Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Cukkinis tócsni, kapros tejfölös mártással

Lapcsánka, tócsni, pacsni, cicege, macóka, ugyanazok az ételek más névvel. A legismertebb változat alapanyaga a burgonya, de különféle zöldséggel remekül helyettesíthető, ezúttal a cukkinit választottuk.

Tócsni készítésekor, Krisztával mindannyiszor felelevenítjük az ezzel kapcsolatos sztorinkat.  Lassan 10 éve egy gyönyörű nyári napon, tikkasztó hőségben, több kilométeres séta után, mennyei illatokat éreztünk, évekkel ezelőtt e délidőben a hosszú túra után napsütésben nagyon megéheztünk. Kiéhezve baktattunk az illatok után. Egy az Üvegtigrisben látható bódénál egy fokkal jobb büféhez érkeztünk. Az étlapot böngésztük, minden ételt képpel illusztráltak. Feleségem palacsintát választott, én a „méret a lényeg” alapon tócsnit, elsősorban kép alapján a hatalmas adag miatt. Kriszta kapta meg előszőr a 4 darab hatalmas töltött palacsintákat. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka.  Farkaséhesen odarohantam, a méretével szembesülve elsápadtam, két apró méretű fasírt nagyságú étel „nézett”rám. Majdnem nagyítót is rendeltem. Megkóstoltam a krumplis eledelt, fantasztikusan finom volt, csak fél perc alatt bevágtam, azóta gyakran készítjük, de cukkinival most először.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 1 kg cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma (20 dkg)
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • petrezselyem, bors

A mártáshoz

  • tejföl
  •  kapor

Elkészítése

Kisebb méretű cukkiniknál, amelyikben kevés a mag pucolás után az egészet nagylukú reszelőn lereszeljük, méretesebbnél  érdemes a magokat, és a belső részt is kivenni, rájuk nem lesz szükség. A fűszereket hozzáadjuk, 15 percig állni kell hagyni, addig nem veszt a színéből, viszont vizet ereszt. Többször érdemes kicsavarni, így a sütése is jóval könnyebb lesz.

A vörös hagymát megpucoljuk, apró darabokra vágjuk és összekeverjük a cukkinival, majd hozzátesszük a tojást és lisztet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát.

Vizes kézzel gombócokat formázunk és a serpenyőben felforrósított étolajba beletesszük, és evőkanállal óvatosan szétlapítjuk, vigyázzunk, hogy a tészta egyben maradjon.

Az egyik felét magas hőfokon érdemes sütni, hogy a tésztának kérge legyen, így nem esik szét, mikor megfordítjuk. Utána a hőfokot alacsonyabbra állítjuk. Oldalanként 3-4 percig sütjük. Papírtörlőkre tesszük, hogy a fölösleges zsiradékot felszívja. Kapros tejfölös mártással tálaljuk.

K&P

 

 

0 Tovább

Cukkinival és májpástétommal töltött disznócomb

A sok zöldséges nap után, egy laktató húsfélére vágyódtunk. Első körben rántottra, vagy sültre gondoltunk, Volt egy kis időnk a „bíbelődésre”, kívántunk valami különlegességet, az ötletet az otthon található alapanyagok adták meg, nem akartunk boltba menni.

Egy jókora comb lapult a hűtőben, kimaradt, pár darab szikkadt zsömle, és tömérdek fűszer, amikből folyamatosan raktározunk. A húst szerettük volna megtölteni, azokkal az alapanyagokkal, amik itthon vannak, nem akartunk boltba menni. A kertben járva, egy hatalmas cukkinira bukkantunk, korábban már rántottuk, sütöttük. A fajtának köszönhetően a magok puhák, kevés párolás után fogyaszthatóak. Korábbról a frigóba fagyasztottunk le májat, viszont annyira kevés a mennyiség, hogy önállóan rántva, dinsztelve nem lenne elegendő több személyre. Viszont tölteléknek elegendő. Lassan összeállt a kép, így „összedobtuk” a májjal, zsemlével, cukkinival megtöltött húst.

Hozzávalók 4 személyre

  •  1 kg disznócomb

A töltelékhez:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 30 dkg cukkini
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, bors, majoránna, pástétom fűszer

Elkészítése

A húst alaposan mossátok meg, a zsírréteget nem érdemes leszedni, hiszen az adja a szaftot. Éles késsel hosszában átszúrtuk és a közepét óvatosan kivettük, ebbe kerül a töltelék. A húst érdemes felszeletelni, amit később fel lehet használni. Van, aki a töltelékhez keveri. Nem tudjuk szeretitek e a fűszereket, mi igen, ennek jegyében a tölteni való húst, borssal, sóval bedörzsöltük. A hús egyik felét tűztük, így a töltelék sütés közben nem tudott kifolyni.

Az apróra vágott petrezselymet megpirítottuk, közben a zsemléket tejbe beáztattuk, majd kinyomkodtuk és beletettük a keverőtálba. Ízesítettük, majoránnával és pástétom fűszerrel, bazsalikommal.

Közben elkészítettük az étel „szívét”. A májat és a cukkinit feldaraboltuk, hozzátettük a zsemlékhez, és együtt ledaráltuk. Belekerült a tojás, az apróra vágott hagyma, lereszelt fokhagyma, alaposan összekevertük, majd a hús „gyomrát” teletöltöttük.

Kizsírozott tepsibe tettük, kevés vizet öntöttünk alá, fóliával letakartuk, légkeveréses üzemmódban 180 fokon egy órán keresztül sütöttük. 20 percenként ránéztünk szafttal meglocsoltuk. Sült burgonyával, és párolt káposztával tálaltuk.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek