Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

DIY Vadon élnek és ehetőek

Sokan, még a mai napig furcsán és kételkedve tekintenek azokra, akik, akár otthonukban gyógy, vagy vadon termő növényeket fogyasztanak. Magában rágcsálják, salátákat készítenek belőle, vagy köreteket, akár húsokat, mártásokat ízesítenek vele.

Erdőkben ezerféle növényt találunk, és körülbelül ennyit, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan, sőt mérgező hatást fejtenek ki. A gyógy, vadnövények biztonságos felhasználásához kellő ismerettel kell rendelkeznünk. Amennyiben 100%-osan nem ismerjük fel a növényt, vagy nem vagyunk tisztában hatásukkal, feltétlenül kérjük szakember segítségét. A következőkben érdekességképpen két vadon termő növényt ismertetek, amit legtöbbször a kertekben irtanak, pedig fogyaszthatóak, ízletesek.

Kövér porcsin

Éveken keresztül meg voltam győződve, hogy ez a gyomnövény káros, hiszen a haszonnövények elől elveszi a tápanyagot, és szinte elpusztíthatatlan. A felszín felett terjed, igénytelen, és csak a vesződés van vele.

Ázsiából származik, de mára már Európában is őshonos lett. Miközben mi a kert legádázabb ellenségének tekintünk rá, a görögöknél, már a középkorban is kedvelt gyógynövény volt, de salátát is készítettek belőle. A tavasz beköszöntével kibújik a földből és egészen a fagy beköszöntével uralhatja a kertet. Májustól, szeptemberig virágzik, majd magokat hullat, így hiába fagyérzékeny amennyiben nem irtjuk ki virágzás előtt a fagyok elmúltával szaporodik. De, miért tennénk, ha hasznunkra válik.

Porcsinfélék családjába tartozik, disznóporcsinnak, kövérlánykának is nevezik. Gyorsan növekszik, levele a négylevelű lóheréhez hasonlít, színe világossárga, vagy világos narancsszínűek. Nem állítható, hogy mogyoróvajat lehet készteni belőle, de íze a mogyoróra hasonlít.

Vitamin, és kalciumot, ásványi savakat tartalmaz. Teát is szoktak belőle készíteni. Vértisztító hatása ismert. A gyomor-és bélrendszert nyugtatja, enyhítheti a gyomorégést.

Salátákba íze miatt előszeretettel használják, kovászos uborka közé pikáns ízt kölcsönöz. Íze zamatos, más salátafélékkel is párosítható.

Tippek: terhesség alatt fogyasztásától, bármilyen formában el kell tekinteni. Mielőtt valaki fogyasztja, akár étkezési céllal, vagy gyógyításra, győződjön meg róla válthat e ki allergiás reakciót. Leveléből a nedvet a kézfejre cseppenteni, ha piros elváltozást okoz, tartózkodjunk a fogyasztásától.

Medvehagyma

A honi piacokon is egyre gyakrabban kapható, amennyiben vadon szedjük, nagyon óvatosan járjunk el, mert levele a mérgező gyöngyvirággal könnyen összetéveszthető.

Boszorkányhagymának, cigányhagymának is i nevezik a mintegy 20 centimétert növő hagymafélét. Szaga leginkább a fokhagymával vetekszik, de jóval kevésbé jellegzetes. Nemcsak a vöröshagymát, vagy a fokhagymát, a medvehagymát is ajánlják értisztításra, vérnyomáscsökkentésre.

Gasztronómiában felhasználása széleskörű. Tésztákhoz, mártásokhoz, húsokhoz, ha egy fokhagymára emlékeztető ízt szeretnénk érezni

K&P


 

0 Tovább

DIY Húsvétra nyuszit kapott a gyermekem. Mit tegyek?

A húsvét közeledtével sok szülő fejében megfordul, mit tegyen, ha a barátok, rokonok nyuszival lepik meg gyermeküket. Sokan kétségbeesnek, bepánikolnak. Kincsüktől, főként, ha az állatok szeretetére, tiszteletére nevelik, nem akarják megfosztani egy aranyos, szerethető állattól.

Legyen? Ne legyen?

A gyermek felelősségtudatának kialakításában mérföldkő lehet az állat tartás. Napi rendszerességgel foglalkoznia kell, etetni, itatni, és tisztán tartani. A gyerkőc egészséges személyiségfejlődésében is segíthet. Elsősorban a szülőknek kell végiggondolni ők maguk mennyi tudással, rendelkeznek az állattartásról, vagy ha a gyerek nem ér rá, tudják e helyettesíteni a nyuszi gondozásában.

Nézzünk utána.

Az internet segítségével fontos és lényeges információt kapunk kiinduláskor mire is van szüksége egy lakásban nevelt nyuszinak. Érdemes könyveket is bogarászni, a teljesség igénye nélkül Jekkel Gabriella: 100 kérdés 100 felelet, Amit a hobbinyúl-tartásról tudni kell című könyve is segíthet.

Lakásban, de hogyan?

Érdemes felkeresni állatkereskedést, ahol speciális nyúlketrecet árusítanak, amiben az állat kényelmesen elfér. Nyugalmas helyet válasszunk ki számára, ahol kedvére megpihenhet. Naponta egy-két alkalommal engedjük ki a lakásban, ahol kedvére rohangálhat. Vigyázzunk, igaz, hogy nem villanyszerelő, de vezetékeket örömmel elrághat. Az első időkben legyünk a gyerkőccel, csak akkor hagyjuk a nyúllal kettesben, ha megbizonyosodunk róla, tud rá vigyázni. Ebben az időben, simogathatja a nyuszit, de, ha fel akarja emelni, azt óvatosan a grabancánál tegye.

A szaga eláraszthatja a lakást?

Megfelelő tartási körülmények biztosításakor, tömören a válasz nem. Természetesen a vizeletét illatosításra nem használhatjuk, de ha hetente két-három alkalommal kitakarítjuk a lakhelyét, és a nyuszit is a szennyeződésektől, e téren problémát nem okozhat. Az almoknak a választéka is gazdag, állatkereskedéseknél beszerezhető.

Társas állat.

Ne higgyük el, hogy szereti a magányt ő társas lény, tehát vennünk kell még egy nyuszit. Két bakot a szakemberek szerint tilos, mert halálra marhatják egymást. Nőstényt és bakot, ha csak nem akarunk nyúltenyészetet, ivartalanítani kell, mert 3-4 hónapos korukban már ivarérettek, de 6-7 hónapos korukban tenyészthetőek.

Én gyógyíthatom?

Állatorvosi végzettséggel igen, ellenkező esetben állatorvos sokat segíthet. Gondoljunk bele, esetleg a gyermekünk féltett kincse a nyuszi megbetegszik, mi tehetetlenek vagyunk, és esetleg abban a pillanatban nincs oltóanyaga a dokinak, és az állat a betegségbe belepusztul. Hogyan számolunk el a lelkiismeretünkkel?

Ételmaradékot is megeheti?

Nem. Az etetése is meghatározó. Speciális a megfelelő életminőségéhez szükséges nyúltápok kaphatóak, amiket szénával, zöldségekkel kiegészíthetünk. Utóbbiakat nyersen ne adjunk, kicsit érdemes megfonnyasztani, ellenkező esetben felpuffadhat. A friss vízről is gondoskodnunk kell.

Remélem gondolatébresztőnek hasznos volt az írás, és egy év múlva is, ha úgy döntöttünk boldogan élnek az olvasókkal a húsvéti nyuszik.

K&P

 

0 Tovább

DIY Húsvéti ékesség kertben vagy lakásba a pofonegyszerű tojásfa

A húsvéti készülődés március végén a családok többségénél megkezdődött. Sokan túl vagyunk az ünnepi bevásárláson, bújjuk a recepteket az ünnepi ételekhez. Idegeskedünk, izgulunk, hogy minden klappoljon, ne felejtsünk el semmit. A férfiak a tavaly használt kissé poros kölnijeiket letisztítják, vagy újat vásárolnak. Készülünk meglátogatni családtagjainkat, megpróbáljuk otthonossá, ünnepivé varázsolni otthonainkat. A felsoroltak idő és pénzigényesek. A családi hagyományok eszköztára széleskörű. Van, aki a gyermekeinek a tojásfestés praktikáit mutatja be, vannak, akik a süteményeket készítik el az apróságokkal közösen. A következőkben, egy hazánkban kevéssé meghonosodott, akár percek alatt is elkészíthető díszítőelemet mutatok be a tojásfát.

húsvét tojásfa dísz

Német hagyományokra tekint vissza, de Ausztriában is elterjedt, hazánkban kevesen hallottak róla. Érdemes kipróbálni, hiszen nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető, és a tojások eltérő színe miatt ékes díszítőeleme lehet a lakásnak, akár a kertnek. A gyerekek imádni fogják.


húsvét tojásfa dísz

húsvét tojásfa dísz

húsvét tojásfa dísz

Egy ágra különféle színű tojásokat aggatunk, amennyiben félünk, hogy az apróságok közelről akarják megszemlélni érdemes műanyagot vásárolni. A készen kaphatók tárháza bőséges, sárgától, a piroson át a rózsaszínig. A végén akasztó is található, így azzal sem kell bíbelődni.

K&P

0 Tovább

DIY majoránna, oreganó és illatos társai a saját fűszer-és gyógynövénykertedben

A gyógy és fűszernövények kialakulását sokan az emberiség születésének idejére teszik. A kertek többségében egyre gyakrabban fordulnak elő, ízűk és élettani hatásuk miatt. Két részben foglaljuk össze a teljesség igénye nélkül, saját magunknak is termeszthető növényeket.

Márciusban ültethető fűszer és gyógynövények második rész.

fűszernövények gyógynövények kert

A fűszerek királynője a majoránna

fűszernövények gyógynövények kert

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény. A folyamatos növekedése érdekében gyakran gondoskodjunk a locsolásáról. Szabadföldbe, is bátran vethetjük, de lakásban palántaként is nevelhetjük. Apró magjai miatt 1 centiméterre vessük el.  Igényli a meleget, ezért lehetőségeink szerint ne árnyékos helyre ültessük.  25-35 centiméter magasságot is eléri, júliustól augusztusig virágzik.

Emésztést serkentő a hatása, a zsíros ételek fogyasztásakor is hasznos lehet. Aromás, kellemes illata miatt fűszernövényként is alkalmazzuk. Véres és májas hurkában nélkülözhetetlen. Húsokhoz, belsőségekhez is kiváló. Csirkemáj fűszerezve. Major Anna kedvence elérhető a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon.

Oregano, a pizza szószok, paradicsomleves alapja

fűszernövények gyógynövények kert

Szintén az árvacsalánfélék családjába tartozik, emiatt a majoránna mellé közvetlen ne ültessük. Viszonylag igénytelen növény, tápanyag és vízigénye minimális, a fagyokat is elviseli, Nyár közepétől augusztusig hozza a virágait. A föld felszínére vessük, majd óvatosan döngöljük.

A szurokfű néven ismert növényből, mivel magas az illóolaj tartalma olajokat is készítenek belőle, de teaként is fogyasztják. Torokgyulladásra, étvágyjavításra, migrénes fejfájásra is jó.

Az olasz konyhák meghatározó fűszere, pizza és paradicsomszószok szószok meghatározója. Paradicsomlevesben is pikáns ízt kölcsönöz. Pizza két feltéttel, gombás kukoricával és kapros tejfölös hallal, Energiabomba a dióval megspékelt paradicsomlevesben, ételekben is kipróbáltuk, olvashatóak a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon.

A csípős ízű vizitorma

fűszernövények gyógynövények kert

A keresztesvirágúak családjába sorolják. Hazánkban is egyre ismertebb növény. A neve is utal a magas vízigényére, a gyors erőteljes növény érdekében a talajt folyamatosan nedvesen kell tartani.

Erőteljes antibakteriális hatással rendelkezik. Kalciumot, rezet, E vitamint is tartalmaz. Erős íze miatt a hagyományos tormás ízt helyettesítheti.

Az ánizs ízű turbolya


fűszernövények gyógynövények kert

A zellerfélékhez tartozó növényt szőlő mellé, gyümölcsfák köré is ültethetjük, mert elsősorban a félárnyékos helyet kedveli. Ne vessük mélyre, a sortávolsága 15 centiméter.

Teát is készítenek belőle húgyúti megbetegedéseknél gyógyító hatásáról írnak.

Illata és íze az ánizséhoz nagyon hasonló, salátát, de akár bárányhúsokat is fűszereznek vele.

Az illatos szagos müge

fűszernövények gyógynövények kert

1 centiméter mélyre vessük, a sorok között hagyjunk 20 centiméter távolságot. A napot kevésbé, de a félárnyékos nyirkos talajt kedveli, ezért érdemes cserjék mellé telepíteni.

Hazánkban méltánytalanul nem ismert, pedig erőteljes illata miatt megszárítva sajtokat, teákat lehet vele illatosítani. Németországban a májusi bólé közkedvelt fűszere.

Izsóp a sziklakertek dísze

fűszernövények gyógynövények kert

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény ismertetését a márciusban elültethető növények közül utolsóként hagytuk. Általában különféle szerek keveréséhez használják, vegyszermentes kertekben permetek alapanyagaként.

30 centiméterre nő, sortávolsága 20 centiméter legyen. A sziklakertek ékessége is lehet.

Tippek: Mielőtt a felsorolt növényeket fogyasztja, főként betegség esetén konzultáljon kezelőorvosával.

K&P

0 Tovább

DIY Csinálj magadnak gyógy-és fűszernövénykertet

DIY Csinálj magadnak gyógy-és fűszernövénykertet.

A gyógy és fűszernövények kialakulását sokan az emberiség születésének idejére teszik. A kertek többségében egyre gyakrabban fordulnak elő, ízűk és élettani hatásuk miatt. Két részben foglaljuk össze a teljesség igénye nélkül, saját magunknak is termeszthető növényeket.

Márciusban ültethető fűszer ás gyógynövények első rész.

Illatos Ánizs, akár pálinkaként is.

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, 1-2 centiméterre ültessük, a földbe a sorok között hagyjunk 25 centimétert. Lassan fejlődik, gyakran érdemes locsolni. Nyár közepén, júliusban virágzik, 40-60 centiméterre nő.

A növény magjai aromás illatúak, bélrendszeri problémáknál, puffadásnál, görcsoldó görcsöknél előszeretettel használják.

Az utánozhatatlan ízű ánizspálinka alapanyaga.

Egzotikus növény Édeskömény.

Az ánizshoz hasonlóan, szintén az ernyősvirágzatúak közé tartozik, ezért lehetőleg ne ültessük egymás mellé.

Fészkenként ültetünk 3-5 szem magot, ami augusztusban hozza virágait, októberben érik be. Türelmesnek kell lenni a fejlődésekor, meghálálja az öntözővizet. Hatalmasra nő, gyakran eléri a 1.5-2 métert is, főként, ha napos, száraz helyet kap.

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású, vízhajtó, gyomor-bélgörcsöknél is fogyasztják, nyákoldó hatása is ismert.

Az olasz konyha alapja, gumóját köretnek is tálalhatjuk, a paradicsomleves egyik alapfűszere.

Kakukkfű, gyógyteaként, vagy akár mártásokhoz, halakhoz.

Az eddig ismertetett növényekkel ellentétben az ajakosok családjába tartozik.

A magból palántát nevelhetünk, akár lakásban is, májusban szabadföldbe ültetjük az utánozhatatlan illatú növényt. Augusztusban hozza virágait. Szárazságtűrő, így nem szükséges a rendszeres locsolás, viszont leginkább a teljes napfényt kedvelők sorába tartozik. Magassága 40 centiméter.

Légcsőhurutra, hörghurutra, légúti hurutra ajánlható, nyákoldó hatású, puffadás ellen is fogyasztják.

Zsíros, nehezen emészthető ételeket teszi könnyebben emészthetővé. A pikáns ízt kedvelők, sokféle ételben fogyaszthatják, húsokhoz vagy akár köretekhez.

A kovászos uborka kapor nélkül elképzelhetetlen.

A zellerfélék növénytani rendszerének szerves része. 1-2 centiméterre vessük a földbe, hagyjunk a sorok között 15-25 centimétert.  A napfényes, félárnyékos helyen egyaránt fejlődik. Képes elérni a 40-50 centiméteres magasságot.

Elsősorban a gasztronómia területén jeleskedik, nagyon sokféle étel nélkülözhetetlen fűszere. Kapros tejfölös sültburgonyát, és Pizzát, kapros tejfölös halat készítettünk, Füstölt szalonnás tarja, kapros, tejfölös káposztaágyon sütve belőle. A receptek a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon elérhetőek.

A savanyúságok alapja a Koriander.

A zellerfélék növénytani rendszerének szerves része. 1-2 centiméterre vessük a földbe, hagyjunk a sorok között 15-25 centimétert.  A napfényes, félárnyékos helyen egyaránt fejlődik. Képes elérni a 40-50 centiméteres magasságot.

Elsősorban a gasztronómia területén jeleskedik, nagyon sokféle étel nélkülözhetetlen fűszere. Kapros tejfölös sültburgonyát, és Pizzát, kapros tejfölös halat készítettünk, Füstölt szalonnás tarja, kapros, tejfölös káposztaágyon sütve belőle. A receptek a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon elérhetőek.

A gyulladáscsökkentő zsálya.

Az árvacsalánfélék családjához tartozik, évelő, megfelelő helyen akár 8 évig is elél. A földbe 2 centiméterre vessük, a sorok között hagyjunk 25 centimétert. Palántaneveléssel szaporíthatjuk. Amikor elérik, a 15-20 centiméter magasságot eléri, ősszel kerül a végleges helyére. Viszonylag igénytelen, állandó öntözést nem igénylő növény.

Gyulladáscsökkentő, gargalizálva a fogínygyulladást csökkenti, étvágyjavító, és hasmenés esetén is hatásos.

Paradicsomlevesekbe oregánó mellett jól megfér, sokan pizza tésztához keverik.

Lestyánt a levesbe.

A zellerfélék családjába tartozik, gyökere, a földbe mélyre hatol. A sorok között hagyjunk 20-25 centimétert, a magokat 2-3 centiméter mélyre vessük. A nyirkos területeket kedveli.

Fogyasztása a húgyutak, húgyhólyag, belek görcsös állapotán segít. Segíti az emésztőnedvek termelését, megakadályozhatja a teltségérzés kialakulását.

Intenzív íze a zellerhez hasonló, levesek kiváló ízesítője, erőteljes aromája miatt nagyon kevés mennyiség elegendő.

Tippek: Mielőtt a felsorolt növényeket fogyasztja, főként betegség esetén konzultáljon kezelőorvosával.

K&P

0 Tovább

DIY Jó és rossz szomszédok, avagy védd magad a kártevők ellen, tervezd meg a kerted

Az írás nem az emberekről szól.  kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

A természetben is akadnak olyan növények, mint a mindennapjainkban, akik segítik, vagy hátráltatják a fejlődésüket. A kert kialakításánál a zöldségek sikeres termesztése érdekében több szempontot is ajánlatos figyelembe venni. Ennek a megértéséhez, jó, ha tisztában vagyunk, mely növények tartoznak ugyanabba a rendszertani családba. Mit is jelent a vetésforgó, vetésváltás? A negyedek alatt a növények ültetésénél mire kell gondolni?

A növények családja.

A szakirodalom és a tapasztalatok szerint az egy családba tartozókat nem lehet egymás mellé vetni, ültetni, mert ugyanolyan kártevők támadják meg. Például, ha valaki apró fekete bogarat lát, feltehetően a földibolhát, ami a káposztát imádja, a mellé ültetett keresztesvirágú retket is jóízűen elfogyasztja.

A növények rendszertani családbjából kilencet mutatunk be.

Burgonyafélék: paprika, paradicsom, burgonya, tojásgyümölcsök.

Fészkesvirágúak: madársaláta, endívia, saláta cikória.

Ernyősök: zeller, pasztinák, sárgarépa, petrezselyem.

Keresztesvirágúak: retek, káposztafélék.

Hüvelyesek családja: borsó, bab, földimogyoró, lencse.

Hagymafélék: valamennyi hagyma, például a fokhagyma, vöröshagyma, sonkahagyma.

Kabakosok: uborka, tökfélék, dinnyefélék.

Libatopfélék: mángold, cékla, spenót.

Keserűfűfélék: rebarbara, sóska.

Vetésváltás, vetésforgó.

A lényege, hogy a növények többségét ugyanabba a területen a következő évbe ne ültessük. Megunják ugyanazt a földet, kevesebbet termelnek, nem fejlődnek kellőképpen, és a kártevők is jobban megtámadhatják. Ebben segíthet, ha a termelésre szánt területünket, négy részre osztjuk, azaz negyedeljük.

Negyedek kialakítása.

Alakítsunk ki négy negyedet, amelyeket piros, sárga, rózsaszín, fehér színnel jelölünk. Négy részre osszuk fel a termesztésre szánt területet, így kijelöljük, tudjuk, melyik részre, milyen növényeket ültethetünk. Vegyük figyelembe, hogy a növényeket gondozni kell, így az utakra, amin megközelítjük, őket hagyjunk területet, amit fűvel vessünk be.

Piros negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Ide az évelőket ültetjük, és azokat, amiknek ez lesz az állandó helyük, azaz nem alkalmazzuk a vetésforgót.

Mustár, sóska, citromfű, kömény, oregánó, tárkony, borsmenta, kerti ruta, majoranna, paradicsom, articsóka, rozmaring, menta, koriander, rebarbara, spenót.

Rózsaszín negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Előre készülünk a téli hónapokra, ősszel felszedhető, télen tárolható növények helye.

Borsó, petrezselyem, dughagyma, sárgarépa, sonkahagyma, szegfű, fokhagyma, csicsóka, csemegekukorica, paprika palánta, cukkini, póréhagyma palánta.

Fehér negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Leginkább a saláták birodalma.

Fejes saláta, tépősaláta, százszorszép, mustár, cékla, karalábé, csemegekukorica a sarkokra, zöldbab, uborka, lina bab, futóbab, lóbab, tűzbab, jégsaláta, padlizsán palánta, sütőtök palánta, kukorica, vörös cikória saláta, endívia saláta, palánta, galambbegy saláta, borsmustár.

Sárga negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Főként a káposztafélék és burgonya helye.

Burgonya, karfiol palánta, napraforgó, árvácska palánta, édeskömény, kerékrépa, endívia saláta palánta, brokkoli palánta, fekete retek fejes káposzta palánta, zeller palánta, dinnye palánták, leveles kel palánta, bimbós kel palánta, kínai kel palánta, jégcsapretek, fodros kel palánta.

Természetesen nem egyszerre kell a zöldségeket, gyógy és fűszernövényeket a földbe tenni, ezt a vetésnaptár határozza meg. Később ezt is felteszem az oldalra, addig is, még nem vagyunk elkésve, memorizáljuk a jó és rossz szomszédokat, tervezzük meg a kertet, és negyedeljük a területet. Érdemes.

Írta: Kulcsár Péter

Finom, és egészséges saláták készíthetőek, zöldségekből, étvágygerjesztőnek teszünk fel képeket. A recepteket elérhetitek az oldalunkon: http://receptekhumorban.reblog.hu/

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családbankert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

0 Tovább

DIY fokhagyma, ültess és főzz belőle fűszerként és gyógynövényként is kiváló

Kezdődik a zöldségek vetésének, ültetésének szezonja. Mi legelőször a fokhagymával kezdtük, reméljük, hasznos információt tudunk nyújtani.

A fokhagyma a magyar konyha gyakran és szívesen használt fűszere. Leginkább ételek ízesítéséhez használjuk, de élettani hatásai is kivallóak. Felettébb pikáns növény és dominál is az ételekben.

Honnan származik?

A szakirodalom szerint története több mint 4000 ezer évre tekint vissza. Vadon termő fajtájából Ázsiában jelenleg is fellelhető. Hazánkban sokak szerint Makón és környékén termesztik a legjobb és ízletes fajtát.

Fajtái?

Tavaszi és őszi, mindkét évszakban ki lehet ültetni a kertekbe.  Az eltarthatósága az őszinek jobb.

Hogyan ültessük?

Kiskertekben is bátran próbálkozhatunk az ültetésével. Amennyiben nincs kellő ismeretünk a föld minőségéről, kevesebbel kezdjük a termelését. Egy fej fokhagyma fajtájától függően 5-9 gerezdből áll. 1 kg növény körülbelül 30 hagyma, ezt beszorozzuk a gerezdek számával, és, ha szerencsénk van, annyi kiló fokhagymát szüretelhetünk. Még, ha a fele is sikerül, akkor is több ezer forintot takaríthatunk meg, nem is beszélve, a hazairól tudjuk, mivel permeteztük, hogyan gondoztuk. Vegyszereket ebben az esetben használunk.  A fokhagymát ültetés előtt gerezdekre szedjük, a héját rajta kell hagyni. Sokan a középső gerezdet nem ültetik el. A gyökeres része kerül a földbe, ami a képen bal oldalt található.

Őszi szántás esetén, vagy, ha a talajtakaró (mulcs) miatt porhanyós a talaj, elegendő ásóvillával átmozgatni a tavaszi vetés előtt. A sortávolságot az is meghatározza, hogy a sorok közé szeretnénk e más növényt ültetni. Mi 40 cm-t hagytunk, oda kerülnek a paprikák, aminek kiváló védőnövénye. Ellenkező esetben a 20 cm is elegendő. Sorokat húzunk, kapával, vagy sorolóval helyet készítünk a növénynek. 5--8 cm tőtávolságra 3-6 cm mélyre duggatjuk, ez nagyban függ a föld kötöttségétől.  Gereblyével betakarjuk, és döngöljük. Hidegtűrő növény, tavaszi vetésnél hidegben ültessük. Sokan a földbe duggatása előtt hűtőszekrényben tárolják. Érdemes figyelembe venni a szeszélyes időjárást is, a fagyveszélyt, ebben az esetben a fagy elmúltáig takarjuk.

Élettani hatásai is vannak?

A szív és keringési rendszerre, hatása áldásos, az ereket tisztítja, a várnyomást csökkenti. Mielőtt azonban valaki nagy mennyiségben fogyasztja, érdemes szakirodalomban tájékozódni.

Ápolásáról, gondozásáról ismeretek a későbbiekben a blogban elérhetők lesznek.

Kiváló ételek készíthetőek belőle. Figyelembe ajánljuk a www.receptekhumorban található két receptet a Lecsóban sült csirkecombok fokhagymás galuskával tálalva és a Vörös boros szószban főtt csirkemellet fokhagymás, petrezselymes burgonyával.

Étvágygerjesztőnek mellékeljük a képeket.

  

K&P


0 Tovább

DIY Festett kavicsok, kövek sorkijelölőnek

A zord időjárás a kertek kedvelőinek, hobbi és profi kertészeknek kevés lehetőséget ad a kerti munkák elvégzésére. Az átmeneti időszak alatt megtervezhetjük az ültetendő növények helyét.

festett kavicsok növényeknek sorkijelölő kreatív

Fejünkben kijelölhetjük, hová, milyen sorrendben, és mivel ültethetjük el növényeinket. A hely kijelölésének rengeteg formája van. Legtöbben a sorok két végére kijelölő botot tesznek, amit zsinórral összekötnek, és a végére, papírra, nejlonra ráírják a zöldségfélék nevét. Az eső, szél gyakran ezeket a lapokat elfújják, tönkreteszik, jövőre újat kell vásárolni. Boltban is kapható ezerféle jelölő, amikért fizetnünk kell, és nem biztos, hogy harmonizál a környezetünkkel. Folyók, patakok mentén, vagy akár a kertünkben fellelhetünk különféle méretű kavicsokat, sziklákat, köveket.

festett kavicsok növényeknek sorkijelölő kreatív

A kert szebbé tételében sokat segíthetnek, és hasznosak is lehetnek.

 Sorba vettük az általunk ültetett, vagy ültetésre váró növényeket, és a kövekre, kavicsokra, sziklára rá lettek festve, azok a növények, amiket elvetünk a kertünkbe. Vízálló festékkel, lakkal vannak lekezelve, így a költségeken is spórolhatunk, hiszen nem kell minden évben megvennünk a sorkijelölőket, és ékes díszei is a kertnek.

festett kavicsok növényeknek sorkijelölő kreatív

Közzé tettünk az elkészültekből pár kavicsot, reméljük tetszeni fog. Hamarosan a kavicsfestés rejtelmeibe is bevezetjük az olvasókat.

K&P

 

0 Tovább

Bemutatkozunk

Feleségemmel festői környezetben Balaton-Felvidéken Keszthely kistérségben egy gyönyörű falu szőlőhegyén élünk. Hatalmas területen gyümölcsfák vesznek körül bennünket, a közeljövőben folyamatosan bővítjük a fajtájukat.  Különféle növényeket termesztünk, zöldségeket, fűszer és gyógynövényeket. Folyamatosan tapasztalunk, tanulunk. Nálunk sokkal tapasztaltabb emberektől szívjuk a tudást, szakkönyveket böngészünk. A blog létrehozásának ötlete az eddig tanultak megosztása, élmények megosztása, és a tanultak átadása. Kriszta kavicsokra, kövekre, sziklákra képeket is fest, aminek egy részét a kert szépítésében is felhasználunk.

Reményeink szerint az olvasó hasznos információt talál. A természeti környezetről, a kert gondozásáról, a növényekről, az ételek alapanyagairól, élettani hatásaikról és a feldolgozásukról.

Másik általunk működtetett blogunkon a rereceptekhumorban@reblog.hu oldalunkon általunk elkészített ételeket képekkel együtt lehet megtalálni.

Jó olvasást kívánunk.

Kulcsárné Váradi Krisztina

Kulcsár Péter

Ui: Kedvcsinálóként az általunk termelt teljesen vegyszermentes zöldségekről, feldolgozott készítményekről, és egy kavicsról is felteszünk képeket.

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek