Az írás nem az emberekről szól.  kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

A természetben is akadnak olyan növények, mint a mindennapjainkban, akik segítik, vagy hátráltatják a fejlődésüket. A kert kialakításánál a zöldségek sikeres termesztése érdekében több szempontot is ajánlatos figyelembe venni. Ennek a megértéséhez, jó, ha tisztában vagyunk, mely növények tartoznak ugyanabba a rendszertani családba. Mit is jelent a vetésforgó, vetésváltás? A negyedek alatt a növények ültetésénél mire kell gondolni?

A növények családja.

A szakirodalom és a tapasztalatok szerint az egy családba tartozókat nem lehet egymás mellé vetni, ültetni, mert ugyanolyan kártevők támadják meg. Például, ha valaki apró fekete bogarat lát, feltehetően a földibolhát, ami a káposztát imádja, a mellé ültetett keresztesvirágú retket is jóízűen elfogyasztja.

A növények rendszertani családbjából kilencet mutatunk be.

Burgonyafélék: paprika, paradicsom, burgonya, tojásgyümölcsök.

Fészkesvirágúak: madársaláta, endívia, saláta cikória.

Ernyősök: zeller, pasztinák, sárgarépa, petrezselyem.

Keresztesvirágúak: retek, káposztafélék.

Hüvelyesek családja: borsó, bab, földimogyoró, lencse.

Hagymafélék: valamennyi hagyma, például a fokhagyma, vöröshagyma, sonkahagyma.

Kabakosok: uborka, tökfélék, dinnyefélék.

Libatopfélék: mángold, cékla, spenót.

Keserűfűfélék: rebarbara, sóska.

Vetésváltás, vetésforgó.

A lényege, hogy a növények többségét ugyanabba a területen a következő évbe ne ültessük. Megunják ugyanazt a földet, kevesebbet termelnek, nem fejlődnek kellőképpen, és a kártevők is jobban megtámadhatják. Ebben segíthet, ha a termelésre szánt területünket, négy részre osztjuk, azaz negyedeljük.

Negyedek kialakítása.

Alakítsunk ki négy negyedet, amelyeket piros, sárga, rózsaszín, fehér színnel jelölünk. Négy részre osszuk fel a termesztésre szánt területet, így kijelöljük, tudjuk, melyik részre, milyen növényeket ültethetünk. Vegyük figyelembe, hogy a növényeket gondozni kell, így az utakra, amin megközelítjük, őket hagyjunk területet, amit fűvel vessünk be.

Piros negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Ide az évelőket ültetjük, és azokat, amiknek ez lesz az állandó helyük, azaz nem alkalmazzuk a vetésforgót.

Mustár, sóska, citromfű, kömény, oregánó, tárkony, borsmenta, kerti ruta, majoranna, paradicsom, articsóka, rozmaring, menta, koriander, rebarbara, spenót.

Rózsaszín negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Előre készülünk a téli hónapokra, ősszel felszedhető, télen tárolható növények helye.

Borsó, petrezselyem, dughagyma, sárgarépa, sonkahagyma, szegfű, fokhagyma, csicsóka, csemegekukorica, paprika palánta, cukkini, póréhagyma palánta.

Fehér negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Leginkább a saláták birodalma.

Fejes saláta, tépősaláta, százszorszép, mustár, cékla, karalábé, csemegekukorica a sarkokra, zöldbab, uborka, lina bab, futóbab, lóbab, tűzbab, jégsaláta, padlizsán palánta, sütőtök palánta, kukorica, vörös cikória saláta, endívia saláta, palánta, galambbegy saláta, borsmustár.

Sárga negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Főként a káposztafélék és burgonya helye.

Burgonya, karfiol palánta, napraforgó, árvácska palánta, édeskömény, kerékrépa, endívia saláta palánta, brokkoli palánta, fekete retek fejes káposzta palánta, zeller palánta, dinnye palánták, leveles kel palánta, bimbós kel palánta, kínai kel palánta, jégcsapretek, fodros kel palánta.

Természetesen nem egyszerre kell a zöldségeket, gyógy és fűszernövényeket a földbe tenni, ezt a vetésnaptár határozza meg. Később ezt is felteszem az oldalra, addig is, még nem vagyunk elkésve, memorizáljuk a jó és rossz szomszédokat, tervezzük meg a kertet, és negyedeljük a területet. Érdemes.

Írta: Kulcsár Péter

Finom, és egészséges saláták készíthetőek, zöldségekből, étvágygerjesztőnek teszünk fel képeket. A recepteket elérhetitek az oldalunkon: http://receptekhumorban.reblog.hu/

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családbankert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban