Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mivel tápláljuk, öntzzük a növényeinket vegyszermentesen? Megmutatjuk.

Javában folyik a kerti munka sokan már elültették a magokat, nevelik a palántákat. A sikeres és vegyszermentes kertészkedés érdekében csokorba szedtük azokat a gyógynövény ázalékok elkészítési módjait, erjesztett leveket, amelyek bevethetők az egészséges növények felneveléséhez.

vegyszermentes ázalékok  levek növénytermesztése

Hogyan lehet egészséges a növény?

A növényeket erősítő levek

  • bodzahajtás  főzet 
  • bodzavirág főzet          
  • csalánlé       
  • fekete nadálytőlé

Magok beáztatásához főzet készítése

Hozzávalók (mindegyik növényből egy evőkanál)

  • csalán
  • macskagyökér
  • cickafark
  • kamilla
  • tölgyfakéreg

Elkészítése

1 liter vizet felforralunk, levesszük a tűzről a szárított növényeket beletesszük, tíz percig állni hagyjuk, leszűrjük, kihűtjük a levet, majd beletesszük a magokat. Általában a kisebbeket 3-4 órára, nagyobbakat 1 napra, de ez nagyon sok körülmény függvénye, ezért érdemes nézni, ha látjuk, főleg a hüvelyeseknél, hogy a héj megreped, érdemes kivenni az áztató léből.                                     

Trágyalé kiültetett növényekre

A trágyalét elkészítésekor a növényeket beletesszük egy edénybe, vagy hordóba kizárólag műanyagba, ráöntünk annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd a napon erjesszük, naponta kavarjuk.  A szagok nem szomszédcsalogatóak, amit kőporral enyhíteni tudunk. Amikor már a lé nem habzik, akkor lett kész, utána szűrhetjük. A növény tövének öntözésekor mindig töményebb az oldat, mit lombtrágyázáskor.

Hozzávalók

1 kg friss növény, vagy 15 dkg szárított

  • kamilla                                                                        
  • bársonyvirág                                                                        
  • zsurló                                                                    
  • csalán                                                                       
  • fejes káposzta

Elkészítése

A növény tövének belocsolásakor 1litert 10 literrel hígítunk, lombtrágyának: 1 liter trágyalét 50 literrel kell hígítani.

Milyen növényeket "anyagokat" használjunk a kártevők ellen?

Levéltetvek ellen

  • csalánlé           
  • kenőszappan     
  • paradicsomlé               
  • útifűlé

Gombás megbetegedések, baktérium ellen

  • csalán és zsurlólé                                                 
  • tejes permetlé                                                
  • fokhagymalé                                                    
  • gilisztaűzó varádicslé                                                      
  • zsurlólé                   
  • macskagyökérlé

                                                                      

Földibolha ellen tárkonyt

Termés növekedést elősegítő a fekete nadálytő

  • ribiszkénél
  • köszméténél
  • málnánál                                                        
  • paradicsomnál
  • spárgatöknél
  • uborkánál                                                                      
  • tüskétlen szedernél                                             

Ezek a főzetek, ázalékok, erjesztett levek segítenek

Bodzahajtás (főzet)

Hatása

A növényt erősíti, védi a kártevők ellen.

Hozzávalók

  • 40g fekete bodza, vagy gyalogbodza

Elkészítése

10 liter vízben 20-30 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 10 liter vízzel hígítjuk.

Bodzavirág (főzet)

Hatása

A növényt erősíti, tarkabarka ellen és mákvirágzáskor hatásos.

Hozzávalók

  • 50g friss virág, vagy 15 dkg szárított

Elkészítése

3 liter vízben 30-40 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 1:1 arányban hígítjuk.

Csalánlé (erjesztett)

Hatása

A növényt erősíti.

Hozzávalók

  • 1 kg friss növény, vagy 10 dkg szárított

Elkészítése

3 liter vízben 30-40 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 1:1 arányban hígítjuk.

8-14 napig erjeszteni kell, naponta kevergetni, majd leszűrni, ezt követően hígítani.

Csalánlé és zsurlólé (főzet)

Hatása

Gombabetegségek és klorózis ellen.

Hozzávalók

  • 60 dkg friss növény, vagy 10 dkg meddő hajtás (fele-fele arányban)

Elkészítése

5 liter vízben 30-60 percen át főzzük a növényt, leszűrjük, kihűlést követően ötszörös arányban hígítjuk.

Csalánföld

Hatása

Magvetéskor táplál és erősít, leginkább földieperhez, paradicsomhoz.

Hozzávalók

  • szárított csalán

Elkészítése

1 ek port 3 liter komposzt léhez tesszük, majd egy hétig állni hagyjuk, higítás nélkül juttatjuk ki.

Fehér ürömé, vagy fekete ürömlé (főzet), tárkonnyal is helyettesíthetőek.

Hatása

A földi bolhákat riasztja.

Hozzávalók

  • 0.5 kg friss növény, vagy 15-20 dkg szárított

Elkészítése

5 liter vízben 2-3 órán át áztatjuk a növényeket, majd 20-30 percig főzzük kihűlés után 5 liter vízzel hígítjuk.

Feketenadálytő lé (erjesztett)

Hatása

A növény növekedését serkenti, főként ribiszkére, köszmétére, málnára, paradicsomra, uborkára, spárgatökre, tüskétlen szederre hatásos.

Hozzávalók

  • 1 kg friss növény

Elkészítése

A friss növényt 10 liter vízben 5-6 napon keresztül áztatjuk, majd az erjedést követően leszűrjük, ötszörösen hígítjuk.

Fokhagymalé (erjesztett)

Hatása

Baktériumok, gombás megbetegedés ellen.

Hozzávalók

  • 2- 3  kg pikkelylevél

Elkészítése

10 liter vízben 8 napon keresztül áztatjuk, majd az erjedést követően leszűrjük, tízszeresen hígítjuk.

Gilisztaűző varádicslé (ázalék)

Hatása

Gombák, baktériumok ellen, leginkább a borsónál a babrozsda ellen, uborkánál, szőlőnél, almafánál lisztharmat ellen, burgonyánál, paradicsomoknál baktérium ellen.

Hozzávalók

  • 1 kg száraz virág

Elkészítése

A növényt 5 liter vízben 3-5 napon keresztül áztatunk, majd 15 liter vízzel hígítunk, majd a 10 liter vízben feloldott sóoldathoz hozzákeverjük.

Gyermekláncfűl lé (erjesztett)

Hatása

Növekedésserkentő

Hozzávalók

  • 2 kg friss levél.

Elkészítése

A leveleket 10 liter vízben 14 napig keresztül áztatunk, majd az erjedést követően szűrés után ötszörösen hígítjuk, tavasszal és ősszel juttatjuk ki.

Kamillalé (ázalék)

Hatása

Magcsávázáshoz és zöld levéltetvek ellen.

Hozzávalók

  • 1 marék virágzat

Elkészítése

Kártevők ellen 1.5 liter vízben másfél napig áztatjuk, majd leszűrjük és ötszörösen hígítjuk. Magcsávázásnál a tömény oldatba tesszük a magokat.

Káposztalé (erjesztett)

Hatása

Növekedésserkentő hatású főleg uborkára, zellerre, burgonyára.

Hozzávalók

  • 3 kg friss levél

Elkészítése

A leveleket annyi vízben áztatjuk 14 napig, hogy ellepje, majd az erjedést követően szűrés után tízszeresen hígítjuk, tavasszal és ősszel juttatjuk ki.

Kenőszappan

Hatása

Levéltetvek, pajzstetvek ellen.

Hozzávalók

  • 20 dkg kenőszappan

Elkészítése

Felodjuk 10 liter vízben.

Macskagyökérlé (préslé)

Hatása

Javítja a termésnövekedést, de paradicsomnál, zellernél, sárgarépánál, hagymánál gombabetegségek ellen is hat.

Hozzávalók

  • 2 kiskanál levél

Elkészítése

Kipréseljük a leveleket, majd 10 liter vízbe tesszük, és hígítás nélkül kijuttatjuk.

Paradicsomlé (főzet)

Hatása

Levéltetvek, káposztalepke hernyói ellen.

Hozzávalók

  • 1 kg

Elkészítése

A növény gyökerét, leveleit, szárát termését beletesszük annyi vízbe, hogy ellepje, főzzük fél órán át, beletesszük 10 liter vízbe, kevés káliszappant is adhatunk, hozzá a tapadást segíti.

Tejes permetlé

Hatása

Ültetés után a paradicsompalántákat védi a gomba és vírus ellen.

Hozzávalók

  • 1 liter tej

Elkészítése

A tejet 10 liter vízzel hígítjuk.

Utifűlé

Hatása

Levéltetű, káposzta gyökér golyva, káposztaszár rothadás ellen.

Hozzávalók

  • 1 kg friss virág, vagy 20 dkg szárított

Elkészítése

10 liter vízben 12 órán át áztatjuk, hígítás nélkül juttatjuk ki.

Zsurlólé (főzet)

Hatása

Tavaszi lemosó permetezés gomba ellen.

Hozzávalók

  • meddő szárból 20-30 dkg, frissből 1 kg, szárítottból 75 dkg

Elkészítése

A meddő szárat 3 liter vízben fél órán át áztatjuk, ötszörösen hígítjuk, a friss növényt, vagy a szárítottat 10 liter vízben 30 percig főzzük, és ötszörösen hígítjuk.

K&P

0 Tovább

Sajtkrémes, zöldséges rakott tészta

A tésztás ételek nálunk is nagyon népszerűek, gyakran kerülnek az asztalra, akár köretként, egytálételként. A kerti munkák miatt mostanában kevesebb idő jutott a főzésre. Olyat szerettünk volna, ami hamar elkészül, nem terheli meg túlzottan a gyomrunkat, és nem utolsósorban egészséges is.

tészta

Kriszta mostanában keveset tüsténkedett a konyhába, de volt egy kis szabadideje, emiatt a fakanalat is kivette a kezemből, és ebédidő előtt félórával kezdett csak neki, és pont déli 12 órakor már lakmároztuk is a tésztás egytálételt.

Hozzávalók

  • 1 csomag tészta (500g)
  • 2 szál sárgarépa
  • 50 dkg brokkoli
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 1 db sajtkrém
  • só, bors
  • 1 ek étolaj

Elkészítése

A tésztát a forrásban lévő vízbe fedő alatt közepes lángon főzte, beleszórt egy kiskanál sót, és pár csepp étolajat, a zsiradék miatt a tészták nem ragadnak össze.

Ezután elkészítette az étel lelkét a sajtkrémmel ízesített zöldséges ragut. A sárgarépát megpucolta, vékony karikákra szeletelte a gombát alaposan megmosta, hosszában felvágta, és a brokkolit rózsájára szedte, majd egy edényben fedő alatt kevés vízben párolta, borsozta, sózta és belekeverte a sajtkrémet.

15 perc múlva a tésztát leszűrte, hideg vízzel leöblítette, hozzákeverte a roppanósra párolódott raguhoz, majd előmelegített sütőben tette és 200 fokon 10 percig átsütötte.

K&P

0 Tovább

Csípni fogod a lángoló chilit !

A gulyásleves, a pörkölt nehezen elképzelhető csípős paprika nélkül. Az erős paprikák imádói egyre többen fogyasztanak chilit. Szószokat, mártásokat, porokat készítenek a lángoló lovagból. Magyarországon is népszerű. Egyre több termelői piacon találkozhatunk vele, és fesztiválokat is szerveznek. Vajon honnan ered? Csak a gasztronómiában elképzelhető? Tényleg hat az egészségre? Ha velünk tartasz, hiteles forrásból a kérdésekre megkapod a válaszokat.

chili

Meghódította a világot.

A több ezer éves növény születésének helyét Közép-és- Kelet Amerikát tekintik. Az ásatások is ezt a verziót támasztják alá, Kr e.2500 körüli időszakból bukkantak a régészek, azokra a tárgyakra, edényekre, amelyek paprika formájúak voltak, vagy a textíliára festették. Nem vadon élő fajták lehettek, hanem az Indiánok által háziasított chilik. A chilire a mexikóiak szimbólumként is tekinthettek, számos múzeumban tolték, maja, azték és az Indián kultúrában, templomok, épületek falain ábrázolták. Kolumbusz Kristóf, mikkor tévesen azt gondolta felfedezte Indiát, holott a Hawai szigeteken landolt, ott pillantotta meg a chilit, amiről azt vélte bors. Orvosa Alvarez Diego Chanca vitte Spanyolországba. Mivel Haitit Indiának hitték a paprikáról nem tudták, hogy chili, ezért, először indiai borsnak nevezték el. Mindezek ellenére népszerűségre tett szert és elindult a világot meghódítani. Kínában az egyik leggyakrabban használt fűszer, olajat sajtolnak belőle, amit reggel fogyasztanak el, és az ételek ízének fokozására használják. Nyugat-Európába a Spanyolok hozták be majd meghódította a Balkánt és Törökországot a Görög kereskedőknek köszönhetően.

chili

Magyarországra a XVI. századba került, igazi ínyencségként tartották számon, a köznép nem is ismerte, először a főpapi, főúri kertekben dísznövényként díszelgett. A törökök nem a külsejét, ízét, hanem a gyógyászatban nyújtott hatását ismerték fel. Vérhas, tífusz ellen vetették be, az Alföldön Pogány bors elnevezést kapta  A hazai gasztronómiának egészen a XVII. századig kellett várnia, a paraszti konyhában használták először a drága bors helyettesítőjeként.

Van amelyik enyhén csípős, és van, amelyiktől, az az érzésünk támad, hogy a tűzoltó sem tud segíteni, pont ez benne a lényeg. De mitől függ az erőssége?

chili

A kapszaicin hatásai.

A paprikafajták erősségét a Scoville skála méri, amit a legtöbb terméken feltüntetnek, ebből tudhatjuk, melyik a mi ízlésünknek megfelelő. Az erős íz érzetét a kapszaicin okozza. A skála egysége az SHU, ami mutatja a kapszaicin mennyiségét a paprikában. Viszont az egyes chili fajtákon belül is nagyok lehetnek az eltérések, ami függhet a származásától, a talajtól, klímától.

Melyek a hatásai?

A kapszaicinre utaltunk, de valójában milyen hatással van az emberi szervezetre ez a vegyület? Akik igazán szeretik a méregerős paprikát, ügyet sem vetnek arra az érzetre, amit képes okozni. Egyre többen úgy vélik- persze itt is fontos a mértékletesség-kedvező hatást gyakorol az emberi szervezetre, ezeket gyűjtöttük csokorba.

  • csökkenti a májban, lerakódott zsír és vérzsír mértékét
  • hatást gyakorol a keringésre, szabályozza a vérnyomást, megakadályozza a vérrögképződést
  • a kalóriafelhasználást fokozza, az étvágyat csökkenti, az anyagcserét felpörgeti
  • védi a gyomor nyálkahártyáját, elősegítve az emésztőnedvek termelődését, és óvja a gyomor nyálkahártyáját a fekélyesedéstől
  • közép és dél amerikai országokban, ahol a fogyasztásuk mindennapi, a daganatos megbetegedések száma-elsősorban a gyomor és vastagbél, előfordulása kevesebb
  • csökkenti a fájdalomérzetet, ezért használják helyi érzéstelenítésre, migrénes fejfájásra, ideg, izom ízületi fájdalmak enyhítésében is segít

Hamarosan bemutatjuk a legnépszerűbb chili paprika  fajtákat, és tanácsokat adunk a gondozásukhoz.

K&P

0 Tovább

Miért együnk mézet?

A szorgalmas méhek által összegyűjtött nektárok, a szakértelemmel rendelkező méhészek által előállított mézek nemcsak finomak, hanem magas ásványi anyag, vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt roppant egészségesek.

Évezredek óta használják.

méz

Régészeti kutatások valószínűsítik, hogy a méh, mint faj 8-30 millió évvel ezelőtt, alakult ki, körülbelül egyidős az emberrel. A spanyolországi Arana barlangban 16000 évvel ezelőtti sziklarajzon egy lány lépes mézet majszolt. A méz értékes fehérjetartalma miatt, már akkor is igazi kincsnek számított. A termelő életmódot folytató leleményes ember a méheknek előszőr a sziklákban, majd a fában odúkat alakított ki. A bibliában is lehet olvasni a méhek gondozásáról és a méz készítéséről. Gyógyászati hatását évezredek óta ismerték és használták. Az arabok a mézet kiváló orvosságnak tartották. A kínaiak ginseng gyökérrel elkeverve a hosszú életet látták benne. Rómában időszámításunk előtt 171-ben már mézeskalácsot készítettek, a császárok a lakomákon ragaszkodtak, hogy a fogások között lennie kellett lépes méznek, mézes süteményeknek, és különféle mézzel tartósított gyümölcsöknek.

Hazánkban már jóval a honfoglalás előtt foglalkoztak méhészkedéssel, 2600 évvel ezelőtt a trákok idejében hatalmas kiterjedésű legelők voltak. A kutatások szerint a honfoglalók is ismerték a méhészetet. A méz szó a finnugor alapnyelvből származtatható. Szent István király okirataiban foglalkozott méhészettel. Nemkülönben a királyok is tartottak méhészetet. Egyre népszerűbb lett a pótolhatatlan bel tartalmú méz, amely az 1100-as évektől egyre népszerűbb lett. A terjedésével új foglalkozások alakultak ki, majd különféle iparágak jöttek létre a jó jövedelmezőség miatt. Méhviaszt, mészsört, vagy mézes tésztát állítottak elő. A méhészetnek a szárnyalása egészen a XVI. századig tartott, majd mély hanyatlásnak indult. Holt idő után Mária Terézia támogatásról biztosította a méhészkedést, Bécsben iskolát alapított. Keszthelyen az 1700-as évek végén Festetics György által alapított Georgikonban kötelező lett a méhészet oktatása.

Megszületik a méz.

méz

A méz alapanyagát a virágok kiválasztják, az illatanyaguk miatt bevonzzák, a rovarokat, a méheket és egyúttal tápanyagforrásként is szolgál számukra. A nektártartalmat kiszívják, mellette egyéb a növényből származó állati és növényi nedvekhez is hozzájutnak. Ezt követően a méhek elszállítják a kaptárba és beleürítik a lép sejtjeibe. A kaptáron belül hosszú folyamat után besűrűsödik és válik mézzé.

Az ezerarcú „sárgaarany”.

méz

Rengeteg fajta méz létezik, tulajdonságait legfőképpen az eredete határozza meg. Különféle ízűek, aromájúak lehetnek, attól függően, milyen területről, milyen virágokról, növényekről gyűjtötték be az alapanyagot. Különféle színekben pompázik, a hófehértől, aranysárgától, egészen a feketéig, különféle árnyalatokban. Az íze is különféle lehet, mézédes, savanykás, vagy kesernyés. A méz minőségét többféle körülmény határozza meg, például az időjárás, a méz alapanyagának gyűjtési helye, a nektárforrás. Természetesen a méhész szakértelme és az általa használt terméstechnológia, megfelelő munkafolyamat nélkül elképzelhetetlen az igazán jó minőségű méz előállítása.

Magyarországon termelt, és legismertebb mézeket válogattunk.

Akácméz

méz

Színe világos zöldessárga sokáig híg halmazállapotú, nehezen kristályosodó fajta. Virágportartalma alacsony, Magyarországon hungarikum. Kevésbé karakteres íze miatt a mézekkel nem kacérkodók is szívesen fogyasztják. Magas kalciumtartalma miatt jó hatással van csontképzési zavarokra. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarokra is ajánlatos a fogyasztása. Minden formában fogyasztható, kenyérre kenve, te ízesítésére.

Repceméz

méz

Folyékonyan világos színű, hamar kikristályosodik, krémszerűvé válik. Savtartalma alacsony, ezért az érzékeny gyomrúak is bátran fogyaszthatják. Antibakteriális hatása közismert, kiváló gyulladáscsökkentő. A mézek között magas a szőlőcukortartalma, hatékony az immunrendszer erősítésében. Magas vastartalma miatt elősegíti a vérképzést. A sütőiparban is alapanyag.

Napraforgóméz

méz

Kissé savanykás kesernyés ízű, gyorsan krémszerűvé válik, színe aranysárga. Magas szőlőcukortartalma miatt hamar kristályosodik, a nagyobb méretűek leülnek, az edény aljára. Pont ez segít a torokgyulladásban szenvedőknek. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt erősíti az immunrendszert. Érelmeszesedés kialakulása ellen, görcsoldóként, koleszterinszínt csökkentőként is ajánlatos a fogyasztása. Prosztatára, vizelési nehézségekre is hatásos. Magas a savtartalma, ezért savtúltengésben szenvedők ne fogyasszák, viszont színezőanyagként a mézeskalácskészítők kedvence.

Vegyes virágméz

méz

Az eddig ismertetett mézekkel ellentétben nem önálló fajta. Összetétele teljesen eltérő lehet, de minden esetben a virágok nektárjából állítják elő. Emiatt a színe nagyon változatos, de főként barnaszínűek. Jellemző rájuk a gyors kikristályosodás. Magas cukortartalma miatt jó a baktériumölő hatása. Immunerősítő hatása miatt kifejezetten ajánlott gyerekek és idősek számára. Elősegíti a hegképződést, sebek fertőtlenítésében is hatékony.

Hársméz

méz

Az akácméznél sötétebb, az világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Enyhén kesernyés ízű. karakteres, viszonylag nehezen kristályosodó fajta. Fertőtlenítő hatása miatt elsősorban légúti megbetegedésekre, torokfájásra, köhögésre „orvosság”. Hatása hársfateával erőteljesebb. Közismert nyugtató hatása miatt idegességre, nyugtalanságra, álmatlanságra is ajánlott.

Hízlal?

Nem, mert a mézben lévő nagy mennyiségű cukor nem képes zsírrá átalakulni. A májban glikogénné változik a benne található gyümölcscukor, az izmok pedig a szőlőcukor felhasználásának tesznek eleget. Sokan ódzkodnak a méztől a magas cukortartalma miatt, igaz összetétele 70-80 százalékban megegyezik a cukorral, de jóval magasabb a vitamin, ásványi anyag tartalma, és antioxidánsokban is gazdag, ezért gyógyító hatása közismert.

Hol vásároljunk?

méz

Fogyasztóként nem egyszerű a jó minőségű, nem agyon cukrozott, és különféle adalékanyaggal nem dúsított méz beszerzése, ezért legyünk körültekintőek. Legszerencsésebbek, akkor vagyunk, ha van megbízható méhész a környezetünkben, aki szakmai tanácsokkal felruházott, kérdéseinkre választ ad és vásárlás előtt megkóstolhatjuk a termékét. Piacon, boltokban is hozzájuthatunk, ebben az esetben alaposan olvassuk el az üvegre nyomott tájékoztatót, nézzük meg a származási helyet, a méhész regisztrációs számát. 2007-ben  a multi cégek által árusított mézek nagy százaléka bizonyult hamisnak. Azóta a szabályozások szigorodtak, amik javítottak a boltok polcain található termékek minőségén.

K&P

0 Tovább

Csökkenteni akarod a testsúlyod? Lefogyhatsz, ezek a növények segítenek!

A télen sokunkra jó pár kiló felcsúszott, a tükröt leginkább leszerelnénk a falról, mikor belenézünk. Sokan bepánikolnak belegondolva, hogyan fognak beleférni a tavaly vásárolt fürdőruhába, arról nem is beszélve, mi lesz akkor, ha egy jóindulatú emberkének” az alábbi kép jut rólunk az eszébe.fogyás

Higgyétek el, mint mindenre erre is van megoldás, a növények nem csodaszerek, de az bizonyítottan hathatós segítséget nyújtanak a testsúly csökkentésében. Ezeket mutatjuk be, és ha kipróbáljátok, kiegészítve testmozgással, étrenddel így fogtok kinézni.

fogyás

Gyömbér

fogyás

Óceániából származik, ősidők óta használják, a legendák szerint Konfuciusz étkezés előtt evett, ő már tudhatta, hogy a gyömbér afrodizákunként sem utolsó. A külalakjában és ízében is különleges növény a Kínaiaknál is nagyon népszerű, a gasztronómiában és a gyógyászatban egyaránt használják.  A Kínai nagy Füvészkönyvben Pen Cao Csing gyógyszerként említi, hazánkban is nagyon sok vénynélküli termék összetevőként tartalmazza. A görögök fő étkezés után használták, mert segíti a zsíros ételek emésztését, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését. Enyhe gyomorrontásnál, emésztési zavaroknál is jótékony a hatása. Az ájurvédikus orvoslás is ősidők óta használja.

Zöld tea

fogyás

Sok ismerősünk a reggeli feketekávé helyett egy csészével kezdi a napot, mondván, hogy ugyanolyan a hatása mint a feketének. Kevesen tudják, hogy a fogyást is elősegíti. Miért? Tartalmaz katekint, ami antioxidáns, hatást gyakorol a zsíranyagcserére, zsírt éget, nem engedi a bevitt zsírokat lerakódni.

Csalán

fogyás

Mária Treben egy előadásában az összes gyógynövény közül a leghatásosabb jelzővel illette. Nagyon sokan még kiirtandó gyomnövényként ismerik, ami hangyasavat bocsájt ki, ebből ered a szúróssága. Pedig az egész növény a gyökérzetétől a leveléig hasznosítható, nem hiába az összes Herbáriában megtalálható. Vízhajtó hatása miatt segít a testsúlycsökkenésben, és hozzájárul  az anyagcsere gyorsításához..

Borsmenta

fogyás

A friss aromájú illatos növényben lévő mentol miatt ajánlják a testsúly csökkenésre vágyóknak. Mindamellett, hogy baktériumokkal is felveszi a harcot, serkenti az anyagcserét. Az emésztőrendszert megnyugtatja, bélgörcsöket old, és nem utolsósorban segíti az epe kiválasztást.

Hibiszkusz

fogyás

C-vitamin tartalma miatt elsősorban náthás megbetegedéseknél ajánlják a hibiszkuszt. Gátolja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal a kilók elleni küzdelemben is felveszi a harcot, mert vannak, olyan vegyületei, amik részt vesznek a zsír és a szénhidrát-anyagcserében. Vízhajtó hatása is van.

Citromfű

fogyás

Ázsia trópusi vidékeiről származó gyógynövény levelei hasonlóak a csalánéhoz. Levelei nem szúrósak, ha megdörzsöljük, érezzük erőteljes citromos illatát. Már az ókorban a rómaiak és a görögök is béltisztításra fogyasztották.

Gyermekláncfű

fogyás

Ismertebb nevén pitypang vadon él, mert hihetetlen alkalmazkodó kepeségekkel rendelkezik, ezért gyakran találkozhatunk szántókon, gyümölcsösben, de akár utak mentén is előfordul. Máj és epeproblémákra használják leginkább. Serkenti a máj és a vese aktivitását.

Édeskömény

fogyás

Hódító útjára Dél-Európából indult és évszázadok alatt meghódította a világot. Ki gondolta volna, hogy nem fűszerként fogyasztották, hanem először gyógynövényként. A rómaiak a lakomák előtt e csipetet ettek az édesköményből, gyomorégésre és az emésztés elősegítésére. Felgyorsítja az anyagcserét, és kiváló ellenszere a puffadásnak.

K&P

0 Tovább

Öt gyönyörű szobanövény, ami megváltoztathatja az életed!

szobanövények

Nem is olyan régen őseink meg voltak győződve, hogy vannak olyan szobanövények, amelyek kedvező tulajdonságokkal bírnak.  Egészséget, szerencsét, pénzt, jókedvet hoznak, aki nem hisz benne is érdemes pár cserepet beszereznie, mert gyönyörűek.

Jázmin

szobanövények

A huncut afrodizákum, ami a kibocsátott illatából adódóan romantikát és szenvedélyes hangulatot teremt. Legendák szerint, pénzt és szerelmet hoz a házhoz.

Rozmaring

szobanövények

A rozmaring a gasztronómiában kedvelt fűszernövény, de emellett a lakásban is érdemes tartani pár darabot. A fitoterápiában stresszoldóként is ajánlják, de kevesen tudják, hogy magába szívja a levegőben keringő mérges anyagokat, például a port, vagy a kályhából kijövő füstöt.

Orchidea

szobanövények

Méltóságos megjelenése miatt sokan a virágok királynőjének tartják. A több színben pompázó virágra, már ha ránézünk is jobb lesz a kedvünk. Emellett nyugtatóként is szolgál, hiszen kibocsájtja magából a friss oxigént.

Béke liliom

szobanövények

A negatív energiákat tartja távol otthonunktól, a béke és a harmónia hírnöke. Szabályozza az otthonunk páratartalmát. Ráadásuk viszonylag kevés gondozást igényel, a félárnyékos helyeken is megél.

Bambusz

szobanövények

A spiritualisták meggyőződése szerint biztonságot ad, szerencsét hoz, é védi az egészséget. A szellemi erő növelésében is szerepe van.

A képek forrása: pixabay

K&P

0 Tovább

Prosztatabántalmak ellen is lehet megoldás, többek között gyógynövény

Érdemes elolvasni abban az esetben is, ha nincs a dülmiriggyel kapcsolatos megbetegedés, mert sajnos a férfiak esetében az előfordulási esély nagyon magas. Próbáljunk tenni ellene! Hogyan? A cikkből kiderül.

prosztata

A prosztata

Dió nagyságú a húgyhólyag alatt helyezkedik el, alakja hasonlít a gesztenyére, amely körülöleli a húgyvezetéket. Váladékának nagy szerepe van a hímivarsejtek mozgásában és anyagcseréjében. A férfiak közül sokan szinte semmi jelentőséget nem tulajdonítanak neki, amíg valamilyen probléma nem lép fel.

Melyek a megbetegedései?

Prosztata megnagyobbodás

A középkorú férfiak rémálma, a kutatások szerint 10 férfiből 6-ot érinthet a megnagyobbodás, kezelésének elmulasztásakor beláthatatlan következmények lehetnek, ezért is lenne fontos a megelőzés, erről a későbbiekben írunk. A megnagyobbodott mirigy nyomja a húgyvezetéket, ami gátolja a normális vizeletürítést. A vese a fertőzés és a nyomás miatt rendellenesen működhet. Intő jel lehet az éjszakai vizelések számának növekedése, a vizelési inger egyre inkább érezhetetlenné válik. Kontrolálhatatlanná válik a vizelés megkezdése és befejezése. Továbbá a tünetek párosulhatnak vizelés közbeni égető érzéssel.

Prosztatagyulladás

Ez a betegség az életkorban nem válogat, mert a gyulladást leginkább valamilyen bakteriális fertőzés okozza, aminek a gócpontja eredhet többek között a mandulából, fogakból, arcüregből. A begyulladt mirigy miatt- a gyulladás fokának mértékétől függően- egyre nehezebb lesz a vizeletürítés, mert a a beteg nem tud vizeletet üríteni, amiben a baktériumok folyamatosan felszaporodnak, és megfertőzheti a hólyagot, húgyvezetéket, veséket is. Figyelni kell a tünetekre! Heveny gyulladásnál, amikor a panaszok hirtelen jelentkeznek, hamarabb lefolyású a betegség, de a fájdalom erőteljes, magas a láz, nagyon gyakran kell WC-re menni, égető érzés van a szerv környékén, és gennyes a vizelet. Krónikusnál folyamatosan hosszabb idő alatt alakul ki a betegség, és lassabb lefolyású, ebben az estben nincs genny, de erőteljes a deréktáji fájdalom, kísérő tünet lehet az impotencia is.

Prosztatarák

Előfordulási aránya a 60 év alatti férfiaknál elenyésző, viszont a feletti korosztálynál a tüdőrák, vastagbélrák után a harmadik leggyakrabban előforduló betegség. Korai szakaszában a tünetek a véres vizelet kivételével hasonlóak a jóindulatú prosztata megnagyobbodásáéval.  Alattomos, hiszen a tünetei csak a végső stádiumban jelentkeznek.

A betegségek rövid bemutatásának célja nem az ijesztgetés, hanem a probléma kialakulása előtti megelőzés fontosságára való felhívás volt. Sajnos hajlamosak vagyunk, hogy csak a betegséget kezeljük, ahelyett, hogy a kialakulásának megakadályozására is fókuszálnánk. Egészségmegőrzés miatt ajánlott a 45 év feletti férfiaknak az urológiai szűrővizsgálat, prosztatavizsgálat 40 éves kortól javasolt.

Kisvirágú füzike

prosztata

A prosztata megbetegedések, bajok esetén a gyógynövényterápiában a kisvirágú füzikéről először Maria Treben a gyógynövények egyik legelismertebb alakja hívta fel a figyelmet. A ligetszépefélék családjába tartozó növény Európában, Észak-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában is elterjedt. Magassága 30-80 centiméter közötti, lágy szárú évelő. A leveleinek felszíne sötétzöld, szőrösek, szélük fűrészes. Tartalmaz flavonoidokat, flavonglikozidokat, polifenolokat. A bükki füvesember-Szabó Gyuri bácsi, kihangsúlyozta, hogy megelőzés céljából, minden 40 év feletti férfinak fogyasztani kellene a füzikét, mert a prosztata megnagyobbodásnál kisebb a valószínűsége a daganat kialakulásának. Amennyiben az éjszaka folyamán a vizelési inger kétszer jelentkezik háromnaponta egy csészével ajánlott, ha kettőnél többször naponta egy csészével érdemes fogyasztani felkelést követően egy csészével.

Elkészítése

Egy csapott evőkanál füzikét egy porceláncsészébe teszünk, ráöntünk 2.5 deciliter forrásban lévő vizet, majd 20 percig letakarva állni hagyjuk. Mielőtt leszűrnénk a tea tetején lévő hártyát megisszuk, majd a teát leszűrjük és azt is fogyasztjuk.

A táplálkozás fontos?

Határozott igen a válasz, olyan ételek legyen étkezésünk középpontjában, amikben a következők fellelhetőek, bizonyította jók a prosztata megbetegedések esetén.

prosztata

  • telítetlen zsírsavakban gazdag kendermagolaj, ligetszépeolaj, tökmagolaj, tengeri halolaj
  • E vitamin sejtépítő, immunrendszer erősítő, spenótban, brokkoliban, pörkölt, vagy száraz mandulában
  • D vitamint: máj, tojássárgája is tartalmaz
  • a cink hozzájárul a sejtek növekedéséhez, imunrendszer erősítésében, tojásban, tejtermékekben, osztrigában, vörös húsokban, baromfikban
  • áfonyalé segít a kellemetlen tünetek csökkentésében
  • friss zöldségek, gyümölcsök, amik magas C vitamintartalmúak: brokkoli, kelbimbó, káposztát, paprikát, paradicsomot
  • a Víz fogyasztás természetesen a vízháztartás egyensúlya érdekében alapvető fontosságó, minél többet, annál jobban segítünk a szervezetünknek

Kerülendők

  • kávé
  • alkoholos italok
  • csípős paprika
  • fűszerek túlzott használata

Természetesen betegség esetén szakemberhez kell fordulni, de még a tünetek, vagy a betegségek kialakulását megelőzően a helyes életmód, a megelőzés sokat segít.

Forrás: Szabó György-Lopes Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei C könyv

Képek forrása: Pixabay

K&P

0 Tovább

India a fűszerek hazája

A lenyűgöző indiai konyhában a fűszerek, kavalkádja, sokszínűsége és száma is hozzájárul, hogy kivívja az egzotikus jelzőt. Az alábbiak nélkül étel, ital nem készíthető el.

fűszerek

A fahéjat a fahéjfa lehántolt kérgéből nyerik. A babérfélék családjába tartoző cserje többek között India Malabári partvidékén őshonos. Színe világos barna, lágy, zamata édes. Az ájurvédiában a hat alapíz közül a csípősek közé sorolható. Melegítő, fűtő hatása ismert, emésztési problémákra is használják. Tőlünk eltérően nem csak édességekhez teszik, hanem curryikbe, rizses húsos ételekhez is használják.

fűszerek

A fekete borsok közül a legjobb malabor, ami a Malabár partvidékein található a több méter magasra megnövő fűszernövény termése, enyhén csípős, robosztus alakú. A csonthéjas termését fürtökben hozza, amit éretlenül szednek le, majd a napon szárítják, és egyben meg érlelik, amíg el nem nyeri fekete színét a fekete aranyként is nevezett fűszert nemcsak ízesítésként, hanem húsok pácolásához, tartósításához is elengedhetetlen.

fűszerek

Az édeskömény mag Indiában minden nap fogyasztott fűszer, amit megpirítanak, hogy a fűszer karaktere jobban érvényesüljön. Édeskés, kissé halványszínű, az indiai gasztronómia számára nélkülözhetetlen. Az ottani éttermekben étkezés után szájöblítésre és emésztés segítésére is adják.

fűszerek

A curryben (Garam masala) egy fűszermixtúra, amiben  szegfűbors, kurkumafehérbors, mustármag, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, zöld vagy fekete kardamom, babérlevél is gyakran kerül bele, amit mi magunk is elkészíthetünk. A fűszereket daráljuk és jól záródó dobozban sokáig eláll.

fűszerek

Chiliiből több ezerfélét terjesztenek, de csak a fele erős. Általában frissen tálalják, vagy szárítva, és savanyúságnak is fogyasztják. Jelentős kapszaicin tartalma miatt a gyógyászatban immunerősítésre, megfázásos megbetegedésekre is nélkülözhetetlen.

fűszerek

Gyömbér nélkül az indiai konyha elképzelhetetlen. Levesekhez, mártásokhoz, italokhoz, sőt még süteményekhez is tesznek a fűszerből. Nem is beszélve a több fajta gyömbérteáról. Az ájurvédikus orvoslás szerint a test erősítésén kívül a lélekre is hat, fokozza az intelligenciát, és határozottá tesz.

fűszerek

A kurkuma más  néven indiai sáfrány „ az élet fűszerét" minden indiai templom köteles tartani. A gyömbérfélék családjába tartozik, főként trópusi, szubtrópusi vidékeken termesztik. Rikító citromsárga miatt ételszínezékként is használatos, a curry egyik alapanyaga. Az indiai gyógyászatban antioxidáns hatása miatt is az egyik legfontosabb fűszer.

fűszerek

A Koriander szinte valamennyi ételük hozzávalója,  gyökerét termését is előszeretettel fogyasztják, leveleivel díszítenek és ízesítenek. Alapja a garam masala fűszerkeveréknek. Megszámlálhatatlan gyógyhatása miatt az orvostudomány és a természetgyógyászat is értékeli.

fűszerek

K&P

0 Tovább

Dohányosok, van megoldás a leszokásra! Az Egyik gyógynövény is sokat segít.

.

Gondolta volna a XV. században Jean Nicot de Villemain, Franciaország portugálai nagykövete, mikor elterjesztette a dohányt hány ember életét kockáztatja?  Mivel, miért, hogyan? Megmutatjuk.

A leszokásban pedig segít a Kínaiak egyik legfontosabb gyógynövénye a Kudzu. Róla is olvashattok.

dohányzás

A légzőszerv központja.

dohányzás

A tüdők (pulmo) szürkésrózsaszínű puha tapintású szivacsos szervek, amiket a mellhártya borít. A szerv a mellüregben helyezkedik el, két részből a tüdőcsúcsból és az alapból áll. Három felszíne van a bordai, a rekeszi és a gátorközi, ennek felszínén helyezkedik el a tüdőkapu. A jobb tüdő három a bal kettő lebenyből áll. A két tüdőfélt a gátorüreg választja el egymástól. A tüdők a légcsővillaszerű kettéosztódása során keletkező két főhőrgó révén van összeköttetésben a felső légutakkal. A főhörgőből egyre kisebb, szűkebb üregű hörgőkből, hörgőcskék hálózatából, léghólyagocskák tömegéből, erek hálózatából áll. Mikor belélegezzük a levegőt orrunkon és a szájunkon át a torkunkon, gégénken, légcsövünkön át a tüdőbe jut, a hörgőrendszerbe és a léghólyagokba, Itt biztosítja a szervezet gázcseréjét az oxigén felvételét és a széndioxid leadását. Láthatjuk, mekkora szerep jut a tüdőre, és milyen mérhetetlen károsodást okoz a nikotin, ami a következő betegségek következménye lehet.

A teljesség igénye nélkül mit okozhatunk a nikotinbevitellel?

dohányzás

Betegségek garmadát.

Koszorúér betegségeknél az erek elmeszesedhetnek, faluk merevvé válik, mésszerű anyag rakódik le, ezért a keresztmetszetük szűkül, és rontja a vérellátást. A felszínükön mészszemcsék ragadnak le, amire vérlemezkék tapadnak, vérrögök keletkeznek, elzáródik az érszakasz, az izom nem kap tápanyagot, oxigént és elhal, ez is állhat a szívinfarktus hátterében.

Továbbá:

  • hörghurutot
  • aszthmát
  • szélütést (stroke) 
  • tüdő-gége-nyelőcsőrákot
  • koraszülést
  • kisebb születési súlyt
  • COPD-t (krónikus obstruktív tüdőbetegség)

 Nikotin az igazi kisördög.

Hihetetlen hatása van. Hadrendbe állít bizonyos sejteket, az adrenalin felszabadul, növelve a pulzusszámot, szapora lesz a légzés, és emeli a vér glükóz szintjét.

Rövid időn belül a rabjává tesz.

dohányzás

Mindamellett, hogy méreg, viszonylag rövid idő alatt képes függőséget okozni. Emeli az agy dopamin szintjét, amit boldogsághormonnak is neveznek, az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen. A felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki, a nikotinbevitel során is. A központi idegrendszerre gyakorolt hatása is „becsapós”, kisebb adagban növeli a szellemi teljesítőképességet, gyorsítja a reakciókat, álmatlanság ellen is használ, és étvágycsökkentő hatással is bír. Dióhéjban történő bemutatásakor is, kiderül, miért is ennyire nehéz leszokni, a világ tájain több millió embert halálba taszító „veszedelemtől”.

Az áldozatai száma milliós nagyságrendű.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) magyarországi 2018-as közleménye szerint a világ lakosságának több mint harmada dohányzik, átlagosan egy ember hal meg, minden hatodik másodpercben.  Az adatok szerint hazánkban a férfiak 34, a nők 24 százaléka dohányzik, az utóbbi esetben az arány az európai átlaghoz képest a legrosszabbak közé tartozik.

Nem hóbort, hanem szenvedélybetegség.

A szakemberek egyöntetűen elismerik a dohányzás nem hóbort, hanem súlyos függőséget okozó szenvedély betegség, amiről a leszokáshoz vezető út nehézségekkel jár. Elhatározásra, akaraterőre feltétlenül szükség van, és kellő önismeretre. Miért? Magunkat ismerve érdemes eldönteni képesek vagyunk e rá, vagy külső segítségre szorulunk.

Mi történik, ha leszokunk róla?

  • fél órán belül a pulzusszám csökken a vérkeringés javulása miatt
  • 1 nap múlva a szaglás kezd visszatérni
  • 3 nap múlva  a légutak kezdenek tisztulni, a tüdőkapacitás jelentősen javul
  • 1 év múlva a szívinfarktus kockázata felére csökken
  • 15 év után a dohányzás lehetséges egészségkárosító kockázatai megszűnnek

Aki úgy gondolja orvosi segítség nélkül, kellő elhatározással felvértezve képes arra, hogy leteszi a koporsószöget, érdemes megfontolni egy gyógynövény használatát, ami segít a dohány abbahagyása utáni kellemetlen tünetek enyhítésében.

Kudzu egy lehetséges alternatíva.

dohányzás

A szubtrópusi és mérsékelt övi területeket kedvelő növény, többek között Japánban, Indiában, Dél–Kelet Ázsiában őshonos. Új élöhelyein Európában is megtalálható. Hatalmas, több méter hosszú indái, falakra, fákra is felkúszhat, de a földön is szétterül. Szereti a napsütést a meleget a nedves környezetet, ennek tudható be, hogy egyre több helyen megtalálható.

Kékes színű virágai feltűnőek, 5-10 centiméter hosszú hüvelyterméseiben apró magvakat rejt. Mégsem a termését, hanem a gyökerét használják fel.

Melyek a hatásai?

A gasztronómiában is gyakori, a kínai orvoslásban az 50 legjobb gyógynövényeként tartják számon.

Élettani tulajdonságai miatt a gyógyászatban évszázadok óta felhasználják. Idegrendszert stabilizáló hatása miatt az alkohol és nikotinfüggőség kezelésében is szerepet játszik.

A dohányzást befejezők rövid ideig gyakran panaszkodnak a kellemetlen tünetekre, fáradékonyságra, ingerlékenységre, hangulatváltozásra. Ebben nyújt segítő kezet a Kudzu. A gyökérzetben izoflavinok találhatóak, így a daidzin, daidzein, pruerarin és a geniszetin csökkentik a dohányzás iránti vágyat.

Gyorsítja a szervezetben felhalmozódott káros anyagok kiürítését.

A növényben lévő egyéb tápanyagok pedig segíthetik a szervezet regenerálódását. 

Természetesen ki-ki maga dönti el bármilyen függőség esetén képes e önmaga a leszokásra, vagy külső segítséget vesz igénybe. Bízzunk benne gondolatébresztőnek a cikkünk hasznosnak bizonyult.

K&P

0 Tovább

Legyen a kertedbe gyönyörű egynyári virág!

A tél elmúltával a közelgő tavasz eljövetelével a kertekben egyre több idő eltöltése lehetséges. Sokan már megtervezték a virágok helyeit, hogy pár hét múlva pompába boruljanak. Sorozatunkban bemutatunk 4 egynyári, szabadföldbe is ültethető virágkülönlegességet, amik kellő gondozással a kert ékességei lehetnek.

 1. Sarkanytyúka (Tropaeolum majus)

Az egynyári növényt a tölcsér alakjából adódóan kapucnis virágnak, vagy sárra tőcséresnek is hívják. Szabadföldbe májustól ültethető, de márciustól cserépben lehet nevelni, egy cserépbe 1-2 magot tegyünk, a palántákat májusban kiültethetjük. A dél-Amerikából származó növényt világos napos helyre ültessük. Mérete a bokros 30 centiméter, a kúszó változata eléri a négy métert is, a kártevőkkel szembe ellenálló, szereti a tápanyagokat, a hőségben a vizet meghálálja.

2. Búzavirág (Centauare cyanus)

Kertünk igazi színfoltja, színei változatosak, az égszínkéktől a vegyes színkeverékig. Magjait, márciustól, áprilistól szabadföldbe vethetjük, nyár végéig fehér, lila, rózsaszín virágai folyamatosan virágoznak. Magassága elérheti a 90 centimétert. Napfényes, meleg helyet kedveli.

3. Csodatölcsér (Mirabilis jalapa)

Őshazája Dél Amerika és Mexikó, szereti a napot, de félárnyékban is jól érzi magát, ezért kerítések mellé is ütethetjük. Szabadföldbe májustól, de a palántanevelést otthonunkban elkezdhetjük. Magassága 50-100 cm. Dús hajtásai tele vannak virággal, bokros növekedésű, virágai tölcséresek. Különlegessége, hogy egy hajtáson többféle színű virág lehet. Különcségét jól mutatja, hogy délután 4 órakor nyílik ki, és csak reggelre becsukódnak. Nyár közepétől a fagyokig pompáznak.

4. Pompás Rézvirág (Zinnia elegans)

Mexikóban vadvirágként termesztik hazánkban vannak jóval szebb, nagyobb virágúak. Javában nevelhetjük februártól palántának, amit, áprilisban meleg napfényes helyre ültethetünk. Ha nem akarunk bajlódni a palántaneveléssel, szabadföldbe húsvét tájékán egészen júniusig vethető. A 60 centi magas növény gyönyörű, akár 15 centiméter kerületű virágot hozhat. Csoportosan gyönyörű látványt nyújtanak.

K&P

0 Tovább

Így lehet megmenteni a májat az év gyógynövényével.

A gyógynövények egyre nagyobb szerephez jutnak a gyógyászatban. Természetesen nem csodaszerek, de egyre több gyógyszergyártó cég termékei között megtaláljuk, így a Máriatövist is a máj védelmezőjét.

A máj (hepar) az emberi szervezet legnagyobb mirigye, súlya 1300-1500 gramm közötti. Nagyobb része a jobb bordaív alatt van, bal lebenye átnyúlik a gyomortájék területére. Két felszíne van egy rekeszi és egy zsigeri. A máj felszínének jelentős részét hashártya fedi. Két lebenye van a jobb, jóval nagyobb a bal lebenynél.

Epét, epefestéket termel.

Naponta körülbelül 1/ 4 liter epét termel, ami 1/ 10-edre sűrűsödve az epehólyagban tárolódik. A zsír emésztéséhez szükséges epesavat a koleszterinből termeli, ami a patkóbélbe jutva a zsírbontó lipázt aktiválja és a nagy zsírcseppek apró zsírcseppekké esnek szét.

Az epefesték termelés is a máj feladata, a vörösvérsejt lebomlását követően bilirubin keletkezik, vízben oldhatóvá teszi, majd a vékonybélbe üríti. A magzati életben a vérképzésben is nélkülözhetetlen a szerepe.

Az anyagcserében is pótolhatatlan.

Fehérje-anyagcserében az aminosavakból fehérjét, a nem esszenciális aminosavakból pedig szénhidrátot képez.

Szénhidrát-anyagcserében Glikogént képez a cukorból és elraktározza, majd visszaalakítja vércukorrá és a szénhidrátot zsírrá alakítja.

Zsír-anyagcserében: a zsírt építőköveire bontja a koleszterin lebontásában és kiválasztásában is szerepet játszik.

Méregtelenít.

Az anyagcsere során keletkező, vagy a kívülről bejutó mérgező anyagok jelentős résztét kiszűri és lebontja. A fehérjebontásnál ammónia keletkezik, amit hatástalanít úgy, hogy karbamiddá alakítja, ami a nitrogéntartalmának lebomlási terméke.

A vérért is felelős.

Albuminok, glubolinok és a véralvadáshoz szükséges fibrinogén protrombin képzésével vérplazma fehérjét állít elő.

Vitamint raktároz.

Nemcsak vitamint állít elő, hanem raktároz is, A. D és B 12 vitamint.

Láthattuk a teljesség igénye nélkül a máj szerepe az emberi szervezetben nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen. Az elégtelen működésnek számottevő oka lehet: egészségtelen életmód, mértéktelen alkoholfogyasztás, nem megfelelő táplálkozás, a szerv megbetegedése. Megelőzésképp, vagy a betegség megjelenésekor, kialakulásakor egyre többen fordulnak gyógynövényhez, vagy azt tartalmazó készítményekhez. Természetesen ezek sem csodaszerek, de a máriatövist az orvostudomány is elfogadja.

Máriatövis.

Az orvostudomány is elismeri.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban az év gyógynövényévé választotta a máj és epepanaszok kezelésére jótékony hatással bíró gyógynövényt. Szűz Mária tejének, Szűz Mária tövisének, Boldogasszony tejének, Boldogasszony Káposztájának, máriabogáncsnak, pápafűnek is nevezik. A növény levele fehér márványozottságú, ami a népi hiedelem szerint, akkor keletkezett, mikor Szűz Mária teje rácsordult a virágra. A máriatövis több évszázados töretlen népszerűségnek örvendett. Melius Péter 1578-as Herbáriumában étvágygerjesztő, hasfájást enyhítő, görcsoldó hatásairól írt. A modern fitoterápia a 20. század második felében fedezte fel, miután a hatóanyagaival végzett vizsgálatok tudományosan igazolták az epe és a máj panaszok enyhítő hatásait.

Az őszirózsa családjába tartozó növényfaj magasra növő lágyszárú növény, levelei márványozottnak látszódnak. Virágzata leggyakrabban bíborszínű, amelyek a szára csúcsain egyesével vannak és tövisekben végződnek.

A mediterán térségből származó növényt jótékony hatása miatt rengeteg országban termesztik. Hazánkban réteken, legelőkön előfordul. Kiváló szárazságtűrő leginkább a napfényes meleg helyet szereti. Rengeteg flavonoidot tartalmaz a maghéjban található silymarin, ami felelős a máj regenerálásáért és antioxidáns hatású.

0 Tovább

Termessz retket, hagymát, és felejtsd el a fáradtságot!

A téli időszak jelentősen megviseli a szervezetet. Zöldségekből, gyümölcsökből borsos áruk miatt kevesebb kerül az asztalra. Termessz és fogyassz retket és hagymát. Megmutatjuk, hogyan.

retek hagyma termesztés

Hónapos retek

A kemény fagyok elmúltával talán az első zöldségünk, amit a hazai piacok árusai kínálnak. A szépségversenyeken nem kerülne be a top háromba, nála igaz a mondás, nem a külső a belbecs számít. Marco Poló hozta be Európába, ezt a sokoldalúan felhasználható zöldséget, aminek minden része felhasználható. A gumójából, akár salátát készíthetünk, de egy falat sajttal nassolnivalónak sem utolsó. Leveleiből szezonális fűszerekkel főzelékként tálalható.

retek hagyma termesztés

A máj védelmének élharcosa.

Segít a téli hónapokban megcsappant tápanyag és vitaminpótlásban. Elsősorban C és E vitamint tartalmaz, foszforban, kalciumban, káliumban, kénben és vasban is gazdag.

Ki gondolta volna, hogy ez a sokaknak jelentéktelen külsővel megáldott növény, milyen hatást gyakorol az emberi szervezetre. Elsősorban a máj méregtelenítésében élharcos, ha szeretnénk a méregtelenítő szervünket kicsit regenerálni, kezdjük a napot vele, vagy a belőle készült préselt lével.

Könnyen emészthető rostjainak köszönhetően a bélrendszer is örömmel veszi, hiszen már őseink is gyakran fogyasztották székrekedés ellen. Magas a víztartalma kénben is gazdag, így a begyulladt bőrre is jótékony hatással van.

Földbe vele!

A tavaszi zöldségek közül az egyik leghamarabb elvethető zöldségfajta, fólia nélkül is február végétől ki lehet vetni. A porhanyós földet szereti, akinek a talaja szikkadt, kemény, érdemes a vetés előtt megdolgozni. Kiváló eszköz a rotációs kapa, de kisebb terület esetén áshatunk, kapálhatunk is. A porhanyós földbe barázdát szoktunk húzni, majd körülbelül egymástól 4 centire és 2 centiméter mélyre vetjük a magokat, így az egyelés elkerülhető. Fontos a távolság betartása, hogy szép egészséges növényeket kapjunk. Ezt követően a földet visszaterítjük, kissé ledöngöljük.

Mindamellett, hogy hidegtűrő képessége magas, 6 fok alatt sem károsodik, ideális hőmérséklete 12-13 C fok. Szereti a fényt, a meleget, ezért a hely kiválasztásánál, kerüljük az árnyékot.

Főként a csírázási időszakban magas a vízigénye, ezét célszerű nedvesen tartani a talajt. A kezdeti locsolást meghálálja, a kelést követően a kevesebb vízzel is megelégszik. Akinek van lehetősége esővízzel locsoljon, ennek hiányában állott csap vízzel, mert a klórra érzékeny.

Zöldhagyma

A magyaros konyha leggyakrabban használt zöldségféléje, amely tél végén bátran elvethető, vagy duggatható. Egészségmegőrző hatása közismert, C, B1, B2, B3, B5, B6,H és E-vitaminokat, folsavat, nikotinsavat, vasat, jódot, magnéziumot, ként, szelént, foszfort, káliumot, kalciumot, rezet, cinket tartalmaz.

retek hagyma termesztés

Az erek karbantartója.

A retekhez hasonlóan magas rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztésre, természetesen ez kellő mozgással kombinálva.

Érelmeszesedésre is kiváló, vértisztító hatása is jelentős, kedvező hatást gyakorol a keringésre.

Leginkább légúti megbetegedéseknél kifejtett kedvező hatását ismerik, a benne található illóolajok oldják a letapadt váladékot.

A gyomorsav túltengésben szenvedők óvatosan fogyasszák.

Magról, vagy duggatva.

Magról vetésnél alaposan előkészített porhanyós talajt igényel, szereti a napfényt, vízigénye nem jelentős.

Kétféleképpen szaporíthatjuk, vethetjük magról, vagy duggatjuk, azaz a kisméretű hagymákat a földbe tesszük. Mi általában duggatni szoktuk, kettő centiméter tőtávolságra, a sorközök félméteresek legyenek, hogy legyen hely a művelésére. Március elején nyugodtan neki állhatunk a duggatásnak, ha félünk a hirtelen bekövetkező fagytól fűkaszálékkal, vagy egyéb mulcs anyaggal takarjuk be.

A gasztronómiában általában kiegészítő szerephez jutott, pedig önálló ételként is megállja a helyét. Mi hagymalevest készítettünk, a receptünket az oldalunkon megtaláljátok.

Tárkonyos hagymaleves, prított kenyérrel, reszelt sajttal.

retek hagyma termesztés

A kép forrása. Pixabax

K&P

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek