Amennyiben a döntés megszületett, és a falusi életet választjátok, neki kell fognotok álmaitok otthonának megkereséséhez. A tudatosság és a körültekintő választás időigényes, de a későbbiekben megtérül.

városból-faluba hely választása

Melyik megyébe akartok menni?

városból-faluba hely választása

Elő kell vennetek a térképet, és eldönteni kelet Magyarországon, vagy Dunántúlon akarjátok e leélni az életeteket, majd-lehetőleg minél kevesebb megyét kiválasztani, amelyek közül kikerül a győztes. Érdemes magatokba nézni, főleg, ha városból költöztök ki, a szorosan egymás mellett élő falu lakosságával, vagy csendesebb külterületen akartok lenni, ezeknek előnyeit, hátrányait is érdemes mérlegre tennetek. Általában az 1000-1500 lakosságszámú települések kerülnek terítékre.

Meg tudom közelíteni?

városból-faluba hely választása

Autótulajdonosok esetében bírni fogjátok e a lassan aranyárban lévő benzinköltséget, ezért a tömegközlekedésnek utána kell nézni. A közeli településekre mennyi idő alatt tudtok eljutni el, ha munkába kell mennetek a járatok, mikor indulnak. Plusz 40, vagy mínusz 20 fokban képesek lesztek e megtenni kilométereket?

A választott falukban milyen szolgáltatások közül választhattok?

városból-faluba hely választása

  • Fel tudtok e adni egy levelet a postán, ha hirtelen valaki a családban ágynak dől, van e rendszeresen működtetett háziorvosi rendelő?
  • Gyermeket szeretnétek, de a nagyszülők messze vannak, bölcsőde nélkül nem tudjátok megoldani a felügyeletüket?
  • Óvodába, iskolába kötelesek vagytok járatni a gyerkőcöt, megoldható e helyben, vagy nektek kell egy több kilométerre lévő helyre naponta velük ingázni?
  • Vendégeket vártok, a nagybevásárlásnál elfelejtettétek a barátok kedvenc ételéhez szükséges alapanyagot beszerezni. El tudtok e ugrani pár perc alatt a környező boltba?

Milyen a település vezetése?

városból-faluba hely választása

Tegyük fel kiválasztottátok a megyét, majd képek alapján szimpatikussá vált 3-4 település, a többségében vannak szolgáltatások, de fogalmatok sincs melyik legyen a befutó. A google a barátom felkiáltással essetek neki a települések honlapjának böngészéséhez. Ahol nincs, vagy „évtizedek” alatt nem lett frissítve, már mutatja a nem éppen elkötelezett hozzáállást. Az áttekinthető, átlátható, önkormányzati jegyzőkönyveket feltüntető, a költségvetést bemutató önkorik mindenképp előnyt élveznek, hiszen a képviselőtestület nem ölbe tett kézben ül, hanem tesz a közösségért. Fontos szempont a falu népességének növekedése is, ami feltételezi a szolgáltatások minőségét, és a közösség befogadóképességét.

Mennyi az annyi?

városból-faluba hely választása

További szűrő lehet, hogy mennyi és milyen adókat kell kötelező jelleggel kifizetni. Van e építményadó, telekadó, ebadó, ezeknek a mértéke az elmúlt években nőtt e?

Elmegyünk személyesen.

városból-faluba hely választása

A nehezén túlestetek, kiválasztottátok a falut, ami minden szempontból megfelel, de valahol laknotok is kellene, ahol nincsenek minden sarkon négy lábbal megáldott szarka, akik miatt „őrséget” kell felállítani, és ha barátkozni szeretnétek, a köszönés viszonzása helyett sarkon fordulnak a helyiek. Ezeket az információkat neten képtelenség hitelesen megszerezni. Ha kevesebb meglepetést akartok a kellemeset a hasznossal egybekötött „szemlézésre” érdemes lemennetek. Megnézitek a környéket, bementek a faluba. Feladtok egy levelet a postán, vesztek valamit a boltban, környékbeliekkel beszélgettek. Érdeklődtök van e eladó ingatlan a környéken. Ha kedvességet, kíváncsiságot tapasztaltok, már nyert ügyetek van, persze, mindenhol vannak, rosszindulatúak másrészt nektek kell alkalmazkodni, és nem egy közösségnek hozzátok. Eldöntöttétek ebben a faluban akartokk élni, beleszerettetek a helybe, innen nem tágítotok, de még nem tudjátok álomra helyezni fejeteket, nem láttatok igényeiteknek megfelelő ingatlant.

Mire érdemes figyelnetek? Ha jövő héten kedden visszalátogattok, írunk pár remélhetőleg hasznos ötletet.

K&P

 

A képek forrása: Pixabay

(folytatjuk)