A köretek közül a slágerlistán a burgonya és a rizs előkelő helyen szerepel, de a reformétkezés egyre népszerűbb. A kölest és a bulgurt korábban kipróbáltuk, ezúttal a nyomelemekben, tápanyagokban gazdag, kalóriában szegény kuszkuszt. Fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják, akár egytálételként is.

Az egyik legkedveltebb szomszédjainkat az nálunk termett, és vegyszermentesen nevelt tartósítószert és cukrot sem látott Kriszta által készített dinnyelével leptük meg. Miután a „gazdasszony” bevitte a kamrába, én a szobában voltam, és csak azt hallottam: Kuckuc? Hirtelen nem értettem a kérdést, hiszen nem nyeltem félre. A meglepettség miatt a válasz elmaradt, majd jött újból a kérdés: Kuszkuszt kértek? Kihozta, akkor esett le a tantusz, ez egy alapanyag. Derültség után, kiderült számunkra ez egy gabona, ami ételek alapanyagaiként elkészíthető. Hazafelé már a recepten agyaltunk, másnap étel lett belőle, és nem is nyeltünk félre.

Az Észak Amerikából származó gabona Európában is egyre népszerűbb. Régebben a darált búzát meggőzölték, apró pici golyókat készítettek belőle, majd lisztbe meghempergették. Jelenleg már más, fejlettebb módszerrel állítják elő, de a tartalma nem változott. Szelénben gazdag, így a szív és az érrendszer orvosának is nevezik, kutatások szerint a stroke és a prosztatarák kialakulásában megakadályozásában hatékony. Természetesen önmagában, csodákra a kuszkusz sem képes, de magas rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt itthon is egyre keresettebb.

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg kuszkusz
  • 2 ek étolaj
  • cukkini
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • 1 db csirkemell
  • só,bors koriander
  • joghurt
  • gyömbér

Elkészítése

Mi alacsony kalóriatartalmú hússal akartuk elkészíteni, ezért választottuk a csirkemellett, de a vegetáriánusoknak is bátran ajánlható hús nélkül, zöldségekkel megspékelve is egyszerű és egészséges egytálétel.

A kicsontozott csirkemellett először csíkokra, majd kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük korianderrel, nagy lángon, étolajon kérgesre pirítunk, majd egy tányérra félrerakjuk.

Abban a serpenyőben, amiben a hús sült megpirítjuk az apróra vágott, paradicsomot, paprikát, majd kevés vizet ráöntünk, és hozzákerül, a csirkemell. Pár percig főzzük, addig elkészítjük a köretet.

A kuszkuszt serpenyőben kevés olajon megpirítunk, felöntjük annyi vízzel, hogy egy ujjnyi felette legyen, mikor felforrt a tűzről levesszük, fedő alatt 10-15 percig pároljuk. A csirkemelles zöldségekhez, köretnek kuszkuszt és gyömbéres joghurtot. tálalunk.

K&P