem, mikor nővéremmel egy étteremben cipóba rakták a franciahagymalevest, és a gőzölgő lére reszelt sajtot szórtak. Mennyei volt. Most egyik sem készült el, többféle receptet olvasva, egy tárkonyos, citrommal megbolondított, fokhagymás pirítottal spékelt sajttal tálalt lesz a repertoár első felvonása. Fogjunk bele.

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • egy  kiskanál kristálycukor
  • 4 nagy fejvöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • reszelt sajt
  • pirított kenyér
  • fűszerek: kk tárkony, kk bors, kk só,
  • citromlé

Miért érdemes nekivágni?

  • Percek alatt elkészül, az előkészületekkel együtt maximun félóra.
  • Nem kell órákat a konyhában pepecselni.
  • Laktató, és felettébb egészséges.

Elkészítése

A felolvasztott vajhoz hozzáteszünk egy kávéskanál cukrot, amit kis lángon karamelizálunk, akkor lesz kész, ha kissé megbarnul a cukor, egyszer-kétszer megkavarjuk, így biztos nem kozmál a lábas aljára.

Közben a megpucolt vöröshagymát, félbe vágjuk, majd felszeleteljük, igazából teljesen mindegy, mi a nagyobb szeleteket kedveljük, ami kissé roppanós marad.

Hozzákeverjük a karamelizált cukorhoz, pár percig dinszteljük, majd hozzátesszük a reszelt fokhagymát. Érdemes nem apró darabokra vágni, reszelve sokkal jobban dominál az íze, és egy-két gerezdet megspórolhatunk.

Összekeverjük, rászórunk, tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, és pár csepp citromot bele csepegtetünk. A cukor, a citrom, és a tárkony kombó miatt lesz igazán pikáns a levesünk. Felöntjük vízzel, pár perc alatt megfő, az étellel nem lesz több dolgunk.

Közben, hogy időt nyerjünk, elkészítjük a leves betétjét. Kissé szikkadt kenyér a legtöbb háztartásban megtalálható, ebből készül a legjobb pirított kenyér. Felkockázzuk, és sütőben megpirítjuk. Füstölt sajttal tálaljuk. Ha egy egyszerűen elkészíthető levest szeretnétek ebben a hűvös időben, és nincs kedvetek órákig a konyhában rohangálni, feltétlenül próbáljátok ki.

K&P

 

A kép forrása. Pixabax