Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ismered a fűszerek elnevezéseit? A tesztből kiderül.

Az ételek ízesítéséhez és a népi gyógyászat által is előszeretettel használt fűszernövényeknek számos elnevezése ismert. A bazsalikom, petrezselyem, bors, senki számára nem jelenthet fejtörést. Kíváncsiak vagyunk, más néven tudjátok e a képeken látható növény nevét?

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="b796b0b1-2903-4319-8fa6-bd8d5390596a" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

0 Tovább

Tudod mire is jók a fűszerek? Teszteld a tudásodat!

A fűszernövények a népi gyógyászat részei, jótékony hatásai miatt nemcsak az ételek ízesítései miatt népszerűek. Készítettünk egy 10 kérdésből álló tesztet. Három válaszlehetőségből kettő helytelen, egy helyes választ kell bejelölni, ami az adott növényre leginkább jellemző.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="e26818a0-914c-4ece-aa53-d2cc8db8d8e7" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket, fűszernövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

Gyümölcsöket a turmixba!

A turmixok elengedhetetlen alapanyagai finom, tápanyagban, vitaminban ásványi anyagokban bővelkedő gyümölcsök. Melyiket érdemes választani, és miért? Ha velünk tartotok megtudjátok, legközelebb zöldséges, gyümölcsös, gyógynövényes turmixreceptekkel jelentkezünk.

turmix gyümölcsök fűszerek

Gyümölcsök

Alma

turmix gyümölcsök fűszerek

Ki gondolta volna, hogy az almából, több mint 1000 fajtája fellelhető. A hazánkban is méltán népszerű gyümölcsből számos étel elkészíthető,  a kiváló hűsítő fahéjas almalevestől, egészen a süteményig bővíthető a repertoár.

Turmixokba is kiváló, nemcsak az íze, hanem az élettani hatása miatt is érdemes bármilyen formában rendszeresen a mindennapok részévé tenni. Édesebb almát a székrekedésben szenvedők, savanykásabbat a túltápláltabbak, vérszegényebbek, reumatikus betegséggel küzdők.

A héja is értékes antioxidáns forrás, ezért nem érdemes meghámozni. Pektin tartalma a gyümölcsök közül kiemelkedő, ezért jótékony hatással van az emésztésünkre.  Magas C vitamintartalma, ásványi anyagok közül cinkben, foszforban, káliumban, kálciumban, mangánban, magnéziumban gazdag.

Ananász

turmix gyümölcsök fűszerek

Magyarországon a klíma nem teszi lehetővé a széleskörű termesztését, de boltokban egész évben elérhető. A „fitneszguruk” közül  sokan elsősorban fogyasztó hatását emelik ki ennek a tápanyagban gazdag növénynek, mivel a fogyasztását kövezően gyorsan telít, különleges íz világa miatt a turmixot iskarakteressé tehetjük.

Emésztési problémákon, puffadáson segít és hatékony az emésztésre is, bromelin nevű enzimje elősegíti a féhérjék lebontását.

Kiemelkedik C vitamintartalma, ásványi anyagok közül mangánban gazdag.

Banán

turmix gyümölcsök fűszerek

Az ananászhoz hasonlóan szinte biztos, aki ennek a gyümölcsnek a termesztésébe fogna, alaposan fel kellene kötnie minden ruhaneműjét. Viszont szinte bármelyik hipermarketbe egész évben elérhető a rendkívül magas beltartalmi értékkel rendelkező gyümölcs.

Kiváló roboráló szer emlékszünk kórházi látogatások alkalmával banánt mindig vittünk szeretteinknek. Miért is? Magas az energia - és szénhidráttartalma, utóbbi főként keményítő formájában van jelen, ezért a vércukorszintet nem emeli meg gyorsan.

Köznyelvben boldogsághormonnak nevezett szerotonint is emeli, ezért napi egy fogyasztása hangulatjavítóként is ajánlott. Vitaminok közül kiemelkedi a B vitamintartalma, de A,-, C, -E, -K, - C vitaminforrás is. Ásványi anyagai között feltétlenül meg kel említeni, hogy sok benne a kálium, ami hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentésében, viszont krónikus veseelégtelenségben szenvedők ne egyenek banánt. Magnéziumban is gazdag, ami a szívműködésre, izomgörcsök ellen javasolt.

Kivi

turmix gyümölcsök fűszerek

A kissé szőrös, zöldes kivi elsősorban az ünnepekkor kerül az asztalra. Kevesen tudják, hogy az egyik legalacsonyabb energiatartalommal rendelkező gyümölcs, viszont a tápanyagtartalma magas. Antioxidáns hatását C-vitamin mennyisége adja, hozzájárul a szervezetünket érő káros anyagok kivédésére.  Az egészséges bőr érdekében sokan napi 1 kivit ajánlatos enni. Ezen kívül E, K vitaminban sem fukarkodik, ásványi anyagok közül a foszfor, kolin, magnéziumban is említésre méltó.

Körte

turmix gyümölcsök fűszerek

Végre az almán kívül be tudunk mutatni egy olyan gyümölcsöt, ami bármely kiskertben megterem, és ha előretekintőek vagyunk fagyasztva is bespájzolhatunk, bármikor elővehetjük és tehetjük is a turmixunkba. A többi gyümölcstől eltérően nem kiemelkedő a vitamin - és ásványi anyag tartalma, viszont élelmi rostban bővelkedik, fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért.

Aromaanyagokban gazdag, viszont kevesebb benne a sav, ezért az almánál könnyebben emészthető. Székrekedés ellen, vastagbéldaganatok kialakulásának megelőzésében érdemes, megelőzésként, vagy kiegészítőként fogyasztani. Jó hír, a cukorbetegeknek sem kell az alacsony Glikémiás index miatt nélkülözniük. Az almával ellentétben az érzékeny emésztőrendszerűeknél puffadást okozhat, ezért érdemes meghámozni a gyümölcsöt.

Mandarin

turmix gyümölcsök fűszerek

Kinézete, illata miatt sokan a narancs testvérének nevezik a kis méretű, rendkívül egészséges gyümölcsöt. Sajnos a hazai boltokban szinte csak ünnepekkor fellelhető, pedig kevesen tudják mennyire egészséges. Kicsit kevesebb C-vitamin van benne a narancsnál, viszont béta-karotinban, folsavban, káliumban, magnéziumban gazdagabb.

A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói állatkísérletben kimutatták a citrusféle 2-es típúsú diabétesz és érelmeszesedést ellen is hatékony, a testsúlygyarapodást csökkenti.

A fűszerek nagyon pikánssá tehetik a turmixokat, nem is beszélve jótékony hatásaikról, ezért mindenképpen érdemes beletenni. Természstesen nem az összes általunk kiválasztottat, hanem mindenki saját ízlése szerint. Következő cikkünkben bővebben írunk erről is akkor már turmix receptekkel is fűszerezzük írásunkat.

Fűszerek

turmix gyümölcsök fűszerek

  • Bazsalikom
  • Gyömbér
  • Kardam
  • Koriander
  • Menta

Zöldségeket is érdemes a turmixokba tenni, ebben a cikkben olvashattok: https://gasztrokertben.reblog.hu/turmixokhoz-ezeket-az-egeszseges-es-vitaminokban-gazdagzoldsegek

Íme a teszt:


<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="9879cf14-92b0-40ad-b748-2db906d837c7" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket,  zöldésgeket,  gyümölcsket  mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

India a fűszerek hazája

A lenyűgöző indiai konyhában a fűszerek, kavalkádja, sokszínűsége és száma is hozzájárul, hogy kivívja az egzotikus jelzőt. Az alábbiak nélkül étel, ital nem készíthető el.

fűszerek

A fahéjat a fahéjfa lehántolt kérgéből nyerik. A babérfélék családjába tartoző cserje többek között India Malabári partvidékén őshonos. Színe világos barna, lágy, zamata édes. Az ájurvédiában a hat alapíz közül a csípősek közé sorolható. Melegítő, fűtő hatása ismert, emésztési problémákra is használják. Tőlünk eltérően nem csak édességekhez teszik, hanem curryikbe, rizses húsos ételekhez is használják.

fűszerek

A fekete borsok közül a legjobb malabor, ami a Malabár partvidékein található a több méter magasra megnövő fűszernövény termése, enyhén csípős, robosztus alakú. A csonthéjas termését fürtökben hozza, amit éretlenül szednek le, majd a napon szárítják, és egyben meg érlelik, amíg el nem nyeri fekete színét a fekete aranyként is nevezett fűszert nemcsak ízesítésként, hanem húsok pácolásához, tartósításához is elengedhetetlen.

fűszerek

Az édeskömény mag Indiában minden nap fogyasztott fűszer, amit megpirítanak, hogy a fűszer karaktere jobban érvényesüljön. Édeskés, kissé halványszínű, az indiai gasztronómia számára nélkülözhetetlen. Az ottani éttermekben étkezés után szájöblítésre és emésztés segítésére is adják.

fűszerek

A curryben (Garam masala) egy fűszermixtúra, amiben  szegfűbors, kurkumafehérbors, mustármag, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, zöld vagy fekete kardamom, babérlevél is gyakran kerül bele, amit mi magunk is elkészíthetünk. A fűszereket daráljuk és jól záródó dobozban sokáig eláll.

fűszerek

Chiliiből több ezerfélét terjesztenek, de csak a fele erős. Általában frissen tálalják, vagy szárítva, és savanyúságnak is fogyasztják. Jelentős kapszaicin tartalma miatt a gyógyászatban immunerősítésre, megfázásos megbetegedésekre is nélkülözhetetlen.

fűszerek

Gyömbér nélkül az indiai konyha elképzelhetetlen. Levesekhez, mártásokhoz, italokhoz, sőt még süteményekhez is tesznek a fűszerből. Nem is beszélve a több fajta gyömbérteáról. Az ájurvédikus orvoslás szerint a test erősítésén kívül a lélekre is hat, fokozza az intelligenciát, és határozottá tesz.

fűszerek

A kurkuma más  néven indiai sáfrány „ az élet fűszerét" minden indiai templom köteles tartani. A gyömbérfélék családjába tartozik, főként trópusi, szubtrópusi vidékeken termesztik. Rikító citromsárga miatt ételszínezékként is használatos, a curry egyik alapanyaga. Az indiai gyógyászatban antioxidáns hatása miatt is az egyik legfontosabb fűszer.

fűszerek

A Koriander szinte valamennyi ételük hozzávalója,  gyökerét termését is előszeretettel fogyasztják, leveleivel díszítenek és ízesítenek. Alapja a garam masala fűszerkeveréknek. Megszámlálhatatlan gyógyhatása miatt az orvostudomány és a természetgyógyászat is értékeli.

fűszerek

K&P

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek