.

Gondolta volna a XV. században Jean Nicot de Villemain, Franciaország portugálai nagykövete, mikor elterjesztette a dohányt hány ember életét kockáztatja?  Mivel, miért, hogyan? Megmutatjuk.

A leszokásban pedig segít a Kínaiak egyik legfontosabb gyógynövénye a Kudzu. Róla is olvashattok.

dohányzás

A légzőszerv központja.

dohányzás

A tüdők (pulmo) szürkésrózsaszínű puha tapintású szivacsos szervek, amiket a mellhártya borít. A szerv a mellüregben helyezkedik el, két részből a tüdőcsúcsból és az alapból áll. Három felszíne van a bordai, a rekeszi és a gátorközi, ennek felszínén helyezkedik el a tüdőkapu. A jobb tüdő három a bal kettő lebenyből áll. A két tüdőfélt a gátorüreg választja el egymástól. A tüdők a légcsővillaszerű kettéosztódása során keletkező két főhőrgó révén van összeköttetésben a felső légutakkal. A főhörgőből egyre kisebb, szűkebb üregű hörgőkből, hörgőcskék hálózatából, léghólyagocskák tömegéből, erek hálózatából áll. Mikor belélegezzük a levegőt orrunkon és a szájunkon át a torkunkon, gégénken, légcsövünkön át a tüdőbe jut, a hörgőrendszerbe és a léghólyagokba, Itt biztosítja a szervezet gázcseréjét az oxigén felvételét és a széndioxid leadását. Láthatjuk, mekkora szerep jut a tüdőre, és milyen mérhetetlen károsodást okoz a nikotin, ami a következő betegségek következménye lehet.

A teljesség igénye nélkül mit okozhatunk a nikotinbevitellel?

dohányzás

Betegségek garmadát.

Koszorúér betegségeknél az erek elmeszesedhetnek, faluk merevvé válik, mésszerű anyag rakódik le, ezért a keresztmetszetük szűkül, és rontja a vérellátást. A felszínükön mészszemcsék ragadnak le, amire vérlemezkék tapadnak, vérrögök keletkeznek, elzáródik az érszakasz, az izom nem kap tápanyagot, oxigént és elhal, ez is állhat a szívinfarktus hátterében.

Továbbá:

  • hörghurutot
  • aszthmát
  • szélütést (stroke) 
  • tüdő-gége-nyelőcsőrákot
  • koraszülést
  • kisebb születési súlyt
  • COPD-t (krónikus obstruktív tüdőbetegség)

 Nikotin az igazi kisördög.

Hihetetlen hatása van. Hadrendbe állít bizonyos sejteket, az adrenalin felszabadul, növelve a pulzusszámot, szapora lesz a légzés, és emeli a vér glükóz szintjét.

Rövid időn belül a rabjává tesz.

dohányzás

Mindamellett, hogy méreg, viszonylag rövid idő alatt képes függőséget okozni. Emeli az agy dopamin szintjét, amit boldogsághormonnak is neveznek, az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen. A felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki, a nikotinbevitel során is. A központi idegrendszerre gyakorolt hatása is „becsapós”, kisebb adagban növeli a szellemi teljesítőképességet, gyorsítja a reakciókat, álmatlanság ellen is használ, és étvágycsökkentő hatással is bír. Dióhéjban történő bemutatásakor is, kiderül, miért is ennyire nehéz leszokni, a világ tájain több millió embert halálba taszító „veszedelemtől”.

Az áldozatai száma milliós nagyságrendű.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) magyarországi 2018-as közleménye szerint a világ lakosságának több mint harmada dohányzik, átlagosan egy ember hal meg, minden hatodik másodpercben.  Az adatok szerint hazánkban a férfiak 34, a nők 24 százaléka dohányzik, az utóbbi esetben az arány az európai átlaghoz képest a legrosszabbak közé tartozik.

Nem hóbort, hanem szenvedélybetegség.

A szakemberek egyöntetűen elismerik a dohányzás nem hóbort, hanem súlyos függőséget okozó szenvedély betegség, amiről a leszokáshoz vezető út nehézségekkel jár. Elhatározásra, akaraterőre feltétlenül szükség van, és kellő önismeretre. Miért? Magunkat ismerve érdemes eldönteni képesek vagyunk e rá, vagy külső segítségre szorulunk.

Mi történik, ha leszokunk róla?

  • fél órán belül a pulzusszám csökken a vérkeringés javulása miatt
  • 1 nap múlva a szaglás kezd visszatérni
  • 3 nap múlva  a légutak kezdenek tisztulni, a tüdőkapacitás jelentősen javul
  • 1 év múlva a szívinfarktus kockázata felére csökken
  • 15 év után a dohányzás lehetséges egészségkárosító kockázatai megszűnnek

Aki úgy gondolja orvosi segítség nélkül, kellő elhatározással felvértezve képes arra, hogy leteszi a koporsószöget, érdemes megfontolni egy gyógynövény használatát, ami segít a dohány abbahagyása utáni kellemetlen tünetek enyhítésében.

Kudzu egy lehetséges alternatíva.

dohányzás

A szubtrópusi és mérsékelt övi területeket kedvelő növény, többek között Japánban, Indiában, Dél–Kelet Ázsiában őshonos. Új élöhelyein Európában is megtalálható. Hatalmas, több méter hosszú indái, falakra, fákra is felkúszhat, de a földön is szétterül. Szereti a napsütést a meleget a nedves környezetet, ennek tudható be, hogy egyre több helyen megtalálható.

Kékes színű virágai feltűnőek, 5-10 centiméter hosszú hüvelyterméseiben apró magvakat rejt. Mégsem a termését, hanem a gyökerét használják fel.

Melyek a hatásai?

A gasztronómiában is gyakori, a kínai orvoslásban az 50 legjobb gyógynövényeként tartják számon.

Élettani tulajdonságai miatt a gyógyászatban évszázadok óta felhasználják. Idegrendszert stabilizáló hatása miatt az alkohol és nikotinfüggőség kezelésében is szerepet játszik.

A dohányzást befejezők rövid ideig gyakran panaszkodnak a kellemetlen tünetekre, fáradékonyságra, ingerlékenységre, hangulatváltozásra. Ebben nyújt segítő kezet a Kudzu. A gyökérzetben izoflavinok találhatóak, így a daidzin, daidzein, pruerarin és a geniszetin csökkentik a dohányzás iránti vágyat.

Gyorsítja a szervezetben felhalmozódott káros anyagok kiürítését.

A növényben lévő egyéb tápanyagok pedig segíthetik a szervezet regenerálódását. 

Természetesen ki-ki maga dönti el bármilyen függőség esetén képes e önmaga a leszokásra, vagy külső segítséget vesz igénybe. Bízzunk benne gondolatébresztőnek a cikkünk hasznosnak bizonyult.

K&P